Herkullinen omenapiirakka syyssadosta
Leipominen yhdessä lasten kanssa tarjoaa oivan tilaisuuden viettää yhteistä laatuaikaa. Lasten mielestä on usein hauskaa puuhailla keittiössä.
Leivonnan eri vaiheet kehittävät myös motoriikkaa ja erilaisten keittiövälineiden käyttö harjaannuttaa käden ja silmän yhteistyötä. Lapset voivat esimerkiksi sekoittaa, mitata, kaulita, leipoa taikinaa, murentaa hiivaa, rikkoa kananmunia, muussata, rullata ja koristella.
Leipomisen aikana voi myös opetella tilavuusmittoja, määriä ja yhteenlaskua: mitä tarkoittaa puolikas, paljonko on yksi desilitra jne. Kun leivonnaiset paistuvat uunissa, voitte yhdessä kattaa pöydän hienoksi ja järjestää vaikkapa teekutsut!
Koska omenan satokausi on nyt parhaimmillaan ajattelimme jakaa Marttojen omenapiirakka-reseptin. Talvea varten omenat voi myös säilöä esimerkiksi hilloksi tai mehuksi.
Marttojen omenapiirakan resepti
Pohjaan tarvitset:
- 6 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl sokeria
- 1 tl soodaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 250 g sulatettua voita
Omanapiirakan täyte:
- 1 1/2 prk maitorahkaa
- 1,5 dl piimää
- 1,5 dl sokeria
- 3 kananmunaa
- 1 tl vaniljasokeria
Omenapiirakan päälle tulee:
- Omenahilloa tai -hilloketta (n. 2 dl)
- Omenoita lohkottuna (5-8 kpl omenoiden koosta riippuen)
Valmistusohje:
- Sekoita kuivat aineet ja sokeri keskenään. Lisää sulatettu voi.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään.
- Painele reilu puolet taikinasta piirakkavuoan pohjaksi.
- Levitä päälle omenahilloketta ja omenalohkot, ja näiden päälle vielä rahkaseos.
- Ripottele lopputaikina piirakan pinnalle muruina.
- Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.