Hae päiväkotipaikkaa

Ruoka ja ruokailu Pilkkeen päiväkodeissa

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
25.01.2024

Lasten ruokailu päiväkodissa on yksi eniten kysymyksiä herättäviä asioita ennen päiväkodin aloitusta. Tähän artikkeliin olemme koonneet mahdollisimman kattavasti kysymyksiä ja vastauksia ruoasta ja ruokailusta Pilke-päiväkodeissa.

Päiväkotipäivään kuuluu luonnollisesti aamupala, lounas ja välipala. Päiväkodissa tarjottavan ruoan laatu on meille tärkeä asia, ja siksi haluamme tarjoilla lapsille kotimaista, terveellistä ja maukasta ruokaa.

”Päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmat haluavat tietää esimerkiksi ruokien sisältämistä lisäaineista, valmistustavan vaikutuksesta ruoan ravintoarvoihin ja erityisruokavalioiden turvallisuuden varmistamisesta tuotannossa”, kertoo Pilkkeen hankintajohtaja Maarit Lunkka.

Pilke-päiväkotien lounasruoan ja välipalojen valmistuksesta ja toimituksesta vastaa Feelia Oy. Feelian Pilkkeelle tuottama ruoka on kotimaista, eikä siihen lisätä valmistusvaiheessa lisäaineita. Feelia ostaa suurimman osan raaka-aineistaan suoraan suomalaisilta viljelijöiltä ja tuottajilta, ja näin ruoka on mahdollisimman tuoretta ja sen raaka-aineiden jäljitettävyys on hyvä.

“Pellolta pöytään eli lähiruoka ja lyhyet raaka-aineketjut ovat hyvä periaate. Haluamme suosia suomalaista, lähellä tuotettua ruokaa”, Lunkka jatkaa.

Ruoka toimitetaan päiväkoteihin viikoittain kylmänä ja päiväkotihuoltajat lämmittävät sen tarjoiltavaksi päiväkodeissa. Ruoan ravintoarvot säilyvät lämmityksessä. Erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan päiväkotiemme ruoan valmistuksessa ja ruokailuissa.

Päiväkodissa ruoka on terveellistä, monipuolista ja helppoa syödä!

Päiväkodissa tarjottava ruoka on suunniteltu lapsille rakenteeltaan ja raaka-aineiltaan. Päiväkotiruoassa pitää olla makua sopivasti ja suolaa tarpeeksi vähän. 

Yksi tärkeimmistä päiväkodeissa tarjottavan ruoan kriteereistämme on maku ja lasten palaute. Kun pilotoimme nykyisen ruokatoimittajamme palvelua, saimme lapsilta paljon positiivista palautetta siitä, että ruoka on hyvää ja maistuvaa.

Päiväkodissa tarjoillaan lapsille aamiainen, lounas ja välipala. Suurimmassa osassa Pilkkeen päiväkodeista on oma päiväkotihuoltaja, jonka vastuulla on huolehtia ruokalistan mukaisesti ruokailujen aineksista ja esillepanosta, lämmittää valmisruoka ja valmistaa kylmätarjoilut. Aamupuuro tehdään aina paikan päällä.

”Päiväkotiemme ruokalista on sama Helsingistä Kemijärvelle. Lounaalla tarjoillaan maukasta kotiruokaa, kuten kanapastaa, lohi- ja kahden kalan keittoa,  juuressosekeittoa, lihapullakastiketta ja perunamuusia. Aamu- ja välipaloina on mm. puuroja ja kiisseleitä, tuoretuotteita, kauden kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.”

Päiväkodeillamme on 5 viikon kiertävä ruokalista. Tässä esimerkkiviikon ruokalista pääpiirteissään: 

Katso tästä Pilkkeen päiväkotien ruokalista.

Päiväkodissa ruokailu on myös tärkeä osa varhaiskasvatusta

Ruokailuun liittyy olennaisesti myös pedagoginen näkökulma. Opetushallituksen linjaamat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ohjaavat ja velvoittavat päiväkotien ruokailua, aivan samoin kuten kaikkea muutakin toimintaa päiväkodissa.

Syömisen ohessa opetellaan hyviä ruokailu- ja käytöstapoja (Oppimisen alue: Minä ja meidän yhteisömme) sekä itsestä huolehtimista ja arjen taitoja (Kasvan, liikun ja kehityn). Ruokailun yhteydessä käsitellään isoja asioita, kuten ruoan alkuperää ja kestävää elämäntapaa tai ruokahävikin minimoimista. (Tutkin ja toimin ympäristössäni).

”Ruokailu on tärkeä, luontainen ja olennainen osa varhaiskasvatusta. Se on aina myös kasvatuksellinen tilanne; miten otetaan ruokaa, missä järjestyksessä, milloin voi hakea lisää, opetellaan ruokasanastoa ”, kertoo Pilkkeen varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina Kutila

Päiväkodin ruokailutilanne on vuorovaikutuskokemus, jossa luodaan pohjaa yhdessä ololle, keskustelulle ja myönteiselle suhtautumiselle ruokaan. Ruokaillaan rauhassa, keskustellaan yhdessä ja maistetaan erilaisia makuja. 

”Meillä puhutaan paljon arjen pedagogiikasta. Siitä, miten koko päivän ajan tuetaan ja ohjataan lasta, jotta lapsi pääsee kohti unelmiaan. Miten vahvistamme ja tuemme lapsen osallisuutta, ja opimme tuntemaan lasta paremmin”, Kutila sanoo, ja jatkaa: ”Itse koen, että ruokailut on ihan parhaimpia hetkiä arjen pedagogiikalle. Se on tuttu ja luonnollinen hetki, missä lapset puhuvat aidosti omista mielenkiinnon kohteistaan. Siksi sillä on väliä, miten itse ruokailutilanne on järjestetty ja suunniteltu. Esimerkiksi niin, että aikuinen istuu aina lasten kanssa pöydän ääressä.”

Entä miten lapset itse suhtautuvat päiväkotiruokailuun? ”Yleisesti ottaen ruokailu on lapsille mieluinen ja kiinnostava asia. Ruokailuhetkeä odotetaan, lapset keskustelevat myös keskenään ruoasta ja usein kysyvät, mitä ruokaa tänään on.”

Lisätietoja:

Lue lisää:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää