Hae päiväkotipaikkaa

Pilkkeellä päiväkodin siivous on osa arkea ja kaikkien yhteinen juttu

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
03.09.2020

Pilkkeen päiväkodit ovat yhteisöllisiä paikkoja: koko henkilöstö vastaa osaltaan siitä, että päiväkoti on esteettisesti ja hygieenisesti mukava paikka tehdä työtä. Päävastuu päiväkodin siivouksesta on päiväkodinhuoltajilla, jotka huolehtivat siivouksen lisäksi keittiötöistä, ruokatilauksista sekä pesuaineiden ja pehmopapereiden tilauksesta. Tilojen neliömäärästä ja lasten lukumäärästä riippuen joissakin päiväkodeissa työskentelee yksi tai kaksi täysiaikaista ja joissain riittää yksi osa-aikainenkin päiväkodinhuoltaja. Joihinkin ostetaan lisäksi iltasiivousta.

Vaikka päävastuu päiväkodin siivouksesta on päiväkodinhuoltajalla, myös kasvattajat osallistuvat esimerkiksi pöytien pyyhkimiseen, kun lasten ruokailu päättyy. Siivous on kaikkien yhteinen juttu. “Kasvattajille korostamme, että pinnat täytyy pitää vapaina puhtaanapitoa varten. Lapsille opetamme, että tavaroiden pitää löytää omille paikoilleen. Näin siivous on helpompi tehdä. Siivousta ohjeistetaan yhteistyössä Pilkkeen henkilökunnan ja siivousaine- ja -välinetoimittajamme Pamarkin kanssa”, kertoo Pilke päiväkodit Oy:n laatujohtaja Marja Saarinen.

Päiväkodin siivous: normaalit rutiinit riittävät pitkälle

Siivouksen taso on Pilkkeellä korkea: Joka päivä pestään vessat ja vähintään nihkeäpyyhitään lattiat. Ruokatilassa lattiat pestään joka päivä. Koska ruokapöytien alapinnoilla sekä tuolien selkä- ja käsinojissa on paljon pöpöjä, niiden siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Myös hanat, lampun valokatkaisijat, sekä muut paljon kosketeltavat pinnat käydään joka päivä läpi. Viimeiset siivoukset tehdään mahdollisuuksien mukaan tyhjään päiväkotiin, jotta seuraava päivä alkaa puhtaista tiloista.

Korona on tehostanut Pilkkeellä päiväkotien siivousta entisestään, mutta poikkeusaikanakin on pärjätty normaaleilla rutiineilla. “Leluja pestään ja kosketuspinnat puhdistetaan aiempaakin huolellisemmin. Leluja on ollut nyt enemmän jäähyllä, eikä niin isoa määrää kerrallaan käytössä. Karsittu tavaramäärä on myös helpompi pitää puhtaana. Noudatamme siivouksessa THL:n päiväkodeille antamaa ohjeistusta. Mikäli henkilöstöllä on epäilty koronatartuntaa, tilat on desinfioitu ulkopuolisen tekemällä tehosiivouksella, ja päiväkoti on ollut muutaman päivän kiinni”, Saarinen kertoo.

Koulutuksen eteen nähdään vaivaa

Jokaisella päiväkodilla on Pilkkeen laatustandardin mukainen siivousohjeistus, jonka noudattamista valvotaan ISO 9001 -sertifikaatin edellyttämissä auditoinneissa. Kun uusi päiväkoti aukeaa, sinne toimitetaan valmiiksi mietitty siivousaine- ja -välinepaketti, joka sopii päiväkodinhuoltajan työhön. Välineet on värikoodattu, jotta niitä käytetään oikeissa tiloissa. Uudet päiväkodinhuoltajat suorittavat siivousohjeistukseen liittyen webinaarin, jonka myös kaikki kasvattajat käyvät läpi. Siivouskaapit ja -komerot ovat aina lukossa ja hyvässä järjestyksessä, eivätkä siivouskärryt ole valvomatta samassa tilassa lasten kanssa.

“Kouluttamalla pidämme huolta, että siivous hoidetaan edellyttämällämme tavalla. Meillä on vastuuhuoltaja, joka käy läpi muun muassa aseptista työskentelyä kaikille alueen päiväkodinhuoltajille. Tarvittaessa kysymme Pamarkin asiantuntijoilta apua ohjeiden tekoon ja päivittämiseen. He käy myös meillä kouluttamassa, kun avaamme uusia yksiköitä”, Saarinen kertoo.

“Käymme koulutuksissa läpi siivousvälineet ja -aineet ja kerron vinkkejä, kuinka päiväkodin siivous kannattaa tehdä. On esimerkiksi tärkeää noudattaa pesuaineiden laimennussuhteita ja käyttää siivouksessa vain puhtaita siivousvälineitä. Opastan myös hyvään työergonomiaan. Päiväkodeissa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota lasten kosketuspintojen puhdistamiseen – ne ovat vähän eri korkeudella ja paikoissa kuin meidän aikuisten kosketuspinnat”, Voistio mainitsee. Hän arvostaa, että Pilkkeellä siivousta hoitavat omat päiväkodinhuoltajat. “On kiva, että lapset näkevät siivoojan ammattia osana päiväkodin arkea”, hän toteaa.

Sairaana ei saa tulla hoitoon eikä töihin

Päiväkodit ohjeistavat niin normaalina arkena kuin korona-aikanakin, ettei lasta saa tuoda sairaana päiväkotiin. Lapsi pyydetään myös pitämään yhden kuumeettoman päivän ajan kotona, jos hän on ollut kipeänä. “Päiväkodissa pitää jaksaa ulkoilla, leikkiä ja touhuta. Puolikuntoisena ei jaksa sellaista”, Saarinen huomauttaa. Koronan myötä suurin osa vanhemmista on ymmärtänyt myös lasten käsienpesun ja sen valvomisen tärkeyden epidemioiden välttämisessä. Saarinen toivookin, että huolellinen käsihygienian noudattaminen jää pysyväksi tavaksi niin aikuisille kuin lapsillekin.

 

(Tämä artikkeli on julkaistu 3.9.2020. ja perustuu silloisen laatujohtajan Marja Saarisen haastatteluun.)

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää