Hae päiväkotipaikkaa

Pilke Taikahelmessä eletään laulun- ja leikintäyteistä arkea Malmin vilkkaassa keskustassa

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 7 min
calendar_month
15.04.2021
Helsingin Malmi on laaja alue, jonne mahtuu vilkasta liikekeskustaa ja pientaloalueita. Pilke-päiväkoti Taikahelmen johtaja Johanna Kiviharju kertoo pilkeläisestä arjesta Malmilla ja siitä, mikä hänen mielestään tekee kaupunginosasta hyvän paikan lapsiperheille.

Malmille saapuva huomaa ensiksi juna-aseman ja vanhan keskustan, mutta alue on täynnä monenlaista elämää. Minkälaista lapsiperheen arki Malmilla on?

Taikahelmi

”Malmilla on paljon palveluita perheille ja tosiaan vilkas liikekeskus, jonka lähellä Taikahelmikin sijaitsee. Täältä on hyvät liikenneyhteydet kaikkialle pääkaupunkiseudulla. Lapsiperheille täällä on paljon erityisesti liikuntamahdollisuuksia ja kulttuuria, Malmitalossa ja kirjastossakin. Malmia voi mielestäni hyvällä syyllä kutsua kulttuurikeskukseksi. Malmin keskustaa kehitetään myös koko ajan, vanhaa uusitaan ja uutta rakennetaan.

Täällä asuu oikeastaan hyvin laaja kirjo erilaisia perheitä. Taikahelmeen perheitä tulee myös lähialueilta, koska kulkuyhteydet koetaan niin helpoiksi: Puistolasta, Tapanilasta, Vantaaltakin.”

Taikahelmi on pieni ja kodinomainen päiväkoti – sisällä ja ulkona on tilaa leikille ja musisoinnille, koko lähiympäristöä hyödyntäen

Pilke Taikahelmi on kodikas musiikkipäiväkoti, joka sijaitsee kerrostalon alakerrassa lähellä Malmin rautatieasemaa ja Malmin Nova -liikekeskusta. Päiväkodin käytössä on oma piha leikkivälineineen, lisäksi päiväkodista tehdään retkiä lähiympäristöön.

”Meillä on hyvät ja eri tarpeisiin muunneltavat tilat, paljon niin sanottuja jakotiloja. Yleensä, kun perhe tulee tutustumaan tiloihin, he saattavat yllättyä ja ihastua, kun paljastuu, että tila vain jatkuu ja jatkuu. Voi olla, että ulospäin Taikahelmi ei ehkä näytä niin tilavalta, kuin se todellisuudessa on. Musiikki näkyy ja kuuluu tiloissamme kaikkialla.”

”Päiväkotipaikkoja meillä on yhteensä 47 – olemme pieni ja kodinomainen talo, jossa kaikki tuntevat toisensa. Tällä hetkellä meillä on pienten (0–3-vuotiaat) ja isojen (3–6-vuotiaat) ryhmät, joiden sisällä on muutaman lapsen pienryhmiä.”

”Oma, aidattu pihamme remontoitiin kesällä 2020. Saimme ihan uudet leikkivälineet ja hyvät pomppuja pehmentävät turvahiekat. Lisäksi teemme retkiä läheisiin puistoihin, metsiin ja kulttuuripalveluihin aina kun mahdollista. Käymme myös läheisellä Fallkullan kotieläintilalla. Korona-aikana kulttuurielämä on ollut hieman hiljaisempaa, mutta meille on esimerkiksi järjestetty yksityisiä nukketeatterinäytöksiä ja kirjastokäyntimahdollisuuksia.”

Meillä lauletaan riemulla ja pottadiskoillaan! Taikahelmen pilkemäinen arki on täynnä heittäytymistä ja intoa

Taikahelmen päiväkotiarkeen kuuluu olennaisesti musiikki, jonka saa luontevasti liitettyä päivän eri puuhiin.

”Voisin kuvailla, että täällä lauletaan riemulla. Kun aamulla tulee taloon, niin siellä yleensä jo joku laulaa, joko aikuinen tai lapsi. Vaikka meillä on myös ohjattuja muskarituokioita, niin käytämme musiikkia ja loruja jatkuvasti arjen eri tilanteissa, esimerkiksi siirtymissä paikasta toiseen. Moni lauleskelee jo päiväkodin oven avatessaan, että “täältä minä tulen.”

Taikahelmen henkilökuntaan kuuluu myös musiikkia opiskelleita varhaiskasvattajia, mutta rakkaus musiikkiin on kaikille yhteistä.

”Musiikin ammattilainen ei tarvitse olla meillä työskennelläkseen, mutta on oltava heittäytymistä ja intoa, jotta voi innostaa lapsia käyttämään musiikkia ja oppimaan sen avulla asioita. Joskus vanhemmat kysyvät, onko lapsen esimerkiksi osattava soittaa jotain instrumenttia tai oltava muuten musikaalinen meille tullakseen. Lapsien kohdalla ajattelen myös niin, että kaikki voivat nauttia musiikista, musiikki voi olla osa elämää niin monin eri tavoin.”

Taikahelmessä paitsi lauletaan, myös soitetaan ja kokeillaan laajasti eri instrumentteja. Niitä myös rakennetaan itse lisää.

”Meillä on paljon eri soittimia. Meillä on myös sekä isojen että pienten puolella kummallakin omat musiikkikärryt, joissa näitä soittimia säilytetään ja joita voi liikutella eri puolille taloa. Lapset ovat itse maalanneet kärryt. Näin instrumentteja voi helpommin soittaa kaikkialla, eikä vain yhdessä tietyssä musiikkihuoneessa. Pienimmille lapsille on erityisen tärkeää, että soittimet näkee ja niihin pääsee koskemaan, koska he eivät vielä välttämättä osaa sanoittaa, että haluaisivat soittaa tai laulaa. Virallisesti meillä on vähintään kerran viikossa ohjattu musiikkituokio, mutta todellisuudessa niitä on useammin, koska lapset tykkäävät niistä.”

”Musiikin avulla tuetaan myös lapsen kielen kehitystä, rytmiä ja kehon hallintaa. Musiikin avulla voi opetella myös tunnetaitoja. Me rytmittelemme, käytämme omaa kehoa soittimena, leikimme musiikilla. Harjoittelemme uusia lauluja ja soittamaan eri soittimilla hiljaa ja kovaa, nopeasti ja hitaasti. Rakennamme tosiaan itsekin soittimia. Esimerkiksi Peikkorumpu soi -niminen laulu on ollut meillä suosittu, joten teimme lisää rumpuja, jotta niitä riittäisi kaikille.”

”On meillä toki muutakin toimintaa kuin musiikkia: teemme ihan samoja asioita kuin missä tahansa päiväkodissa tehtäisiin. Lapsemme tykkäävät esimerkiksi naamiaisista, ja niitä järjestämme toisinaan. Meillä on ollut myös superviikko, jolloin toimintaa ja musiikkia oli supersankari-teeman ympärillä. Meillä Taikahelmessä on innovatiivinen työporukka, joka mielellään kehittää toimintaa ja kokeilee uutta. Kuuntelemme niin lasten kuin perheidenkin toiveita.”

”Musiikin avulla tuemme lapsen kielen kehitystä, rytmiä ja kehon hallintaa – ja opettelemme tunnetaitoja”

 

Yhteisöllisyyttä, joka näkyy ja tuntuu joka päivä – hyvä päivä lapsille, perheille ja työntekijöille

Taikahelmen suurimpina vahvuuksina Johanna Kiviharju pitää keskeistä sijaintia Malmin liikenneyhteyksien äärellä ja pienen päiväkodin välitöntä tunnelmaa ja hyvää yhteishenkeä.

”Tästä on helppo mennä keskustaan asti töihin, tai vaikka Vantaan yrityskeskuksiin muutamassa hetkessä. Junien ja bussien oheen tänne on tulossa myös Jokeri-pikaratikka.”

”Taikahelmen pienuudesta on ehdottomasti etua kaikille. Pienessä päiväkodissa kasvattajilla on oikeasti sitä yksilöllistä aikaa jokaiselle lapselle päivittäin. Kaikki aikuiset ovat kaikille tuttuja – kun lapsi siirtyy vaikka isojen ryhmään, niin siellä kaikki ovat jo tuttuja ja siirtymä on toivottavasti helppo. Meillä on myös ihanan aktiiviset vanhemmat, perheet haluavat olla osa tätä meidän yhteisöämme.”

”Itse kuvailen työpaikkaani niin, että täällä “lämpöistä ja pörröistä” olla. Teemme päivittäin kaikkemme, että lapsilla on hyvä olla, perheillä on hyvä olla ja työntekijöillä on hyvä olla. Meillä on hyvä yhteishenki ja tekemisen fiilis tässä talossa. Se luo jaksamista ja sitä laadukasta varhaiskasvatusta, josta haluamme, että meidät tunnetaan.”

Pilke tarjoaa hyvän päivän puitteet oppia, ihmetellä, kysellä, leikkiä ja kasvaa – turvallisen ja luotettavan aikuisen seurassa

 

Pilke-päiväkodit tekevät hyvän päivän yli 10 000 lapselle Suomessa. Olemme osa tavallisten suomalaisten perheiden arkea kaikkialla maassa. Päiväkodeissamme laadukas, aktiiviseen oppimiseen perustuva varhaiskasvatus kohtaa leikin riemun ja oivaltamisen ilo.

Kaikissa Pilke-päiväkodeissa on sama pilkeläinen tapa toimia: lapselle tarjotaan hyvä päivä aktiiviseen oppimiseen perustuvan, laadukkaan varhaiskasvatuksen parissa, syliä ja turvaa unohtamatta. Luomme hyvän päivän puitteet tarjoamalla lapselle mahdollisuuden oppia, ihmetellä, kysellä, leikkiä ja kasvaa – turvallisen ja luotettavan aikuisen seurassa. Henkilökunnalla on aikaa kohdata lapsi ja perheet aidosti ja yksilöllisesti.

Millaista on lapsiperheen arki Helsingissä? Millaiset puitteet varhaiskasvatuksen on tarjottava tukeakseen perheen elämää pääkaupunkiseudulla? Varhaiskasvatuspaikkaa etsivälle Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla on paljon valinnanvaraa – oma Pilke-päiväkoti voi löytyä kotinurkilta, osaan tullaan kauempaakin. Lue tästä lisää: paikallista ja kodikasta arkea pääkaupungin sykkeessä.

 

Lisätietoja ja tutustu tarkemmin:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää