Hae päiväkotipaikkaa

Toimivat tilat luovat puitteet hyvälle varhaiskasvatukselle ja päivälle – Kokemuksia hirsipäiväkodin arjesta

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
20.07.2021

Millainen hirsipäiväkoti on oppimisympäristönä? Millaisia kokemuksia varhaiskasvatuksen ammattilaisilla on hirsipäiväkodin tiloista arjessa? Modernin hirsipäiväkodin tilat suunnitellaan rakennuksen sydäntä eli sen käyttäjiä varten. Muuntuvat ja terveelliset hirsitilat mahdollistavat jokapäiväiset seikkailut hyvinvointia tukevassa ympäristössä.

Yhteistyössä Mediset Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa jaamme yhteisen vision ja lupauksen 35 hirsipäiväkodin rakentamisesta vuoteen 2024 mennessä

”Tuntuu, että tämä todella on varhaiskasvatuksen käyttöön suunniteltu kohde eri tiloineen ja mahdollisuuksineen.”

 

Pilkkeen hirsipäiväkodit rakennetaan käyttäjälähtöisiksi, lasten ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten päivittäisten tarpeiden mukaan muuntuviksi tiloiksi. Tämä näkyy konkreettisesti Pilke tiedepäiväkoti Sirun  arjessa, jossa tilojen muuntelu tuo lapsille ja päiväkodin aikuisille uusia mahdollisuuksia päivittäin. “Tuntuu, että tämä todella on varhaiskasvatuksen käyttöön suunniteltu kohde. Ei tarvitse koko ajan miettiä, mikä on mahdollista. Täällä tavallaan taivas on rajana”, kertoo tiedepäiväkoti Sirun johtaja Martina Hamberg.

Pilke päiväkotien oppimisympäristöajattelun mukaan Sirussa on suunniteltu eri huoneille erilaisia käyttötarkoituksia. “Meillä on paljon hienoja tiloja: jumppasali, tiedehuoneet ja ateljeehuoneet. Pystymme pienryhmittäin jakautumaan tänne ympäriinsä toimimaan lasten kanssa”, kuvailee päiväkodin varajohtaja Mira Vaalavuo.

“Meillä myös eteiset ovat oppimisympäristöjä. Siellä on tilaa ajella mopolla ja rakennella siinä vaiheessa, kun kasvattaja auttaa yhtä lasta pukemaan. Lapset voivat käyttää sen ajan hyödyksi eivätkä vain odottele omaa vuoroaan”, Hamberg lisää.

Muunneltava ympäristö ja hyvä ilmapiiri kannustavat luovuuteen

Pilkkeen päiväkotien työntekijät muuntelevat tiloja tarpeen mukaan. “Hyödynnämme huonekaluja ja tiloja vaihtelevasti, kokemuksen kautta tiedämme mikä toimii. Rakennus tukee sitä, että voidaan miettiä lukujärjestystyyppistä toimintaa, esimerkiksi osa lapsista menee tiedehuoneeseen, osa ateljeehen”, Hamberg valottaa Pilkkeen oppimisympäristöajattelua.

Viihtyisä ja toimiva ympäristö on toki tärkeä, mutta päiväkoti on paljon muutakin kuin rakennus. Se syntyy myös ihmisistä ja tunnelmasta. Pilkkeen päiväkodeissa on avoin ilmapiiri, jossa varhaiskasvattajia kannustetaan luovuuteen ja itsensä kehittämiseen. Hamberg kertoo, että tiedepäiväkoti Siru on työyhteisönsä näköinen paikka: “Me olemme uudisyksikkö, joten meidän on pitänyt yhdessä työyhteisönä luoda tänne toimintarakenteet. Meillä on oppiva kulttuuri, yhdessä tehdään.”

Mira Vaalavuon mukaan Pilkkeen työntekijöiden omat vahvuudet pääsevät hyvin näkyville päivittäisessä työssä. “Parasta Pilkkeellä on, että omia vahvuuksia kannustetaan tuomaan esille. Itse olen päässyt ideoimaan täällä Sirussa paljon uusia juttuja ja viemään niitä sitten käytäntöön”, hän tiivistää.

”Päiväkodin tilat on tosi ihanasti suunniteltu. Talossa on omia soppeja. Voi tehdä jopa pieniä retkiä eri tilojen välillä.”

Monipuolisia oppimistiloja, mutta myös paikkoja rauhoittumiselle

Hamberg vakuuttaa, ettei vanhempien kannata säikähtää päiväkodin suurta kokoa. “Meillä ryhmät ovat hyvin itsenäisiä, joten päiväkoti ei näyttäydy lapselle niin isona.” Sirua käyvän lapsen vanhempaa päiväkodin koko mietitytti alussa, mutta tilojen laajuus ei ole ollut ongelma. “Tilat on tosi ihanasti suunniteltu. Talossa on omia soppeja. Pienet syövät omassa ryhmässään. On huomioitu sekin, että pienemmällä lapsella ei ole niin paljon liikkumista ja väenpaljoudessa olemista. Tiloja on todella hyödynnetty, käyty yläkerrassa tai leikkimässä toisessa päädyssä. On siis myös ajateltu tällaisia pieniä retkiä”, hän kertoo.

Tilojen muunneltavuus ja hirsirakennuksen miellyttävä äänimaailma mahdollistavat lapsille myös rauhoittumisen tapahtumarikkaiden päivien aikana. Sekä Vaalavuo että Hamberg ovat mieltyneet päiväkodin äänimaailmaan. “Kaikki materiaalit on mietitty tosi tarkkaan niin, että täällä ei kaiu ollenkaan. Kun olemme esitelleet tiloja perheille, ei ole aina tiennyt, onko ryhmätilassa lapsia vai ei, ennen kuin on itse avannut oven”, he kertovat.

Pilkkeen päiväkodeissa toimivat, käyttäjien tarpeisiin suunnitellut tilat yhdistyvät kehittymistä tukevaan arvomaailmaan. Tällä tavoin luodaan vankka pohja laadukkaalle, lapsilähtöiselle ja tulevaisuuteen katsovalle varhaiskasvatukselle.

 Lisätietoja:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Lempäälään aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille 
Artikkelit
Mukavia aamupäiviä kahvittelun ja lasten leikkien merkeissä paikallisille perheille. Pilke Playschool Lempäälän tiloihin aukeaa perhekahvila tiistaina 21.11.2023. Perhekahvila on avoinna...
Lue lisää
Pilke kouluttaa: Pilke-Akatemiassa perehdytään positiiviseen pedagogiikkaan
Artikkelit
Syksyllä 2023 Pilke-Akatemiassa perehdytään mm. positiiviseen pedagogiikkaan, psykososiaalisen kuormituksen hallintaan arjessa, järjestämme ensiapukoulutuksia ja tarjoamma mahdollisuuden kasvatustieteen perusopintoihin. Lue lisää!
Lue lisää
Pilkkeen oppimiskamut tekevät varhaiskasvatussuunnitelmaa näkyväksi arjessa – tutustu heihin!
Artikkelit
Jatkossa kaikista Pilkkeen päiväkodeista löytää seitsemän värikästä ja pehmeää hahmoa. Kaikki nämä oppimiskamut liittyvät valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman eri oppimisen alueisiin.  Pilkkeen varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina...
Lue lisää