Hae päiväkotipaikkaa

Lapsiystävällinen ja elinvoimainen Oulu vetää perheitä puoleensa

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 6 min
calendar_month
27.10.2022

Pohjois-Suomen pääkaupungiksikin kutsuttu Oulu tunnetaan vireästä korkeakoulu- ja yrityselämästään. Myös lapsiperheiden kannalta Suomen viidenneksi suurin kaupunki on viihtyisä paikka – luonnonläheisen kaupunkiympäristön ja monipuolisen lastenkulttuurin ohella myös varhaiskasvatuksen palveluissa on paljon valinnanvaraa. Pilke-päiväkoteja alueella on kymmenkunta, osa erilaisilla painotuksilla. Millaista on pilkemäinen arki Oulussa? Tervetuloa kurkistamaan!

 

Miten Oulun lapsiystävällisyys näkyy päiväkodin arjessa?

 

Oulussa on tietoisesti pyritty profiloitumaan lapsiperheystävälliseksi kaupungiksi. Lapsilähtöisyys tulee esille esimerkiksi palveluiden miettimisessä ja kulttuuritoiminnassa. Oulu on kasvava kaupunki, jonne rakennetaan koko ajan uusia asuinalueita, mikä sekin tuo tullessaan lisää lapsiperheitä ja palveluita.

Varhaiskasvatuksen opettaja Anna Komu on samaa mieltä oululaisesta hyvästä lapsiperhehengestä:

”Oulussa on tosiaan paljon lapsiperheitä palvelevaa toimintaa. Etenkin viime vuosina kaupunki on ollut varsin muuttovaltainen, opintojen tai töiden perässä tänne muuttaa nuoria perheitä, lapsiperheitä. Päiväkoteihin tulee hakemuksia, joista näkyy, että asuinpaikka tällä hetkellä on
jossain toisella puolella Suomea, mutta ollaan hakeutumassa Ouluun päin. Ihmisillä saattaa myös olla juuria tai sukua vielä pohjoisemmassa, ja muutetaan etelästä päin välimaastoon, tänne Ouluun.”

 

Tutustu päiväkoteihin tarkemmin ennen kuin haet lapselle paikkaa varhaiskasvatukseen

 

Millä perusteella päiväkotipaikka lapselle sitten valitaan, kun vaihtoehtoja on useita? Hakeutuako oman kodin lähelle, vai jonkin tietyn painotteisuuden perässä? Kokemuksesta tiedämme, että perheet perehtyvät yleensä hyvinkin tarkasti alueen varhaiskasvatustarjontaan.

Jokainen perhe haluaa parasta omille lapsilleen – omille kalleimmilleen. Päiväkotipaikan sijaintia etsitään arkipäivän sujuvuuden vuoksi omien päivittäisten reittien varrelta, mutta perheiden näkökulmasta on myös todella tärkeää se, että he kokevat varhaiskasvatuksen hyväksi ja laadukkaaksi. Sillä on iso merkitys, että tuntee perheensä tervetulleeksi päiväkotiin. Siksi me Pilkkeellä toivotammekin perheet aina ennen valintaa tutustumaan päiväkoteihin, vaikka useampaankin.

Oulun alueella Pilkkeellä on esimerkiksi luontopäiväkoteja, liikuntapäiväkoteja, englanninkielinen päiväkoti ja montessoripäiväkoti. Painotteisuuksista riippumatta jokaisessa päiväkodissa on aina tuttu pilkeläinen pohjavire ja yhteinen arvopohja: teemme lapselle hyvän päivän pienryhmissä, osallistamalla ja kohtaamalla aidosti. Lue tästä lisää Pilkkeen varhaiskasvatuksen pedagogista.

 

Päiväkodin arki on osallistamista ja toisilta oppimista

 

Lapsi on päiväkodissa aktiivinen toimija, joka pääsee itse vaikuttamaan tekemisiinsä ja päivänsä kulkuun. Anna Komu kertoo osallistamisesta jokapäiväisen arjen tasolla.

”Se alkaa meillä jo ihan siitä, kun sanotaan aamulla heipat vanhemmille. Annetaan vaihtoehtoja, lapsi pääsee tekemään valintoja päiväänsä liittyen. Joka ikinen hetki on oppimisen kannalta arvokas. “Otatko mangososetta vai voita puuron päälle?” Arjen toiminnan ohessa opetellaan kiittämiset, pukemiset ja muut arjen perusasiat.”

”Osallistaminen on myös sitä, että päiväkodin henkilökunta kuuntelee herkällä korvalla lasten omia kiinnostuksen kohteita. Työskentelin itse aiemmin luontopäiväkodissa, ja silloisen oman 2–4-vuotiaiden lapsiryhmäni projektiaiheena oli syksyllä puut – aihe lähti puhtaasti lasten omista, aktiivisista kyselyistä metsäretkipolun varrella. Puuteeman ympärille saimme kudottua niin musiikkia, matemaattisia taitoja kuin kädentaitojakin. Puut liittyivät myös koko päiväkodin yhteiseen Yhdessä-projektiteemaan luonnon monimuotoisuuden kautta. Oli mahtavaa katsoa lasten kiinnostusta aiheeseen! Lapset oppivat tunnistamaan lehdettömiä puita – mikä on vaikka tuomi tai pihlaja, tai että vihreinä pysyvät puut ovat havupuita.”

”Meillä ajatellaan myös niin, että vertaisryhmä on lapselle merkityksellinen, se motivoi oppimaan ja opettaa sosiaalisia taitoja, leikkitaitoja, vuorovaikutustaitoja ja vaikka mitä. Kun päiväkodissa toimitaan yhdessä, niin siellä meidän eskarimme ja viskarimme (5–6-vuotiaat ) opettavat ja auttavat näitä pieniä, pitävät huolta, vetävät pulkassa ja auttavat laittamaan villasukkaa jalkaan. Samalla he saavat myös itse oppia, miten toisia autetaan.”

 

Yhteisöllisyyttä arjessa – vaikka etäyhteydellä päiväkodista kotiin!

 

Aito kohtaaminen ja kuunteleminen halutaan ulottaa päiväkodista kotiin asti. Päiväkotien yhteisöllisyys korostuu erityisesti vanhempaintoiminnassa ja juhlien yhteydessä. Anna Komu kertoo, että etäpalaverit tulivat poikkeusaikojen myötä tutuiksi ja käyttöön myös päiväkotimaailmassa.

”On tärkeää pitää mutkattomat ja avoimet välit perheisiin, joiden lapsia me täällä päivisin kasvatamme. Pahimpaan korona-aikaan oli harmillista, kun yhteiset vanhempainillat ja juhlat olivat tauolla. Päiväkodeissa joulu- ja kevätjuhlat ovat yleensä niitä mieleenpainuvimpia ja tärkeimpiä yhteishengen luojia! Lakisääteiset varhaiskasvatuskeskustelut pidämme tilanteen mukaan joko kasvotusten tai etänä. Korona-aikaan lisääntyi vanhempien kanssa viestittely ja soittaminen, mutta erityisen tärkeitä kohtaamispisteitä ovat arjen viemis- ja tuomishetket.”

Anna Komu ja pilkeläiset kollegansa ovat sitä mieltä, että Oulussa ja sen ympäryskunnissa on omanlaisensa, mukava tunnelma ja varhaiskasvatuspaikkoja moneen makuun.

”Ehdottomasti kannattaa ottaa selvää ja käydä tutustumassa eri vaihtoehtoihin. Päiväkoteja löytyy ihan pienestä 22-paikkaisesta aina kymmenryhmäiseen taloon, jossa on vilinää ja vilskettä. Meille voi vaikka soitella suoraan päiväkotiin, kerromme mielellämme lisää”, kehottaa Anna Komu.

 

Lisätietoja ja tutustu tarkemmin:

Oulun Pilke-päiväkodit

Kempeleen Pilke-päiväkodit

Limingan Pilke-päiväkodit 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 2/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Oppimisympäristöt ja lapsen vasu ja esiopetussuunnitelma. Lue lisää uutiskirjeestämme!
Lue lisää
Lempeyden voima näkyy Pilkkeen arjessa ja kohtaamisissa
Artikkelit
Asiakaslupauksemme Lempeyden voimalla kertoo meidän tavastamme tehdä töitä ja kohdata lapsia ja aikuisia. Lempeyden voima ei ole pelkkä slogan, vaan se on voima, jolla voidaan muuttaa maailmaa. Lue lisää!
Lue lisää
Ruoka ja ruokailu Pilkkeen päiväkodeissa
Artikkelit
Lasten ruokailu päiväkodissa on yksi useimmiten meiltä kysytyistä asioista ennen päiväkodin aloitusta. Tähän artikkeliin olemme koonneet mahdollisimman kattavasti kysymyksiä ja vastauksia ruoasta ja ruokailusta Pilke-päiväkodeissa. Millaista ruokaa päiväkodissa tarjotaan? Miten ruokailu sujuu? Miten erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan? Lue lisää!
Lue lisää