Tietoa perheille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa

Päiväkotitaipaleen aloitus on iso askel pienen lapsen elämässä, ja usein se jännittää koko perhettä. Ensimmäisten päiväkotipäivien kulku riippuu paljon lapsesta itsestään: jotkut lapset ovat luonnostaan uteliaita ja innokkaita, toiset lämpenevät hitaammin ja kaipaavat aluksi enemmän rutiineja ja lämmintä syliä.

Tervetuloa varhaiskasvatukseen Pilke-päiväkotiin!

Mitä ensimmäisinä päiväkotipäivinä tapahtuu?

Pilkkeellä on yli 20 vuoden kokemus päiväkotitulokkaista. Kohtaamme jokaisen lapsen omana itsenään ja tunnistamme hänen yksilölliset taitonsa ja kiinnostuksensa.

Myös yhteistyö kodin kanssa on tärkeässä roolissa. Näin osaamme valita toimivimmat keinot sujuvan päiväkotiarjen käynnistämiseksi.

Tälle sivulle olemme koonneet tietoa perheille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa. Lue lisää:

 

Me teemme työtämme lempeyden voimalla.

Näin sujuu lapsen ensimmäinen päiväkotipäivä

Lapsen päiväkotitaival käynnistyy harjoittelulla, ”pehmeällä laskulla” hieman ennen varsinaisen varhaiskasvatuksen aloittamista, mistä sovimme jokaisen perheen kanssa aina erikseen. Kun ensimmäinen päiväkotipäivä lopulta koittaa, lapsi tulee jo valmiiksi tuttuun paikkaan ja tapaa ehkä jo tuttuja kavereitakin.

Lasta on vastassa päiväkodin aikuinen: hän toivottaa lapsen tervetulleeksi ja ohjaa tämän omalle naulakolle, jonne jätetään päivän aikana tarvittavat varusteet: vaihtovaatteet, sadeasu, unilelu ja vaipat.

Käsienpesun jälkeen on aika toivottaa äidille tai isälle mukavaa päivää! Tässä vaiheessa voi ensikertalaiselle tulla helposti itku – niin lapselle kuin aikuisellekin. Tilanne on tunteikas, mutta vakuutamme: lapsi pärjää kyllä. Vanhemman tehtävä on vaikeampi. Mutta mitä reippaammin tässä vaiheessa lapsen hyvästelee, sen helpommin päivä lähtee käyntiin.

Lue lisää!

Päiväkotipäivä noudattaa pääpiirteissään aina samaa kaavaa, ja lapsi oppii nopeasti, milloin koittaa uloslähdön aika, milloin askarrellaan tai rauhoitutaan kuuntelemaan satua. Tutustu esimerkkipäiväohjelmaan!

Päivä kuluu nopeasti. Kun vanhempi tulee hakemaan lasta, toivomme, että kännykät ja kuulokkeet on sujautettu valmiiksi laukkuun. Vaihdamme vanhemman kanssa kuulumiset ja kerromme päivän kohokohdat. Sitten onkin aika sanoa hei hei – huomenna taas nähdään!

Lempeys on syliä ja selän rapsutuksia

Lempeyden voima tarkoittaa minulle katsetta silmiin, hymyä ja lämmintä kosketusta.

Se on sitä, että kysyn, tuletko syliin niin lohdutan. Se on selän rapsutusta, joka auttaa lasta nukahtamaan päiväunille paremmin.

Lempeässä ilmapiirissä jokainen lapsi tulee huomatuksi ja nähdyksi ja saa tilaa kertoa, mitä hänelle tänään kuuluu.

Suvi
varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, Jyväskylä

Mitä muuta tärkeää ja huomioitavaa päiväkodin aloittamiseen liittyy?

Kohtaamme toisemme lempeydellä

Päiväkodin aloitus on iso elämänmuutos koko perheelle. Vanhempia saattaa mietityttää, miten lapsi sopeutuu varhaiskasvatukseen, tai saahan lapsi varmasti kavereita päiväkodissa.

Pilkkeen päiväkodeissa aloittaa vuosittain satoja lapsia, ja jokainen uusi lapsi ja perhe kohdataan aina yksilöllisesti, lempeyden voimalla.

”Monia perheitä jännittävät ihan samantyyppiset asiat, ja kaikesta selvitään aina hyvin”, kertoo Pilke liikuntapäiväkoti Ilveslinnan johtaja Elina Kutila.

Lue tästä lisää Elinan ajatuksia ja vinkkejä päiväkodin aloittamiseen: Uusi elämänvaihe vaikuttaa koko perheeseen – näin siitä selvitään

Viisi vinkkiä vanhemmille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa

Tuo ja hae lapsi päiväkodista aina samaan aikaan, jos se vain on mahdollista.
1
Pidä päivärytmi myös kotona selkeänä ja säännöllisenä: aamu- ja iltarutiinit, leikki- ja lepoajat.
2
Kun tuot lapsen päiväkotiin, hyvästele hänet napakasti ja selkeästi
3
Puhu päiväkodista ja sen henkilökunnasta positiivisesti, suhtaudu päiväkotipäivän kuulumisiin uteliaasti
4
Avoin ihmettely on sallittua – meiltä saa aina kysyä, vaikka lapsen kanssa yhdessä!
5

Pilkkeen varhaiskasvatuksen käsikirja

Miten sujuu päiväkodin ja kodin yhteistyö? Mitä teen, kun lapsi sairastuu? Onko lapseni vakuutettu?

Näihin – ja moneen muuhun kysymykseen – vastaa Pilkkeen varhaiskasvatuksen käsikirja, eli Pilke-aapinen.

Lataa Pilke-aapinen

Usein kysyttyjä kysymyksiä päiväkodin aloituksen liittyen

Esimerkkiaikataulu päiväkodin päivästä

Päiväkodin arki rakentuu aina yksikön koon ja tavoitteiden mukaisesti. Tässä kerromme tyypillisen esimerkin päiväkotiemme päivästä. Saat tarkemmat tiedot oman päiväkotisi aikataulusta päiväkodin johtajalta.
schedule

6.00–7.00

Päiväkodin ovet avautuvat. Tervetuloa! Aloitamme päivämme sylitellen lapsia ja jutustelemme mukavia. Sitten lähdemme vähitellen leikin touhuun.
schedule

8.00–8.30

Aamupalan aika
schedule

8.30–11

Pienryhmätoimintaa ja leikkiä sisällä ja ulkona.
schedule

n. 11.15

Lounas ja päivälepo. Osa lapsista nukkuu ja osa lepää tai ulkoilee. Levon jälkeen on hiljaisten leikkien ja puuhien aika ennen välipalaa.
schedule

n. 14.00

Välipala
schedule

14.30

Pienryhmätoimintaa ja leikkiä sisällä ja ulkona.
schedule

17.00

Päiväkodin ovet sulkeutuvat ja sanomme näkemiin. Huomiseen!

Hae päiväkotipaikkaa

Hae päiväkotipaikkaa tästä

Kysy lisää!

Kysy lisää!
Varhaiskasvatusjohtajamme Mirka Laaksonen auttaa mielellään. Voit olla myös yhteydessä oman alueesi Pilke-päiväkotien johtajiin tai aluejohtajiin.