Hae päiväkotipaikkaa

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
07.06.2024

Varhaiskasvatus kesällä – hauskaa ja suunnitelmallista vasun mukaista toimintaa!

Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022).

Kesällä päiväkodissa olevien lasten varhaiskasvatus tulee olla samalla tavalla suunnitelmallista kuin muunakin toiminta-aikana. Toiminta suunnitellaan ennakkoon, ryhmien tai koko yksikön yhteistyönä, lasten iät, toiveet ja yksikön painotteisuus huomioiden. Toiminta voi olla muun muassa:

  • leikkiä
  • saippuakuplien puhaltelua
  • kivien maalaamista
  • helmien pujottelua
  • pelaamista
  • kirjojen lukemista, loruttelua
  • vesileikkejä ja pienissä uima-altaissa leikittelyitä
  • retkeilyä yhteisesti yli ryhmärajojen
  • koko yksikön yhteiset tapahtumat esim. ulkodisco, perinteiset pihaleikit, toimintaradat, valokuvasuunnistus, yhteiset laulajaiset tai soittajaiset tai luku- ja makoiluhetket ruohikolla.

Suunnitelmat tulostetaan hyvissä ajoin jokaiseen ryhmään ja lisäksi tallennetaan yksikön omaan teamsiin, josta ne on helppo löytää ja huomioida myös seuraavan kesän suunnittelussa.

Yhteisössä kannustetaan kaikkia kekseliäisyyteen, mielikuvituksen käyttöön, omaan ilmaisuun ja luovuuteen (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022).

Kesällä voi myös pitää yhteisen talkoopäivän ja pestä yhdessä lasten kanssa leluja ja samalla tehdä vaikka ulkoleluvaraston vuosisiivouksen. Samalla valmistellaan paikat syksyä varten ja lisätään tarvittaessa uudet lasten ottamat kuvat leluista laatikoihin, poistetaan rikkinäiset lelut ja laatikot – huolehditaan siis yhdessä yhteisistä tavaroista. Päivystysyksiköissä jätetään paikat hyvään kuntoon, että syksyllä on kiva aloittaa jälleen uusi toimintakausi.

Aktiivinen ja vastuullinen osallistuminen ja vaikuttaminen luovat perustan demokraattiselle ja kestävälle tulevaisuudelle (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022).

Muistetaan, että suunnitelmissa pitää myös muistaa lasten ääniVoisiko pienryhmissä pitää lastenpalaveria tai äänestystä koskien kesäajan tekemistä? Entäpä, jos ottaisimme/valikoisimme kuvia aiemmin tehdyistä asioista ja antaisimme kuvista pienenkin lapsen valita mieleisensä? Tai isompi lapsi voisi valita kolme mieluisinta tekemistä ja lisätä legon kolmen eri kuvan päälle? Näin voisi sitten yhdessä todeta, että korkeimman legotornin saanut kuva, on lasten mielestä kaikkein mieleisin.

Otetaan huomioon suunnitteluihin myös lasten vasuista nousseet ajatukset  ja vanhemmatkin varmasti voisivat antaa omia ideoitaan kesäajan toiminnaksi.

Aurinko hellii ja Suomessakin on välillä kesäisin helteistä. Silloin on hyvä muistaa muutamia tärkeitä asioita.

”Lapset, erityisesti pienet lapset, ovat herkkiä helteen haittavaikutuksille ja lämpösairauksille. Lasten lämmönsäätely on heikommin kehittynyt kuin aikuisilla, ja he kärsivät helpommin nestevajauksesta. Terveyshaittojen riskiä lisää myös lasten fyysinen aktiivisuus sekä se, etteivät he usein itse ymmärrä suojautua kuumuudelta.” (THL)

Muistetaan siis suojata lapsen iho auringolta joko aurinkovoiteella tai vaatteilla. Varmistetaan, että jokaisella lapsella on jokin päähine. Juodaan vettä riittävästi ja riittävän usein. Ohjataan lapsia leikkimään varjoisemmissa paikoissa ja tarvittaessa lyhennetään ulkoiluaikaa. Seurataan lasten vointia ja reagoidaan välittömästi, jos lapsella on näkyvissä lämmön aiheuttamia oireita, kuten heikotus, pahoinvointi, sekavuus. Myös aikuisten tulee huolehtia omasta jaksamisestaan kuumalla säällä. Juoda riittävästi ja tauottaa työtä tarvittaessa. Tarkemmat toimintaohjeet näihin tilanteisiin (Helteeseen varautuminen) löytyy turvallisuuskansiosta intrasta ja Vivasta. Nautitaan kesästä turvallisesti!

Arvioinnista

Kesän kynnyksellä arvioidaan kulunutta kautta. Jotta toiminta voi olla laadukasta ja voimme kehittyä työssämme, pitää välillä pysähtyä reflektoimaan. Miettiä yhdessä onnistumisia ja tulevia kehittämiskohteita. Kuinka hyvin saavutimme lain ja vasun varhaiskasvatukselle asettamat tavoitteet? Palveliko tekemämme suunnitelmat lasten kasvua, kehitystä ja oppimista? Ja seuraavaksi katse tulevaan syksyyn. Pedagogisen toimintasuunnitelman arviointityökalun löydät intrasta.

Lasten perushoiva

Huomasithan, että Vivaan ja intraan on ilmestynyt uusi perushoivaan liittyvä juliste, jonka voitte laittaa ryhmän seinälle muistutukseksi. Perusjuttuja, mutta hyvin tärkeitä. Kiitos, kun huolehdit!

Lämmin kiitos kuluneesta kaudesta ja ihanaa kesää!

Pilkkeen varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimiin kuuluu kokeneita ammattilaisia, jotka kehittävät päiväkotiemme toimintaa ja pedagogiikkaa. Tehtävämme on tukea pilkeläisiä heidän tärkeässä työssään ja apuamme saavat pyytää kaikki Pilkkeen päiväkodit ympäri Suomea. Vaka-tiimi työskentelee Pilkkeen hallinnon yhteydessä Helsingissä – ole meihin yhteydessä!

Edellinen artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää