Sinulla kysymys, meillä vastaus

Päiväkodit
Kokemuksemme mukaan kyllä. Ymmärrämme, että jokainen lapsi on yksilö. Tuemme heitä varhaiskasvatuksen eri vaiheissa juuri sellaisella tavalla, kuin mitä lapsi tarvitsee.
Tiedämme myös, että tämä asia mietityttää monia perheitä. Kokemuksemme mukaan päiväkodin aloitusta voi kuitenkin helpottaa monin tavoin. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa ja vinkkejä perheille kun lapsi aloittaa päiväkodissa.
Alla muutama käytännön vinkki, joilla lapsesi varhaiskasvatuksen aloitusvaihe sujuu kaikkien kannalta mahdollisimman mukavasti:
- Säännölliset varhaiskasvatusajat.
- Selkeä päivärytmi.
- Selkeä, lyhyt hyvästely lasta päiväkotiin tuodessa.
- Perheen myönteinen asennoituminen päiväkotiin.
- Avoin ihmettely on sallittua, meiltä saa aina kysyä! Ota yhteyttä suoraan päiväkotiin tai lähetä meille viesti/kysymyksesi.
Jokaisen päiväkodin arki rakentuu aina yksilöllisesti päiväkodin koon ja sen omien tavoitteiden mukaisesti. Päiväkotimme ovat auki joustavasti perheiden tarpeiden mukaan klo 6–18 välillä.
Loma-aikoina päiväkodeissa on vähemmän lapsia, sillä monet perheet lomailevat ja lapset ovat kotona. Siksi osa päiväkodeistamme on kiinni ja osa auki. Auki olevat päivystävät päiväkodit tarjoavat hoitopaikan kaikille niille alueen Pilkkeen päiväkotien lapsille, jotka tarvitsevat varhaiskasvatusta. Päivystävissä päiväkodeissa työskentelee Pilkkeen omia varhaiskasvattajia saman alueen eri päiväkodeista.
Ilmoitamme hyvissä ajoin tiedot loma-aikojen aukioloajoista ja alueen päivystävistä Pilke-päiväkodeista.
Kysy tarkemmat aukioloajat kunkin päiväkodin johtajalta: Pilke-päiväkodit ja yhteystiedot löydät täältä.
Moni vanhempi pohtii, miten lapsen päiväunet päiväkodissa sujuvat. Kaikille lapsille annetaan mahdollisuus lepoon/nukkumiseen nukkarissa, joka on rauhallinen ympäristö päivälevolle päiväkodissa.
Lasten aivot muovautuvat ja kehittyvät kiihkeimmin varhaislapsuudessa. Huima kehitys vaatii myös riittävän määrän lepoa ja unta. Tämän takia on tärkeää, että lapsi voi nukkua päiväunet päiväkodissa. Jos lapsi nukahtaa lepohetkellä, hänellä on tarve uneen ja sille suomme mahdollisuuden. On hyvä muistaa, että lapsen unentarve on aina yksilöllinen.
On myös tavallista, että lapsi ei nuku päiväkodissa. Tällöin hän rauhoittuu hetkeksi kuuntelemaan satua tai musiikkia ennen päivän muihin puuhiin palaamista. Jos lapsen päiväunet päiväkodissa mietityttävät, varhaiskasvatuksen ammattilaisemme juttelevat mielellään niistä kanssasi.
Aamupalan ja välipalan valmistuksesta huolehtii Pilkkeen päiväkodeissa päiväkotihuoltaja.
Pääsääntöisesti lounasruoka tuodaan päiväkoteihimme valmiina, ja ruoan valmistuksesta vastaavat yhteistyökumppanimme ympäri Suomea.
Me Pilkkeellä toivomme lounasruoan toimittajiltamme lähiruoan käyttöä.
Sekä yksityistä että kunnallista varhaiskasvatusta säätelevät samat lait, laatuvaatimukset ja henkilöstömitoitukset, ja kunta myös valvoo niitä.
Yksityinen päiväkoti pystyy joustavammin tarjoamaan perheille erilaisia vaihtoehtoja. Tutustu esimerkiksi Pilkkeen päiväkotien painotteisuuksiin tai erityisiin palveluihin päiväkotien omilla sivuilla.
Meiltä kysytään usein, minkä ikäisenä päiväkodissa voi aloittaa, pärjääkö lapsi 1-vuotiaana päiväkodissa, sopeutuuko vauva päiväkotiin ja niin edelleen.
Tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus on lapselle hyödyksi. Nuorimmat lapset ovat 9 kuukauden ikäisiä päiväkodeissa. Varhaiskasvatus voi jatkua siihen saakka, kun lapsi noin 6- vuotiaana aloittaa esiopetuksen eli esikoulun. Lue tästä lisää: lapsen subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen.
Jokainen lapsi on yksilö ja myös perheiden tilanteet ovat erilaisia. Siksi mitään yhtä oikeaa vastausta ei ole siihen, minkä ikäisenä lapsi voi aloittaa päiväkodissa. Monet vanhemmat kuitenkin pohtivat, milloin lapsi voisi aikaisintaan aloittaa päivähoidon.
Jos haluat keskustella oman lapsesi päiväkodin aloitukseen sopivasta iästä tai tähän liittyvistä kysymyksistä, voit olla yhteydessä alueesi Pilkkeen päiväkodin johtajaan. Juttelemme kanssasi mielellään – vanhempien kysymykset tai huolet päiväkodin aloitukseen liittyen ovat meille tuttuja!
Monia vanhempia kiinnostaa yksityisen päiväkodin hinta. Yksityinen päiväkoti ei välttämättä ole yhtään sen kalliimpi kuin kunnallinenkaan. Sekä kunnallisissa että yksityisissä päiväkodeissa peritään asiakasmaksu, jonka määrään vaikuttavat perheen koko, vanhempien tulot ja lapsen päivittäinen hoitoaika.
Kaupungeilla ja kunnilla on erilaisia käytäntöjä siinä, miten ne tukevat yksityisen varhaiskasvatuksen valinneita perheitä. Useimmat kunnat myöntävät yksityisen päivähoidon hinnan kattamiseen palvelusetelin tai perheellä on mahdollista hakea Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea, lue tästä lisää.
Saat tarkempaa tietoa kysymällä asiasta lähimmän Pilke-päiväkotisi johtajalta tai tutustumalla päiväkodin verkkosivuihin ja ko. Pilke-päiväkodin hintoihin / asiakasmaksuihin: etsi lähin Pilke- päiväkoti täältä.
Kaikki yksityiset päiväkodit ovat sen kunnan hyväksymiä ja valvomia, missä päiväkoti sijaitsee. Yksityiset päiväkodit kuten Pilke noudattavat samaa varhaiskasvatuslakia ja valtakunnallista varhaiskasvatussuunnitelmaa kuin kunnallisetkin päiväkodit. Kunnat myös valvovat toimintaamme valvontakäyntien, ohjauksen ja auditointien avulla.
Suomalainen yksityinen varhaiskasvatus edustaa kokonaisuudessaan Pohjoismaiden kärkeä. Sekä asiakastyytyväisyyttä että kuntien näkemyksiä luotaavat selvitykset viime vuosilta osoittavat, että yksityinen toiminta koetaan laadultaan hyväksi ja yhteistyö kunnan kanssa toimivaksi.
Yksityisissä päiväkodeissa laatua rakennetaan esimerkiksi kehittämällä pedagogiikkaa, panostamalla henkilöstön hyvinvointiin ja osaamiseen sekä rakentamalla asiakasperheiden tarpeisiin vastaavia palveluita muun muassa digitalisaatiota hyödyntäen.
Millaista on yksityinen varhaiskasvatus Suomessa? Lue myytit ja tutustu alaan:
Lataa tästä julkaisu yksityisestä varhaiskasvatuksesta (pdf).
Varhaiskasvatus on uudehko sana, jota on alettu käyttää vuoden 2016 varhaiskasvatuslain uudistamisen jälkeen. Sitä ennen puhuttiin päivähoidosta. Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka.
Varhaiskasvatustoiminta kuuluu kunnissa opetustoimen alaisuuteen, kun aiemmin päivähoito oli sosiaalitoimen osa. Aivan pienillä lapsilla hoivan ja hoidon merkitys hyvän päivän luomisessa on kaikkein tärkeintä, mutta lapsen kasvaessa varhaiskasvatuksessa saavat painoa myös opetus ja kasvatus. Lue tästä lisää, mitä eroa on varhaiskasvatuksella ja päivähoidolla.
Meille Pilkkeellä on tärkeää, että jokainen lapsi perheineen on tervetullut päiväkoteihimme.
Pilke-päiväkodeissa käytetään kehityksen ja oppimisen tuen kolmiportaista mallia, joka sisältää tukimateriaalia henkilöstölle tuen tarpeen kartoitukseen ja sen järjestämiseen käytännössä. Pilkkeellä työskentelee varhaiskasvatuksen erityisopettajia, jotka konsultoivat yksiköissä tuen järjestämiseen liittyvissä asioissa. Tarvittaessa Pilke ostaa varhaiskasvatuksen erityisopetuksen palveluna ulkopuolisilta toimijoilta.
Yksityinen varhaiskasvatus toimii usein kunnan omia palveluita täydentävänä ja tukevana tuottajana. Monesti yksityinen toimija tuottaa varhaiskasvatuspalveluita kunnan esittämien reunaehtojen mukaisesti. Jos kunta on tunnistanut tarpeen tilata yksityiseltä päiväkodilta erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluita, voi yksityinen tähän vastata. On kuitenkin totta, että erityistä tukea tarvitsevat lapset sijoittuvat usein kunnan omiin varhaiskasvatuspalveluihin. Asiasta kannattaa keskustella sekä Pilkkeen päiväkodin johtajan että kunnan varhaiskasvatuksen palveluohjauksen kanssa, koska kuntien käytännöt vaihtelevat ja tärkeintä on, että lapsen etu toteutuu.
Pilkkeellä on kehityksen ja oppimisen tuen työryhmä, joka selvittää tuen ja siihen liittyvän koulutuksen tarpeita sekä kehittää tuen järjestämistä valtakunnallisesti.
Ennen hakupäätöksen tekemistä voit tutustua oman lähialueesi Pilke-päiväkoteihin hyödyntämällä sivuillamme olevaa päiväkotien hakua.
Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä perheille ensimmäistä päiväkotipaikkaa hakiessa.
Lähetä tästä hakemus varhaiskasvatukseen Pilke-päiväkotiin!
Lähetettyäsi hakemuksen, saat sähköpostiisi kuittauksen. Tämän jälkeen olemme sinuun yhteydessä kahden päivän kuluessa.
Parhaimmassa tapauksessa, jos päiväkodissa on tilaa, vaikka heti seuraavana arkipäivänä.
Ole suoraan yhteydessä lähimmän ja/tai toivomasi Pilke-päiväkodin johtajaan! Löydät päiväkotiemme yhteystiedot Pilkkeen päiväkotien hausta.
Lähetä tästä hakemus varhaiskasvatukseen Pilke-päiväkotiin!
Jos toivomassasi päiväkodissa ei ole juuri nyt paikkoja vapaana, voit jättää hakemuksenne jonoon. Tilanne päiväkodeissamme muuttuu joskus nopeastikin, ja silloin tarjoamme vapautuvaa paikkaa jonossa oleville perheille.
Kyllä voi hakea. Päiväkotihakemuksen tekeminen ei vielä sido mihinkään vaan myöhemmin tehdään erikseen vielä palvelusopimus. Kannattaa vierailla molemmissa paikoissa ja tehdä vasta sitten lopullinen päätös. Meille saa aina tulla tutustumaan! Sovi tutustumiskäynnistä päiväkodin johtajan kanssa.
Ei ole. Päiväkotihakemuksen tekeminen ei vielä sido mihinkään vaan myöhemmin tehdään erikseen vielä palvelusopimus. Hakea voi aina ja suosittelemme tulemaan tutustumaan lähimpään Pilke-päiväkotiin. Sovi tutustumiskäynnistä päiväkodin johtajan kanssa.
Vastaus: Suosittelemme perheille aina tutustumista päiväkoteihin paikan päällä, jos vain mahdollista, ennen päiväkotiin hakemista. Tutustumiskäynnillä pääset kurkistamaan juuri kyseisen Pilke-päiväkodin arkeen, tiloihin ja toimintaan päiväkodin johtajan kanssa; tutustumme puolin ja toisin, vastaamme kysymyksiisi ja kerromme tarkemmin päiväkotiin hakemisesta ja sen aloituksesta. Kun ensimmäinen päiväkotipäivä lopulta koittaa, lapsi tulee jo valmiiksi tuttuun paikkaan ja tapaa ehkä jo tuttuja kavereitakin. Lue tästä artikkelistamme lisää, miksi suosittelemme tutustumiskäyntia!
Kelan yksityisen hoidon tuki
Yksityisen hoidon tuki muodostuu lakisääteisestä hoitorahasta sekä tulosidonnaisesta hoitolisästä. Näiden päälle maksetaan joissain kunnissa kuntalisää. Yksityisen hoidon tuen myöntämisen jälkeen lopullinen lapsen huoltajien maksettavaksi tuleva asiakasmaksu riippuu perheen tuloista, koosta ja lapsen hoitopäivän pituudesta. Joissain kunnissa yksityisille päiväkodeille on annettu lupa laskuttaa tuottamastaan palvelusta lisämaksua. Kysy lisää toivomasi Pilkkeen päiväkodin johtajalta!
Yksityisen hoidon tukea haetaan Kelan sivuilta löytyvällä lomakkeella. Myönnetty tuki maksetaan suoraan päiväkodille. Lapsen huoltajille jää maksettavaksi asiakasmaksu, jonka suuruuteen vaikuttaa perheen koko, vanhempien tulot ja lapsen hoitopäivän pituus.
Tukea kannattaa hakea heti, kun olet tehnyt asiakassopimuksen Pilkkeen kanssa. Tukea pitää hakea viimeistään 6 kuukauden kuluessa yksityisen hoidon alkamisesta.
Yksityisen hoidon tukea voi saada, kun lapsi on yksityisessä päiväkodissa. Tukea ei voi saada samaan aikaan muun tuen kuten palvelusetelin kanssa. Kunnasta ja päiväkodista riippuen perhe voi hakea joko yksityisen hoidon tukea tai palveluseteliä. Tukea ei myönnetä, jos jommalle kummalle huoltajalle maksetaan kotihoidon tukea.
Pilkkeen päiväkotien asiakasmaksuihin voi saada joko kunnan myöntämän palvelusetelin tai Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea. Saat toivomasi päiväkodin johtajalta lisää tietoa siitä, miten omassa kunnassasi yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tuki on järjestetty. Neuvomme ja opastamme mielellämme tuen hakemisesta, kysy meiltä lisää!
Tukimuodot
Kun haet paikkaa Pilkkeen päiväkodista, saat päiväkodin johtajalta lisää tietoa siitä, miten omassa kunnassasi tuetaan yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Saat myös tietoa siitä, miten tukia haetaan, ja missä vaiheessa hakemus kuuluu tehdä. Kuntien käytännöt vaihtelevat, mutta Pilkkeen päiväkotien johtajat tuntevat ne hyvin. Vastaamme perheiden kysymyksiin mielellämme – ole meihin yhteydessä! Löydät päiväkotiemme yhteystiedot Pilkkeen päiväkotien hausta.
Perheen maksaman asiakasmaksun suuruuteen vaikuttavat perheen tulot, perheen koko ja lapsen varhaiskasvatuksen tarve eli hoitopäivän pituus.
Perheet, joiden lapsi on yksityisessä päiväkodissa ja joilla on suomalainen henkilötunnus.
Myönnettyyn tukeen vaikuttavat perheen tulot, perheen koko ja lapsen varhaiskasvatuksen tarve eli hoitopäivän pituus. Oman perheesi palvelusetelin tai yksityisen hoidon tuen tarkat määrät selviävät olemalla yhteydessä kotikuntaan tai Kelaan. Paikallisen Pilkkeen päiväkodin johtajat auttavat myös mielellään, sillä he tuntevat oman alueensa tilanteen tarkasti
Perhe voi saada vain toista tukea, eli molempia ei voi saada yhtä aikaa.
Varhaiskasvatuksen palveluseteli
Palvelusetelin suuruus vaihtelee. Siihen vaikuttavat perheen tulot ja koko sekä lapsen hoitopäivän pituus. Joissain kunnissa yksityisille päiväkodeille on annettu lupa laskuttaa tuottamastaan palvelusta lisämaksua. Palvelusetelin avulla perheen maksama asiakasmaksu on useimmiten sama kuin kunnallisessa päivähoidossa. Kysy lisää toivomasi Pilkkeen päiväkodin johtajalta!
Palveluseteliä haetaan omasta kunnastasi. Kun haet paikkaa Pilkkeen päiväkodista, saat päiväkodin johtajalta lisää tietoa siitä, miten omassa kunnassasi varhaiskasvatuksen palveluseteliä haetaan, ja missä vaiheessa hakemus kuuluu tehdä.
Palveluseteliä voi hakea heti, kun lapsi on saanut päiväkotipaikan ja palvelusopimus Pilkkeen kanssa on tehty.
Varhaiskasvatuksen palveluseteliä voi hakea sellaisissa kunnissa ja sellaisten päiväkotien asiakasmaksuihin, joissa se on käytössä. Palveluseteliä ei myönnetä samaan aikaan muun tuen kuten yksityisen hoidon tuen kanssa. Kunnasta ja päiväkodista riippuen perhe voi hakea joko yksityisen hoidon tukea tai palveluseteliä.
Eri kunnat ovat tehneet erilaisia päätöksiä siitä, millaista tukea lapsiperheille tarjotaan yksityisen päiväkodin asiakasmaksuihin. Palveluseteli ei ole käytössä kaikissa kunnissa. Jos palveluseteli ei ole käytössä omassa kunnassasi, voit hakea Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea.
Iltapäiväkerhot
Pilkkeen iltapäiväkerhojen hinta vaihtelee kaupungin / kunnan mukaisesti, katso iltapäiväkerhokohtaiset tiedot kerhon verkkosivuilta. Esimerkiksi Helsingissä iltapäivätoiminta maksaa klo 16 saakka 100 eur/kk, ja klo 17 saakka 120 e/kk. Kunta- ja kaupunkikohtaisesti on mahdollista hakea asiakasmaksun vähennystä ja/tai perimättä jättämistä, lisätietoja iltapäiväkerhon sivulta ja oman kotikuntasi verkkosivuilta.
Iltapäivätoiminnan hakuaika on paikkakuntakohtaisesti maalis-toukokuussa seuraavana lukuvuotena alkavaan iltapäivätoimintaan. Iltapäiväkerhoihin voi hakea myös hakuaikojen ulkopuolella.
Toiminnassamme korostuu ulkoilu ja liikunta, koska olemme todenneet sen tärkeäksi vastapainoksi koulupäivälle. Myös vanhemmat ovat toivoneet, että kerhoissamme ulkoiltaisiin mahdollisimman paljon. Puettehan lapsenne niin, että hän voi osallistua kaikkeen toimintaan. Säänmukaiset vaatteet lapsella aina päällä/mukana (sadetakki, ulkohousut, kumisaappaat, lapaset…)
Lapsellanne tulisi olla kerhossa sisävaatteita ja lapasia varalla, varsinkin märkinä vuodenaikoina, jolloin vaatteet saattavat kastua jo koulupäivän aikana eikä kaikissa iltapäiväkerhoissa ole kuivatusmahdollisuuksia märille vaatteille.
Lapsille tarjotaan iltapäiväkerhossa välipala, jossa huomioidaan mahdolliset ruoka-ainerajoitukset ja allergiat. Välipala ei korvaa päivän toista lämmintä ateriaa.
Päivittäinen tiedonvaihto tapahtuu hakutilanteiden lisäksi lapsen reissuvihon / kerhopuhelimen välityksellä. Lisäksi lapsellenne annetaan kotiin tuotavaksi tarpeen mukaan erillisiä tiedotteita, joissa esitellään iltapäiväkerhon tulevaa toimintaa ja mahdollisia retkiä. Kerho-ohjaajalta tai koordinaattorilta voi myös tarvittaessa varata erillisen ajan keskustelua varten. Kerholaisten huoltajille järjestetään syyskauden aikana vanhempainilta, jossa on mahdollisuus keskustella ajankohtaisista asioista kerhotoimintaan liittyen sekä ohjaajien että koordinaattorin kanssa.
Vanhemmat / huoltajat ilmoittavat toimintakauden alussa kerho-ohjaajalle lapsen koulupäivien loppumisajat, jotta kerhossa osataan odottaa lasta oikeaan aikaan. Mikäli lapsi ei tule kerhoon, ohjaaja on yhteydessä vanhempiin.
Vastaavasti, jotta ohjaaja ei huolestu turhaan, tulee vanhempien ilmoittaa kaikista lapsen poissaoloista kerhoon.
Kotiinlähtöajoista sopiminen tapahtuu aina aikuisten kesken, joten lapsi ei voi tulla kerhoon ja ilmoittaa esim. kaverille kotiinlähdöstä. Lasten kännykät pidetään kerhoaikana suljettuina ja viestittäminen tapahtuu kerhopuhelimen kautta ohjaajille.
Vanhempien / huoltajien tulee ilmoittaa kaikista lapsen poissaoloista kerhoon, jotta kerho-ohjaaja ei huolestu turhaan.
Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatus on uudehko sana, jota on alettu käyttää vuoden 2016 varhaiskasvatuslain uudistamisen jälkeen. Sitä ennen puhuttiin päivähoidosta. Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka.
Varhaiskasvatustoiminta kuuluu kunnissa opetustoimen alaisuuteen, kun aiemmin päivähoito oli sosiaalitoimen osa. Aivan pienillä lapsilla hoivan ja hoidon merkitys hyvän päivän luomisessa on kaikkein tärkeintä, mutta lapsen kasvaessa varhaiskasvatuksessa saavat painoa myös opetus ja kasvatus.
Lue tästä lisää, mitä eroa on varhaiskasvatuksella ja päivähoidolla.
Kaikessa suomalaisessa varhaiskasvatuksessa, ja myös meillä Pilkkeellä, on aina mukana hoiva, leikki ja turva. Koulumaisia taitoja lapsi oppii hyvinkin nopeasti, kun aika on sille oikea – niiden kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Keskitymme siihen, että lapsella on turvallinen ja hyvä olla, aikuiset hänen ympärillään ovat ammattilaisia ja osaavat oikealla tavalla aktivoida ja kuunnella häntä.
Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksessa noudatetaan samoja lakeja, laatuvaatimuksia ja henkilöstömitoituksia kuin muissakin suomalaisissa päiväkodeissa – niin kunnallisissa kuin yksityisissäkin.
Seuraamme kunkin kunnan laatimaa omaa paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa. Meillä Pilkkeellä toimintatapamme on lämmin ja välittävä, ja kohtaamme toisemme ja lapset suurella sydämellä.
Varhaiskasvatussuunnitelmaan eli vasuun kirjataan lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia tukevat tavoitteet ja toimenpiteet. Suunnitelma tehdään yhdessä perheen ja päiväkodin kanssa, kun lapsi on aloittanut päiväkodissa.
Varhaiskasvatussuunnitelmassa huomioidaan myös lapsen oma näkökulma. Suunnitelmaa arvioidaan ja päivitetään kerran vuodessa perheen ja päiväkodin yhteisessä keskustelussa.
Oppimisympäristöillä tarkoitetaan muun muassa päiväkodin tiloja, välineitä ja tarvikkeita sekä piha-aluetta ja lähiympäristöä. Oppimisympäristö jaotellaan fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen ympäristöön.
Meille Pilkkeellä on tärkeää, että jokainen lapsi perheineen on tervetullut päiväkoteihimme.
Pilke-päiväkodeissa käytetään kehityksen ja oppimisen tuen kolmiportaista mallia, joka sisältää tukimateriaalia henkilöstölle tuen tarpeen kartoitukseen ja sen järjestämiseen käytännössä. Pilkkeellä työskentelee varhaiskasvatuksen erityisopettajia, jotka konsultoivat yksiköissä tuen järjestämiseen liittyvissä asioissa. Tarvittaessa Pilke ostaa varhaiskasvatuksen erityisopetuksen palveluna ulkopuolisilta toimijoilta.
Yksityinen varhaiskasvatus toimii usein kunnan omia palveluita täydentävänä ja tukevana tuottajana. Monesti yksityinen toimija tuottaa varhaiskasvatuspalveluita kunnan esittämien reunaehtojen mukaisesti. Jos kunta on tunnistanut tarpeen tilata yksityiseltä päiväkodilta erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluita, voi yksityinen tähän vastata. On kuitenkin totta, että erityistä tukea tarvitsevat lapset sijoittuvat usein kunnan omiin varhaiskasvatuspalveluihin. Asiasta kannattaa keskustella sekä Pilkkeen päiväkodin johtajan että kunnan varhaiskasvatuksen palveluohjauksen kanssa, koska kuntien käytännöt vaihtelevat ja tärkeintä on, että lapsen etu toteutuu.
Pilkkeellä on kehityksen ja oppimisen tuen työryhmä, joka selvittää tuen ja siihen liittyvän koulutuksen tarpeita sekä kehittää tuen järjestämistä valtakunnallisesti.
Kaikki yksityiset päiväkodit ovat sen kunnan hyväksymiä ja valvomia, missä päiväkoti sijaitsee. Yksityiset päiväkodit kuten Pilke noudattavat samaa varhaiskasvatuslakia ja valtakunnallista varhaiskasvatussuunnitelmaa kuin kunnallisetkin päiväkodit. Kunnat myös valvovat toimintaamme valvontakäyntien, ohjauksen ja auditointien avulla.
Suomalainen yksityinen varhaiskasvatus edustaa kokonaisuudessaan Pohjoismaiden kärkeä. Sekä asiakastyytyväisyyttä että kuntien näkemyksiä luotaavat selvitykset viime vuosilta osoittavat, että yksityinen toiminta koetaan laadultaan hyväksi ja yhteistyö kunnan kanssa toimivaksi.
Yksityisissä päiväkodeissa laatua rakennetaan esimerkiksi kehittämällä pedagogiikkaa, panostamalla henkilöstön hyvinvointiin ja osaamiseen sekä rakentamalla asiakasperheiden tarpeisiin vastaavia palveluita muun muassa digitalisaatiota hyödyntäen.
Lue lisää varhaiskasvatuksen vaatimuksista ja mitä päiväkodilta voi odottaa: