Hae päiväkotipaikkaa

Hauskaa tekemistä lapsille – Pilkkeen puuhavinkkejä kotipäiviin

Pilke-vinkit
eyeglasses
Lukuaika: 5 min
calendar_month
14.04.2020

Mietitkö, mikä olisi hauskaa tekemistä lapsille kotona? Uudet ideat ovat aina tervetulleita, jotta ajanvietto kotioloissa sujuu mukavasti ja lapset viihtyvät leikin tai aktiviteetin parissa pidempään. Kokosimme tähän blogikirjoitukseen puuhavinkkejä ja sisäleikkejä lapsille.

TEHTÄVÄ PERHEILLE:

* Tehtävä vanhemmille: Bongaa joka päivä jokin lapsesi onnistumisen hetki ja kerro se hänelle. Huomaatte pian, miten paljon ihania hetkiä arkeenne mahtuu ♥

 

TEKEMISTÄ LAPSILLE KOTIIN PITKIIN PÄIVIIN JA ILTOIHIN

* Lautapelien pelaaminen yhdessä

* Äänikirjojen kuuntelu (monet äänikirjasovellukset antavat 2 viikon ilmaisen kokeilujakson)

* Metsä/luontoretket ja samalla voi vaikkapa myös kerätä roskia yhdessä luonnosta, jolloin on luonteva hetki pienelle ympäristökasvatustuokiolle

* Varaa ”ylläribokseja” tilanteisiin, joissa sinun täytyy keskittyä vaikkapa johonkin työjuttuun ja haluat tarjota lapsellesi vaihteeksi muuta kuin telkkaria tai tablettia. Boksin sisältö ei tarvitse olla mitään kovin ihmeellistä, pointtina yllätyksellisyys. Esim. muutama värityskuva, muovailuvahaa, ilmapallo, rakenteluleluja (esim rasiallinen legoja, plus plus -paloja, magneettipaloja tms), varastossa pidempään ollut lelu (nyt on hyvä hetki laittaa osa leluista kaappiin ja kaivaa ne parin viikon päästä tiukan hetken tullen esille), isommille voi toimia myös jokin jännittävä tehtävä (esim. laske kuinka monta ovenkahvaa meidän asunnossa on, entä kuinka monta ikkunaa/taulua/vetolaatikon nuppia, piirrä kuva meidän perheestä, jäljennä kirjaimia / numeroita paperille mallin mukaan jne jne), ohjelmanumerona toimii hyvin myös iso paperi kylppäriin + vesivärit

* Netistä tulostettavia ilmaisia värityskuvia löytyy esim. täältä.

* Lisää hyviä ideoita on netti pullollaan, esim. tässä blogikirjoituksessa

 

TIEDEJUTTUJA:

Ympäristön ja ilmiöiden tutkiminen on mitä mainiointa tekemistä lasten kanssa. Alla on vinkkejä siihen, miten saat lapset innostumaan tieteestä.

* Yle Areena Tiedonjyvä-sarja.

* NASA:n materiaalia/kuvia ladattavaksi ja ihmeteltäväksi ilmaiseksi netissä täältä.

* Heurekan sivuilla paljon kivoja tiedetemppuja. 

* Leikki leikkinä – Instragramissa paljon hyviä tiede- ja leikki-ideoita. 

* Tässä Savon Sanomien artikkelissa myös muutamia hyviä ohjeita tiedekokeisiin lasten kanssa.

* Paljon hyviä tiedeohjeita (englanniksi) täältä.

 

PITKÄ LISTA MUUTA PUUHAA INTERNETIN KAUTTA:

* Videomuotoisia satuhetkiä lapsille. Uusi Instagram-livevideo katsottavissa joka aamu klo 9 alkaen täällä.

* Kielinuppulaulut Youtubessa. 

* ”Maltti on valttia”: Tunnetaitoja animoitujen hahmojen opastamana. 

* Virtuaalikierros museoon (englanniksi). 

* Muista myös: Norppalive, Ahmalive ja Seilin sääksikamera. 

* Facebookissa ryhmä ”Lapsijumppa-live”

 

OPPIMISPELEJÄ MOBIILISOVELLUKSEN KAUTTA (VAHVA SUOSITUS VISKAREILLE!)

Erilaiset oppimispelit ovat kehittävää tekemistä lapsille. Lue alta vinkit pelivalintoihin.

* Pikku Kakkosen sovellus: paljon hyviä pelejä, sopii myös pienemmille lapsille

* Paljon kivoja Oppi ja Ilo oppimispelejä eri ikäisille lapsille täällä.

* Ekapeli Alku: kirjaimien ja äänteiden harjoittelua

* Molla ABC: kirjainten harjoittelua

* Matikkakunkku: matematiikan alkeita

* Lego Bits and Bricks (toimii Internet-selaimessa): koodaus/robotiikkapeli

* Möllit: ongelmanratkaisupeli

* Myös paljon muita hyviä sovelluksia löytyy googlettamalla tai sovelluskauppoja selaamalla, esim. palapelejä, kun kodin fyysiset palapelit loppuvat kesken

 

LIIKUNNALLISET SISÄLEIKIT LAPSILLE

Lapsilla on usein paljon energiaa ja sitä voi purkaa myös hauskoihin sisäleikkeihin. Onko jokin näistä tuleva suosikkileikkinne?

  • Aarteen etsintä:

Leikissä etsitään aarretta ohjeiden mukaan liikkuen (varpaillaan, karhukävelyä, kontaten jne.). Aarteen voi päättää yhdessä lapsen kanssa tai se voi olla lapselle yllätys. Aarteen etsinnässä voi olla myös joitain tehtäviä, joita pitää suorittaa päästäkseen aarteen luo. Esim. tehtävä, joka kertoo aarteen tarkan sijainnin tai tehtäviä, jotka antavat vinkkiä aarteen paikasta.

  • Keilaus

Löytyykö kotoa tyhjiä muovipulloja ja pallo? Teillä on siis kotitekoinen keilapeli! Halutessasi voit täyttää muovipullot jonkin verran vedellä.

  • Ruutuhyppelyrata

Jos innostusta löytyy pieneen askarteluun, voitte tehdä “käden- ja jalanjälkiä”. Yksinkertaisimmillaan leikatut suorakulmiot ovat jalanjälkiä, ympyrät kädenjälkiä. Jälkien avulla voitte tehdä esim. niin sanotun ruutuhyppelyradan, jossa kädetkin ovat mukana. Vinkki: Vie rataa myös seinille, esimerkiksi lapsen on hypättävä koskettaakseen kädenjälkeä, tai kosketettava jaloilla seinään 😉

  • Pehmolelupeli

Lapsi voi heitellä palloja, pehmoleluja yms. koriin. Korit voivat pisteyttää etäisyyden mukaan, jolloin voi harjoitella tason mukaan pisteenlaskua. Jos löytyy eri värisiä palloja tai muita turvallisesti heitettäviä asioita, voi lapsen kanssa harjoitella samalla väriä sekä tarkkuusheittoa.

Pehmolelujen keräämisestä voi tehdä pienen pelin, joka toimii samalla vatsatreeninä. Lapsen maatessa selin aseta lapsen pehmoleluja hänen jalkopäähän. Anna lapselle pehmolelu, jolloin lapsi nappaa pehmolelun jaloillaan ja siirtää pehmolelun nostamalla jalkojaan päänsä yläpuolelle, ja tiputtaa pehmolelun laatikkoon. Voitte laskea, monta sekuntia lapsella menee laittaa tietty määrä pehmoleluja laatikkoon, tai lapset voivat kisailla keskenään kumpi saa nopeammin lelut laatikkoon jne. Kannustamme myös vanhempia kokeilemaan tätä leikkiä, tämä on hauskaa yhteistä tekemistä lasten kanssa! ?

  • Ilmapallot

Jos löytyy ilmapalloja, voi niiden kanssa leikkiä ja touhuta! Perinteisesti ilmapalloa voi yrittää pitää ilmassa niin pitkään kuin mahdollista pompottamalla käsillä. Toinen vaihtoehto on käydä lattialle rapukävely asentoon, ja pitää palloa ilmassa jaloilla potkien. Jos haastetta kaipaa vielä, voi palloa pompotella kaverin kanssa rapukävelyasennossa eli peppu irti lattiasta!

  • Esteradat

Muuttakaa olohuone tmv. jättimäiseksi esteradaksi! Radan voi toteuttaa myös “Lattia on laavaa” periaatteella, jolloin lattiaan ei saa koskea. Jos käytätte “Lattia on laavaa”, voi samalla leikkiä hippaa jos suinkin on tilaa! Erilaisia ratoja miettiessä voi tehdä pienen kisailun, jolloin katsotaan kumpi suorittaa radan nopeammin.

 

Ideapankin puuhavinkeistä ja tekemisestä lapsille on koonnut Vantaan Pilke tiedepäiväkoti Tähtisumun pedagoginen lähiesimies Ida.

Liikuntavinkit: Pilke liikuntapäiväkoti Pupuna, Espoo

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää