Asiakasmaksun tuet yksityisessä varhaiskasvatuksessa

Yksityisen hoidon tuki ja varhaiskasvatuksen palveluseteli - tietoa perheille yksityisen varhaiskasvatuksen tukivaihtoehdoista

Perheitä tuetaan kahdella eri tavalla yksityisen päiväkodin asiakasmaksuissa. Omasta asuinkunnasta riippuen perheelle voidaan myöntää joko kunnan palveluseteli tai Kelan yksityisen hoidon tuki.

Palvelusetelin tai yksityisen hoidon tuen avulla Pilkkeen päiväkodin asiakasmaksu perheelle ei välttämättä ole yhtään sen suurempi kuin kunnallisen päiväkodin.

Eri kuntien käytännöt vaihtelevat paljon, ja Pilkkeen päiväkotien johtajat tuntevat ne hyvin. Vastaamme perheiden kysymyksiin mielellään – ole meihin yhteydessä!

Tällä sivulla esittelemme yksityisten päiväkotien asiakasmaksujen tukimuodot ja vastaamme yleisimmin meiltä kysyttyihin kysymyksiin. Espoolaisille ja helsinkiläisille perheille olemme koonneet hakutietoa myös erikseen.

Varhaiskasvatuksen maksut määräytyvät perheen tilanteen mukaan

Kaikissa kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa varhaiskasvatuksesta peritään asiakasmaksu. Lopulliseen maksuun vaikuttavat huoltajien tulot, perheen koko ja lapsen hoitopäivän pituus.

Joissain kunnissa yksityisille päiväkodeille on annettu lupa laskuttaa tuottamastaan palvelusta säädettyä hieman suurempi maksu. Tarkista mahdollisen lisämaksun suuruus toivomastasi Pilkkeen päiväkodista.

Kysy Pilkkeen päiväkodin johtajalta lisää tietoa siitä, onko omassa kunnassasi käytössä palveluseteli vai yksityisen hoidon tuki. Saat samalla myös tarkempaa tietoa päiväkodin asiakasmaksun suuruudesta oman perheesi kohdalla.

Varhaiskasvatuksen palveluseteli - hyvä tietää!

 • Palveluseteli on tapa, jolla kunnat järjestävät erilaisia palveluja asukkailleen oman palvelutuotantonsa rinnalla. Varhaiskasvatuksessa palveluseteli on tapa tukea perheitä yksityisen päiväkodin palvelujen käytössä.
 • Palveluseteliä haetaan omasta kotikunnasta. Palveluseteli ei ole käytössä kaikissa kunnissa eikä kaikissa päiväkodeissa. Jos palveluseteli ei ole käytössä, perhe voi hakea yksityisen hoidon tukea Kelasta.
 • Palveluseteliä voi hakea heti, kun lapsi on saanut päiväkotipaikan ja palvelusopimus Pilkkeen kanssa on tehty.
 • Kunnat ilmoittavat suoraan perheille palvelusetelin myöntämisestä.
 • Perheen tulot, perheen koko ja mahdollisesti muut yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevat sisarukset vaikuttavat palvelusetelin suuruuteen ja siten lopulliseen perheen maksamaan varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun.
 • Hakeminen: Palvelusetelin myöntää perheen asuinkunta.
 • Kysy lisätietoja palvelusetelin hakemisesta oman kotikuntasi asiakaspalvelusta tai meiltä Pilkkeeltä.

Yksityisen hoidon tuki - hyvä tietää!

 • Yksityisen hoidon tuki on tapa korvata perheille syntyviä kustannuksia yksityisen päiväkodin palvelujen käytössä.
 • Yksityisen hoidon tukea haetaan Kelasta.
 • Tukea voi hakea heti, kun lapsi on saanut päiväkotipaikan ja palvelusopimus Pilkkeen kanssa on tehty. Yksityisen hoidon tukea tulee hakea viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yksityisen hoidon alkamisesta, ja sitä maksetaan myös takautuvasti.
 • Päätöksen tuen myöntämisestä voi tarkistaa Kelan sivuilla, ja siitä tulee myös kirje kotiin.
 • Yksityisen hoidon tuki muodostuu lakisääteisestä hoitorahasta sekä tulosidonnaisesta hoitolisästä.
 • Yksityisen hoidon tuen lisäksi joissain kunnissa on käytössä niin sanottu kuntalisä. Tästä saat tarkempaa tietoa toivomastasi Pilkkeen päiväkodista tai olemalla yhteydessä omaan kotikuntaasi.
 • Hakeminen: Yksityisen hoidon tuen myöntää Kela. Lue tästä Kelan ohjeet yksityisen hoidon tuen hakemisesta tai kysy lisää meiltä Pilkkeeltä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Ota yhteyttä ja kysy lisää!
Mitä sinä haluaisit tietää tai kysyä? Asiakkuusjohtajamme Riikka Mattsson työskentelee toimistollamme, ja hän auttaa mielellään.