Hae päiväkotipaikkaa

Pilkkeen matkassa pohjoisesta etelään ja takaisin

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
20.12.2019

Päiväkodin johtaja Hanna Salonen katselee työhuoneensa ikkunasta lumessa telmiviä lapsia ja muistelee vajaan 10 vuoden uraansa mahtuneita vauhdikkaita käänteitä.

Varhaiskasvatus on ollut pienestä pitäen Hannan kutsumusala, ja sosionomiksi valmistuminen Torniossa vuonna 2010 olikin jo pitkään suunniteltu juttu. Pilke-päiväkotien työpaikkailmoitus, jossa kerrottiin muun muassa yrityksen arvoista, herätti kiinnostuksen, ja niinpä hän päätyi aloittamaan lastentarhanopettajana Pilkkeellä Espoossa.

–Jo puolen vuoden päästä minua pyydettiin päiväkoti Hiirulaisen varajohtajaksi, ja siirryinkin työni ohessa hoitamaan hallinnollisia asioita. Keravalle muutettuani Pilkkeeltä löytyi töitä Vantaan Käpälämäestä, jossa toimin vastaavana päiväkodinopettajana ja vastasin myös pienen päiväkodin hallinnosta. Vuonna 2014 minut nimitettiin päiväkodin johtajaksi, kertoo Hanna.

Kun Hannan puoliso sai töitä Tampereelta, haki Hanna uutta paikkaa samalta paikkakunnalta. Pian hän pääsikin toteuttamaan yhtä ammatillista haavettaan ja rakentamaan Pilke musiikkipäiväkoti Nuottisiltaa Tampereelle.

Ympyrän sulkeutuminen ja paluu kotiseudulle

Hanna kertoo vitsailleensa, että heti kun Pilke laajenee Lappiin, hän muuttaa mukana. Toisen lapsen syntymän myötä Hannaa perheineen alkoikin houkutella paluu Tornioon, lähiverkostojen äärelle. Sinne oltiin kuin oltiinkin suunnittelemassa Pilkettä, ja Hannan sutkautuksesta lähtenyt haave toteutui. Niinpä vuodesta 2019 Hanna on luotsannut kahta päiväkotia: Tornion musiikkipäiväkoti Huvikumpua ja Keminmaan luontopäiväkoti Virtaa, jota on saanut olla myös perustamassa.

–Olen enemmän kuin tyytyväinen ympyrän sulkeutumiseen ja siihen, että Pilkkeen matkassa tehty Suomen-kierros on nyt päättynyt kotikonnuilleni Tornioon. Ammatillisten haaveiden täyttymisen osalta olen kiitollinen saamistani mahdollisuuksista ja kaikesta minulle osoitetusta luottamuksesta. Juuri nyt on hyvä näin, mutta tulevaisuudessa haluaisin vielä kehittää omaa ammattitaitoani syventämällä opintojani, pohtii Hanna.

Omannäköinen ja omiin arvoihin sopiva työnantaja

Pilkkeen yksi tärkeistä arvoista on myönteisyys, jonka Hanna nimeää myös omaksi arvokseen. Juuri myönteisyyden avulla Hanna uskoo päässeensä siihen missä nyt on – niin oman kuin työnantajansakin myönteisyyden ansiosta.

–Arvostan erityisesti Pilkkeen matalaa organisaatiota, jolloin on helppo olla yhteydessä asiantuntijoihin. Apua onkin aina ollut helppo pyytää ja saada, ja jokainen työntekijä pystyy vaikuttamaan asioihin. Olenkin erityisen kiitollinen siitä, että olen saanut ilmaista itseäni ja tehdä omannäköistäni työtä. Olen kokenut, että vahvuuteni on otettu huomioon, ja minua on pyydetty mukaan erilaisiin kehittämistehtäviin ja työryhmiin.

Hannan tyypillinen työpäivä alkaa toivottamalla hyvät huomenet kaikille lapsille ja aikuisille. Hanna nauttii aamupalansa ryhmässä, kunnes toimistotyö jo kutsuu. Tietokoneen ääressä Hanna suunnittelee työvuoroja ja vastailee hoitopaikoista kyseleville vanhemmille. Päiväkodin johtajan vastuulle kuuluu myös kuntayhteistyö hoitopaikkojen osalta sekä päiväkodin pedagoginen johtaminen.

Päiväkodin johtajan työ on monipuolista ja palkitsevaa

–Varhaiskasvatuksen opettajana parasta työssäni olivat ehdottomasti lapset! Tällä hetkellä kiehtovinta on työn monipuolisuus. En koe työtäni yksitoikkoiseksi, vaikka hoidankin hallinnollisia asioita – lasten pariin on

aina lyhyt matka. Nautin työstäni erilaisten ihmisten parissa sekä siitä, että saan tukea muita. Upeaa on myös saada olla mukana kehittämässä varhaiskasvatusta.

Uransa kohokohdaksi Hanna nimeää päiväkodin johtajaksi pääsemisen, josta oli unelmoinut jo opiskeluaikana. Uralla eteneminen on vain ollut nopeampaa kuin hän olisi koskaan osannut haaveilla.

Suurimmaksi haasteeksi Hanna kokee työssään ajan rajallisuuden: kun on kaksi päiväkotia johdettavana, on aikaa läsnäololle yksiköissä vähemmän.

–Välillä tulee riittämättömyyden tunne, sillä haluaisin olla enemmän myös lasten kanssa ja nähdä ryhmien toimintaa. Suurimman osan työajastani vievät toiminnan johtaminen, henkilöstöjohtaminen, asiakastyö ja talousvastuu, kertoo Hanna.

”Päiväkodin tärkein tehtävä on luoda jokaiselle lapselle hyvä päivä”

Hannan mukaan lapsen hyvä päivä koostuu monista eri osa-alueista. Jokaisen lapsen on tärkeä saada ruoan, turvan ja sylin lisäksi mukavia oppimiskokemuksia arjen ja leikin lomassa. Päiväkodin työntekijöiden onkin osattava tarttua arjen pieniin hetkiin ja tarjota monipuolista toimintaa lasten mielenkiinnon kohteiden mukaan.

 

Hanna Salonen työskentelee päiväkodin johtajana Pilke luontopäiväkoti Virrassa ja musiikkipäiväkoti Huvikummussa.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Kaisa Vehmanen nimitetty Pilkkeen henkilöstöjohtajaksi
Pilke tiedottaa
VTM Kaisa Vehmanen on nimitetty Pilkkeen uudeksi henkilöstöjohtajaksi. Hän on aloittanut tehtävässään huhtikuun alussa. Kaisa Vehmanen kertoo, että henkilöstöjohtajan tehtävässä...
Lue lisää
Lintuvaaraan aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille
Pilke tiedottaa
Mukavia aamupäiviä kahvittelun sekä lasten leikkien ja erilaisten teemapäivien merkeissä Pilke tiedepäiväkoti Sirun tiloihin aukeaa perhekahvila keskiviikkona 3.4.2024. Perhekahvila on...
Lue lisää
Pilke avaa pienen englanninkielisen päiväkodin Kalasataman tornitaloon
Pilke tiedottaa
Englanninkielinen Pilke Playschool Kalasatama -päiväkoti avautuu huhtikuussa 2.4.2024 Helsingin Kalasatamassa. Pienessä ja kodikkaassa päiväkodissa tarjotaan varhaiskasvatusta 40 lapselle. Lapset saavat leikkiä ja...
Lue lisää