Hauskaa tekemistä lapsille – Pilkkeen puuhavinkkejä perheille kotona
Pilke-vinkit
Mietitkö, mikä olisi hauskaa tekemistä lapsille ja yhdessä lasten kanssa kotona? Uudet ideat ovat aina tervetulleita, ja lapset viihtyvät leikin tai aktiviteetin parissa pidempään. Kokosimme perheen yhteisiä puuhavinkkejä ja sisäleikkejä lapsille.
Yhteistä tekemistä perheille ja lapsille kotona
- Tehtävä vanhemmille: Bongaa joka päivä jokin lapsesi onnistumisen hetki ja kerro se hänelle. Huomaatte pian, miten paljon ihania hetkiä arkeenne mahtuu ♥
- Palapelien ja lautapelien pelaaminen yhdessä
- Äänikirjojen kuuntelu (monet äänikirjasovellukset antavat 2 viikon ilmaisen kokeilujakson)
- Metsä-/luontoretket: samalla voi vaikkapa myös kerätä roskia yhdessä luonnosta, jolloin on luonteva hetki samalla jutella roskaamisen vaikutuksista
- Varaa ”ylläribokseja” tilanteisiin, joissa sinun täytyy keskittyä vaikkapa johonkin työjuttuun ja haluat tarjota lapsellesi vaihteeksi muuta kuin telkkaria tai tablettia. Boksin sisältö ei tarvitse olla mitään kovin ihmeellistä, pointtina yllätyksellisyys. Esim. muutama värityskuva, muovailuvahaa, ilmapallo, rakenteluleluja (esim rasiallinen legoja, plus plus -paloja, magneettipaloja tms.
- Ota varastossa pidempään ollut lelu käyttöön (samalla on hyvä hetki laittaa osa leluista kaappiin ja kaivaa ne parin viikon päästä tiukan hetken tullen esille).
- Isommille lapsille voi toimia myös jokin jännittävä tehtävä (esim. laske kuinka monta ovenkahvaa meidän asunnossa on, entä kuinka monta ikkunaa/taulua/vetolaatikon nuppia löydät, piirrä kuva meidän perheestä, jäljennä kirjaimia / numeroita paperille mallin mukaan jne.).
- Hauskana ohjelmanumerona toimii hyvin myös iso paperi kylppäriin + vesivärit.
Liikunnallisia sisäleikkejä lapsille
Lapsilla on usein paljon energiaa ja sitä voi purkaa myös hauskoihin sisäleikkeihin. Onko jokin näistä tuleva suosikkileikkinne?
- Aarteen etsintä: Leikissä etsitään aarretta ohjeiden mukaan liikkuen (varpaillaan, karhukävelyä, kontaten jne.). Aarteen voi päättää yhdessä lapsen kanssa tai se voi olla lapselle yllätys. Aarteen etsinnässä voi olla myös joitain tehtäviä, joita pitää suorittaa päästäkseen aarteen luo. Esim. tehtävä, joka kertoo aarteen tarkan sijainnin tai tehtäviä, jotka antavat vinkkiä aarteen paikasta.
- Keilaus: Löytyykö kotoa tyhjiä muovipulloja ja pallo? Teillä on siis kotitekoinen keilapeli! Halutessasi voit täyttää muovipullot jonkin verran vedellä.
- Ruutuhyppelyrata: Jos innostusta löytyy pieneen askarteluun, voitte tehdä “käden- ja jalanjälkiä”. Yksinkertaisimmillaan leikatut suorakulmiot ovat jalanjälkiä, ympyrät kädenjälkiä. Jälkien avulla voitte tehdä kivan ruutuhyppelyradan, jossa kädetkin ovat mukana.
- Vinkki: Vie rataa myös seinille, jolloin lapsen on hypättävä yltääkseen koskettaa kädenjälkeä, tai kosketettava jaloilla seinään 😉
- Pehmolelupeli: Lapsi voi heitellä palloja, pehmoleluja yms. koriin. Korit voivat pisteyttää etäisyyden mukaan, jolloin voi harjoitella tason mukaan pisteenlaskua. Jos löytyy eri värisiä palloja tai muita turvallisesti heitettäviä asioita, voi lapsen kanssa harjoitella samalla väriä sekä tarkkuusheittoa.
- Pehmolelujen keräämisestä voi tehdä pienen pelin, joka toimii samalla vatsatreeninä. Lapsen maatessa selin aseta lapsen pehmoleluja hänen jalkopäähän. Anna lapselle pehmolelu, jolloin lapsi nappaa pehmolelun jaloillaan ja siirtää pehmolelun nostamalla jalkojaan päänsä yläpuolelle, ja tiputtaa pehmolelun laatikkoon. Voitte laskea, monta sekuntia lapsella menee laittaa tietty määrä pehmoleluja laatikkoon, tai lapset voivat kisailla keskenään kumpi saa nopeammin lelut laatikkoon jne. Kannustamme myös vanhempia kokeilemaan tätä leikkiä, tämä on hauskaa yhteistä tekemistä lasten kanssa!
- Ilmapallot: Jos löytyy ilmapalloja, voi niiden kanssa leikkiä ja touhuta!
- Perinteisesti ilmapalloa voi yrittää pitää ilmassa niin pitkään kuin mahdollista pompottamalla käsillä.
- Toinen vaihtoehto on käydä lattialle rapukävely asentoon, ja pitää palloa ilmassa jaloilla potkien. Jos haastetta kaipaa vielä, voi palloa pompotella kaverin kanssa rapukävelyasennossa eli peppu irti lattiasta!
- Esteradat: Muuttakaa olohuone jättimäiseksi esteradaksi!
- Radan voi toteuttaa myös “lattia on laavaa” periaatteella, jolloin lattiaan ei saa koskea – ja samalla voi leikkiä hippaa, jos suinkin on tilaa!
- Erilaisia ratoja miettiessä voi tehdä pienen kisailun, jolloin katsotaan kumpi suorittaa radan nopeammin.
Nämä puuhavinkit ovat koonneet Pilke tiedepäiväkoti Tähtisumun (Vantaa) ja Pilke Liikuntapäiväkoti Pupunan (Espoo) aikuiset.
Saatat tykätä myös näistä
Helsingin Vuosaareen aukeaa kaksi uutta perhekahvilaa kotona oleville vanhemmille
Pilke tiedottaa
Mukavia aamupäiviä kahvittelun ja lasten leikkien merkeissä paikallisille perheille Vuosaaren Pilke-päiväkodeissa alkaa perhekahvilatoiminta torstaina 21.11. Perhekahvilat ovat avoinna torstaisin klo...
Lue lisää
Minkä ikäisenä päiväkotiin?
Artikkelit
Meiltä kysytään usein, että minkä ikäisenä päiväkodissa voi aloittaa tai pärjääkö lapsi alle 1-vuotiaana päiväkodissa ja sopeutuvatko kaikki lapset päiväkotiin. Kokosimme vastauksia kysymyksiin päiväkodin aloittamisesta.
Lue lisää
Hauskaa tekemistä lapsille – Pilkkeen puuhavinkkejä perheille kotona
Pilke-vinkit
Mietitkö, mikä olisi hauskaa tekemistä lapsille ja yhdessä lasten kanssa kotona? Uudet ideat ovat aina tervetulleita, ja lapset viihtyvät leikin tai aktiviteetin parissa pidempään. Kokosimme perheen yhteisiä puuhavinkkejä ja sisäleikkejä lapsille.
Lue lisää