Hae päiväkotipaikkaa

Lapsen unentarve vaihtelee yksilöllisesti – tällainen on unen merkitys

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 3 min
calendar_month
07.09.2016

Monet vanhemmat pohtivat, millainen on lapsen unentarve ja nukkuuko lapsi riittävästi.

Entä millainen on unen merkitys ja missä vaiheessa päiväunet jäävät pois? Haastattelimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosta ja kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin lapsen nukkumisesta tähän blogikirjoitukseen.

Mikä on unen merkitys lapselle?

Unen vaikutus terveyteen on huomattava. Jos lapsi nukkuu liian vähän tai huonosti, seuraa siitä väsymystä ja ärtyneisyyttä. Väsymys voi altistaa tapaturmille esimerkiksi pyöräillessä, kun tarkkaavaisuus ja huomiokyky ovat heikompia.

Unen puute vaikuttaa myös ruokahaluun. Huonojen yöunien jälkeen nälkä iskee voimakkaammin iltapäivisin ja iltaisin. Myös lihomisen riski kasvaa etenkin vähän vanhemmilla lapsilla.

Uni puhdistaa ja huoltaa aivoja. Syvimmät univaiheet ovat tärkeitä uuden oppimiselle ja unennäkövaiheet muistitoiminnoille. Unen aikana erittyy kasvuun tarvittavaa hormonia. Myös vastustuskyvyn ylläpitäminen helpottuu, kun nukkuu tarpeeksi. Kaikissa Pilke-päiväkodeissalapsilla on mahdollisuus nukkua päiväunet päiväkodissa. Jos lapsi ei nuku, rauhoittuu hän hetkeksi kuuntelemaan satua tai musiikkia

Millainen on lapsen unentarve?

Sveitsiläiset lastenlääkärit ovat tutkineet eri ikäisten lasten nukkumista. Tutkimusten mukaan lapsen unentarve vaihtelee samanikäisten lasten välillä ja tämä vaihteluväli voi olla suuri.

1-vuotiaiden yöunien pituus olisi hyvä olla keskimääräisesti 11,5 tuntia, mutta vaihteluväli on vajaasta 10 tunnista 13,5 tuntiin.

Vuosi vuodelta yöunien pituus hieman lyhenee. 6-vuotiaiden unen tarve on 9,5–12 tunnin välillä ja keskimäärin runsaat 10,5 tuntia.

Mistä tietää, että lapsi nukkuu tarpeeksi?

Hyvin nukkunut lapsi on pirteä ja jaksaa leikkiä ja osallistua päivän puuhiin. Tästä tietää, että lapsen unentarve on täyttynyt. Lapsen käytöstä kannattaa havainnoida ja kuunnella, mitä lapsi osaa itse kertoa.

Jos lapsi on kovin väsynyt päivällä, kannattaa miettiä, onko hän nukkunut liian vähän tai onko unen laatu ollut huonoa eli katkonaista tai kevyttä. Väsymys saattaa ilmetä ärtymyksenä tai ylivilkkautena. Tällöin lapsen voi olla vaikeampi saada illalla unen päästä kiinni.

Onko päiväunet tarpeelliset?

Päiväunien tarve on yksilöllistä. Usein päiväunet harventuvat 4–5-vuotiailla siten, että 4-vuotiaista nukkuu päiväunet vielä joka kolmas ja 5-vuotiaista enää 8 sadasta. Päiväunia ei kannata nukkua liian myöhään iltapäivästä, koska se vaikuttaa seuraavan yön uneen. Tutkijoiden mukaan ennen klo 15 nukutut päiväunet ei vaikuta yöuneen, koska siinä on enemmän kuin viisi tuntia seuraaviin uniin.

Millainen vaikutus on arkirytmillä?

Säännöllinen arkirytmi auttaa yöuniin ja yöunien laatu paranee. Kiire on haitaksi myös lapsen unelle eivätkä minuuttiaikataulut ole hyväksi.

Jos viikkorytmissä on paljon iltapainotteisia menoja, esimerkiksi lasten harrastuksia, ne saattavat vaikuttaa yöuniin. Kannattaa pohtia, voiko viikkorytmiin vaikuttaa siirtämällä joitain asioita tehtäväksi aikaisemmin illalla tai jo päivän aikana.

Säännölliset iltarutiinit ovat myös hyväksi lasten yöunille.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Uusimmat artikkelimme

Kajaaniin aukeaa perhekahvila kotona oleville vanhemmille 
Pilke tiedottaa
Mukavia aamupäiviä kahvittelun ja lasten leikkien merkeissä paikallisille perheille Pilke-päiväkoti Valonkadun tiloihin aukeaa perhekahvila perjantaina 17.1.2025. Perhekahvila on avoinna klo...
Lue lisää
Varhaiskasvatuksen laatu: Mitä päiväkodilta voi odottaa ja vaatia?
Blogit
Varhaiskasvatus käytännössä, eli mitä päiväkodilta voi odottaa. Suomessa varhaiskasvatusta säätelevät monet lait ja säädökset, ja päiväkotien toimintaa valvotaan yhtäläisesti. Lue lisää artikkelistamme!
Lue lisää
Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 12/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Pilkkeen lempeä yrityskulttuuri = sydänkulttuuri sekä päiväkotien joulujuhlat!
Lue lisää