Hae päiväkotipaikkaa

Varhaiskasvatuksen laatu: Mitä päiväkodilta voi odottaa ja vaatia?

Blogit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
30.12.2024
person_edit

Kun lapsi aloittaa päiväkodissa, ei perhe aina osaa ennakoida, mitä kaikkea päiväkodin tarjoamat puitteet ja varhaiskasvatus oikeastaan pitävät sisällään – ja mitä niiden tulee sisältää. Suomessa varhaiskasvatusta säädellään ja valvotaan tarkasti.

Kysy Pilkkeeltä – asiantuntijamme vastaa!

Tällä palstalla Pilkkeen hyvän päivän tekijät vastaavat ajankohtaisiin varhaiskasvatukseen ja lastenhoitoon liittyviin kysymyksiin ja puheenaiheisiin. Mitä sinä haluat kysyä? Täytä lomake ja lähetä kysymyksesi meille!

Kysyimme Pilkkeen laatujohtaja Mirka Laaksoselta, mitä kaikkea päiväkodilta voi odottaa ja miten päiväkotien toimintaa valvotaan.

Miten päiväkotien toimintaa ohjataan Suomessa?

Kaikkea varhaiskasvatustoimintaa Suomessa ohjaa varhaiskasvatuslaki, valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma ja kuntien varhaiskasvatussuunnitelmat – ja ne koskevat kaikkia päiväkoteja, sekä kunnallisia että yksityisiä.

Varhaiskasvatuslaki määrää muun muassa lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen, varhaiskasvatuksen toimintamuodot, tavoitteet ja henkilöstömitoituksen. Tämän pohjalta kunnat luovat omat varhaiskasvatussuunnitelmansa, joiden avulla lakia paikallisesti toteutetaan.

Lain mukaan jokaiselle lapselle luodaan vielä oma, henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma eli vasu.

Valtakunnallinen, kunnallinen ja lapsen henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma? Tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, ja tarkkaa työtä ohjeistusten seuraaminen vaatiikin, mutta käytännön arjessa kuvio on selkeä.

Mitä valtakunnalliset ohjeet sisältävät ja noudattavatko kaikki päiväkodit niitä?

Valtakunnalliset ohjeistukset kattavat kaiken oleellisen: millaista itse varhaiskasvatuksen on oltava, minkälaisissa tiloissa sitä voi järjestää, minkälaiset henkilöstön pätevyysvaatimukset ovat tai miten turvallisuusasiat huomioidaan.

Näistä kaikista löytyy ohjeistukset ja minimitasot, joiden on toteuduttava kaikkialla, missä varhaiskasvatusta Suomessa järjestetään.

Riittävä aikuisten määrä päiväkodeissa on asia, josta keskustellaan paljon, sillä alalla on työvoimapula. Pilkkeellä, kuten muissakin päiväkodeissa, tätä seurataan jatkuvasti. Pilke-päiväkodeissa lasten ja aikuisten välinen suhdeluku on oleellinen työmme laadun mittari.

Siksi jokaisessa Pilkkeen päiväkodissa viestitään perheille päivittäin ilmoitustaululla kuluvan päivän suhdeluku. Päiväkodin suhdeluku kertoo sen, kuinka monta lasta ja aikuista on ollut paikalla koko päiväkodissa kunkin päivän aikana.

Laadukkaaseen varhaiskasvatukseen kuuluu se, että sitä arvioidaan ja kehitetään säännöllisesti. Arviointi kohdistuu mm. varhaiskasvatuksen pedagogiikkaan, oppimisympäristöihin, henkilöstön työhyvinvointiin sekä lasten fyysiseen ja psyykkiseen sekä sosiaaliseen turvallisuuteen.

Pilkkeellä on käytössä paljon omien varhaiskasvatuksen ammattilaisten laatimaa lisämateriaalia, jotka auttavat meitä toteuttamaan laadukasta varhaiskasvatusta yksikkötasolla.

Miten varhaiskasvatusta valvotaan?

Kuntien rooli on varmistaa, että valtakunnallisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa määritellyt asiat toteutuvat omassa kunnassa. Kunnan viranomaiset tekevät eri asioissa säännöllisiä tarkastus- ja auditointikäyntejä.

Ennen kuin uuden päiväkodin toiminta käynnistyy, tilat tarkastetaan pelastus- ja ympäristöterveydenviranomaisen sekä kunnan varhaiskasvatuksen toimesta. Lupa haetaan myös aluehallintovirastolta.

Yhteistyö kunnan kanssa on Pilkkeelle tärkeää: itse koen, että olemme kunnan luottokumppaneita varhaiskasvatusasioissa.

Vaikka valtakunnallisesti varhaiskasvatukselta vaadittavat puitteet ovat samat, voi joissain asioissa olla kuntakohtaisia erojakin. Varhaiskasvatuksen maksuasiat määritellään yleensä kuntakohtaisesti, yksikkökohtaisissa lisämaksuissa saattaa olla eroja.

Aluehallintovirastot eli AVIt sekä Valvira osallistuvat myös päiväkotien valvontaan. Valvira valvoo varhaiskasvatusta valtakunnallisesti, ja aluehallintovirastot valvovat toimintaa omilla alueillaan.

Yksityisen palveluntuottajan kuten Pilkkeen on myös laadittava omavalvontasuunnitelma, jolla varmistetaan varhaiskasvatustoiminnan asianmukaisuus. Kirjallisen omavalvontasuunnitelman laatiminen on lakisääteinen velvollisuus. Sekä yksityisellä että julkisella palveluntuottajalla on kuitenkin aina velvollisuus huolehtia siitä, että palvelu tuotetaan turvallisesti ja laadukkaasti.

Lue lisää:

Edellinen artikkeli

Uusimmat artikkelimme

Varhaiskasvatuksen laatu: Mitä päiväkodilta voi odottaa ja vaatia?
Blogit
Varhaiskasvatus käytännössä, eli mitä päiväkodilta voi odottaa. Suomessa varhaiskasvatusta säätelevät monet lait ja säädökset, ja päiväkotien toimintaa valvotaan yhtäläisesti. Lue lisää artikkelistamme!
Lue lisää
Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 12/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Pilkkeen lempeä yrityskulttuuri = sydänkulttuuri sekä päiväkotien joulujuhlat!
Lue lisää
Länsiväylä: Päiväkotiketju avasi suositun perhekahvilan Laajalahteen – "Lapset ja aikuiset voivat kohdata ja tutustua"
Pilke mediassa
Laajalahden Pilke-liikuntapäiväkotiin avattiin tiistaina lapsiperheille tarkoitettu perhekahvila. Tavoitteena on luoda matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa kotona lapsen kanssa olevat vanhemmat voivat...
Lue lisää