Hae päiväkotipaikkaa

Terveisiä tiedepäiväkoti Pilke Siriuksesta! 

Blogit
eyeglasses
Lukuaika: 3 min
calendar_month
05.11.2021


Päiväkotimme sijaitsee Etelä-Savossa Mikkelin kaupungissa Kirkonvarkauden kaupunginosassa melkein Saimaan rannalla. Kirkonvarkaudessa oli vuonna 2017 asuntomessut ja päiväkotimme rakennettiin asuntomessualueelle 2018.
 

Päiväkotimme ympäristössä on paljon metsää, lähellä Saimaan ranta, leikkipuisto ja pieni urheilukenttä. Ne antavat mahdollisuuden monenlaiselle erilaiselle toiminnalle, varsinkin tiedepainotteiselle. 

Päiväkodissamme on neljä ryhmää. Päiväkodin painotteisuus tiede näkyy jo ryhmien nimissä, jotka ovat nimetty tähtien mukaan. Ne ovat Komeetat, Pyrstötähdet, Isokarhut ja Pikkukarhut. Moni meidän lapsistamme onkin hyvin kiinnostunut avaruudesta ja taivaankappaleista. Päiväkodissamme on käytössä monia avaruutta käsitteleviä kirjoja sekä avaruutta havainnollistavia esineitä. 

Päiväkodissamme toteutetaan viikoittain tiedeaiheisia toimintatuokioita. Vuosittain päiväkodissamme on vaihtuva teema, joka tänä vuonna on ihmeellinen lähiympäristömme. Tämän aiheen perusteella olemme jakaneet vuoden kausittaisiin ala teemoihin, esimerkiksi muuttuva luonto (metsä, eläimet, sadonkorjuu) ja Ihmeellinen Saimaa, jossa tutkimme nesteen olomuotoja, sääilmiöitä ja vesistöä.  

Viimeisin talon yhteinen iso tiedeprojekti oli avaruusaiheinen. Idea tähän tuli lapsilta, kuten myös suureen osaan tekemistämme tiedeaiheisista tuokioista. Silloin teimme yhdessä lapsien kanssa ison avaruusraketin kierrätysmateriaaleista sekä useita planeettoja myös kierrätysmateriaaleista. Teimme myös paljon avaruusaiheista askartelua monessa ryhmässä sekä luimme avaruusaiheisia kirjoja ja jumppasimme avaruusjumppia. Eli avaruus oli iso osa kaikkea meidän toimintaamme. Tämä on esimerkki siitä, miten joku tietty tiedeaihe leviää myös muihin toimintatuokioihin.

Toimintamme aikana olemme tehneet monenlaisia tiedetuokioita ja myös pidempiaikaisia projekteja. Esimerkiksi viime talvena pakkasien aikaan jäädytimme muovieläimiä maitotölkkeihin ja ihmettelimme, kun ne sulivat. Teimme myös nesteen olomuotoihin liittyviä muita tiedekokeita, kuten katsoimme miten kuuma vesi reagoi kylmään ilmaan kovalla pakkasella. 

Talvella myös koko talo innostui lumimaalauksesta ja yksi ryhmä kokeili tehdä jopa jääpipareita.

Muita viimeaikaisia tiedeprojekteja ovat olleet esimerkiksi koe pintajännityksestä, marmorimaalaus, yksi ryhmä kävi hautaamassa jätteitä maahan ja tutkivat myöhemmin, mitä niille on tapahtunut maan alla.   

Olemme myös tutkineet erilaisia materiaaleja (mm. kivi, puu, sammal…) päiväkodista löytyvien tutkimusvälineiden avulla. Päiväkodistamme löytyy myös tiedepöytä isoine suurennuslaseineen. 

Päiväkotimme ryhmät käyvät myös viikoittain retkillä, jolloin tutkimme meitä ympäröivää luontoa. Joka kerta meillä on mukana retkireppu suurennuslaseineen. Joskus pakkaamme mukaan myös eväät.  

Monet idea toimintaamme tulevat lapsilta ja toteutamme niitä parhaamme mukaan. Hyvä esimerkki tästä on, että alkusyksystä yksi ryhmämme toteutti lapsien idea päivä ulkona. Silloin kaikki tämän ryhmän toiminta tapahtui ulkona. Toimintaa oli päiväkodin pihassa ja lähiympäristössä. Monien lapsien mielestä tämä oli paras päivä ikinä! 

Usein laitamme kuvia toiminnastamme päiväkotimme Instagramiin (@pilkesirius) sekä eteisen ilmoitustauluille. Näin kannustamme perheitä tekemään myös kotona tiedeaiheisia kokeiluja.   

Mukavaa syksynjatkoa Siriuksesta!

Lue lisää päiväkodista täältä.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke päiväkodit avaa viisi uutta iltapäiväkerhoa Espooseen
Pilke tiedottaa
Pilke avasi maanantaina 25.9.2023 viisi uutta iltapäiväkerhoa Espooseen viidelle eri koululle Jalavanpuistoon, Sunaan, Kirkkojärvelle, Koulumestariin ja Mikkelään. Kouluissa on aiemmin...
Lue lisää
Lohjan asuntomessualueelle aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille 
Pilke tiedottaa
Pilke luontopäiväkoti Ulapan tiloihin osoitteeseen Sahapiha 2 08100 Lohja aukeaa perhekahvila tiistaina 19.9.2023. Kahvila on avoinna parillisina viikkoina tiistaisin klo 9-11. 
Lue lisää
Nurmijärven Uutiset: Vanha-Klaukan päiväkotiin viisi uutta ryhmää – liittyy heikkokuntoisten päiväkotien lakkauttamiseen
Pilke mediassa
Klaukkalan Vanha-Klaukassa sijaitseva yksityinen päiväkoti Pilke Hehku laajennetaan nykyisestä seitsenryhmäisestä päiväkodista kaksitoistaryhmäiseksi päiväkodiksi. Laajennuksen arvioidaan valmistuvan elokuussa 2024.
Lue lisää