Hae päiväkotipaikkaa

Vinkkejä päiväkodin aloitukseen

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 5 min
calendar_month
01.08.2022

Päiväkodin aloitus: Uusi elämänvaihe vaikuttaa koko perheeseen – näin siitä selvitään

Päiväkodin aloittaminen voi mietityttää ja jännittää niin lasta kuin vanhempiakin. Pilkkeen varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina Kutila jakaa tässä artikkelissa vuosien kokemuksella vinkkinsä lapsen päiväkotitaipaleen sujuvaan aloittamiseen. Lue myös jutun lopusta Elinan vinkit sujuvaan päiväkodin aloittamiseen!

Vanhempia monesti mietityttää, minkä ikäisenä päiväkoti kannattaisi aloittaa. Yhtä oikeaa vastausta ei ole, sillä jokainen lapsi on yksilö ja perheiden tarpeet ovat erilaisia.

Pilkkeen päiväkodeissa aloittaa vuosittain satoja lapsia. Varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina Kutila kertoo, että jokainen uusi lapsi ja perhe kohdataan aina yksilöllisesti. Hänen mukaansa uusiin ihmisiin, vanhemmista erossaoloon ja uuteen päivärytmiin tottuminen ei riipu iästä, vaan se voi olla hyvin yksilöllistä.

”Meillä aloittaa joka syksy monen ikäisiä lapsia. Joku saattaa olla itsenäinen jo taaperosta pitäen, toisaalta isompaakin lasta voi uusi ympäristö aluksi jopa pelottaa. Vanhemmillekin erossaolo lapsesta voi aluksi olla vaikeampaa, kuin he olisivat uskoneetkaan. Näistä kaikista selvitään kyllä. Monia perheitä jännittävät ihan samantyyppiset asiat.”

Hiljalleen lapset tutustuvat toisiinsa ja saavat leikkikavereita. Pilkkeen varhaiskasvatuksen ammattilaiset tukevat lasten ystävystymistä ja kaveritaitojen kehittymistä.

Tutustutaan rauhassa  

Kun perhe ottaa ensimmäisen kerran yhteyttä päiväkotiin, aletaan hyvää vuorovaikutusta Pilkkeen henkilökunnan ja perheen kanssa rakentaa heti ensikohtaamisella. Sopimus- ja hallinnolliset asiat hoidetaan yhteistyössä, mutta näiden ohella Elina pitää erityisen tärkeänä, että perhe ja pilkeläiset ovat alusta lähtien avoimin mielin ja luottamuksellisesti yhteydessä.

”On tärkeää tutustua rauhassa puolin ja toisin. Olen itse työskennellyt pitkään päiväkodissa, ja tavatessani perheitä ensimmäistä kertaa kerroin aina Pilkkeen arvoista ja toiminnastamme. Lisäksi kävimme läpi aloituslomakkeita ja keskustelimme kaikista perhettä askarruttavista asioista. Jo pelkästään tutustuminen saa usein aloittamisen tuntumaan helpommalta. Lisäksi perhe pääsee tapaamaan tulevaa ryhmää ja päiväkodin muita aikuisia.”

Pilkkeen varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina Kutila pitää tärkeänä luottamuksellista ja avointa yhteydenpitoa päiväkodin ja perheen välillä.

 

Käytännön kysymyksiä kysytään eniten

Millaisia kysymyksiä aloittavilla perheillä on mielessään? Elinan kokemuksen mukaan eniten kysytään konkreettisia, käytännön asioita päiväkodin arjesta. Yksi usein esiin nouseva asia on päiväkodin päivärytmi. Halutaan tietää, minkälaisia uusia asioita perheen kannattaa opetella etukäteen, ennen kuin lapsi aloittaa päiväkodissa.

”Päivärytmi ja siihen valmistautuminen tuntuu kiinnostavan selvästi eniten. Miten usein ja mitä syödään, miten nukutaan, paljonko ollaan ulkona? Joku lapsi ei ole tottunut nukkumaan päiväunia, toinen saattaa nukkua jopa kahdet, onnistuuko se? Päiväkodin päivärytmiin asettuminen muuttaa koko perheen rytmiä jonkin verran, ja se saattaa mietityttää etukäteen.”

Kun lapsen päiväkodin aloitus on ajankohtaista, ovat monet vanhemmat kiinnostuneita päiväkotiin tarvittavista varusteista.

”Käytännön asioista kysellään vaikkapa tarvittavista varusteista: tarvitaanko kurahousuja, saako tuoda oman unilelun? Näistä päiväkodin henkilökunta antaa tarvittaessa listan perheelle.”

”Se lämmittää, että henkilökunnan ammatillisuuteen luotetaan jo usein valmiiksi. Meillä Suomessa on pedagogisesti päteviä ja todella laadukasta työtä tekeviä varhaiskasvatuksen ammattilaisia. Tämä tunnutaan perheissä tietävän ja koen, että sitä arvostetaan. Hyvin harvoin kysytään, että ”uskaltaako lasta jättää tänne”. Tämän otan suurena luottamuksenosoituksena, ja haluamme tarjota huippulaatua jatkossakin.”

 

Eron hetken vaikeus – annetaan lupa ikävöidä

Suurimmassa osassa päiväkodin aloittavista perheistä tunnetaan jonkinasteista ikävää. Alussa päiväkotiin vieminen ja sinne jättäminen voi surettaa ja itkettää – niin lasta, kuin vanhempaakin, vaikka hyvin tietäisikin lapsen jäävän hyviin käsiin. Päivän aikanakin voi tulla ikävä puolin ja toisin. Elina Kutilalta löytyy vinkkejä näiden tunteiden käsittelyyn.

”Painotan sitä, että ikävä saa olla. Sallitaan ikäväntunne. Raastavatkin eroitkut liittyvät uuteen elämäntilanteeseen, joka koskettaa koko perhettä. Jotkut lapsista ovat ensimmäisiä kertoja vieraan aikuisen kanssa. Useimmiten välitön eroikävä helpottaa, kun huomio kiinnittyy johonkin päivän touhuun tai nähdään kaverit päiväkodissa.”

”Lähestymme lasta kunnioittavasti ja ymmärtävästi, että ”nyt sinulla on ikävä äitiä, äiti on nyt töissä ja tulee sitten hakemaan.” Ei kuitenkaan jäädä vellomaan tunteeseen, vaan lähdetään siitä pikkuhiljaa päivän puuhiin.”

Elina Kutila kertoo, että nykyajan keinoilla voi helpottaa niin lapsen kuin vanhemmankin ikävää. Päiväkodista voidaan lähettää puhelimella viestejä ja valokuvia lapsen päivästä vanhemmille tai sopia, että jos lapsi ikävöi, hän voi katsoa vanhemman kuvaa.

”Toisissa perheissä uusiin rutiineihin tottuminen käy nopeastikin, toisilla se vie aikansa. Kaikki tämä sallitaan.”

Lapsen päiväkodin aloitus voi jännittää myös vanhempia. Elina Kutila muistuttaa, että vanhemmat voivat suhtautua uuteen elämänvaiheeseen turvallisin mielin.

”Kuten eräs työtoverini osuvasti sanoi: päiväkoti on lapselle koti päiväksi. Eli kun lapsi tulee päiväkotiin, niin meidän, Pilkkeen hyvän päivän tekijöiden tehtävänä on tarjota lapselle turva ja rytmi, kuten perhe tarjoaa kotona. Olemme lähellä lasta, kuuntelemme lasta, varmistamme, että lapsella on hyvä olo kanssamme. Se on meidän aikuisten vastuulla.”

Pilkkeen Elina Kutilan vinkit päiväkodin aloitukseen:

  • Varmista oikeat varusteet ja muut käytännön asiat ajoissa.
  • Muista, että on lupa tuntea ikävää. Kyllä se siitä!
  • Tuodessa ja viedessä huomioi lapsi positiivisesti.
  • Pidä etenkin alussa hyvästelytilanne selkeänä, älä pitkitä.
  • Kannusta, rohkaise ja innosta lasta päiväkotiin.
  • Kysy ja ajattele ääneen, jos jokin mietityttää.

Mietityttääkö vielä joku asia päiväkodin aloituksessa? Lue artikkelimme Tietoa perheille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa, ja tutustu jutun lopussa oleviin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Voit myös aina kysyä lisää sinua ja perhettäsi askarruttavista asioista Pilke-päiväkodin henkilökunnalta!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Helsingin Vuosaareen aukeaa kaksi uutta perhekahvilaa kotona oleville vanhemmille 
Pilke tiedottaa
Mukavia aamupäiviä kahvittelun ja lasten leikkien merkeissä paikallisille perheille Vuosaaren Pilke-päiväkodeissa alkaa perhekahvilatoiminta torstaina 21.11. Perhekahvilat ovat avoinna torstaisin klo...
Lue lisää
Minkä ikäisenä päiväkotiin?
Artikkelit
Meiltä kysytään usein, että minkä ikäisenä päiväkodissa voi aloittaa tai pärjääkö lapsi alle 1-vuotiaana päiväkodissa ja sopeutuvatko kaikki lapset päiväkotiin. Kokosimme vastauksia kysymyksiin päiväkodin aloittamisesta.
Lue lisää
Hauskaa tekemistä lapsille – Pilkkeen puuhavinkkejä perheille kotona
Pilke-vinkit
Mietitkö, mikä olisi hauskaa tekemistä lapsille ja yhdessä lasten kanssa kotona? Uudet ideat ovat aina tervetulleita, ja lapset viihtyvät leikin tai aktiviteetin parissa pidempään. Kokosimme perheen yhteisiä puuhavinkkejä ja sisäleikkejä lapsille.
Lue lisää