Hae päiväkotipaikkaa

Yhteisöllisyys varhaiskasvatuksessa luo sillan sukupolvien välille

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
12.02.2021

Päiväkodin piha täyttyy odottavasta hälinästä, kun lapset valmistautuvat lähtemään vierailulle hoivakotiin. Hetken päästä ryhmä asteleekin jo sisään viereisen rakennuksen portista, jonka takana heitä odotetaan. Pian rakennuksesta alkaa kuulua iloista musiikkia. Yhteisöllisyys varhaiskasvatuksessa näkyy esimerkiksi päiväkotilasten ja hoivakodin iäkkäiden asukkaiden yhteisinä lauluhetkinä.

 

Yhteisöllisyys on hyvinvointimme kannalta tärkeää kaikissa elämämme vaiheissa. Yhteinen ajanvietto tarjoaa meille mahdollisuuden oppia uutta ja jakaa elämämme pienet ja suuret hetket toisten ihmisten kanssa. Yhteisöllinen elämäntapa ei kuitenkaan ole kiireisessä yhteiskunnassamme itsestäänselvyys, vaan vaatii tuekseen uudenlaisia toimintamalleja. Näitä uusia toimintamalleja on onnistuttu luomaan päiväkoti Onnimannissa, jossa lasten ja ikäihmisten yhteistoiminta on luonnollinen osa päiväkodin arkea.

 

Yhteisöllisyys varhaiskasvatuksessa – päiväkodin ja hoivakodin yhteinen arki

Lahden Ahtialassa sijaitseva Pilke musiikkipäiväkoti Onnimanni on musiikillinen ja yhteisöllinen päiväkoti. Yhdessä viereisen hoivakoti Vallesmannin kanssa Onnimanni tarjoaa erinomaiset puitteet sukupolvien väliselle yhteisöllisyydelle ja yhteistoiminnalle, kuten musiikkihetkille ja ulkoilulle.

 

“Aloitimme yhteistyön jo Onnimannia rakennettaessa”, muistelee päiväkodin johtaja Maisa Jokinen, joka on ollut mukana toiminnassa alusta asti. “Päiväkodin avaamisesta lähtien olemme vierailleet hoivakodissa viikoittain ja järjestäneet yhdessä lukuisia tilaisuuksia. Toiminta ikäihmisten kanssa on tärkeä osa arkeamme.”

 

Päiväkodin johtaja, Maisa Jokinen

Yhteisöllisyyden parasta antia on elämänkaariajattelun toteutuminen. Ajatus siitä, että eri ikäisinä, eri elämänvaiheissa voimme kehittyä ja oppia toisiltamme jotakin uutta ja merkityksellistä. Jokinen näkee lasten ja ikäihmisten yhteistoiminnassa paljon positiivista.

 

“Tällainen yhteisöllisyys varhaiskasvatuksessa tukee ajatusta siitä, että yhdessä voidaan elää vauvasta vaariin. Lapset oppivat sukupolvien välistä yhdessäoloa, ikäihmisten huomioimista, erilaisuuden ymmärtämistä ja muita taitoja. Hoivakodin asukkaille me olemme tietysti todella tärkeitä, sillä lapset tuovat paljon iloa heidän päiviinsä”, hän kiteyttää.

 

Tilasuunnittelu on yhteisöllisyyden toimintavaltti

Yhteistoimintaan käytetyillä tiloilla on tärkeä rooli yhteisöllisyyden toteutumisessa. Jos esimerkiksi päivä- ja hoivakoti sijaitsevat kaupungin eri puolilla, voi yhteisten hetkien järjestäminen olla käytännön kannalta haasteellista. Yhteisöllisyydelle tulisikin antaa mahdollisuus jo tilojen rakentamista suunniteltaessa.

 

Jokisen mukaan yhteistoimintaa tukee erityisesti hoiva- ja päiväkodin läheinen sijainti, joka mahdollistaa nopean ja turvallisen liikkumisen tilojen välillä. Lapset ovat aina tervetulleita leikkimään hoivakodin piha-alueelle, jossa heidän läsnäolonsa tuo vauhtia myös ikäihmisten arkeen.

 

“Vanhempaintoimikuntamme maalasi päivä- ja hoivakodin piha-asfalttiin liikennereitin, jossa lapset pääsivät harjoittelemaan suojatien ylittämistä, liikennemerkkejä ja ruutuun parkkeeraamista pyörillä ja potkuautoilla. Yhtenä päivänä huomasimme, että myös hoivakodin asukkaat olivat ottaneet liikennekaupunkimme käyttöön. He esimerkiksi pysähtyivät maalatun suojatien reunalle ja ajoivat rollaattorinsa parkkiin asfalttiin piirretyille paikoille. Sitä oli ihana katsoa!” Jokinen iloitsee.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ovat siis tuoneet uusia aktiviteetteja hoivakodinkin puolelle.

 

Osallistavaa toimintaa ja uusia ideoita

Pilke päiväkodeille on ominaista lapsilähtöinen, osallistava ja innovatiivinen toimintakulttuuri. Jokinen korostaa, että Onnimannissa lapset osallistuvat paitsi päivittäisen arjen toteuttamiseen myös sen suunnitteluun.

 

“Meillä aikuinen ei yksin päätä, että tänään askarrellaan esimerkiksi siili, koska niin kuuluu tehdä nyt. Sen sijaan me kyselemme lapsilta erilaisia ideoita projekteihin ja otamme ne huomioon”, hän kertoo.

 

Osallistamisella ja innovatiivisuudella on tärkeä rooli myös yhteisöllisyyden rakentamisessa. Jotta esimerkiksi päivä- ja hoivakotien yhteistoimintaa voidaan kehittää, tarvitaan kaikkien työpanosta ja uudenlaisia ideoita. Jokinen näkeekin Pilkkeen toiminnan tarjoavan hyvät mahdollisuudet erilaisten toimintamallien kehittämiselle.

 

“Pilke päiväkodeilla meillä kasvattajilla on vapaus kehittää päiväkodin toimintaa ja valjastaa varhaiskasvatuksen uudet ajatukset ja opit nopeasti käytäntöön. Itselleni yhteisöllisyys varhaiskasvatuksessa on tärkeä asia ja toivonkin, että yhteisöllinen toiminta yleistyisi päiväkodeissa tulevaisuudessa. Se on mielestäni aivan huippujuttu!”

 

Pilke musiikkipäiväkoti Onnimannin toiminta on saanut kiitosta myös päiväkotilaisten vanhemmilta. Vuonna 2018 Onnimanni valittiin Suomen parhaaksi päiväkodiksi yli 50-paikkaisissa yksiköissä suositteluindeksin ollessa 92.

 

Lisätietoja:

Pilke musiikkipäiväkoti Onnimanni, Lahti

Attendo Vallesmanni, Lahti

 

Opinnäytetyö, Noora Kauppila: Lapset ja vanhukset samassa pihapiirissä https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/261148/Kauppila_Noora_%202019.pdf

Yle Akuutti: Päiväkodin ja hoivakodin yhteinen arki ilahduttaa https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/28/paivakodin-ja-hoivakodin-yhteinen-arki-ilahduttaa

Kotivinkki: Näin sujuu päiväkodin ja hoivakodin yhteistyö: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/nain-sujuu-paivakodin-ja-hoivakodin-yhteistyo

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Aamuset: Skanssiin uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille
Pilke mediassa
Pilke-musiikkipäiväkoti Veturin tiloihin aukeaa perhekahvila tiistaina 17. syyskuuta. Perhekahvila on avoinna parillisina viikkoina tiistaisin kello 9.30–10.30, uutisoi Aamuset 17.9.2024.
Lue lisää
Turun Skanssiin aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille 
Pilke tiedottaa
Pilke musiikkipäiväkoti Veturin tiloihin aukeaa perhekahvila tiistaina 17.9.2024. Perhekahvila on avoinna parillisina viikkoina tiistaisin klo 9.30–10.30. 
Lue lisää
Mitä varusteita lapsi tarvitsee päiväkotiin?
Blogit
Mitä eroa on yksityisen ja kunnallisen päiväkodin välillä? Yksityiset toimijat ovat olleet osa suomalaista varhaiskasvatusta jo 1800-luvulta saakka. Nykyään perheet voivat valita päiväkodin omien tarpeidensa ja mieltymystensä mukaan. Asiakkuusjohtajamme Riikka Mattsson vastaa perheiden usein esittämiin kysymyksiin siitä, miten yksityinen varhaiskasvatus eroaa kunnallisista päiväkodeista ja mitä se voi perheille tarjota.
Lue lisää