Tervetuloa Pilke-päiväkotiin

Pilkkeen yksityiset päiväkodit tarjoavat innovatiivista, aktiiviseen oppimiseen ja ammattitaitoiseen opetukseen perustuvaa varhaiskasvatusta ja esiopetusta päiväkodeissamme ympäri Suomen.
Meillä laadukkaaseen varhaiskasvatukseen kuuluu leikin kautta oppiminen ja lempeä vuorovaikutus.
Näemme ja tunnistamme jokaisen lapsen ainutlaatuiset kyvyt ja tuemme hänen vahvuuksiaan. Suhtaudumme työhömme intohimoisesti ja rakennamme turvallisia ja inspiroivia oppimisen polkuja jokaiselle.

Kaikissa Pilkkeen päiväkodeissa noudatetaan suomalaista varhaiskasvatuslakia, ja toimintaamme ohjaa valtakunnallinen ja kunnan oma varhaiskasvatussuunnitelma.
Meille on tärkeää, että henkilökunnallamme on aikaa kohdata lapsi ja perheet aidosti ja yksilöllisesti.
Tervetuloa tutustumaan lähimpään Pilke-päiväkotiin. Nähdään pian!


Ohjaamme lempeästi opintielle
Pilkkeellä toimimme lempeydellä. Se tarkoittaa, että ajattelemme jokaisen ihmisen olevan arvokas omana itsenään. Näemme toistemme vahvuudet ja iloitsemme niistä.
Annamme jokaiselle mahdollisuuden kukoistaa omana itsenään, sillä lempeä vuorovaikutus tukee meidän kaikkien hyvinvointia.
Lempeä vuorovaikutus tukee myös lapsen kasvua ja sisäistä vakautta. Varhaisilla kokemuksilla on suuri merkitys kaiken tulevan kehityksen ja oppimisen kannalta.
Suurin osa alle kouluikäisen lapsen oppimisesta tapahtuu leikin aikana. Meistä on ihanaa, jos päiväkodissa leikki näkyy ja kuuluu!
Hyödynnämme myös monet arjen tilanteet opiksi ja iloksi. Näitä hetkiä ovat esimerkiksi ruokailu ja ulkovaatteiden pukeminen.
Erilliset toimintatuokiot sekä pienryhmätoiminta täydentävät arjen oppimista. Meistä oppimisen tulee olla hauskaa, sillä se herättää lapsessa halun oppia lisää.
Lapset oppivat yhdessä leikkiessään sekä vuorovaikutuksessa aikuisten kanssa.
Päiväkodissa aikuiset tukevat lasten leikillistä oppimista. Lasten saavat olla aktiivisia osallistujia, eivät vain passiivisia vastaanottajia.
Aikuinen luo leikille tilaa ja edellytyksiä, kehottaa leikkiin, tukee ja ohjaa lapsia leikin aikana, osallistuu leikkiin ja havainnoi lasten leikkimistä.
Aikuiset rikastavat leikkiä ja tarjoavat lapselle runsaasti mahdollisuuksia oppia ja onnistua.
Lapsi oppii kokeillen, ihmetellen ja tutkien. Hän hyödyntää oppimisessa kaikkea aistejaan ja koko kehoaan.
Lapset ovat luontaisesti innokkaita ottamaan selvää asioista. Pienimmätkin löydöt tuovat suurta iloa.
Haluamme herättää kaikissa lapsissa oppimisen iloa joka päivä!
Millaista on varhaiskasvatus Pilke-päiväkodeissa?
Varhaiskasvatus tarkoittaa päiväkodin tarjoamaa lapsen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon kokonaisuutta. Pilke-päiväkodeissa toimimme valtakunnallisen ja kuntien varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti.
Pilkkeen varhaiskasvatus keskittyy siihen, että lapsella on aina turvallinen ja hyvä olla – ja että päiväkodin työntekijät osaavat oikealla tavalla kohdata, aktivoida ja kuunnella häntä.

Viskari
Mitä tarkoittaa viskari ja mitä viskarissa tehdään? Viskari on viisivuotiaille kohdennettuja oppimistuokioita päiväkodissa – muuten tuttu ja turvallinen päiväkotiarki.
Esikoulu
Esikoulu, eli eskari on useimmiten päiväkodin yhteydessä järjestettävää esiopetusta. Tutustu Pilkkeen esiopetukseen ja eskarien toimintaan.
Millaisia asioita lapsi oppii päiväkodissa?
Jokainen päiväkotipäivä on erilainen, vaikka siinä toistuvatkin samat tutut rutiinit: leikki, uni, pienryhmätoiminta ja ruokailut.
Lisäksi päiväkodissa ulkoillaan, liikutaan, lauletaan, piirretään ja askarrellaan päivittäin. Välillä lähdemme retkelle, välillä ihmettelemme tuttua pihaa tai päiväkodin tiloja, joista löytyy aina jotain uutta tutkittavaa.
Aikaa riittää myös lukemiselle, juttelulle ja sylissä istumiselle. Lasten päivässä näkyvät monet ilot, harmit ja tunteet.
Päiväkodin aikuisten mukana arjen touhuissa ja leikeissä seikkailevat myös Pilkkeen valloittavat oppimiskamut Leikki-Leevin johdolla.
Lue, mitä oppimiskamumme kertovat päiväkodin arjesta ja lasten oppimisesta…
Oppimiskamumme Sydän-Seppo ohjaa lempeän jämäkästi lapsia Minä ja meidän yhteisömme -oppimisalueella:
”Haluan jokaisen lapsen tuntevan olonsa turvalliseksi ja arvokkaaksi. Autan lapsia saamaan ystäviä ja viihtymään yhdessä. Yhdessä opimme puhumaan toisillemme nätisti, kuuntelemaan ja tukemaan toinen toisiamme. Haluan myös osallistua roolileikkeihin, tarkkailla ja auttaa kaikkia vuorovaikutustaitojen kehittämisessä. Olen kiinnostunut eri kulttuureista ja välillä pohdin lasten kanssa eettisiäkin kysymyksiä. Uskon siihen, että lempeyden voimalla tehdään ihmeitä.”
Oppimiskamu Riimi-Roopen matkassa lasten kielelliset taidot ja valmiudet kehittyvät huimasti päivittäin:
”Rakastan riimejä ja arvoituksia, ja olen aina mukana harjoittelemassa kielellisiä taitoja. Innostan ja motivoin lapsia osallistumaan sanaleikkeihin ja käyttämään uusia sanoja ja ilmaisuja. Tavoitteeni on luoda myönteistä sävyä kommunikaatioon ja tukea hyvää keskusteluyhteyttä. Pidän kaikkein eniten kirjojen lukemisesta ja laululeikeistä. ABC kissa kävelee!”
Paletti-Paula on kasvattajien mukana kaikessa luovuuteen, taiteellisuuteen ja ilmaisuun liittyvissä toiminnoissa:
“Rakastan värejä ja olen mukana, kun lapset tekevät luovia töitä. Kannustan lapsia tekemään yksilöllistä taidetta kaikenlaisista materiaaleista. Pidän myös musiikista ja tanssista! Uskon, että yhdessä laulaminen tekee meistä kaikista onnellisempia – ja että laulujen ja musiikin avulla lapset oppivat asioita helpommin. Haluan lasten käyttävän aistejaan ja koko kehoaan luovasti kaikissa toimissaan.”
Tällä oppimisalueella Pilke-päiväkodeissa lasten kanssa seikkailee Liikunta-Lassi:
”Olen aina liikkeellä, hypin ja pompin. Mitä tahansa päivän aikana tapahtuukin – olen varmasti paikalla! Haluan lasten olevan aktiivisia, syövän ravitsevaa ruokaa ja olevan hyvässä kunnossa. Tykkään pelata pallopelejä, juosta, kipeillä ja liikkua musiikin mukana yhdessä lasten kanssa. Pidän hurjan paljon temppuradoista, joissa lapset ja aikuiset remuavat. Kannustan lapsia liikkumaan monipuolisesti ja kokemaan liikunnan iloa!”
Luonto-Lissu ja Matikka-Mimmi muodostavat veikeän tutkijaparin. Yhdessä lasten kanssa he näkevät päiväkodin lähiluonnossa vaikka mitä ihmeteltävää ja tutkittavaa.
Luonto-Lissu rakastaa tiedettä ja retkiä: “Koen luonnon kaikilla aisteillani ja tutkin uteliaasti kaikkea kohtaamaani. Joskus pyydän lapsia sulkemaan silmänsä ja kuuntelemaan luonnon ääniä. Kysyn lapsilta tosi paljon kysymyksiä herättääkseni heidän mielenkiintonsa. Tykkään kivistä, kepeistä ja kävyistä… ja joskus tuon luonnosta mukanani materiaaleja, joita käytetään leikkimiseen, tutkimiseen ja uuden luomiseen. Olen taitava myös digitaalisten laitteiden kanssa. Osaan käyttää puhelimen kompassia, lukea QR-koodit ja tutkia asioita tabletin suurennuslasin avulla.”
Matikka-Mimmi taas laskee ihan kaiken, minkä näkee: ”Tulen paikalle aina kun päiväkodissa on aika tutustua matemaattisiin taitoihin. Pidän luokittelusta, lajittelusta ja mittaamisesta. Saatanpa järjestää vaikka lasten sukat väri- ja kokojärjestykseen… Rakastan myös kaikenlaisten asioiden mittaamista ja punnitsemista keittiössä. Yksi suosikkiharrastuksistani on lautapelien pelaaminen lasten kanssa.”
Valitsisitko kielipäiväkodin tai painotetun varhaiskasvatuksen?
Suomen- ja ruotsinkielisten päiväkotien lisäksi varhaiskasvatukseen voi osallistua myös englanninkielisissä tai kaksikielisissä suomi–englanti-päiväkodeissa. Kaikissa Pilkkeen päiväkodeissa noudatetaan suomalaista varhaiskasvatuslakia ja toimintaamme ohjaa valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma.
Monissa päiväkodeissamme on mahdollisuus valita myös eri tavoin painotettua varhaiskasvatusta. Pilke-päiväkotien painotteisuudet ovat luonto, liikunta, musiikki, tiede, taide ja ilmaisu.

Painotteisuuksilla tuetaan lapsen vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Painotteisuus kirjataan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelmaan ja se näkyy monella eri tavalla päiväkodin arjessa.
Esimerkkiaikataulu päiväkodin päivästä
6.00–7.00
8.00–8.30
8.30–11
n. 11.15
n. 14.00
14.30
17.00
Etsitkö päiväkotipaikkaa lapsellesi?
Kysy ja hae päiväkotipaikkaaPäiväkotiruokailu on tärkeä osa varhaiskasvatusta
Päiväkotipäivään kuuluu luonnollisesti aamupala, lounas ja välipala. Päiväkodissa tarjottavan ruoan laatu on meille tärkeä asia, ja siksi haluamme tarjoilla lapsille kotimaista, terveellistä ja maukasta ruokaa.
Lasten ruokailu päiväkodissa on vanhemmilla yksi eniten kysymyksiä herättäviä asioita ennen päiväkodin aloitusta – tutustu kysymyksiin ja vastauksiin.

Ruokailuun liittyy olennaisesti myös pedagoginen näkökulma: Syömisen ohessa opetellaan hyviä ruokailu- ja käytöstapoja (Oppimisen alue: Minä ja meidän yhteisömme) sekä itsestä huolehtimista ja arjen taitoja (Kasvan, liikun ja kehityn). Ruokailun yhteydessä käsitellään isoja asioita, kuten ruoan alkuperää ja kestävää elämäntapaa tai ruokahävikin minimoimista (Tutkin ja toimin ympäristössäni).
Miten voimme olla avuksi?
Kysy lisää!
