Hae päiväkotipaikkaa

Kokeile kotona – Kummallisesti käyttäytyvä kaasu

Pilke-vinkit
eyeglasses
Lukuaika: 2 min
calendar_month
23.03.2016

Tässä tutkimuksessa tarkastelemme, miten lämpötila vaikuttaa kaasun käyttäytymiseen.

Tarvitset:                                                                                 

  • tyhjän ilmapallon
  • lasipullon
  • kuumaa ja kylmää vettä (sekä halutessasi jäitä)
  • ison kulhon tai astian, johon pullo mahtuu kokonaan

Ohje:

Täytä lasipullo kuumalla vedellä ja anna veden lämmittää pulloa muutaman minuutin. Kun pullo tuntuu lämpimältä, kaada vesi pois ja pujota ilmapallon suuaukko pullon suun ympärille.

Täytä kulho tai astia kylmällä vedellä. Voit laittaa sekaan jääpaloja. Laita ilmapallopullo kylmään veteen siten, että kylmä vesi ulottuu mahdollisimman pitkälle pullon kaulaan asti. Anna pullon jäähtyä ja havainnoi, mitä tapahtuu.

Lopputuloksesta tulee huomattavampi, kun pullo on mahdollisimman kuuma ja astian vesi hyvin kylmää.

Miksi näin tapahtuu?

Kuuma vesi lämmittää pullon sisällä olevan ilman. Lämmin ilma vie tilaa enemmän kuin viileä ilma. Kun ilmapallo pujotetaan pullon suun ympärille paine pullon sisällä ei pääse tasautumaan. Kun pullon sisällä oleva ilma viilennetään, se viekin vähemmän tilaa kuin lämmin, joten pullon sisälle syntyy alipaine, joka havaitaan ilmapallon pullistumisena pullon sisälle.

Tee hypoteesi ja tutki!

Tee hypoteesi eli veikkaus, mitä ilmapallolle tapahtuu, jos pullo viedään taas hyvin lämpimään veteen. Tutki, pitikö hypoteesisi paikkansa.

Tapahtumapohja 600x400 (3)

Työohje: Jenni Vartiainen, Helsingin yliopisto LUMA-keskus

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 2/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Oppimisympäristöt ja lapsen vasu ja esiopetussuunnitelma. Lue lisää uutiskirjeestämme!
Lue lisää
Lempeyden voima näkyy Pilkkeen arjessa ja kohtaamisissa
Artikkelit
Asiakaslupauksemme Lempeyden voimalla kertoo meidän tavastamme tehdä töitä ja kohdata lapsia ja aikuisia. Lempeyden voima ei ole pelkkä slogan, vaan se on voima, jolla voidaan muuttaa maailmaa. Lue lisää!
Lue lisää
Ruoka ja ruokailu Pilkkeen päiväkodeissa
Artikkelit
Lasten ruokailu päiväkodissa on yksi useimmiten meiltä kysytyistä asioista ennen päiväkodin aloitusta. Tähän artikkeliin olemme koonneet mahdollisimman kattavasti kysymyksiä ja vastauksia ruoasta ja ruokailusta Pilke-päiväkodeissa. Millaista ruokaa päiväkodissa tarjotaan? Miten ruokailu sujuu? Miten erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan? Lue lisää!
Lue lisää