Hae päiväkotipaikkaa

Pilkkeen toimintaa Rovaniemellä korjattu syksyn aikana – jatkamme työtämme entistä paremman varhaiskasvatuksen eteen

Pilke tiedottaa
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
28.11.2022

Lapin kansa kirjoittaa Pilke päiväkotien toiminnasta Rovaniemelle 25.11. ilmestyneessä artikkelissaan: ”Rovaniemen kaupunki on tehnyt yllätystarkastuksen jokaiseen Pilkkeen päiväkotiin ja antanut epäkohdista huomautuksen – pulaa ollut jopa johtajista”.

Kuten artikkelista kävi ilmi, suhtaudumme Rovaniemen tilanteeseen hyvin vakavasti ja olemme jo pitkällä asioiden korjaamisessa. Olemme iloisia siitä, että Rovaniemen kaupungin tekemän tuoreen asiakaskyselyn perusteella suurin osa vastanneista oli tyytyväisiä lastensa varhaiskasvatuksen tämänhetkiseen tilanteeseen Pilkkeellä. Työskentelemme yhdessä kaupungin kanssa, jotta lasten varhaiskasvatus toteutuu laadukkaasti ja turvallisesti nyt ja jatkossa.

Lapin kansan artikkeli nosti esiin erityisesti sijaisten löytämisen ja palkkaamisen päiväkoteihimme.  Me seuraamme henkilöstömitoituksia erittäin tarkkaan kaikissa päiväkodeissamme. Rovaniemellä meillä on ollut syksyn aikana pääsääntöisesti hyvin sijaisia sellaisina päivinä, kun vakituiset työntekijämme ovat olleet poissa töistä. Omien tilastojemme mukaan suurimman osan ajasta olemme toimineet niin, että työntekijöitä on ollut paikalla yli sen määrän, mitä laki vaatii.

Silloin kun toiminnassamme on ollut väliaikaisesti tilanteita, jolloin aikuisten ja lasten mitoitus on poikennut säännöistä, kyseessä on ollut poikkeustilanne. Näistä tilanteista olemme hyvin pahoillamme. Rovaniemellä teemme yhteistyötä esimerkiksi oppilaitosten kanssa, jotta tieto sijaistarpeesta sekä avoimista työpaikoistamme olisi alalle valmistuvien ammattilaisten tiedossa. Olemme myös aloittaneet yhteistyön paikallisen henkilöstövuokrausyrityksen kanssa, jotta sijaisia olisi jatkossa enemmän saatavilla.

Seuraamme päiväkotien mitoitusta, eli paikalla olevien aikuisten ja lasten määrää, kaiken kaikkiaan erittäin tarkkaan jatkuvasti. Pilke toimii koko Suomessa, ja valtakunnallisesti meillä mitoitus on yritystasolla keskimäärin yksi aikuinen ja kuusi lasta eli 1/6, kun lainmukainen vaatimus kaikille päiväkodeille on 1/7. Meillä Pilkkeellä on siis enemmän aikuisia, kuin mitä laki vaatii, isossa mittakaavassa. Silti meilläkin joskus äkilliset poissaolot aiheuttavat poikkeustilanteita päiväkotien arkeen.

Nämä tilanteet ovat usein sellaisia, joissa emme yrityksistä huolimatta ole onnistuneet saamaan sijaisia päiväkoteihimme. Lisäksi päiväkodin arjessa voi välillä tulla eteen yllättäviä tilanteita. Tyypillisesti esimerkiksi saatamme saada tiedon aikaisin aamulla, että joku työntekijämme on sairastunut, jolloin tilanteen selvittämiseen ja sen vaatimiin järjestelyihin menee hetki. Samoin myöhään iltapäivällä saattaa jonkun lapsen vanhempi tulla hakemaan lastaan myöhässä, eikä vaadittu aikuisten määrä suhteessa paikalla oleviin lapsiin toteudu hetkeen.

Sijaisia palkataan yllättäviin poissaoloihin, kuten esimerkiksi sairastapauksiin. Ennalta tiedetyt poissaolot esimerkiksi lomat ja koulutukset huomioidaan työvuorosuunnittelulla. Olemme viime vuonna ottaneet käyttöön samat ja yhdenmukaiset toimintatavat kaikkiin päiväkoteihimme ympäri Suomen, jotta voidaan olla varmoja siitä, että sijaisia on ja että heitä käytetään silloin kun heille on aidosti tarvetta.  Tänä syksynä on ollut erityisen paha flunssa- ja koronakausi, ja aikuisia ja lapsia on ollut paljon pois.

Varhaiskasvatuksen tilanne niin kunnallisesti kuin yksityisissä yrityksissä on tällä hetkellä erittäin suurissa vaikeuksissa. Koko alalta puuttuu tuhansia työntekijöitä ja rekrytointihaasteet koskettavat meitä kaikkia. Työvoimapulasta ja sairauspoissaoloista johtuen kaikissa Pilkkeen Rovaniemen päiväkodeissa ei aina ole pystytty toimimaan ennalta tehtyjen suunnitelmien mukaisesti. Olemme tästä hyvin pahoillamme.

Nykyisen henkilöstön työhyvinvoinnin tukemiseksi Rovaniemen Pilke-päiväkodeissa on työskennellyt ylimääräisenä resurssina valtakunnallinen pedagogiikan kehittämisen asiantuntija.

Työskentelemme kovasti sen eteen, että myös meidän toimintamme kehittyisi ja uudistuisi jatkuvasti. Me Pilkkeellä olemme tänä syksynä uudistaneet strategiaamme, ja työ on jo aivan loppusuoralla. Aloitamme työntekijäkokemukseen ja rekrytointiin liittyvän strategiahankkeen suunnittelun vielä tämän vuoden puolella.

Mikäli teillä on kysyttävää näistä aiheista tai jokin askarruttaa, olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä päiväkotien johtajiin tai Lapin aluejohtajaan Hanna Saloseen (hanna.salonen@pilkepaivakodit.fi)

 

Asiakkasperheitä ja henkilöstöämme kiittäen,
Mari Puoskari
Toimitusjohtaja
p. 050 537 2595
mari.puoskari@pilkepaivakodit.fi
www.pilkepaivakodit.fi

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää