Metsässä vaeltaminen ja kiireetön puuhastelu päiväkodin pihamaalla tuovat valtavasti oppia ja iloa lapsen arkeen. Luonnossa vietetty aika palvelee myös terveyttä: mullassa möyriessä vastustuskyky paranee, ja metsäpolun vaihteleva maasto kehittää tasapainoa. Luontopäiväkodin metsäretket tarjoavat lapselle jokapäiväisen seikkailun yhdessä turvallisen aikuisen kanssa, ja luonto- ja ympäristökasvatus ovatkin tärkeä osa arkea.
Ulkoilmaelämää ja kiireetöntä kohtaamista päiväkodin arjessa
Johanna Saunamäki näkee luonnon vaikutuksen hyvinvointiin päivittäisessä työssään. Hän johtaa kahta Pilkkeen päiväkotiperheeseen kuuluvaa Luonnossa kotonaan -päiväkotia Helsingin Viikin kumpuilevissa peltomaisemissa. Sotkankoto ja Uikunkoto -päiväkodeissa eletään Luonnossa kotonaan -toiminnan mukaisesti arkea, jossa ulkoilmaelämä pihaleikkeineen ja metsäretkineen on tärkeä osa jokaista päivää. Ympäristökasvatuksen yhtenä tärkeänä tavoitteena onkin vahvistaa lasten luontosuhdetta.
“Lasten päivät alkavat pääsääntöisesti suoraan pihalta. Retkeilemme aamut lähimetsässä, ja ruoka- ja lepotauon jälkeen siirrymme takaisin pihalle”, Saunamäki kertoo. “Alkusyksystä vanhemmat lapset viettivät pihalla myös ruoka- ja lepohetket, mutta nyt olemme jo siirtyneet sisätiloihin talven tieltä. Lapset viihtyvät pihalla mielellään, se on heille todella luontevaa.”
Luonnonläheisessä arjessa elää vahvasti Pilke-päiväkodeille ominainen läsnäolon kulttuuri, johon kuuluu kiireetön ja aito kohtaaminen lapsen kanssa päivän kaikissa hetkissä.
“Jos ajatellaan, että koti on lapselle se paras paikka, niin me pyrimme kilpailemaan toiseksi parhaan paikan tittelistä mummolan kanssa”, Saunamäki naurahtaa. “Meille on tärkeää sellainen kiireetön yhdessäolo, jossa aikuinen on lapselle kanssakulkija niin tuolla luonnossa kuin sisätiloissakin.”
Ympäristökasvatus ohjaa kestävään elämäntapaan
Ympäristökasvatus on paljon muutakin kuin luonnon tutkimista ja ihmettelyä. Luonnossa kotonaan -päiväkodit ovat sitoutuneet noudattamaan kestävän elämäntavan toimintatapoja. Lapsista kasvaa ympäristötietoisia ihmisiä, kun autamme ja opetamme heitä tekemään ympäristöä säästäviä valintoja yhteisessä arjessamme ja omaksumaan kestävän elämäntavan arvoja. Luontopäiväkodissa esimerkiksi kierrätys ja luonnon omien antimien hyödyntäminen leikkivälineinä ovat tärkeässä osassa.
Millä muilla tavoin ympäristökasvatus ja kestävä kehitys näkyvät Pilke-arjessa? Lue lisää täältä.
Luonto vaikuttaa positiivisesti päiväkoti-ikäisten lasten terveyteen
Luontokasvatus ja sen mukanaan tuoma luonnonläheinen arki tukevat terveyttä ja hyvinvointia monin tavoin. Hiljattain julkaistussa suomalais-tsekkiläisessä tutkimuksessa päiväkotien pihoille tuotiin elävää metsäpohjaa ja siirtonurmea, ja lapset osallistuivat kasvien kylvämiseen ja hoitamiseen. Tutkimuksen mukaan päivittäinen kosketus luontoon paransi lasten immuunijärjestelmää jo kuukaudessa.
Saunamäki näkee luonnon tukevan lasten hyvinvointia monin tavoin. “Uskon niin henkilökohtaisesti ja kuin viimeaikaisiin tutkimuksiinkin nojaten, että luonto parantaa lasten vastustuskykyä. Lisäksi metsäretkillä lapset pääsevät liikkumaan luontevasti. Kiipeily ja metsän epätasainen, vaihteleva maasto tekevät todella hyvää lapsenmotorisille taidoille.”
Ja onhan metsässä möyriminen myös hauskaa! “Lapsista on mukavaa, kun ei tarvitse pelätä likaantumista”, Saunamäki toteaa. Luonto tarjoaa lapsille terveyttä ja riemua joka päivä, säästä riippumatta. “Lapsillehan ei huonoja säitä ole, vaan se on meidän aikuisten näkemys, mikä tekee säästä huonon. Oikealla varustuksella ja lapsen riemulla nauttia kaikista vuodenajoista pärjää todella pitkälle.”
Metsäpolkuja kuljetaan yhdessä oppien, turvallisen aikuisen kanssa
Luonnossa kulkiessaan lapsi kokee maailman kaikilla aisteillaan. Kesken metsäretken voi pysähtyä kuuntelemaan linnunlaulua tai tutkimaan kaunista perhosta. Kasvien nimiä ei tarvitse opetella kirjoista, vaan ne voi painaa mieleen koskettamalla pehmeää, vihreää pintaa. Kivien, oksien ja käpyjen kirjo on loputon, ja hyviä piilopaikkoja riittää kaikille. “Luonnossa tekemistä ei tarvitse etsiä. Lapset ikään kuin hyvällä tavalla “katoavat” sinne metsään”, Saunamäki tiivistää.
Hän pitää tärkeänä, että päiväkodissa lapsille kehittyisi luonto- ja ympäristökasvatuksen kautta hyvä ja kunnioittava suhde luontoa kohtaan. “Tavallaan se ajatus, että jos me löydetään luonnosta jotain mielenkiintoista, niin voidaan varovasti kurkata vaikka sammaleen alle, mutta ei revitä sitä pois. Me vaan vähän vilkaistaan, että ketäs siellä asuu. Arvostetaan toinen toisiamme siellä metsässä.”
Saunamäki toivoo, että yhä useampi heräisi näkemään luonnon vaikutuksen hyvinvointiin myös lapsilla. “Suomessa luonto on kaupungissakin lähellä ja tarjoaa aivan mahtavia leikkipaikkoja lapsille. Luonnossa lapsi saa tuntea ja kokea kaikilla aisteillaan yhdessä turvallisen aikuisen kanssa, joka on aidosti ja kiireettömästi lasta lähellä.”
Lisätietoa:
Pilke-päiväkoti Luonnossa kotonaan Sotkankoto
Pilke-päiväkoti Luonnossa kotonaan Uikunkoto