Hae päiväkotipaikkaa

Pilkkeen toimintaa Rovaniemellä korjattu syksyn aikana – jatkamme työtämme entistä paremman varhaiskasvatuksen eteen

Pilke tiedottaa
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
28.11.2022

Lapin kansa kirjoittaa Pilke päiväkotien toiminnasta Rovaniemelle 25.11. ilmestyneessä artikkelissaan: ”Rovaniemen kaupunki on tehnyt yllätystarkastuksen jokaiseen Pilkkeen päiväkotiin ja antanut epäkohdista huomautuksen – pulaa ollut jopa johtajista”.

Kuten artikkelista kävi ilmi, suhtaudumme Rovaniemen tilanteeseen hyvin vakavasti ja olemme jo pitkällä asioiden korjaamisessa. Olemme iloisia siitä, että Rovaniemen kaupungin tekemän tuoreen asiakaskyselyn perusteella suurin osa vastanneista oli tyytyväisiä lastensa varhaiskasvatuksen tämänhetkiseen tilanteeseen Pilkkeellä. Työskentelemme yhdessä kaupungin kanssa, jotta lasten varhaiskasvatus toteutuu laadukkaasti ja turvallisesti nyt ja jatkossa.

Lapin kansan artikkeli nosti esiin erityisesti sijaisten löytämisen ja palkkaamisen päiväkoteihimme.  Me seuraamme henkilöstömitoituksia erittäin tarkkaan kaikissa päiväkodeissamme. Rovaniemellä meillä on ollut syksyn aikana pääsääntöisesti hyvin sijaisia sellaisina päivinä, kun vakituiset työntekijämme ovat olleet poissa töistä. Omien tilastojemme mukaan suurimman osan ajasta olemme toimineet niin, että työntekijöitä on ollut paikalla yli sen määrän, mitä laki vaatii.

Silloin kun toiminnassamme on ollut väliaikaisesti tilanteita, jolloin aikuisten ja lasten mitoitus on poikennut säännöistä, kyseessä on ollut poikkeustilanne. Näistä tilanteista olemme hyvin pahoillamme. Rovaniemellä teemme yhteistyötä esimerkiksi oppilaitosten kanssa, jotta tieto sijaistarpeesta sekä avoimista työpaikoistamme olisi alalle valmistuvien ammattilaisten tiedossa. Olemme myös aloittaneet yhteistyön paikallisen henkilöstövuokrausyrityksen kanssa, jotta sijaisia olisi jatkossa enemmän saatavilla.

Seuraamme päiväkotien mitoitusta, eli paikalla olevien aikuisten ja lasten määrää, kaiken kaikkiaan erittäin tarkkaan jatkuvasti. Pilke toimii koko Suomessa, ja valtakunnallisesti meillä mitoitus on yritystasolla keskimäärin yksi aikuinen ja kuusi lasta eli 1/6, kun lainmukainen vaatimus kaikille päiväkodeille on 1/7. Meillä Pilkkeellä on siis enemmän aikuisia, kuin mitä laki vaatii, isossa mittakaavassa. Silti meilläkin joskus äkilliset poissaolot aiheuttavat poikkeustilanteita päiväkotien arkeen.

Nämä tilanteet ovat usein sellaisia, joissa emme yrityksistä huolimatta ole onnistuneet saamaan sijaisia päiväkoteihimme. Lisäksi päiväkodin arjessa voi välillä tulla eteen yllättäviä tilanteita. Tyypillisesti esimerkiksi saatamme saada tiedon aikaisin aamulla, että joku työntekijämme on sairastunut, jolloin tilanteen selvittämiseen ja sen vaatimiin järjestelyihin menee hetki. Samoin myöhään iltapäivällä saattaa jonkun lapsen vanhempi tulla hakemaan lastaan myöhässä, eikä vaadittu aikuisten määrä suhteessa paikalla oleviin lapsiin toteudu hetkeen.

Sijaisia palkataan yllättäviin poissaoloihin, kuten esimerkiksi sairastapauksiin. Ennalta tiedetyt poissaolot esimerkiksi lomat ja koulutukset huomioidaan työvuorosuunnittelulla. Olemme viime vuonna ottaneet käyttöön samat ja yhdenmukaiset toimintatavat kaikkiin päiväkoteihimme ympäri Suomen, jotta voidaan olla varmoja siitä, että sijaisia on ja että heitä käytetään silloin kun heille on aidosti tarvetta.  Tänä syksynä on ollut erityisen paha flunssa- ja koronakausi, ja aikuisia ja lapsia on ollut paljon pois.

Varhaiskasvatuksen tilanne niin kunnallisesti kuin yksityisissä yrityksissä on tällä hetkellä erittäin suurissa vaikeuksissa. Koko alalta puuttuu tuhansia työntekijöitä ja rekrytointihaasteet koskettavat meitä kaikkia. Työvoimapulasta ja sairauspoissaoloista johtuen kaikissa Pilkkeen Rovaniemen päiväkodeissa ei aina ole pystytty toimimaan ennalta tehtyjen suunnitelmien mukaisesti. Olemme tästä hyvin pahoillamme.

Nykyisen henkilöstön työhyvinvoinnin tukemiseksi Rovaniemen Pilke-päiväkodeissa on työskennellyt ylimääräisenä resurssina valtakunnallinen pedagogiikan kehittämisen asiantuntija.

Työskentelemme kovasti sen eteen, että myös meidän toimintamme kehittyisi ja uudistuisi jatkuvasti. Me Pilkkeellä olemme tänä syksynä uudistaneet strategiaamme, ja työ on jo aivan loppusuoralla. Aloitamme työntekijäkokemukseen ja rekrytointiin liittyvän strategiahankkeen suunnittelun vielä tämän vuoden puolella.

Mikäli teillä on kysyttävää näistä aiheista tai jokin askarruttaa, olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä päiväkotien johtajiin tai Lapin aluejohtajaan Hanna Saloseen (hanna.salonen@pilkepaivakodit.fi)

 

Asiakkasperheitä ja henkilöstöämme kiittäen,
Mari Puoskari
Toimitusjohtaja
p. 050 537 2595
mari.puoskari@pilkepaivakodit.fi
www.pilkepaivakodit.fi

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 2/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Oppimisympäristöt ja lapsen vasu ja esiopetussuunnitelma. Lue lisää uutiskirjeestämme!
Lue lisää
Lempeyden voima näkyy Pilkkeen arjessa ja kohtaamisissa
Artikkelit
Asiakaslupauksemme Lempeyden voimalla kertoo meidän tavastamme tehdä töitä ja kohdata lapsia ja aikuisia. Lempeyden voima ei ole pelkkä slogan, vaan se on voima, jolla voidaan muuttaa maailmaa. Lue lisää!
Lue lisää
Ruoka ja ruokailu Pilkkeen päiväkodeissa
Artikkelit
Lasten ruokailu päiväkodissa on yksi useimmiten meiltä kysytyistä asioista ennen päiväkodin aloitusta. Tähän artikkeliin olemme koonneet mahdollisimman kattavasti kysymyksiä ja vastauksia ruoasta ja ruokailusta Pilke-päiväkodeissa. Millaista ruokaa päiväkodissa tarjotaan? Miten ruokailu sujuu? Miten erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan? Lue lisää!
Lue lisää