Hae päiväkotipaikkaa

Lasten turvallisuus päiväkodissa – miten siitä huolehditaan?

Blogit
eyeglasses
Lukuaika: 5 min
calendar_month
24.10.2024
person_edit

Turvallisuus päiväkodissa on kokonaisvaltainen asia, ja se koostuu eri ulottuvuuksista sekä jatkuvasta varautumisesta ja ennakoinnista. Tässä jutussa Pilkkeen laatujohtaja Mirka Laaksonen kertoo, mitä kaikkea päiväkodin turvallisuus pitää sisällään.

Kysy Pilkkeeltä – Asiantuntijamme vastaa!

Tällä palstalla Pilkkeen hyvän päivän tekijät vastaavat ajankohtaisiin varhaiskasvatukseen ja lastenhoitoon liittyviin kysymyksiin ja puheenaiheisiin. Mitä sinä haluat kysyä? Täytä lomake ja lähetä kysymyksesi meille!

Mistä turvallisuus päiväkodissa rakentuu?

Me Pilkkeellä ajattelemme, että turvallisuutta tulee miettiä kokonaisvaltaisesti. Turvallisuudella on fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Nämä eri näkökulmat turvallisuuteen on huomioitu monin tavoin toiminnassamme.

Lasten turvallisuus on ykkösasia, se menee kaiken muun edelle. Monet turvallisuuteen liittyvät normit tulevat suoraan varhaiskasvatuslaista, esimerkiksi mitoitus eli se, kuinka monta aikuista tulee olla läsnä tietylle määrälle lapsia.

Miten päiväkodin sisätilojen ja pihan turvallisuudesta huolehditaan?

Moni tilojen turvallisuuteen liittyvä asia huomioidaan jo päiväkoteja suunnitellessa. Oppimisympäristöistä, ulkotiloista sekä leikkivälineistä ja -materiaaleista suunnitellaan turvallisia. Oppimisympäristöt suunnitellaan aina ikätasoa vastaavaksi. Tilojen on oltava myös riittävän suuret – aluehallintovirasto antaa meille ohjeet siitä, montako neliötä tiloissa on oltava lasta kohti.

Tilojen turvallisuuteen liittyy myös jatkuva valvonta, varautuminen ja ennakointi. Se on iso osa työtämme, vaikkei välttämättä näy ulospäin perheille. Viranomaiset tekevät meille säännölliset palotarkastukset. Lisäksi jokaisessa päiväkodissa on omat pihavalvonta- ja lähietsintäsuunnitelmat.

Työntekijät tekevät säännöllisesti turvallisuuskävelyjä, joissa tarkastetaan muun muassa poistumistiet, sähkö- ja vesipääkytkimet ja sammuttimet. Päiväkodin piha tarkistetaan aina ennen kuin lapsia päästetään pihalle: porttien on oltava kiinni ja pihan tulee olla muutenkin siistissä kunnossa. Ulkoilua varten meillä on pihavalvontasuunnitelma.

Päiväkodin turvallisuudesta huolehtiminen vaatii jatkuvaa seuraamista ja arjen käytäntöjen päivittämistä. Päiväkotiemme henkilökunnalla on vuosittainen yhteinen turvallisuusilta, jossa kaikki nämä asiat käydään läpi. Turvallisuuteen liittyvät suunnitelmamme ovat esillä päiväkodin tiloissa ja helposti myös esimerkiksi sijaisten löydettävissä.

Turvallisuus päiväkodissa tarkoittaa myös lapsen turvallista oloa. Miten tämä varmistetaan?

Aikuisten tehtävä on luoda lapsille turvallinen olo päiväkodissa. Olemme tarkkoja siitä, että meillä on tarpeeksi aikuisia suhteessa lapsiin. Aikuisten määrä ryhmässä on lakisääteinen asia.

Henkilökunnalla on myös aina tietyt kelpoisuusvaatimukset ja lisäksi Pilkkeellä satsataan työntekijöiden osaamisen jatkuvaan kasvattamiseen muun muassa oman Pilke-Akatemiamme avulla.

Näin pilkeläiset saavat lisää työkaluja oman ammattitaitonsa kehittämiseen ja turvallisen ympäristön tarjoamiseen lapsille. Meillä on muun muassa sähköinen opiskelumateriaali turvallisuudesta varhaiskasvatuksessa, jonka jokainen työntekijä suorittaa.

”Laadukkaalla vuorovaikutuksella luomme päiväkotiin tunnelman, jossa on hyvä olla ja jossa voi tuntea kuuluvansa porukkaan – siitä tulee hyvä ja turvallinen olo.”

Lasten osalta turvalliseen oloon kuuluu myös se, että opettelemme päiväkodissa tunnetaitoja pienestä pitäen – sitähän koko varhaiskasvatus oikeastaan on. Yhdessä opitaan, miten muut ympärillä toimivat, millaisia tunteita heillä on, ja opitaan ilmaisemaan ja säätelemään omia tunteita.

Meillä opetellaan myös alusta lähtien, että kiusaaminen tai vaikkapa toisen lyöminen ei ole oikein. Varhaiskasvatuksessa vahvistamme myönteisiä tuntemuksia ja käytöstä. Leikki-ikäisen elämä on päivittäistä itsensä ilmaisemisen opettelua ja pyrimme sitä tukemaan ja vahvistamaan positiivisia tunteita.

Miten päiväkodissa retkeillään turvallisesti?

Päiväkodin ulkopuoliset retket vaativat aina oman, yksityiskohtaisen turvallisuussuunnitelmansa. Retken hyvä suunnittelu vie joskus kauemmin kuin itse retki!

Retkeä suunnitellessa huomioimme riskit tai mahdolliset vaaranpaikat tarkasti etukäteen. Vähintään kaksi aikuista on retkillä mukana, yleensä useampikin.
Retkisuunnitelmaan kuvataan tarkasti kaikki: minne mennään, koska lähdetään ja palataan, keitä on mukana. Suunnitelma jää päiväkotiin muille työntekijöille tiedoksi. Henkilökunnalla on mukana ensiapulaukku ja puhelin, josta löytyy myös vanhempien yhteystiedot. Lapsille puetaan huomioliivit, jonojärjestys mietitään ja usein sekin, kuka on vaikkapa aikuisen kädessä kiinni.

Varautuminen lisää turvallisuudentunnetta

Tässäkin artikkelissa kerrotaan monenlaisista tavoista, joilla varaudumme jatkuvasti erilaisiin toiminnan riskeihin. Turvallisuuden varmistaminen on syvällä rakenteissamme ja arjessamme Pilkkeellä: se on varautumista, ajan tasalla pysyttelyä ja henkilökunnan osaamisen päivittämistä, kuten vaikkapa säännöllisesti järjestettäviä ensiapukoulutuksia.

Varautuminen lisää turvallisuuden tunnetta myös työntekijöille ja toivottavasti myös perheille. Ennen kaikkea turvallisuuteen päiväkodissa kaiken tämän suunnitelmallisuuden ohella Pilkkeellä kuuluu se, että laadukkaalla vuorovaikutuksella luomme päiväkotiin tunnelman, jossa on hyvä olla ja jossa voi tuntea kuuluvansa porukkaan – siitä tulee hyvä ja turvallinen olo.

Lue lisää:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Uusimmat artikkelimme

Varhaiskasvatuksen laatu: Mitä päiväkodilta voi odottaa ja vaatia?
Blogit
Varhaiskasvatus käytännössä, eli mitä päiväkodilta voi odottaa. Suomessa varhaiskasvatusta säätelevät monet lait ja säädökset, ja päiväkotien toimintaa valvotaan yhtäläisesti. Lue lisää artikkelistamme!
Lue lisää
Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 12/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Pilkkeen lempeä yrityskulttuuri = sydänkulttuuri sekä päiväkotien joulujuhlat!
Lue lisää
Länsiväylä: Päiväkotiketju avasi suositun perhekahvilan Laajalahteen – "Lapset ja aikuiset voivat kohdata ja tutustua"
Pilke mediassa
Laajalahden Pilke-liikuntapäiväkotiin avattiin tiistaina lapsiperheille tarkoitettu perhekahvila. Tavoitteena on luoda matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa kotona lapsen kanssa olevat vanhemmat voivat...
Lue lisää