Hae päiväkotipaikkaa

Taikapirtti on perinteikäs pitäjänmäkeläinen päiväkoti uusissa tiloissa

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 6 min
calendar_month
13.04.2021

Läntisessä Helsingissä sijaitsevassa Pitäjänmäessä on kerrostaloja ja pientaloja, mutta myös paljon metsää ja rauhallisia, vehreitä ulkoilumaastoja. Jututimme Pilke-päiväkoti Taikapirtin johtajaa, Suvi Kedonperää, millainen on lapsiperheiden Pitäjänmäki ja pilkeläinen arki päiväkoti Taikapirtissä.

Pitäjänmäki on toisaalta vilkas liikenteen solmukohta, mutta samalla rauhallinen, turvallinen ja luonnonläheinen alue. Minkälaista lapsiperheen arki Pitäjänmäessä on?

”Pitäjänmäen alueella on suhteellisen paljon lapsiperheitä, ja tänne myös edelleen rakennetaan lisää, alue kasvaa yhä. Lapsiperheillä on täällä kuitenkin paljon tilaa ja rauhaa ulkoilla ja harrastaa. Töissä on helppo käydä junalla tai bussilla Helsingin keskustassa tai Espoossa, mutta monen perheen työpaikat saattavat olla hyvinkin lähellä, Pitäjänmäen ja Valimon toimistokeskittymässä. Tänne on tulossa myös Jokeri-pikaratikka, sekin tuo aikanaan lisää väkeä. Vaikka olemme hyvien kulkuyhteyksien päässä, niin täällä on metsää ja puistoa joka nurkalla.”

Laulua, leikkiä, liikuntaa, retkiä – Taikapirtin tilat ja ympäristö aktivoivat ja innostavat sisällä ja ulkona

Pilke Taikapirtti on englannin kielirikasteinen päiväkoti, joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Pitäjänmäen asemalta, keskeisellä, mutta rauhallisella paikalla.

Taikapirtillä on Pitäjänmäessä pitkät perinteet, mutta keväällä 2020 päiväkoti muutti kokonaan uusiin, remontoituihin tiloihin. Uudistunut Taikapirtti jatkaa vanhoja perinteitä: tässä päiväkodissa lauletaan, liikutaan, leikitään – ja tutustutaan arkisten touhujen lomassa englannin kieleen. Myös “vanhan Taikapirtin” lämmin yhteishenki elää ja voi hyvin uudistuneessa päiväkodissa.

”Meillä on Taikapirtissä yhteensä 96 päiväkotipaikkaa ja sen mukaiset, avarat ja ajanmukaiset tilat. Meillä on sekä pienten (0–3-vuotiaat) että isompien (3–6-vuotiaat) lasten ryhmät, joiden sisällä on muutaman lapsen pienryhmiä.”

”Meillä on paljon eri käyttötarkoituksiin helposti muunneltavia, niin kutsuttuja jakotiloja. Tällä hetkellä tiloistamme löytyy esimerkiksi majaleikkihuone, taideateljee ja kotileikkihuoneita. Sekä pienillä että isoilla on omat lepotilansa. Meillä myös yhteinen, iso jumppasali, jossa on kiipeilyseinä ja hauskat muokkaavat peilit kuin huvipuiston peilisalissa: kaventavia ja paksuntavia, lyhentäviä ja pidentäviä peilejä sekä peilipyramideja – näistä  lapset ovat tykänneet todella paljon.

”Ulkona meillä on pieni oma piha, jonne pystymme tarvittaessa porrastamaan ulkoiluhetket. Pihassa on keinut ja kiipeilytelineet, mutta talvella saimme sinne myös pienen rinteen, josta pystyi laskemaan liukureilla – se herätti riemunkiljahduksia! Talvella pystyimme isompien kanssa myös hiihtämään ja luistelemaan. Lämpimään aikaankin ulkoilu kuuluu aina arkeemme: käymme viikottain retkillä lähiympäristössä, olemme paljon puistoissa ja luonnossa. Pitäjänmäestä pääsee helposti myös tutustumaan metsämäisempään maastoon.”

Mitä kielirikasteisuus tarkoittaa käytännössä päiväkodin arjessa

Taikapirtissä on englannin kielirikasteista toimintaa yli kolmevuotiaille lapsille. Kielirikasteisuudella tarkoitetaan arjen maustamista englanninkielisillä ilmauksilla ja sanoilla, kuitenkaan olematta täysin kaksikielisiä.

”Kielirikasteisuus näkyy Taikapirtissä vaikkapa lauluissa, loruissa ja leikeissä, saatamme esimerkiksi laskea englanniksi. Tutustumme muun toiminnan lomassa luontevasti englannin kieleen. Meillä on myös viikoittainen yhteinen musiikkihetki, jossa lauletaan englanninkielisiä lauluja. Meillä on ollut myös englanninkielinen työntekijä, toivotaan että tällainen mahdollisuus olisi jatkossakin.”

Kielirikasteisuuden ohella Taikapirtin toiminta on samanlaista aktiivista päiväkotiarkea kuin muissakin Pilkkeen päiväkodeissa. Oman mausteen päiväkodin arkeen tuo aina myös paikallisuus, oman kaupunginosan ja lähiympäristön mahdollisuudet – ja niin myös Pitäjänmäessä.

”On mukavaa tehdä aktiivista yhteistyötä muiden paikallisten kanssa: lähikaupan kauppias esimerkiksi kutsui Taikapirtin lapset tekemään joulukoristeita kauppaansa. Voi kyllä sanoa, että me myös näymme ja välillä kuulummekin täällä katukuvassa, kun kuljemme retkillä jonossa huomioliiveissä. Joskus uudet perheet ovat löytäneet meidät siten, että he ovat nähneet ryhmämme kulkevan ulkona ja ovat sitten kysyneet, mistä päiväkodista olemme. Sijaintimme yhteydessä on terveysasema ja neuvola, ja varmasti katutason ikkunoidenkin kautta jotkut ovat tulleet meistä tietoisiksi.”

”Parasta Taikapirtissä on pitäjänmäkeläiset perinteet ja paikallisuus, vahva perheiden ja varhaiskasvattajien yhteishenki, kielirikasteisuus ja uudet monipuoliset tilat.”

Taikapirtin yhteishenki näkyy ja kuuluu – sen tekevät aktiiviset ja kiinnostuneet perheet ja varhaiskasvattajat yhdessä, tervetuloa tutustumaan!

Taikapirtin suurimpina vahvuuksina Suvi Kedonperä pitää keskeisen sijainnin ohella lasten, perheiden ja henkilökunnan muodostamaa “Taikapirtin yhteishenkeä”, joka on säilynyt vahvana, vaikka päiväkodin sijainti on vaihtunut.

”Meiltä voi löytyä se kaivattu päiväkotipaikka helposti kodin tai työmatkareittien varrelta. Meille onkin löytänyt tiensä joukko mahtavia perheitä, jotka ovat tosi aktiivisia, aidosti kiinnostuneita varhaiskasvatuksesta ja lastensa hyvinvoinnista päiväkodissa, mutta jaksavat myös kiittää henkilökuntaa, mikä tuntuu hyvältä. Perheiden ja henkilökunnan välinen hyvä henki on todella kantava voima meille arjessa, vaikka nyt korona-aikana onkin ollut erilaista pitää vanhempainiltoja Teamsissa. On helppo tehdä yhteistyötä.”

”Meillä on tällä hetkellä monta uutta, nuorta työntekijää, jotka ovat valtavan innokkaita ja innostuneita ja tekemään työtä ja kehittymään. Päiväkodin johtajana minun on puolestani helppo ohjata meitä tekemään laadukasta varhaiskasvatusta yhdessä.”

”On tsemppaava ja hyvä henki mennä töihin, vaikka korona välillä haastaisikin. Toimimme kahden kasvattajan ryhmissä varhaiskasvatuksen opettajan ja hoitajan työpareina, ja ryhmäkoot ovat sen mukaisesti pieniä, alle kolmevuotiailla enintään kahdeksan ja yli kolmevuotiailla enintään neljätoista. Jokaiselle lapselle riittää aikaa ja syliä. Hyvä ja omistautunut, ammattimainen työporukka on selvästi Taikapirtin voimavara, josta olemme voineet ammentaa poikkeusaikoinakin ja tarjota hyvän päivän lapsille.”

Pilke tarjoaa hyvän päivän puitteet oppia, ihmetellä, kysellä, leikkiä ja kasvaa – turvallisen ja luotettavan aikuisen seurassa

Pilke-päiväkodit tekevät hyvän päivän yli 10 000 lapselle Suomessa. Olemme osa tavallisten suomalaisten perheiden arkea kaikkialla maassa. Päiväkodeissamme laadukas, aktiiviseen oppimiseen perustuva varhaiskasvatus kohtaa leikin riemun ja oivaltamisen ilo.

Kaikissa Pilke-päiväkodeissa on sama pilkeläinen tapa toimia: lapselle tarjotaan hyvä päivä aktiiviseen oppimiseen perustuvan, laadukkaan varhaiskasvatuksen parissa, syliä ja turvaa unohtamatta. Luomme hyvän päivän puitteet tarjoamalla lapselle mahdollisuuden oppia, ihmetellä, kysellä, leikkiä ja kasvaa – turvallisen ja luotettavan aikuisen seurassa. Henkilökunnalla on aikaa kohdata lapsi ja perheet aidosti ja yksilöllisesti.

Millaista on lapsiperheen arki Helsingissä? Millaiset puitteet varhaiskasvatuksen on tarjottava tukeakseen perheen elämää pääkaupunkiseudulla? Varhaiskasvatuspaikkaa etsivälle Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla on paljon valinnanvaraa – oma Pilke-päiväkoti voi löytyä kotinurkilta, osaan tullaan kauempaakin. Lue tästä lisää: paikallista ja kodikasta arkea pääkaupungin sykkeessä.

 

Lisätietoja ja tutustu tarkemmin:

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke päiväkodit avaa viisi uutta iltapäiväkerhoa Espooseen
Pilke tiedottaa
Pilke avasi maanantaina 25.9.2023 viisi uutta iltapäiväkerhoa Espooseen viidelle eri koululle Jalavanpuistoon, Sunaan, Kirkkojärvelle, Koulumestariin ja Mikkelään. Kouluissa on aiemmin...
Lue lisää
Lohjan asuntomessualueelle aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille 
Pilke tiedottaa
Pilke luontopäiväkoti Ulapan tiloihin osoitteeseen Sahapiha 2 08100 Lohja aukeaa perhekahvila tiistaina 19.9.2023. Kahvila on avoinna parillisina viikkoina tiistaisin klo 9-11. 
Lue lisää
Nurmijärven Uutiset: Vanha-Klaukan päiväkotiin viisi uutta ryhmää – liittyy heikkokuntoisten päiväkotien lakkauttamiseen
Pilke mediassa
Klaukkalan Vanha-Klaukassa sijaitseva yksityinen päiväkoti Pilke Hehku laajennetaan nykyisestä seitsenryhmäisestä päiväkodista kaksitoistaryhmäiseksi päiväkodiksi. Laajennuksen arvioidaan valmistuvan elokuussa 2024.
Lue lisää