Hae päiväkotipaikkaa

Terveellinen, kodikas ja viihtyisä työympäristö aikuisille ja lapsille!

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 6 min
calendar_month
21.03.2021

Päiväkotien hirsirakentaminen on Pilkkeen näkemys hyvän päivän ympäristöstä lapsille ja aikuisille. Yhteistyössä Mediset Hoivarakentajien ja Honkarakenteen kanssa jaamme yhteisen vision ja lupauksen 35 hirsipäiväkodin rakentamisesta vuoteen 2024 mennessä. Millaista on työskennellä hirsipäiväkodissa? Entä millaisia kokemuksia perheillä on hirsirakenteisista päiväkodeistamme?

Hirsinen Pilke-päiväkoti on haluttu työpaikka

Hirsipäiväkodissa on vetovoimaa. “Työnhakijat tuovat jo rekrytointivaiheessa esille kiinnostuksensa nimenomaan hirsirakenteiseen päiväkotiin työpaikkana”, kertoo kokemuksistaan Jaana Rainio, joka toimii kahden hirsirakenteisen Pilke-päiväkodin johtajana Jyväskylässä ja Laukaassa.

Hirren viehätys syntyy varsinkin sen kodikkuudesta. “Henkilökunta arvostaa viihtyvyyttä. Hirsi luo lämmintä tunnelmaa. Uudet työntekijät kiinnittävät ensimmäisenä huomion hirsiseiniin, Rainio kertoo. Puu tarjoaa monenlaisia aistielämyksiä. “Hirsiseinät ovat esteettiset. Päiväkodissa vierailleet ovat kiinnittäneet huomiota myös puun tuoksuun. Lisäksi hirsi on akustiikaltaan hyvä materiaali”, kiittelee Rainio.

Pilke tiedepäiväkoti Siru Espoon Lintuvaarassa on yksi hirsipäiväkodeistamme, jonka luonnolliset puupinnat ja raikas sisäilma keräävät kiitosta käyttäjiltä, niin työntekijöiltä kuin perheiltä.

Päiväkodin johtaja Martina Hamberg kertoo, että puulla on rauhoittava vaikutus. “Se stoppaa kaiken ylimääräisen äänen ja se on akustisesti ja myös visuaalisesti tosi miellyttävä. Se on ihanan näköinen, kun hirsi on jätetty omaan luonnolliseen väriinsä. Se tuo sellaista lämminhenkistä tunnelmaa tänne”, Hamberg kertoo.

Työ- ja oppimisympäristö, joka tukee työhyvinvointia – Hirsipäiväkodin tilat muuntuvat moneen

Pilke päiväkotien tärkein tavoite on tarjota lapselle hyvä päivä – joka päivä – ja tässä avainasemassa ovat Pilkkeen työntekijät, hyvän päivän tekijät. Hyvinvoiva ja sitoutunut henkilökunta on jokaisen päiväkodin voimavara.

Martina Hambergin mukaan päiväkodin tilat vaikuttavat ratkaisevasti työhyvinvointiin. “Täällä tuntuu, että tämä on varhaiskasvatuksen käyttöön suunniteltu kohde. Ei tarvitse koko ajan miettiä, mikä on mahdollista. Täällä tavallaan taivas on rajana.”

Varhaiskasvatuksen ammattilaiset muuntelevat tiloja tarpeen mukaan. “He hyödyntävät huonekaluja ja kokemuksen kautta tietävät, mikä toimii. Meidän huoneet eivät ole samanlaisia, vaan niillä on oma teemansa. Rakennus tukee sitä, että voidaan miettiä lukujärjestystyyppistä toimintaa, esimerkiksi osa lapsista menee tiedehuoneeseen, osa ateljeehen”, Hamberg valottaa Pilke päiväkotien oppimisympäristöajattelua.

Viihtyisä ja toimiva työympäristö on toki tärkeä, mutta työpaikka on paljon muutakin kuin rakennus. Se syntyy myös ihmisistä ja tunnelmasta. Pilkkeen päiväkodeissa on avoin työilmapiiri, jossa työntekijää kannustetaan luovuuteen ja itsensä kehittämiseen ja hänen hyvinvointiaan arvostetaan. Martina Hamberg kertoo, että tiedepäiväkoti Siru on työyhteisönsä näköinen: “Me ollaan uudisyksikkö, joten meidän on pitänyt yhdessä työyhteisönä luoda toimintarakenteet. Meillä on oppiva kulttuuri, yhdessä tehdään.”

Pilke päiväkodeilla laatu läpäisee kaiken toimintamme ja näkyy ihan tavallisessa arjessa. Päiväkotimme ovat turvallisia ja terveellisiä oppimisympäristöjä lapsille ja viihtyisiä työpaikkoja henkilökunnalle, joka kohtaa lapset yksilöllisesti ja kiireettömästi.

Hirsipäiväkoti on monelle vanhemmalle houkutteleva vaihtoehto päiväkotia valitessa

Asiakasperheidemme vanhemmat ovat yhä enemmän kiinnostuneita, millaisessa päiväkodissa heidän lapsensa ovat. Oman tutun kotiympäristön lähipäiväkoti, mutta myös erilaiset painotukset, kuten kielet, luonto, tiede ja taide, ovat monelle vanhemmalle tärkeä valintaperuste. Myös mielenkiinto rakennusmateriaaleja kohtaan on kasvanut, ja siksi hirsipäiväkoti on monen vanhemman mielestä houkutteleva vaihtoehto.


Pilke tiedepäiväkoti Sirua käyvän lapsen vanhempi pitää tärkeänä sitä, että tilat on suunniteltu nimenomaan päiväkodiksi. “Tilat on aivan mahtavat. Ilman muuta se helpottaa varmasti tiettyjä asioita ja helpottaa lapsiryhmän ohjaamisen nykyaikaisilla ajatuksilla ja pedagogisilla suuntaviivoilla, koska tila on uusi ja päiväkodiksi suunniteltu. Meillä on ollut oikein myönteinen kokemus.”

Jaana Rainio kiittelee myös hirsiseinien luomaa kodikkuutta. Samaa mieltä on Sirun varajohtaja Mira Vaalavuo: “Onhan tämä hirsitalo rauhoittava. Lämmin ja kodikas tunnelma. Uskon, että se vaikuttaa lapsiin ihan samalla lailla kuin meihin aikuisiinkin, rauhoittavasti. Kyllähän kaikki täällä käyvät perheet tätä ihastelee ja katselee hirsiseiniä. On tullut tosi hyvää palautetta, että on hienon näköistä.”

Hirsipäiväkoti sulautuu luontevasti metsäiseen ympäristöön. “Sirun vierestä aukeaa tosi mahtavat metsät ja käymme viikoittain metsäretkillä”, kertoo Vaalavuo. Mikäpä olisi vilkkaassa arjessa sen mukavampaa kuin saada tuntea luonnon rauhoittava tunnelma myös päiväkodin seinien sisällä. Siitä pitää huolen lämminhenkinen ja aistiystävällinen hirsi.

Hirsipäiväkodissa on raikas sisäilma

Yksi hirsipäiväkodin vetovoimatekijöistä on hyvä sisäilma. Suomalaisen hirren maine hyvänä rakennusmateriaalina on levinnyt, ja sen terveysvaikutuksiin luotetaan. Hirsipäiväkoteja nouseekin yhä useammin vanhojen, käytöstä poistuvien päiväkotien tilalle.

”Henkilökunnalle hyvä sisäilma on erittäin tärkeä”, vahvistaa Jaana Rainio. Uudet hirsipäiväkodit herättävät paljon kiinnostusta ja ovat vetovoimaisia työpaikkoja myös hyvän sisäilmansa vuoksi.

Myös Martina Hamberg on kuullut työntekijöiltä pelkkää positiivista hirsirakennuksen vaikutuksista. “Täällä on tosi, tosi hyvä olla. Täällä on superraikas ilma. Erityisesti kesäaikaan huomaa ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden, kun kuumanakin päivänä täällä on äärettömän raikas olla.”

“Kyllä hirsirakennus vaikuttaa omaan työhyvinvointiin. Sisäilma on täällä todella raikas, ” jatkaa Vaalavuo. Hamberg toivoo, että erityisesti lasten altistuminen epäpuhtaalle sisäilmalle voitaisiin välttää, ja kertoo keskustelevansa vanhempien kanssa usein sisäilman merkityksestä. “Minusta on todella tärkeää taata näinä varhaisina vuosina terveellinen ympäristö lapsille. Se on asia, josta keskusteleminen herättää monet.”

“Monet kysyvät, onko sisäilma mielestämme erilainen. Onhan täällä tosi raikas ja hyvä sisäilma,” jatkaa Vaalavuo. Myös vanhempien mukaan sisäilman laadun huomaa heti: “En ole pitkiä aikoja ollut siellä sisällä, mutta olen huomannut sisälle tullessa, että siellä ei ole tunkkaisuutta,” sanoo eräs päiväkoti Sirun vanhemmista.

Hirsipäiväkodin puhtaassa, puuntuoksuisessa ilmassa sujuvat oppiminen ja leikki. Puhdasta ilmaa hengittäessä ajatus kulkee paremmin ja keskittyminen on helpompaa. Puu rauhoittaa ja tekee levollisen olon.

Lisätietoja:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilkkeen päiväkodeissa syödään jatkossa Feelian valmistamaa ruokaa
Pilke tiedottaa
Pilke ja Feelia aloittavat yhteistyön päiväkotien lounasruokien ja välipalojen toimituksissa. Yhteistyö on jo alkanut Varsinais-Suomessa ja laajenee syksyn aikana lähes koko Suomeen kaikkiin päiväkoteihimme. Jatkossa ruoka toimitetaan meille kylmänä kerran viikossa, ja sitä lämmitetään tarjolle paikalla olevien lasten mukainen määrä. Toivomme muutoksen vähentävän hävikkiä, pienentävän hiilijalanjälkeämme sekä parantavan ruoan tasa-laatuisuutta kaikissa päiväkodeissamme. Lapsilta saatu palaute on ollut positiivista: ruoka on hyvää ja maistuvaa.
Lue lisää
HS: Varhaiskasvatuksen palvelusetelilailla on kiire
Pilke mediassa
Kuntien käytännöt ovat hyvin erilaisia, ja perheet ovat eriarvoisessa asemassa käyttäessään varhaiskasvatusta, uutisoi Helsingin Sanomat 30.9.2023 julkaistussa Olli-Pekka Koljosen mielipidekirjoituksessa....
Lue lisää
Pilke päiväkodit avaa viisi uutta iltapäiväkerhoa Espooseen
Pilke tiedottaa
Pilke avasi maanantaina 25.9.2023 viisi uutta iltapäiväkerhoa Espooseen viidelle eri koululle Jalavapuistoon, Sunaan, Kirkkojärvelle, Koulumestariin ja Mikkelään. Kouluissa on aiemmin...
Lue lisää