Hae päiväkotipaikkaa

Kokeile kotona – Kummallisesti käyttäytyvä kaasu

Pilke-vinkit
eyeglasses
Lukuaika: 2 min
calendar_month
23.03.2016

Tässä tutkimuksessa tarkastelemme, miten lämpötila vaikuttaa kaasun käyttäytymiseen.

Tarvitset:                                                                                 

  • tyhjän ilmapallon
  • lasipullon
  • kuumaa ja kylmää vettä (sekä halutessasi jäitä)
  • ison kulhon tai astian, johon pullo mahtuu kokonaan

Ohje:

Täytä lasipullo kuumalla vedellä ja anna veden lämmittää pulloa muutaman minuutin. Kun pullo tuntuu lämpimältä, kaada vesi pois ja pujota ilmapallon suuaukko pullon suun ympärille.

Täytä kulho tai astia kylmällä vedellä. Voit laittaa sekaan jääpaloja. Laita ilmapallopullo kylmään veteen siten, että kylmä vesi ulottuu mahdollisimman pitkälle pullon kaulaan asti. Anna pullon jäähtyä ja havainnoi, mitä tapahtuu.

Lopputuloksesta tulee huomattavampi, kun pullo on mahdollisimman kuuma ja astian vesi hyvin kylmää.

Miksi näin tapahtuu?

Kuuma vesi lämmittää pullon sisällä olevan ilman. Lämmin ilma vie tilaa enemmän kuin viileä ilma. Kun ilmapallo pujotetaan pullon suun ympärille paine pullon sisällä ei pääse tasautumaan. Kun pullon sisällä oleva ilma viilennetään, se viekin vähemmän tilaa kuin lämmin, joten pullon sisälle syntyy alipaine, joka havaitaan ilmapallon pullistumisena pullon sisälle.

Tee hypoteesi ja tutki!

Tee hypoteesi eli veikkaus, mitä ilmapallolle tapahtuu, jos pullo viedään taas hyvin lämpimään veteen. Tutki, pitikö hypoteesisi paikkansa.

Tapahtumapohja 600x400 (3)

Työohje: Jenni Vartiainen, Helsingin yliopisto LUMA-keskus

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää