Hae päiväkotipaikkaa

Päiväkotiin hakeminen alkaa tutustumiskäynnillä

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 5 min
calendar_month
24.11.2022

Oletko etsimässä lapselle päiväkotipaikkaa? Me Pilkkeellä suosittelemme aina tutustumaan päiväkotiin paikan päällä ennen päiväkotiin hakemista, jos vain mahdollista. Tutustumiskäynnillä pääset kurkistamaan Pilke-päiväkodin arkeen, tiloihin ja toimintaan juuri kyseisen päiväkodin johtajan kanssa. Tutustumme puolin ja toisin, vastaamme kysymyksiisi ja kerromme tarkemmin päiväkotiin hakemisesta ja sen aloituksesta. Kun ensimmäinen päiväkotipäivä lopulta koittaa, lapsi tulee jo valmiiksi tuttuun paikkaan ja tapaa ehkä jo tuttuja kavereitakin.

Kokemuksemme mukaan monelle perheelle sopivin päiväkodin sijainti on lähellä kotia tai työpaikkaa, oman arjen reittien varrella. Tähän tarpeeseen Pilke voi usein tarjota hyvän lähivaihtoehdon. Pilke-päiväkoteja löytyy yli 180 eri puolilla Suomea – tutustu tästä päiväkoteihimme.

Vastaavasti moni perhe on kiinnostunut vaikkapa kieli- tai musiikkipainotuksesta, ja se vaikuttaa päiväkodin valintaan. Toisaalta myös varhaiskasvatukseen tulijoita saattaa olla paljon: monilla kasvavilla alueilla päiväkotipaikoista voi olla pulaa. Ei ole aina itsestään selvää saada paikka lähipäiväkodista.

Miten löytää päiväkotipaikka – ole ajoissa liikkeellä ja tutustu vaihtoehtoihin

Tyypillisesti päiväkotipaikan hakeminen ja löytäminen on perheissä ajankohtaista noin 4–10 kuukautta ennen varhaiskasvatuksen aloittamista. Vaikka monilla alueilla on paljon kysyntää, on päiväkotipaikka mahdollista saada hyvinkin lyhyellä varoitusajalla vaikkapa seuraavalle viikolle tai jopa seuraavaksi päiväksi.

Ajankohtaisen tilanteen vapaiden aloituspaikkojen suhteen saa aina varmimmin ottamalla yhteyttä suoraan päiväkotiin. Jos päiväkoti on juuri nyt täynnä, kannattaa ilmoittautua jonoon. Kun paikkoja vapautuu, ne jaetaan jonotusjärjestyksessä odottaville perheille.

Päiväkotihakemuksen lähettäminen tai jonoon ilmoittautuminen ei vielä tarkoita, että tarjottu paikka olisi pakko ottaa vastaan. Siksi haluamaansa Pilke-päiväkotiin kannattaa aina hakea päiväkotipaikkaa tai ilmoittautua jonoon!

Vinkkejä, mitä kannattaa huomioida päiväkotipaikkaa hakiessa ja valitessa

  • Tutustu oman lähialueesi päiväkoteihin ja muutoin perhettä kiinnostaviin päiväkoteihin!
  • Perehdy oman kotikuntasi verkkosivuilta löytyviin varhaiskasvatuksen tietosivuihin ja palveluohjaukseen.
  • Sovi tutustumiskäynti kiinnostaviin päiväkoteihin.
  • Mieti, millaisia odotuksia perheelläsi on päiväkodille: millaiset aukioloajat, painotteisuudet tai sijainti sopisivat juuri teille?
  • Keskustele kotona, mitä asioita erityisesti arvostatte päiväkodissa tai mikä juuri teille on tärkeää?
  • Voit myös muistella, millaisia kokemuksia tai tärkeitä muistoja perheenne aikuisilla on oman lapsuutensa päiväkodista!
  • Jos joku asia jännittää tai mietityttää erityisesti, otathan ne esille keskusteluissa päiväkodin henkilöstön kanssa.

Tutustumiskäynti on tärkeä osa vuorovaikutusta – Näin tutustumiskäynti tapahtuu Pilke-päiväkodeissa

 

Pilke päiväkodit Oy:n pääkaupunkiseudun aluejohtaja Johanna Raski-Pitkänen tuntee hyvin perheiden kriteerit ja haasteetkin päiväkotipaikan valintaan, etsimiseen ja löytymiseen liittyen:

”Kun perheet kartoittavat lähialueensa varhaiskasvatuspaikkoja, moni yllättyy positiivisesti, kun Pilke löytyy helpon matkan päästä kotoa. Asiakasperheiltä olen myös kuullut sen yllättäneen, että meiltä voi saada sopivan paikan jonottamatta. Meille voi aina tulla tutustumaan ja juttelemaan ennen päätöksen tekoa.”

Kun lapselle etsitään päiväkotia, sopivista vaihtoehdoista kuullaan usein puskaradion kautta: leikkipuistossa toiselta perheeltä tai vaikkapa sosiaalisen median kaupunginosaryhmistä. Johanna Raski-Pitkänen luonnehtii erilaisten puskaradioiden olevan merkittävä tiedonvälityskanava erityisesti alueilla, jossa valinnanvaraa on paljon.

”Meille tulee perheitä, jotka ovat kuulleet meistä toiselta perheeltä tai somesta. Perheet hakevat myös tottuneesti tietoa internetistä. Tyypillisimmin meille haetaan Pilkkeen nettisivujen kautta, mutta myös suoraan päiväkotiin voi olla yhteydessä ja tiedustella tilannetta.”

Kun kiinnostunut perhe ottaa yhteyttä Pilkkeen päiväkotiin, alkaa prosessi, jossa paikallinen päiväkodin johtaja ja päiväkodin kasvattajat omistautuvat sille, että perhe saa kaiken tarvitsemansa tiedon ja tutustuu toden teolla päiväkotiin.

Päiväkodin johtaja vastaa perheen yhteydenottoon, perhe kutsutaan tutustumaan päiväkodin tiloihin ja toimintaan: kerromme perheelle, mikä tekee juuri kyseisestä päiväkodista ainutlaatuisen ja mitä asioita tykkäämme tehdä yhdessä lasten kanssa.

Tärkeä osa tutustumiskäyntiä on henkilökohtainen keskustelu perheen kanssa ja vastaaminen mahdollisesti askarruttaviin kysymyksiin. Päiväkotiarjen lisäksi tutustumiskäynnillä keskustelemme myös Pilkkeen varhaiskasvatuksen pedagogiikasta  ja sen viitekehyksestä valtakunnalliseen ja kunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan verrattuna.

”Siinä tutustutaan puolin ja toisin, me kuuntelemme perheen tarpeita ja kiinnostuksia ja yhdessä keskustellaan tulevasta varhaiskasvatuksen aloituksesta. Haluamme varmistaa, että perheellä on selkeä käsitys toiminnastamme ja turvallinen olo jättää lapsensa meille päiväksi”, Johanna Raski-Pitkänen kuvailee.

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatus keskittyy siihen, että lapsella on aina turvallinen ja hyvä olla – ja että ammattilaiset aikuisemme osaavat oikealla tavalla kohdata, aktivoida ja kuunnella häntä. Siksi meille pilkeläisille tämä tutustumiskäynti päiväkotipaikkaa valitessa on tärkeä osa vuorovaikutustamme.

Saamme asiakasperheiltämme paljon kiitosta siitä, kuinka huomioimme lapset ja perheen heti alusta alkaen. Tiedämme, että moni asiakasperheistämme on valinnut Pilkkeen juuri hyvän ensivaikutelman ja vuorovaikutuksen vuoksi.

Tutustumiskäynnin jälkeen perhe jää miettimään sopimuksen tekemistä. Mikäli perhe valitsee Pilkkeen päiväkodin, on edessä harjoittelujakso ennen varsinaista päiväkodin aloittamista.

”Lapsi pääsee tutustumaan päiväkotiin, varhaiskasvattajiin ja muihin lapsiin yhdessä tutun perheenjäsenensä kanssa. Kun hänellä on jo valmiiksi tuttuja kasvoja päiväkodissa, niin aloituspäivä ei ehkä olekaan niin jännittävä tai sydäntä särkevä – korkeintaan vanhemmille. Näin toimitaan tyypillisesti kaikissa Pilke-päiväkodeissa”, jatkaa Johanna Raski-Pitkänen.

Lue lisää:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää
Pilke-päiväkodit Helsingissä: paikallista ja kodikasta arkea pääkaupungin sykkeessä
Artikkelit
Etsitkö päiväkotipaikkaa lapsellesi Helsingistä tai pääkaupunkiseudulta? Helsingissä on tällä hetkellä 19 Pilke-päiväkotia, ja Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla lähes 40 lisää. Useimmiten oma Pilke-päiväkoti löytyy läheltä kotia, osaan tullaan kauempaakin perhen arjen reittien ja työmatkojen varrelta.
Lue lisää
Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 4/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Leikki ja pedagogisen toiminnan suunnittelu. Lue lisää uutiskirjeestämme!
Lue lisää