Hae päiväkotipaikkaa

Hirsi hellii aisteja ja siksi hirsirakennuksessa on hyvä olla

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
29.07.2021

Miksi puu on terveellinen rakennusmateriaali? Miksi hirren tuottama aistikokemus on useimmille miellyttävä?

”Mitä enemmän kuuntelemme käyttäjiä myös julkisessa rakentamisessa, sitä enemmän tulemme rakentamaan massiivipuusta”, sanoo Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön rakennusopin professori Markku Karjalainen. “Kyllähän näistä kantautuu pelkästään hyvää tietoa, kun tutkitaan viihtyisyyttä ja mitataan ihmisten verenpainetta, hyvää mieltä ja muuta.”

Pudasjärven hirsikampuksen rehtori Mikko Lumme vahvistaa puurakentamiseen erikoistuneen professorin sanat omalla kokemuksellaan. “Akustisena materiaalina puu ja hirsi ovat verrattomia”, Lumme sanoo ja jatkaa: “Se, miten hirsi ja puu vaikuttavat psyykkiseen oppimisympäristöön, oppilaiden hyvinvointiin ja henkilökunnan viihtyvyyteen, se on ollut täysin kiistatonta.”

Samaa sanoo hirsirakenteisen Pilke musiikkipäiväkoti Nuotin johtaja Maiju Kauppinen. Elokuussa 2020 avautuneessa päiväkodissa hirsi luo tiloihin viihtyisän tunnelman. Kauppinen kehuu erityisesti rakennuksen raikkautta ja miellyttävää äänimaailmaa.

“Täällä on raikas, puuntuoksuinen sisäilma ja todella hyvä akustiikka. Äänet eivät kimpoile hirsiseinistä vaan ikään kuin jäävät niihin, joten melutaso laskee ja täällä on mukavampi työskennellä.”

Yhteistyössä Mediset Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa Pilke jakaa yhteisen vision ja lupauksen 35 hirsipäiväkodin rakentamisesta vuoteen 2024 mennessä.

Puu tasaa ilmankosteuden vaihteluita – hirsirakennus on viihtyisä ympäristö ympäri vuoden

Hirren luonnolliset ominaisuudet suojaavat rakennusta kosteusvaurioilta, joista sisäilmaongelmat usein saavat alkunsa. Kun rakennukseen pakkautuu hetkellisesti suuri ihmisjoukko, huoneilman kosteustaso nousee. Tällöin massiivipuun rakenne sitoo kosteutta itseensä tasapainottaen nousupiikin. Kun ilmankosteus laskee esimerkiksi kylmän pakkassään vuoksi, hirsirakenne luovuttaa kosteutta takaisin sisäilmaan. Tasapainoinen ilmankosteus tekee hirsirakennuksesta viihtyisän ympäristön kaikkina vuodenaikoina. Kesäisin rakennuksessa voidaan nauttia mukavasta viileydestä, ja talvisaikaan se pitää käyttäjänsä lämpimänä.

“Tässä suhteessa puu on supermateriaali”, Karjalainen toteaa ja jatkaa: “Kuhmon puukoulussa tehdään parhaillaan tutkimusta sisäilma- ja terveysasioista. Nämä homekouluihin ja sisäilmaan liittyvät ongelmat satavat kyllä nyt puurakentamisen laariin.”

Puu on myös kestävä materiaali kulutusta vaativissa sisäpinnoissa. Pudasjärven rehtori Lumme kehuu sen helppohoitoisuutta. “Omassa koulussamme ei löydy hirteen tulleita jälkiä tai tahroja käytännössä lainkaan. Monissa kivi- tai kipsilevykouluissa tehdään jo muutaman vuoden päästä huoltomaalauksia ja pakkeloidaan.”

Hirsirakentaminen kiinnostaa – Ihminen valitsee puurakennuksen, jos voi

Puurakentamiseen perehtyneenä professorina Karjalainen on ollut mukana useissa hankkeissa, jossa on selvitetty puurakentamisen vaikutuksia ihmisten viihtyvyyteen. Karjalainen toivoo, että asukkaiden ja käyttäjien toiveita kuunneltaisiin enemmän myös suurten kohteiden, kuten kerrostalojen ja julkisten rakennusten suunnittelussa.

“Suomessa puuhun liittyy tunneperäisiä siteitä, puu koetaan kodikkaaksi ja lämminhenkiseksi”, Karjalainen kuvailee. “Meillä pientaloista 85 % on puurunkoisia, ja tänä päivänä näistä neljännes on massiivipuisia. Vapaa-ajan rakennuksista puisia on 98 %. Näissä hankkeissa asukas itse saa päättää, mistä materiaalista rakentaa, ja silloin puu tulee valituksi.”

Karjalainen muistuttaa, että kilpailukyky tarkoittaa monia asioita. “Olen parhaillaan mukana EU-hankkeessa, jossa tutkitaan puukerrostalorakentamisen kilpailukykyä. Siinä nähdään kilpailukyky laajempana kuin pelkkä hinta. Kilpailukykyä on myös kotimaisuus, kuiva rakentamistapa, pitkälle viety jalostusaste tehtaassa, asukasystävällisyys ja hiilijalanjälkiasiat.”

”Erityisesti hirsipäiväkodin sisäilma kiinnostaa vanhempia. He ovat olleet todella tyytyväisiä meidän tiloihimme!”

Se on helppo allekirjoittaa. Maiju Kauppisen mukaan hirsipäiväkoti on herättänyt kiinnostusta paikkakunnan perheiden keskuudessa. Monet heistä ovat kulkeneet päiväkodin ohi ja päätyneet vierailemaan rakennuksessa. “Erityisesti sisäilma kiinnostaa vanhempia. He ovat olleet todella tyytyväisiä meidän tiloihin”, Kauppinen toteaa.

Myös Pudasjärven hirsikampuksen herättämä julkisuus on omassa luokassaan. “Meillä on vajaassa neljässä vuodessa käynyt yli 10 000 kävijää joka puolelta maailmaa. Tämä hirsikampus on merkittävällä tavalla ollut osa Pudasjärven mainetta hirsipääkaupunkina”, Mikko Lumme kuvailee.

 Lisätietoja:

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke päiväkodit avaa viisi uutta iltapäiväkerhoa Espooseen
Pilke tiedottaa
Pilke avasi maanantaina 25.9.2023 viisi uutta iltapäiväkerhoa Espooseen viidelle eri koululle Jalavanpuistoon, Sunaan, Kirkkojärvelle, Koulumestariin ja Mikkelään. Kouluissa on aiemmin...
Lue lisää
Lohjan asuntomessualueelle aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille 
Pilke tiedottaa
Pilke luontopäiväkoti Ulapan tiloihin osoitteeseen Sahapiha 2 08100 Lohja aukeaa perhekahvila tiistaina 19.9.2023. Kahvila on avoinna parillisina viikkoina tiistaisin klo 9-11. 
Lue lisää
Nurmijärven Uutiset: Vanha-Klaukan päiväkotiin viisi uutta ryhmää – liittyy heikkokuntoisten päiväkotien lakkauttamiseen
Pilke mediassa
Klaukkalan Vanha-Klaukassa sijaitseva yksityinen päiväkoti Pilke Hehku laajennetaan nykyisestä seitsenryhmäisestä päiväkodista kaksitoistaryhmäiseksi päiväkodiksi. Laajennuksen arvioidaan valmistuvan elokuussa 2024.
Lue lisää