Hae päiväkotipaikkaa

Muutto Lappiin inspiroi varhaiskasvatuksen ammattilaisia – kaksi ammatillista muutostarinaa Rovaniemeltä

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 9 min
calendar_month
16.06.2021

Millaisia varhaiskasvatuksen uraunelmia ja muutoksia Pilkkeen päiväkodit mahdollistavat? Millaista on työskennellä Pilke-päiväkodissa Rovaniemellä? Mietitkö, olisiko muutto Lappiin sinua varten?

Lapin pääkaupunki Rovaniemi on tunnettu talven ihmemaana ja kansainvälisenä turistikohteena, mutta sen asukkaat kiittelevät myös kaupungin neljää täysipainoista vuodenaikaa, monipuolisia harrastusmahdollisuuksia ja ilmapiiriä, joka vastaanottavainen ja ruuhka-Suomea kiireettömämpi. Yliopisto- ja yrityskaupunkina Rovaniemi tarjoaa mielekkäät puitteet myös lapsiperheiden elämään – ja sen myötä myös varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Pilke tiedepäiväkoti Kuukkelin johtaja Erja Laukkasen ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Ulla Kuusniemen kokemukset Rovaniemestä asuin- ja työskentelykaupunkina ovat samankaltaisia, vaikka naisten taustat ovat erilaiset: Erja Laukkanen on asunut Rovaniemellä lähes koko ikänsä, Ulla Kuusniemi muutti Rovaniemelle vuosi sitten pääkaupunkiseudulta pohjoisen kaipuun perässä.

”Rovaniemi on ihmisen kokoinen ja tahtinen paikka. Täällä hommat hoituvat, mutta tunnelma on leppoisa ja iloinen. Ihmiset juttelevat toinen toisilleen, kun tavataan tuolla lähikaduilla. Luontohan täällä on myös lähellä, katsoi sitten mihin tahansa. Perheeni harrastaa retkeilyä, joten mikäpä olisi ollut meille sen parempi kuin Rovaniemi”, kuvailee Ulla Kuusniemi.

Erja Laukkanen puolestaan kertoo, ettei ole koskaan kaivannut Rovaniemeltä pois. ”Rovaniemi on virkeä, kansainvälinen ja koko ajan kehittyvä kaupunki, jossa on hyvä olla ja elää, työskennellä ja harrastaa. Nautimme syksyn ruskasta ja pitkästä talvesta elämyksineen, mutta rovaniemeläiset odottavat myös kesää, valoa ja lämpöä aina innolla”, kertoo Erja Laukkanen.

Muutoksesta saa uutta virtaa työelämään – uutena tai vanhana pilkeläisenä

Työskentelykaupunkina Rovaniemi on tarjonnut kummallekin Pilkkeen hyvän päivän tekijälle uusia haasteita ja inspiraatiota. Erja Laukkanen ehti työskennellä yli 25 vuotta kaupungin palveluksessa. Noin vuosi sitten hän hyppäsi itselleen uuteen maailmaan, Pilkkeelle. Päätökseen siirtyä pitkän uran jälkeen yksityiselle puolelle vaikutti oma halu uudistua.

”Nykyistä työpaikkaani oltiin perustamassa ja sinne haettiin johtajaa. Näin ilmoituksen sattumalta – olinkin etsiskellyt jotain uutta suuntaa, mutta miettinyt, mitä se voisi tässä vaiheessa uraa olla. Kun minut valittiin, niin päätin, että minähän lähden! Pitkälti samaa työtähän päiväkodin johtaja tekee niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella, mutta uusiin kuvioihin vaihtaminen toi selvästi minulle uutta virtaa, intoa ja ammatillista inspiraatiota. Siitä on myös ollut hyötyä, että tunnen kunnallisenkin puolen kuviot, ja yhteistyö kaupungin kanssa on ollut tiivistä ja hyvää”, kuvailee Erja Laukkanen.

”Uusiin kuvioihin vaihtaminen toi selvästi uutta virtaa, intoa ja ammatillista inspiraatiota – ja pitkälti samaa työtähän päiväkodin johtaja tekee niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.”

Erja Laukkanen pääsi rakentamaan uuden Pilke-päiväkodin toimintaa alusta lähtien. Hänestä tuli myös muiden Rovaniemellä toimivien Pilke-päiväkotien aluekoordinaattori. Hän kertoo saaneensa uudelta työnantajalta heti lämpimän vastaanoton ja hyvän perehdytyksen.

”Heti työsuhteen alettua kävin Vantaalla perehdytyksessä, jossa tuli todella hyvä tunne kaikista ihmisistä. Koin itseni tervetulleeksi. Vaikka Pilke on suuri yritys ja hallinto sijaitsee eri puolella Suomea, yhteyksiä pidetään koko ajan, ja näkökulmaa ja vastauksia saa aina. Tuntuu, että työntekijöistä todella välitetään.”

”Pilkkeellä sain sisäisellä siirrolla suorastaan unelmieni työpaikan Rovaniemeltä, sillä olin pitkään miettinyt muuttoa Lappiin!”

Ulla Kuusniemi päätyi Pilke tiedepäiväkoti Kuukkeliin sisäisen siirron kautta vanhana työntekijänä.

”Tämä on mielestäni Pilkkeen suuria etuja: pääsin siirtymään uudelle paikkakunnalle valtakunnallisesti toimivan yrityksen sisällä. Olin miettinyt Lappiin muuttamista pitkään, ja kävi niin, että työnantajastani tuli osa Pilkettä. Pilkkeen kautta sain sisäisellä siirrolla suorastaan unelmieni työpaikan Rovaniemeltä, lomienkin säilyessä.”

”Minun ei siis tarvinnut käyttää aikaa työpaikan etsiskelyyn uudelta paikkakunnalta. Tämä teki elämänmuutoksen osaltaan helpoksi ja ylipäätään mahdolliseksi. Saman yrityksen sisällä siirtyminen tarjosi turvaverkon arkeen. Uudet työkaverit ottivat muualta muuttaneen hyvin vastaan, ja yhdessä pääsimme avaamaan uutta Pilke-päiväkotia”, Ulla kertoo

Varhaiskasvatuksen ammattilaiset arvostavat Pilkkeellä kouluttautumismahdollisuuksia, omien vahvuuksien hyödyntämistä ja hyvää yhteishenkeä

Naiset kuvailevat Pilkkeellä työskentelemisen parhaiksi puoliksi esimerkiksi ammatillisen kehittymisen mahdollisuuksia, työntekijän vahvuuksien huomioimista työssä ja ison talon suurta tukiverkkoa, huolehtivaa Pilke-perhettä.

”Pilke pitää hyvän huolen työntekijöistään ja se, mitä arvostan aivan erityisesti, on täydennys- ja lisäkoulutus, jota on tarjolla monipuolisesti. Pidän tärkeänä ammatillisen kasvun ja motivaation ylläpitäjänä sitä, että uuden oppiminen ei ole vain oman aktiivisuuden varassa, vaan että työnantaja tarjoaa koko ajan näitä tilaisuuksia oman osaamisen kehittämiseen”, pohtii Ulla Kuusniemi.

Pilke tiedepäiväkoti Kuukkeli on vuoropäiväkoti, jossa varhaiskasvatusta tarjotaan aamuvarhaisesta iltamyöhään ja tarvittaessa viikonloppuisinkin. Henkilökunta on ensimmäisen vuoden aikana päässyt koulutuksissa keskittymään esimerkiksi vuorohoidon erityispiirteisiin

”Arjessa Pilke ei tunnu suuryritykseltä ja johtoa selkeästi kiinnostaa meidän päiväkotimme. Tähän yhteisöön on kiva kuulua ja työvälineet ovat kohdillaan!”

Lisäkoulutusmahdollisuuksien ohella Erja Laukkasta on jatkuvasti lämmittänyt se, että vaikka Pilke on iso organisaatio, sen henki on avoin, avulias ja kannustava.

”Minusta Pilkkeen arvot yrityksenä ovat varsin kohdallaan. Ja vaikka Pilke-päiväkoteja on laajasti ympäri Suomea, se ei tunnu arjessa suuryritykseltä, vaan yhteishenki on aina hyvä ja tekemisen meininkiä on ilmassa. Yrityksen johtoa kiinnostavat kauempienkin paikkakuntien tekemiset. Tähän työyhteisöön on kiva kuulua!”

”Ammattilaiselle vinkkaisin lisäksi, että meillä on myös työvälineet kohdillaan: Pilkkeellä käytetään mielestäni hyviä, arjen työtä auttavia järjestelmiä. Teknologianhan on tarkoitus helpottaa työtä, eikä monimutkaistaa työpäivää, ja siihen meillä on kyllä päästy”, Erja Laukkanen jatkaa.

Yhteistyötä ja yhteishenkeä oman- ja lähipäiväkotien kesken

Erja Laukkasen ja Ulla Kuusniemen työpaikalla, Pilke tiedepäiväkoti Kuukkelissa on neljä ryhmää ja tällä hetkellä 72 lasta kymmenkuukautisesta kuusivuotiaaseen. Tiedepainotus näkyy Kuukkelin arjessa kaikessa, leikeistä ja ruokailuista kuvataiteeseen. Toimintaympäristöinä toimivat omien oppimisympäristöjen lisäksi vaikkapa lähimetsät.

”Haluamme olla päiväkoti, jossa niin lapsilla kuin aikuisillakin on mukava ja turvallinen olla. Meillä on lämmin yhteishenki: emme ole lokeroituneet vain oman ryhmän tiloihin, vaan teemme paljon asioita yhdessä. Tiloissamme on myös tiedevälineitä, mutta tiedettähän on kaikkialla, kun aletaan katsoa ja miettiä omaa ympäristöä, lapsen kiinnostuksen mukaan. Nyt olemme istuttamassa hyötypuutarhaa, josta voimme oppia, mitä kaikkea tarvitaan, että kasvi kasvaa – ja kun porkkanat ovat syksyllä valmiita, päästään tutkimaan, mitä niillä voisi tehdä”, kuvailee Erja Laukkanen.

Rovaniemellä on Kuukkelin lisäksi neljä muutakin Pilke-päiväkotia. Tutustu Pilkkeen avoimiin työpaikkoihin Rovaniemellä. Pandemia-ajan vähitellen väistyessä Erja Laukkanen odottaa rovaniemeläisten pääsevän tekemään entistä enemmän yhteistyötä keskenään.

”Rakennamme yhdessä pilkeläisyyttä ja yhteenkuuluvuutta täällä pohjoisessa, siinäkin on ammatillista haastetta positiivisessa mielessä. Syksyllä avataan myös Kemijärvelle uusi Pilke-päiväkoti, jonka tukena me rovaniemeläiset pääsemme olemaan. Alan ammattilaisia kaivataan siis täälläpäin jatkossakin, lapsiperheet eivät täältä lopu, muistuttaa Erja Laukkanen. Pilkkeen avoimet työpaikat Rovaniemellä tarjoavat monipuolisia uramahdollisuuksia varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Varhaiskasvatuksen ammattilainen, harkitsetko muuttoa Lappiin? Elämänmuutos ja uutta inspiraatiota oman alan työhön uudella paikkakunnalla

Tällä hetkellä varhaiskasvatusalan ammattilaisille riittää hyvin työpaikkoja koko maassa. Pääkaupunkiseudulle suuntaavan muuttoliikkeen vastapainoksi Erja Laukkanen ja Ulla Kuusniemi rohkaisevat uusia tuulia kaipaavia harkitsemaan Lappiin muuttamista.

”Elämänmuutosta harkitsevalle sanoisin, että mitäpä jos kokeilisitkin vaihtaa paikkakuntaa? Siitäkin voi saada uutta motivaatiota työuralle, vaikka samaa työtähän täälläkin tehdään. Omassa muutoksessani pysyin Rovaniemellä, mutta vaihdoin uudelle työnantajalle. Pilkkeelle siirtyminen antoi uutta motivaatiota ja inspiraatiota, työtä teki taas uudella innolla.”

Ulla Kuusniemi tietää, että hänen lisäkseen moni muukin ruuhka-Suomen asukas haaveilee ainakin jossain vaiheessa suuresta elämänmuutoksesta, muutosta Lappiin. Kaikista ei tarvitse tulla eräoppaita, vaan unelmaa voi toteuttaa myös oman alan töissä uudessa ympäristössä.

”Varhaiskasvatusalallahan me toimimme eräänlaisina elämän kasvun oppaina lapsille! Autamme ja kuljemme matkassa elämän alkupoluilla, vahvistamme juuristoa kasvamaan upeaksi puuksi. Rento yleisilmapiiri näkyy väistämättä myös varhaiskasvatustyössä, ja sitä myöten myös perheissä ja lapsissa. Kun ympäristö on rauhallisempi ja verkkaisempi, se vaikuttaa työn laatuunkin sillä tavalla, että ainakaan itse en koe kiireen tuntua verrattuna Helsingin-vuosiin”, kertoo Ulla Kuusniemi.

”Omia ammatillisia unelmia voi toteuttaa myös oman alan töissä uudessa ympäristössä.”

Erja Laukkanen toivottaa kiinnostuneet tervetulleeksi pohjoiseen ja muistuttaa, että myös siellä toki pääsee ajoittain kiireen makuun, vaikka tunnelma olisikin erilainen kuin aiemmin koettu.

”Vaikka elämänmeno täällä on yleisesti ottaen kiireettömämpää kuin muualla Suomessa, en halua silti väittää, etteikö meilläkin touhua riittäisi ja kiirettä pitäisi välillä. Samat vasut ja raportoinnit kuuluvat meidänkin arkeemme, ja välillä paikataan sairastunutta työtoveria. Paljon on kiinni oman työn organisoinnista. Ajattelen kuitenkin, että tehdään aina se, mikä on tärkeintä. Lapsethan ovat meille se kaikkein tärkein asia. Teemme tätä työtä, jotta lapsilla olisi hyvä olla.”

”Jos olet jotain muutosta elämääsi miettinyt, niin lähde ihmeessä kokeilemaan, vaikka vuodeksi! Tule katsomaan Rovaniemen maisemia ja ihmisiä ja elämää täällä Lapissa – ehkä tämä onkin juuri sinun paikkasi”, Erja Laukkanen kannustaa heitä, jotka harkitsevat muuttoa Lappiin.

Lisätietoja ja tutustu tarkemmin Pilkkeeseen:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää