Vasu eli varhaiskasvatuskeskustelu päiväkodissa, millainen se on?
Päiväkodissa käydään säännöllisesti vasuun eli varhaiskasvatussuunnitelmaan liittyviä keskusteluja. Vanhemmat saattavat ihmetellä, miksi pienellekin lapselle kirjataan varhaiskasvatuskeskusteluissa tavoitteita. Eikö lapsen tulisi saada vain leikkiä?
Kysy Pilkkeeltä – Asiantuntijamme vastaa!
Tällä palstalla Pilkkeen hyvän päivän tekijät vastaavat ajankohtaisiin varhaiskasvatukseen liittyviin kysymyksiin ja puheenaiheisiin. Mitä sinä haluat kysyä? Täytä lomake ja lähetä kysymyksesi meille!
Millainen päiväkodin vasu-keskustelu on ja miksi niitä käydään? Selvitimme mitä vasu-keskustelussa tapahtuu ja annamme vinkkejä, miten siihen kannattaa valmistautua. Vastaamassa on Pilkkeen erityispedagogiikan asiantuntija Mari Purhonen.
Mikä vasu-keskustelu on ja miksi niitä käydään päiväkodissa?
Kun lapsi aloittaa päiväkodissa, hänelle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma eli vasu. Suunnitelman teko pohjautuu Suomen varhaiskasvatuslakiin. Sen mukaan lapsella on oikeus saada suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatusta, opetusta ja hoitoa. Lapsen etu ja hänen tarpeensa ovat vasun lähtökohtana.
Suunnitelma tehdään yhteisen keskustelun perusteella, ja siihen osallistuvat lapsen huoltajat sekä päiväkodin työntekijä. Pilkkeellä on tapana, että lapsi osallistuu vasu-keskustelun alkuun, ja saa itse kertoa kiinnostuksen kohteistaan ja osaamisestaan. Tämän jälkeen aikuiset jatkavat keskustelua yhdessä.
Ensimmäinen vasu-keskustelu pidetään kun lapsi on aloittanut päiväkodissa. Tämän jälkeen vasua päivitetään säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Vasu on työntekijöiden työkalu, jonka pohjalta ryhmän pedagogista toimintaa suunnitellaan. Kun lapsen vasua päivitetään, asiasta keskustellaan aina myös huoltajien kanssa.
- Vasu keskusteluun voi valmistautua esimerkiksi miettimällä lapsen vahvuuksia, kiinnostuksen kohteita tai mahdollisia tuen tarpeita.
- Jos päiväkodissa on käytössä vasuun liittyvä lomake taustatietoja varten, perhe saa sen etukäteen täytettäväksi.
- Vasu-keskustelu kestää yleensä noin puoli tuntia, lapsen ja perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Mitä vasu-keskustelussa puhutaan?
”Mistä vasu-keskustelussa puhutaan” tai ”arvioidaanko vasu-keskustelussa lapsen osaamista tai keskustellaanko siellä ongelmista” – näitä meiltä kysytään usein. Aiemmin päiväkodissa saatettiin arvioida lasta ja hänen taitojaan. Nykyään onneksi toimitaan eri tavalla.
Vasun eli varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteet asetetaan henkilöstön pedagogiselle toiminnalle. Asetamme toiminnallemme tavoitteita, jotka parhaiten tukevat lapsen tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista. Tavoitteiden asettamisessa lähtökohtana ovat lapsen vahvuudet ja tarpeet.
”Jokaisella lapsella on oikeus siihen, että me päiväkodin aikuiset mietimme, miten hän kulkee omalla oppimisen polullaan eteenpäin – siksi on tärkeää kiinnittää huomio lapsen vahvuuksiin ja unelmiin.”
Luomme lapsille mahdollisuuksia ja kykyjä oppia vaikuttamaan itseään koskeviin asioihin. Harjoittelemme esimerkiksi yhteistyötaitoja, tunnetaitoja ja vuorovaikutustaitoja. Nämä ovat taitoja, joita lapset tulevaisuudessa tarvitsevat.
Millaisia asioita vasuun kirjoitetaan?
Lapsen vasuun kirjataan lapsen vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet ja tarpeet. Lisäksi vasuun kirjataan lapsen mahdolliset tuen tarpeet. Esimerkki varhaiskasvatussuunnitelman mallilomakkeesta löytyy Opetushallituksen sivuilta.
Vasun tietoja hyödynnetään lapsen oppimisen tukemisessa. Esimerkiksi, jos viisivuotias on kovin kiinnostunut numeroista ja peleistä, saatamme kirjata varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteeksi, että huomioimme lapsen kiinnostuksen ja tarjoamme hänelle mahdollisuuksia kehittää taitojaan esimerkiksi keksimällä laskupelejä yhdessä.
Toisaalta pienen kaksivuotiaan kohdalla tavoitteet liittyvät arjen asioihin, vessassa käymiseen, syömiseen, sanojen ja puheen opetteluun.
Eikä unohdeta, että leikki on lapselle tapa oppia uusia asioita ja hänen tarvitsemiaan taitoja. Ammattilaisena ajattelen, että lasten leikki on menetelmä, jolla varhaiskasvatuksen tavoitteisiin päästään. Leikissähän opitaan valtavasti muun muassa sosiaalisia taitoja, vuorovaikutusta, itsesäätelyä, vuorottelua, kieltä, päätöksentekoa, neuvottelua ja ongelmanratkaisua.
Vasu-keskustelu edessä? Neuvoja varhaiskasvatuskeskusteluun osallistuville vanhemmille
Lämpimästi tervetuloa vasu-keskusteluun! Haluamme kaikki lapsen parasta. Keskustelussa emme arvioi tai arvostele lasta, vaan kehitämme meidän päiväkodin toimintaa lapsen oppimisen ja kehityksen vahvistamiseksi.
Vasu-keskustelu on aina luottamuksellinen, ja siellä voi kysyä mitä tahansa mieltä askarruttavia kysymyksiä lapsen kehityksestä, tilanteesta tai varhaiskasvatuksesta.
Vasu-keskustelussa arvioimme asettamiamme tavoitteita, niissä onnistumista ja niiden vaikuttavuutta. Lapsen kielellistä kehitystä on ehkä haluttu tukea lisäämällä päiväkodin päivään enemmän lauluja ja loruja. Vasu-keskustelussa sitten pohdimme, onko tämä varmasti tapahtunut ja arvioimme sen vaikutuksia lapsen puheen kehitykseen.
Arviointia ei tehdä mutu-tuntumalla, vaan kirjaamme asioita arjessa ylös, kuvaamme tai videoimme asioita yhdessä, keräämme lasten kysymyksiä tai huomioita heidän päivästään.
Käymme päiväkodissa jokaisen lapsen asioita tiimissä läpi säännöllisesti ja suunnittelemme toimintaa havaintojemme mukaan. Myös näitä asioita tuomme esiin vasu-keskusteluissa.
Lapsen huoltajien kanssa keskustellessani, he useimmiten kysyvät lapsensa ikätasoisesta kehityksestä sosiaalisissa taidoissa sekä arjen tilanteissa selviämisestä. Kaikki huoltajat toivovat, että lapsi tulee päiväkotiin mielellään, hänellä on kavereita ja kivaa tekemistä ja hänet kohdataan ja huomioidaan yksilönä omine vahvuuksineen ja tarpeineen. Lisäksi toivotaan, että haasteita yritetään ratkaista rakentavasti ja kunnioittavasti lasta tai huoltajia syyllistämättä.
Tervetuloa Pilkkeen varhaiskasvatukseen! Lue lisää:
- Ensimmäinen päiväkotipaikka haussa? Kokosimme infopaketin, mitä on hyvä tietää päiväkotiin hakemisesta
- Lue lisää: Pilke-päiväkotien varhaiskasvatus ja pedagogiikka ja oppimiskäsitys
- Täältä löydät tietoa ja vinkkejä perheille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa
- Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia