Hae päiväkotipaikkaa

Vinkkejä poikkeustilanteen käsittelyyn lapsen kanssa

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 2 min
calendar_month
27.03.2020

Vinkkejä poikkeustilanteen käsittelyyn lapsen kanssa

(Tämä teksti on julkaistu koronapandemian alkuvaiheessa 27.3.2020.)

Pienet lapset ovat luonnostaan uteliaita. He ihmettelevät jatkuvasti ympäröivää maailmaansa ja tekevät siitä havaintoja. Lapset rakentavat käsitystään maailmasta havaintojensa perusteella. He tarkkailevat läheistensä puheita ja toimia. Lapset ovat varmasti huomanneet, että tässä ajassa on jotakin erikoista ja erilaista. Sana korona vilisee aikuisten puheissa ja aikuiset saattavat vaikuttaa turhautuneilta. Jotain on meneillään. Ollaan enemmän kotona, käsiä pestään huolellisemmin, mummia ja vaaria nähdään harvemmin. Lapset kuulevat ja tuntevat, mitä heidän ympärillään tapahtuu, vaikka olisivatkin omissa puuhissaan.

Lapsella on oikeus tulla kuulluksi

Lapsella on oikeus tulla kuulluksi ja hänellä tulee olla tunne siitä, että häntä kuunnellaan ja hänen sanomisillaan on merkitystä. Nyt poikkeuksellisena aikana lasta on tärkeä kuunnella erityisen herkällä korvalla. Keskustelulle lapsen kanssa kannattaa luoda rauhallinen hetki, jolloin lapsen on helppo ja turvallinen puhua aikuiselle. Lapsille pandemiasta kannattaa puhua rehellisesti, ikätasoisesti ja tuoda keskustelu mahdollisimman konkreettiselle tasolle.  Mitä pienempi lapsi, sitä konkreettisemmin. Viruksesta kertoessa voi vaikka piirtää samalla tai muuten havainnollistaa asioita. Lapsen kanssa voidaan käydä läpi, mitä tämä tarkoittaa heidän elämässään. Mitä muutoksia on edessä ja miksi toimimme kuten toimimme. Käsipesua voidaan harjoitella yhdessä ja puhua samalla käsihygienian merkityksestä virusten leviämisessä.

Varmista aika ja tila leikille

Lapselle faktatietoja tärkeämpää on tieto siitä, ettei hänen tarvitse huolehtia maailman menosta ja ettei hän jää huolensa kanssa yksin. Lasta kannattaa kuunnella ja pitää tunnelma kotona mahdollisimman kepeänä. Säännöllinen päivärytmi tukee turvallisuuden tunnetta. Leikki on lapsen tapa jäsentää ajatuksiaan ja juuri leikkiessä lapset usein käsittelevät mieltään askarruttavia asioita. Aikuisen tehtävä on huolehtia, että lapsen elämässä säilyy ilo ja hassuttelu turvallisessa ympäristössä. Aikuisten fyysinen ja emotionaalinen läheisyys on se, mitä he tarvitsevat. Se viestii heille, että kaikki järjestyy. Lapset elävät hetkessä – otetaan niistä kaikki ilo irti.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

 Pilke kehittää työhyvinvointia kaikissa yksiköissään 
Pilke tiedottaa
Pilke kehittää ja vahvistaa työntekijöiden hyvinvointia päiväkodeissa, iltapäiväkerhoissa ja lastenhoidossa, lempeästi yhdessä. Lue lisää uutisestamme!
Lue lisää
Pilke-Akatemia: Noora Koponen tarjoaa näkökulman erityislasten perheiden kokemuksiin
Artikkelit
Noora Koponen kouluttaa Pilkettä erityislasten ja heidän perheidensä lempeästä kohtaamisesta. Lue lisää syksyn Pilke-Akatemian koulutuksesta!
Lue lisää
Pilke kouluttaa: Pilke-Akatemiassa vahvistetaan lämmintä kohtaamista ja vuorovaikutusta
Artikkelit
Pilke-Akatemiassa syksyn teemana on lämmin kohtaaminen ja vuorovaikutus muun muassa erityislasten perheiden näkökulmasta. Artikkelissamme aiheesta lisää, lue!
Lue lisää