Hae päiväkotipaikkaa

Visio vastuullisesta päiväkotirakentamisesta – yhteistyössä Pilke, Mediset Hoivarakentajat ja Honkarakenne

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
07.07.2021

Avara ja valoisa eteistila, jossa mahtuu leikkimään sillä aikaa, kun vanhemmat juttelevat päiväkodin aikuisen kanssa. Joustavat puurakenteiset tilat, joita varhaiskasvatuksen ammattilaiset voivat muuttaa milloin liikuntasaliksi, milloin laboratorioksi luonnon ihmeiden tutkimiseen. Tilat, joissa on huomioitu lasten ja aikuisten hyvinvointi. Muun muassa nämä asiat ovat hirsipäiväkotien suunnittelun lähtökohtana.

 

Vastuullinen suunnittelu ja päiväkotirakentaminen katsoo tulevaisuuteen

Pilke päiväkodit asettaa lasten hyvinvoinnin ja terveyden etusijalle kaikessa toiminnassa rakennuttamisesta alkaen. Siksi toimimme yhteistyössä vastuullisten, sertifioitujen rakennuttajien kanssa. Pilkkeellä on sopimus Mediset Hoivarakentajien kanssa 35 hirsipäiväkodin rakennuttamisesta Suomeen vuoteen 2024 mennessä. Hirsipäiväkodit rakennetaan Honkarakenteen puhtaasta, suomalaisesta puusta. Osa näistä päiväkodeista on jo valmiina ja toiminnassa, osa taas rakenteilla.

Monessa kunnassa puretaan päiväkotirakennuksia, jotka eivät ole edes kovin vanhoja. Se on surullista ja kummallista, eikä niin tarvitse toimia. Pystymme rakentamaan päiväkodit siten, että lapsemme voivat niissä hyvin nyt ja tulevaisuudessa.

Vastuullinen suunnittelu ottaa huomioon myös päiväkodin monipuoliset iltakäyttömahdollisuudet, jotta rakennettavien tilojen käyttöaste saadaan korkeammaksi. Päiväkodin tiloissa voidaan järjestää kerhoja ja lasten harrastustoimintaa. Kunnan ja yksityisen palveluntarjoajan hyvä ja rakentava yhteistyö antaa kunnalle monia mahdollisuuksia laadukkaiden tilojen monipuoliseen käyttöön.

Vastuullisen suomalaisen päiväkotirakentamisen uusi normi voi olla myös se, että kahdenkymmenen vuoden kuluttua rakennusta voidaan tarvita toisenlaiseen käyttöön kuin nyt. Kun otamme tulevaisuuden tarpeet huomioon jo suunnittelussa, voimme tehdä muuntojoustavia tiloja, jotka saadaan ilman suurta remonttia muunnettua toisenlaiseen käyttöön, jos esimerkiksi lapsimäärä kunnassa pienenee.

 

Päiväkoti on koko päivän työympäristö lapsille ja aikuisille

Päiväkoti on pienelle kuin koti – tai työpaikka. Lapsi viettää siellä keskimäärin noin tunnin päivässä pidempään kuin vanhempi omalla työpaikallaan. Päiväkodin hengitysilma, tilojen viihtyisyys ja stressittömyys sekä henkilökunnan motivaatio ja työviihtyvyys vaikuttavat siihen, millaiseksi lapsuuden tärkeimmät vuodet muodostuvat. Lapsi ei voi tehdä näitä valintoja, vaan meidän aikuisten on tehtävä ne hänen puolestaan.

Päiväkodin työntekijän motivaatio muodostuu samoista palikoista kuin lapsen viihtyvyys. Raikkaat, viihtyisät tilat. Tarpeeksi tilaa leikille ja levolle, ruokailulle ja rauhoittumiselle. Mahdollisuus tulla kuulluksi ja vaikuttaa ympäristöön ja yhteiseen toimintaan. Hyvin suunniteltu, mielikuvitusta ja liikettä kehittävä pihapiiri on lapsille ja aikuisille tärkeä, mutta Suomen ilmastossa suurin osa ajasta vietetään kuitenkin seinien sisällä rakennetun ympäristön ilmaa hengittäen. Siksi sisätiloilla on merkitystä.

Kokemukset hirsipäiväkodeista ja -kouluista osoittavat, että lapset ja aikuiset viihtyvät hirsirakennuksissa. Puu koetaan kodikkaaksi, miellyttäväksi, raikkaaksi ja stressiä laskevaksi materiaaliksi. Avoimet ja yhteisölliset toimintatavat voimme tehdä mahdollisiksi rakentamalla joustavia ja muunneltavia tiloja, jotka taipuvat siihen, mihin niitä arjessa tarvitaan. Kun hengittävä, luonnollinen hirsi ja osaava suunnittelu yhdistetään moderniin älyteknologiaan, jolla ilmanlaatua voidaan tarkkailla reaaliaikaisesti, saadaan kestäviä ja pitkäikäisiä rakennuksia, joissa vielä seuraavallakin sukupolvella on hyvä olla, leikkiä ja kasvaa.

Hirsipäiväkotirakentaminen edistää yhteiskunnallista vastuutamme ja kotimaista työtä

Suomalaisella puuarkkitehtuurilla on upea kansainvälisesti arvostettu historia. Kun käytämme raaka-aineena Suomen metsissä kasvanutta puuta, joka veistetään hirsiksi kotimaassa, jatkamme vuosituhantista suomalaisen puurakentamisen perinnettä ja pidämme samalla yhteiskunnan rattaita pyörimässä. Teettämällä rakennustyön kotimaisilla, luotettavilla rakentajilla tuemme maamme elinvoimaa. Alusta loppuun saakka Suomessa valmistettu hirsirakennus on toteutettu kokonaan suomalaisten säädösten ja turvallisuusmääräysten mukaan, jotka tiedämme vastuullisiksi.

Modernin hirsipäiväkodin sisäilma pysyy puhtaana ja raikkaana koko käyttöiän ajan. Yksiaineisena ulkoseinärakenteena hirsi on pitkäikäinen ja turvallinen valinta rakennuksen rungoksi, sillä Pohjolan sään vaihtelut eivät saa sitä pilaantumaan. Päiväkodin sisäpintoina hirsiseinät säilyvät kauniina ja ehjinä kovassakin arjen kulutuksessa, ja niiden huoltaminen on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin keinotekoisten pintamateriaalien. Terve, painumaton hirsi kestää oikein hoidettuna vuosisatoja.

 

 Lisätietoja:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää