Hae päiväkotipaikkaa

Luontopäiväkoti Taikaniitty vaalii kestävää elämäntapaa

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
10.10.2020

Pilke-päiväkoti Luonnossa kotonaan Taikaniityssä Ylivieskassa vietetään suurin osa ajasta joko pihaleikeissä, pihatöissä tai metsäretkillä. Suomen Ladun kehittämään Luonnossa kotonaan -ohjelmaan kuuluu olennaisena osana kiireetön ulkoilmaelämä. Siihen päiväkodin lapset tottuvatkin niin, että sisäleikkejä ei juuri kaivata, vaan päivät vietetään kirjaimellisesti ulkosalla.

Luontopäiväkoti Taikaniityn johtaja Elina Salmela: ”Lapset kysyvät heti aamulla, koska pääsee ulos”

Kiireetöntä ulkoilmaelämää ja luonnossa oppimista

Päiväkodit YlivieskaPäiväkodin johtaja Elina Salmela kertoo, että viikko-ohjelmaan kuuluu kaikissa pienryhmissä pihapäiviä ja luontopäiviä.

Luontopäiväkoti Taikaniitty sijaitsee omakotitalossa, jossa on tilava pihapiiri kasvimaineen ja laavuineen. Läheisellä tontilla on vanha, autio talo, jonka pihalla on mukava tarinoida lapsille entisaikojen tavoista. Myös päiväkotimummo ja -pappa asuvat lähistöllä.

– Esimerkiksi tänä aamuna hoidimme lasten kanssa kasvimaata ja siistimme pihalta hortensiat. Ne kasvavat itse tehdyn lannoitteemme avulla. Pihalla vaihdettiin lasten ”mutakeittiön” paikkaa, ja yksi ryhmä oli päiväkotimummo Eilan talkooapuna viemässä puita liiteriin.

– Lapset osallistuvat pihatöihin taitojensa ja kiinnostuksensa mukaan. Leikki ulkona on myös tärkeää, ja kiireettömyys leimaa kaikkea tekemistämme.

– Metsäretkipäivänä alle kolmevuotiaat kulkevat viivytellen, koska kaikki pienimmätkin kukkaset, leppäkertut ja kuusenkerkät kiinnostavat. Isommat tietävät, että metsässä pääsee leikkimään, ja menevät tietä pitkin reippaasti jonossa, että päästään pian perille!

Päiväunet, ruokailut ja juhlatkin hoidetaan tässä päiväkodissa tottuneesti ulkosalla. Helteet ja pakkassäät rajoittavat ulkona nukkumista, mutta Elinan mukaan uni maittaa yleisesti ottaen hyvin ulkona. Lue myös: Lapsen unentarve vaihtelee yksilöllisesti.

– Laavussa nukkuminen on kuin retkeilyä omalla pihalla. Meillä on siellä makuualustat, lampaantaljat ja makuupussit. Kylmemmällä säällä joillakin saattaa olla villahaalarit, lapaset ja pipo. Kun lämpötila on plussalla, niin tarkenee ihan hyvin. Jos taas on pitkä retkipäivä, virittelemme metsään riippumatot. Metsäretkillä kulkee mukana myös pohjaton metsäpotta. Luonnossa toimimista opetellaan näinkin.

Itse rakennettu leikki osallistaa lasta

Luonnossa kotonaan -ohjelmaan kuuluu olennaisesti myös se, että leikki- ja liikuntavälineet löytyvät lähiluonnosta. Elina kertoo, että pihan kivet, oksat, puupalikat ja autonrenkaat muuntuvat hetkessä milloin mihinkin tarkoitukseen.

– Päiväkodin pihalle on tuotu kuorikatetta, jonka päällä on hyvä leikkiä. Lapset saavat rakentaa leikkinsä itse, eikä puusta ja renkaista kasattuja rakennelmia pureta joka päivä. Välillä heillä on asuntoauto, välillä tukkirekka. Pihatyöpäivissä näkyvät erityisesti varhaiskasvatussuunnitelmaankin kuuluvat pitkäkestoinen leikki ja lasten osallisuus.

– Koen, että ulkona lapsella on enemmän tilaa olla omanlaisensa. Myös sosiaalisuus ja yhdenvertaisuus yhdessä rakennetuissa leikeissä on mielestäni jotain aivan toisenlaista, ei ainoastaan odotella omaa vuoroa päästä leikkimään jollakin lelulla.

Luontopäiväkodissa opitaan kestävää elämäntapaa

Pilke-päiväkoti Luonnossa kotonaan Taikaniityssä vaalitaan kestävän elämäntavan arvoja. Roskien lajittelu opetellaan jo pienestä pitäen. Varsinaisia leluja ja pelejä hankitaan hyvin harkiten ja pedagogisesti perustellen, ja niissä panostetaan laatuun. Pihan marjapensaiden sato näkyy päiväkodin jälkiruuissa.

Elina kertoo, että ruokahävikin torjumisessa tärkein tekijä on talon oma kokki. Oman kokin ruoat kulkevat myös metsäretkille.

– Kokkimme tuntee lapset ja oppii, kuinka paljon kukin syö. Paras ruokahävikin ehkäisijä on se, että tieto kulkee keittiöön: ruokaa valmistetaan juuri sopivasti kulloisenkin lapsimäärän mukaan. Lapset osaavat myös rohkeasti kertoa, onko iso vai pieni nälkä, ja ottaa ruokaa sen mukaan. Perunankuoret ja muu pieni ruokajätteemme hapatetaan bokashi-menetelmällä kasvimaan lannoitteeksi.

– Kasvimaaltamme ei välttämättä riitä satoa lautaselle asti, mutta opimme ruoasta, ympäristöstä ja vastuusta sitäkin kautta. Kun harakka napsi mansikat pellolta suuhunsa, pääsimme rakentamaan linnunpelättiä. Kaikenlaista voi puutarhurille tulla vastaan!

Hyvän päivän aineksia

Elinan mukaan luontopäiväkoti antaa erinomaiset raamit toteuttaa lapsilähtöistä varhaiskasvatusta, jossa lapsi osallistuu, rakentaa itse elämyksellisiä hetkiä ja oppii luontevalla tavalla. Päiväkodin henkilökunnasta kaksi varhaiskasvattajaa on erikseen pätevöitynyt ympäristökasvattajiksi.

– Heidän kauttaan olemme oppineet, miten kokonaisvaltaisesti ympäristöä voi ajatella. Meille on tärkeää myös sosiaalinen ympäristö ja toisten kunnioittaminen.

– On palkitsevaa huomata, miten oikeastaan kaiken toiminnan voi luontevasti tuoda ulos luontoon. Kaiken muun ohella ulkoilmaelämästä muodostuu sellainen terveellinen, hyvä kehä: ulkona touhutaan, juostaan ja käytetään voimaa, sen jälkeen ruoka maistuu ja uni tulee luonnollisesti.

Hyvän päivän ainekset löytyvät siis myös pihalta ja metsästä – ja eri sukupolvien vuorovaikutuksesta, luontopäiväkoti Taikaniityn johtaja Elina Salmela tuumaa.

Lue lisää: Luontopainotteinen varhaiskasvatus

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

 Pilke kehittää työhyvinvointia kaikissa yksiköissään 
Pilke tiedottaa
Pilke kehittää ja vahvistaa työntekijöiden hyvinvointia päiväkodeissa, iltapäiväkerhoissa ja lastenhoidossa, lempeästi yhdessä. Lue lisää uutisestamme!
Lue lisää
Pilke-Akatemia: Noora Koponen tarjoaa näkökulman erityislasten perheiden kokemuksiin
Artikkelit
Noora Koponen kouluttaa Pilkettä erityislasten ja heidän perheidensä lempeästä kohtaamisesta. Lue lisää syksyn Pilke-Akatemian koulutuksesta!
Lue lisää
Pilke kouluttaa: Pilke-Akatemiassa vahvistetaan lämmintä kohtaamista ja vuorovaikutusta
Artikkelit
Pilke-Akatemiassa syksyn teemana on lämmin kohtaaminen ja vuorovaikutus muun muassa erityislasten perheiden näkökulmasta. Artikkelissamme aiheesta lisää, lue!
Lue lisää