Tietoa perheille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa

Päiväkotitaipaleen aloitus on iso askel pienen lapsen elämässä, ja usein se jännittää koko perhettä. Ensimmäisten päiväkotipäivien kulku riippuu paljon lapsesta itsestään: jotkut lapset ovat luonnostaan uteliaita ja innokkaita, toiset lämpenevät hitaammin ja kaipaavat aluksi enemmän rutiineja ja lämmintä syliä.

Tervetuloa varhaiskasvatukseen Pilke-päiväkotiin!

Mitä ensimmäisinä päiväkotipäivinä tapahtuu?

Pilkkeellä on yli 20 vuoden kokemus päiväkotitulokkaista. Kohtaamme jokaisen lapsen omana itsenään ja tunnistamme hänen yksilölliset taitonsa ja kiinnostuksensa. Myös yhteistyö kotien kanssa on tärkeässä roolissa. Näin osaamme valita myös toimivimmat keinot sujuvan päiväkotiarjen käynnistämiseksi.

Tälle sivulle olemme koonneet tietoa perheille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa:

 

Me teemme työtämme lempeyden voimalla.

Näin sujuu lapsen ensimmäinen päiväkotipäivä

Lapsen päiväkotitaival käynnistyy harjoittelulla, ”pehmeällä laskulla” hieman ennen varsinaisen varhaiskasvatuksen aloittamista, mistä sovimme jokaisen perheen kanssa aina erikseen. Kun ensimmäinen päiväkotipäivä lopulta koittaa, lapsi tulee jo valmiiksi tuttuun paikkaan ja tapaa ehkä jo tuttuja kavereitakin.

Lasta on vastassa päiväkodin aikuinen: hän toivottaa lapsen tervetulleeksi ja ohjaa tämän omalle naulakolle, jonne jätetään päivän aikana tarvittavat varusteet: vaihtovaatteet, sadeasu, unilelu ja vaipat.

Käsienpesun jälkeen on aika toivottaa äidille tai isälle mukavaa päivää! Tässä vaiheessa voi ensikertalaiselle tulla helposti itku – niin lapselle kuin aikuisellekin. Tilanne on tunteikas, mutta vakuutamme: lapsi pärjää kyllä. Vanhemman tehtävä on vaikeampi. Mutta mitä reippaammin tässä vaiheessa lapsen hyvästelee, sen helpommin päivä lähtee käyntiin.

Lue lisää!

Päiväkotipäivä noudattaa pääpiirteissään aina samaa kaavaa, ja lapsi oppii nopeasti, milloin koittaa uloslähdön aika, milloin askarrellaan tai rauhoitutaan kuuntelemaan satua. Tutustu esimerkkipäiväohjelmaan!

Päivä kuluu nopeasti. Kun vanhempi tulee hakemaan lasta, toivomme, että kännykät ja kuulokkeet on sujautettu valmiiksi laukkuun. Vaihdamme vanhemman kanssa kuulumiset ja kerromme päivän kohokohdat. Sitten onkin aika sanoa hei hei – huomenna taas nähdään!

Lempeys on syliä ja selän rapsutuksia

Lempeyden voima tarkoittaa minulle katsetta silmiin, hymyä ja lämmintä kosketusta.

Se on sitä, että kysyn, tuletko syliin niin lohdutan. Se on selän rapsutusta, joka auttaa lasta nukahtamaan päiväunille paremmin.

Lempeässä ilmapiirissä jokainen lapsi tulee huomatuksi ja nähdyksi ja saa tilaa kertoa, mitä hänelle tänään kuuluu.

Suvi
varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, Jyväskylä

Mitä muuta tärkeää ja huomioitavaa päiväkodin aloittamiseen liittyy?

Yhteistyö kotien kanssa

Yhteistyömme perustuu avoimeen ja tasavertaiseen vuorovaikutukseen huoltajien ja päiväkodin välillä. Huoltajilla on ensisijainen kasvatusvastuu lapsesta. Yhteistyöllä tuemme lapsen kokonaisvaltaista kehitystä monipuolisella ja johdonmukaisella toiminnalla.

 • Ennen varhaiskasvatuksen aloitusta sovitaan yhteinen tapaaminen, palvelusopimuksen aloituspäivä sekä aloituskeskustelun ajankohta.
 • Varhaiskasvatuskeskustelut eli vasukeskustelut järjestetään päiväkodissa vuosittain. Niissä luomme yhteisiä linjoja ja tavoitteita sekä sovimme yhdessä siitä, miten lapsen yksilöllistä kehitystä, oppimista ja hyvinvointia edistetään varhaiskasvatuksessa
 • Lapsen päivän sujumisesta ja päiväkodin toiminnasta kerromme perheille päivittäisissä kohtaamisissamme.
 • Tiedotamme perheille etukäteen tulevista teemoista, toiminnasta, retkistä, juhlista ja tapahtumista. Näiden toteutumisesta koostamme jälkikäteen tietoa ja dokumentoimme tapahtunutta.
 • Päiväkodeissa järjestetään koko perheen tapahtumia, jotka ovat mukava tapa tavata toisten lasten vanhempia ja osallistua toimintaan.
 • Kodin ja päiväkodin välisenä tiedotuskanavana toimii myös toiminnanohjausjärjestelmä DaisyFamily. DaisyFamilyn kautta tehdään muun muassa hoitoaikavaraukset ja siellä kerrotaan päiväkodin tapahtumista. Jaamme ohjeen DaisyFamilyn käytöstä, kun lapsi aloittaa päiväkodissa.

Mitä mukaan päiväkotiin?

Ulkoilu on pukeutumiskysymys! Ulkoilemme päiväkodissa joka päivä. Poikkeuksellisissa sääolosuhteissa kuten kovalla helteellä tai ukonilmalla päiväkodin aikuiset tarvittaessa muuttavat ulkoilun kestoa.

Vaatteiden ja varusteiden tarkistuslista

 • Riittävästi varavaatteita päiväkotiin.
 • Sisä- ja ulkovaatteet erikseen, myös kesällä.
 • Ehjät, siistit ja oikeankokoiset sadevaatteet. Vie sadevaatteet säännöllisesti kotiin puhdistettavaksi.

Muista myös nämä asiat ja tarvikkeet

 • Tuo päiväkotiin sisäjalkineet tai sisätossut mukaan.
 • Tuo tarvittaessa riittävä määrä vaippoja päiväkotiin.
 • Voit pakata lapselle mukaan tutin, tuttipullon tai oman unilelun.
 • Nimikoi kaikki lapsen henkilökohtaiset vaatteet, varusteet ja lelut.
 • Tarkista lapsen naulakko päivittäin – siellä voi olla likapyykkiä!

Lapsen tuominen ja hakeminen päiväkodista

 • Tuo ja hae lapsi päiväkodista aina samaan aikaan, jos se vain on mahdollista.
 • Huomioi myös päiväkodin päivärytmi, ilmoita, jos lapsi tulee päiväkotiin myöhässä / myöhemmin.
 • Kun tuot lapsen päiväkotiin, jätä hänet aina päiväkodin aikuisen huomaan ja hyvästele lapsi napakasti ja selkeästi. Huolehdi, että lapsi pesee kädet sisään tullessa.
 • Jos olet jostain syystä myöhässä, etkä voi hakea lasta päiväkodin sulkemisaikaan mennessä, ilmoita siitä päiväkotiin heti.
 • Puhuthan puhelut loppuun, ennen kuin tulet hakemaan lastasi päiväkodista!
 • Kotiin lähtiessä vastuu lapsesta siirtyy huoltajalle tai hakijalle silloin, kun hän saapuu päiväkodin portista sisään.
 • Ilmoita päiväkotiin lapsen sairastumisesta, poissaoloista tai tulevista lomista ja merkitse tieto myös DaisyFamilyyn.
 • Huolehdi, että päiväkotiin annetut huoltajien ja varahakijoiden yhteystiedot ovat aina ajan tasalla. Varahakijan tulee olla täysi-ikäinen.

Jos lapsi sairastuu

Lapsille sattuu ja tapahtuu, ja vuotavat nenät ovat arkipäivää. Muutama perusasia on hyvä pitää mielessä:

 • Päiväkodissa olevan lapsen tulee olla siinä kunnossa, että hän pystyy osallistumaan toimintaan ja ulkoiluun.
 • Ilmoita päiväkotiin, kun lapsi sairastuu, merkitse tieto myös Daisyyn.
 • Jos lapsi sairastuu päiväkotipäivän aikana, ilmoitamme siitä heti huoltajille. Sairas lapsi tulee hakea viipymättä kotiin.
 • Tapaturman sattuessa ilmoitamme välittömästi huoltajille.
 • Lääkärin hoitoa vaativat vammat hoidetaan joko lähimmässä kunnallisessa terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla.

Ruokailu päiväkodissa

 • Päiväkodissa tarjoillaan aamiainen, lounas ja välipala.
 • Pilkkeen päiväkotien ruoka on lapsille suunniteltua, suomalaista, monipuolista ja terveellistä ruokaa, katso tästä Pilke-päiväkotien ruokalista 
 • Päiväkotihuoltaja vastaa ruokailujen valmistelusta ja esillepanosta.
 • Ruokajuomana on maito ja vesi.
 • Alle 12 kuukauden ikäiselle lapselle tarjoamme tarvittaessa äidinmaidonkorvikkeen.
 • Huomioimme lapsen erityisruokavaliot ja allergiat. Kysy lisää ja keskustele tarkemmin suoraan päiväkodin johtajan kanssa!
 • Lue tästä lisää
Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset päiväkotiruokaan ja -ruokailuun liittyen

Juhlat päiväkodissa

Huomioimme lasten syntymäpäivät ja juhlistamme niitä yhdessä. Keskustele synttärijuhlan vietosta ja tarjoilusta aina etukäteen päiväkodin aikuisten kanssa. Päiväkodissa on huolehdittava mm. tarjoilujen kylmäketjuista ja allergeeneista.

Kalenterivuoden juhlat ovat tärkeä osa varhaiskasvatusta ja yhteisöllisyyttä. Juhlat ja niihin valmistautuminen on aina innostava asia lapsille ja aikuisille!

Osaan juhlista kutsumme myös perheen ja läheisiä mukaan päiväkotiin (esimerkiksi isänpäivän aamukahvit, joulujuhla, isovanhemman päivä, äitienpäivän aamukahvit, kevätjuhla). Infoamme juhlista ja muista poikkeusohjelmista koteihin DaisyFamilyn kautta.

Kohtaamme toisemme lempeydellä

Päiväkodin aloitus on iso elämänmuutos koko perheelle. Vanhempia saattaa mietityttää, miten lapsi sopeutuu varhaiskasvatukseen, tai saahan lapsi varmasti kavereita päiväkodissa. Pilkkeen päiväkodeissa aloittaa vuosittain satoja lapsia, ja jokainen uusi lapsi ja perhe kohdataan aina yksilöllisesti.

”Monia perheitä jännittävät ihan samantyyppiset asiat, ja kaikesta selvitään aina hyvin”, kertoo Pilke liikuntapäiväkoti Ilveslinnan johtaja Elina Kutila.

Lue tästä lisää Elinan ajatuksia ja vinkkejä päiväkodin aloittamiseen: Uusi elämänvaihe vaikuttaa koko perheeseen – näin siitä selvitään

Viisi vinkkiä vanhemmille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa

Tuo ja hae lapsi päiväkodista aina samaan aikaan, jos se vain on mahdollista.
1
Pidä päivärytmi myös kotona selkeänä ja säännöllisenä: aamu- ja iltarutiinit, leikki- ja lepoajat.
2
Kun tuot lapsen päiväkotiin, hyvästele hänet napakasti ja selkeästi
3
Puhu päiväkodista ja sen henkilökunnasta positiivisesti, suhtaudu päiväkotipäivän kuulumisiin uteliaasti
4
Avoin ihmettely on sallittua – meiltä saa aina kysyä, vaikka lapsen kanssa yhdessä!
5

Pilkkeen varhaiskasvatuksen käsikirja

Miten sujuu päiväkodin ja kodin yhteistyö? Mitä teen, kun lapsi sairastuu? Onko lapseni vakuutettu?

Näihin – ja moneen muuhun kysymykseen – vastaa Pilkkeen varhaiskasvatuksen käsikirja, eli Pilke-aapinen.

Lataa Pilke-aapinen

Usein kysyttyjä kysymyksiä päiväkodin aloituksen liittyen

Esimerkkiaikataulu päiväkodin päivästä

Päiväkodin arki rakentuu aina yksikön koon ja tavoitteiden mukaisesti. Tässä kerromme tyypillisen esimerkin päiväkotiemme päivästä. Saat tarkemmat tiedot oman päiväkotisi aikataulusta päiväkodin johtajalta.
schedule

6.00–7.00

Päiväkodin ovet avautuvat. Tervetuloa! Aloitamme päivämme sylitellen lapsia ja jutustelemme mukavia. Sitten lähdemme vähitellen leikin touhuun.
schedule

8.00–8.30

Aamupalan aika
schedule

8.30–11

Pienryhmätoimintaa ja leikkiä sisällä ja ulkona.
schedule

n. 11.15

Lounas ja päivälepo. Osa lapsista nukkuu ja osa lepää tai ulkoilee. Levon jälkeen on hiljaisten leikkien ja puuhien aika ennen välipalaa.
schedule

n. 14.00

Välipala
schedule

14.30

Pienryhmätoimintaa ja leikkiä sisällä ja ulkona.
schedule

17.00

Päiväkodin ovet sulkeutuvat ja sanomme näkemiin. Huomiseen!

Hae päiväkotipaikkaa

Hae päiväkotipaikkaa tästä

Kysy lisää!

Kysy lisää!
Varhaiskasvatusjohtajamme Mirka Laaksonen auttaa mielellään. Voit olla myös yhteydessä oman alueesi Pilke-päiväkotien johtajiin tai aluejohtajiin.