Hae päiväkotipaikkaa

Ympäristökasvatusta Pilke Loisteessa!

Blogit
eyeglasses
Lukuaika: 2 min
calendar_month
10.09.2019

Minulla oli suuri ilo ja kunnia päästä vierailemaan Pilke-päiväkotien Kestävän kehityksen työryhmän kanssa toukokuussa 2019 Vantaan Myyrmäessä, Metropolian ammattikorkeakoulun Urban farm laboratorioon.

Farmilla oli useita eri yrityksiä, joiden tuotteisiin ja (tulevaisuuden) ruokatuotanto tapohin tutustuimme vierailumme aikana. Sykähdyttävää oli seurata hetki Helsienen osterivinokas viljelmää, Plant Stepsin vesiviljelyjärjestelmää, saimme tutkia labrassa läheltä myös Kumbutcha juoman ja ruokasirkkojen kasvatusta.

Tästä innostuneena päätin perustaa Pilke Tiedepäiväkoti Loisteeseen oitis vastaavan laboratorion lapsille. Saimme Helsieneltä osterivinokas ymppejä, joita istutimme koivuhalkoihin toukokuun lopussa, Osterivinokas rihmasto on nyt  kesän aikana vallannut halot;  tiedämme sen siitä, että halkojen ymppäyskohtiin on muodostunut valkeat nastat. Seuraamme lasten kanssa innolla, milloin ensimmäiset itiöemät putkahtavat esiin.

   

Meillä on myös ilo saada kokeiluun Plant Stepsin vesiviljelyjärjestelmä Tiedepäiväkoti Loisteen ruokalaan marraskuussa. Istutamme siihen yrttejä ja talven mittaan napsimme niitä ruokailuihimme leivän ja keiton päälle makua tuomaan.

Lisäksi saamme kokeiluun jauhomatokasvattamon eräältä matelijaharrastajalta työyhteisöstämme talven aikana.

Pääsemme myös valmistamaan omaa simaa. Leivontahetkillä tutustumme vegaaniseen tapaan korvata taikinassa kananmuna ja kuohkeuttaa taikinaa esim.banaanilla, keitetyllä perunalla.

Saamme myös seurata tietysti omien omenapuiden sadon kypysymistä vielä tänä syksynä.

Tällaiset viljelmät,ettenkö sanoisi, ihan oikeat Sub urban laboratioriot saimme pystyyn lasten ja työyhteisön kanssa.

Kiitos vielä Metropolia AMK:lle virikkeitä antavasta vierailusta ja satoisaa syksyä kaikille luonnon ystäville ja farmareille Pilke päiväkoteihin!

Terveisin,

Varhaiskasvatuksen opettaja, ympäristökasvattaja

Kaisa Koskinen Pilke Loisteesta, Joensuusta.

 

Varhaiskasvattaja Kaisa Koskinen vieraili toukokuussa 2019 Metropolian ammattikorkeakoulun Urban farm laboratoriossa.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää