Tervetuloa Pilkkeen iltapäivätoimintaan!
Tiesithän, että koululaisille on tarjolla turvallista ja ohjattua iltapäivätoimintaa arkipäivisin koulutuntien jälkeen!
Iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää ja kodin kasvatustyötä tasapainottamalla pienten koululaisten iltapäivää. Toiminnassa toteutuu lapsen oikeus vapaa-aikaan, leikkiin, ohjattuun toimintaan, rauhoittumiseen sekä ohjaajan huolenpitoon.
Iltapäivätoiminnan tavoitteena on edistää lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia tukemalla lapsen eettistä kasvua sekä kannustamalla lasta monipuoliseen ja aktiiviseen osallistumiseen. Toiminnan rungon muodostavat koulun kanssa yhteiset käytännöt, jotka ohjaavat lasta ottamaan vastuuta omasta itsestään ja huomioimaan muita.
Pilkkeen iltapäiväkerhon ohjaajat ovat luotettavia, turvallisia aikuisia, joiden kanssa lapsilla on aina mahdollisuus hyvään päivään. Pilkkeen iltapäiväkerhojen toimintaa ohjaavat meille tärkeät arvot: lempeä, utelias, leikkisä, määrätietoinen, kannustava ja sitoutunut.
Mikä iltapäiväkerho on ja kenelle se on tarkoitettu?
Iltapäivätoiminta on tarkoitettu ensisijaisesti 1.- ja 2.-luokkien oppilaille sekä erityisen tuen oppilaille.
Perusopetuksen iltapäivätoiminta perustuu perusopetuslakiin. Lain mukaan kunnat vastaavat pienten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Kunnat voivat järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa itse tai yhdessä muiden kuntien kanssa, tai hankkia tämän palveluna muulta julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta. Pilke järjestää iltapäivätoimintaa kahdeksassa kaupungissa.
Pilke iltapäiväkerho 50 koululla
Pilkkeen iltapäivätoiminta alkoi vuonna 1998, ja tällä hetkellä meillä on iltapäiväkerhoja 50 koululla pääkaupunkiseudulla, Porissa, Porvoossa, Hämeenlinnassa, Hyvinkäällä ja Lappeenrannassa.
Kerhomme toimivat koulupäivinä maanantaista perjantaihin klo 12.00–17.00 yhteistyökoulun tiloissa ja lähiympäristössä (Lappeenrannassa klo 11.30-16.30). Kerhotoimintamme on valvottua, ohjattua ja turvallista.
Iltapäiväkerhon maksut ja hakeminen
Pilkkeen iltapäivätoiminnan kuukausimaksu vaihtelee kunnittain ja sovitun toiminta-ajan (klo 16/17 saakka) mukaan. Kuukausimaksu on n. 100–140 eur / kk. Kerhokohtaiset hinta- ja hakutiedot löydät jokaisen iltapäiväkerhon sivuilta.
Mitä kaikkea Pilkkeen iltapäiväkerhoissa tehdään?
Iltapäivätoimintaa suunnitellessa painotamme leikkiä, luovaa toimintaa ja myönteisiä elämyksiä. Otamme myös lapset mukaan iltapäivätoiminnan sisällön suunnitteluun.
Iltapäiväkerhojemme ohjaajat ovat reippaita ja kekseliäitä, lasta motivoivia ja kannustavia aikuisia. Kokeneella ohjaajalla on aina takataskussaan puuhavinkkejä ja taito pysyä rauhallisena, vaikka lasten tunteet välillä kuumenisivat.
Pilkkeen iltapäiväkerhojen ohjelmaan kuuluu reilusti ulkoilua, leikkimistä, välipala, harrastekerhotuokioita, ja tietenkin läksyjen tekemistä ja rauhoittumista koulupäivän jälkeen. Katso tästä esimerkki iltapäiväkerhon ohjelmasta, jokaisella iltapäiväkerholla on oma päivärytminsä ja viikko-ohjelmansa, johon vaikuttavat muun muassa koulun tilat ja aikataulut sekä lasten lukujärjestykset.
Ulkoilu ja vapaa-aika
Ulkoilemme yhdessä lasten kanssa päivittäin säässä kuin säässä, joten lapsilla on hyvä olla asianmukainen varustus ulkoilua varten. Ulkoilu tapahtuu kerhon mukaan koulun pihalla, lähipuistossa tai koulun viereisessä metsässä. Järjestämme ulkona monipuolisesti toimintaa, esimerkiksi leikkimällä pihaleikkejä ja pelaamalla erilaisia pihapelejä.
Monipuolinen välipala
Iltapäiväkerhossa tarjoillaan monipuolinen ja ravitseva välipala. Välipalan aikana harjoitellaan hyviä pöytätapoja sekä tutustutaan uusiin välipaloihin. Välipalahetkissä huomioidaan vuositeeman mukaiset juhlapyhät sekä muut juhlat. Lisäksi kiinnitämme paljon huomiota kestävän kehityksen ajatuksen mukaisesti jätteiden ja roskien lajitteluun.
Tukea koulunkäyntiin ja oppimiseen
Iltapäiväkerhossa järjestetään rauhallinen läksytuokio. Iltapäiväkerhon ohjaaja valvoo ja on apuna läksyjen tekemisessä, mutta lukuläksyt sekä vastuu läksyjen tarkistamisesta jäävät huoltajille. Tavoitteena on, että lapsi oppii ottamaan vastuuta omista läksyistään ja tekemään ne mahdollisimman hyvin omien taitojensa mukaan.
Päivittäiset harrastusmahdollisuudet
Iltapäivätoiminnassa järjestetään päivittäin harrastekerhoja, esimerkiksi liikuntakerho, askartelukerho, luontokerho, mediakerho ja palloilukerho. Pidämme tärkeänä sitä, että kaikki lapset pääsevät kokeilemaan monipuolisesti erilaisia harrastuksia, liikuntalajeja ja ilmaisun muotoja. Lapsilla on päivittäin aina aikaa myös vapaaseen leikkiin niin sisällä kuin ulkona.
Koululaisten iltapäivätoiminnan tavoitteet
Aamu- ja iltapäivätoiminta jatkaa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kasvatustehtävää. Iltapäiväkerhojen toimintaa ohjaavat perusopetuksen yleiset kasvatustavoitteet, joiden tarkoituksena on tukea lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä sekä luoda pohja hyvälle kasvulle. Tämä tavoite velvoittaa kaikkia aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisessä ja tuottamisessa mukana olevia.
- Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen
- Lapsen hyvinvoinnin, tunne-elämän ja sosiaalisen kehityksen tukeminen
- Eettisen kasvun tukeminen
- Osallisuuden edistäminen, tasa-arvon lisääminen ja syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen.
Pilke iltapäiväkerhojen ohjaajat, lapsen hyvän päivän tekijät huolehtivat lasten turvallisesta ja osallistavasta toiminnasta iltapäivisin koulupäivän jälkeen. Meille on tärkeää, että:
- Lapsi tuntee olonsa turvalliseksi. Läsnä on koulutettu aikuinen, jolla on kykyä kuunnella lasta ja hänen toiveitaan sekä tarvittaessa lohduttaa ja pitää sylissä.
- Lapsi viihtyy iltapäivätoiminnassa sekä pystyy luomaan uusia kaverisuhteita. Periaatteemme on, ettei ketään jätetä leikin ulkopuolelle. Meillä on kiusaamiseen nollatoleranssi.
- Lapsi oppii kerhovuoden aikana aikuisen tukemana ottamaan vastuuta läksyjen teosta ja itsestään sekä huolehtimaan omista tavaroistaan.
- Lapsi oppii hyviä tapoja, kuten kiitos, ole hyvä, anteeksi. Lapsi oppii ottamaan toiset lapset ja aikuiset huomioon sekä tervehtimään.
- Ohjaajat toimivat osallistuvina esimerkkeinä lapsille läpi iltapäivätoiminnan.
- Lapsia osallistetaan monipuoliseen toimintaan ja sen suunnitteluun.
- Lapsi tervehtii aikuisen kerhosta pois lähtiessä ja kiitetään yhdessä päivästä.
Esimerkkiaikataulu iltapäiväkerhon päiväohjelmasta
12.00
12–13.30
13.30–14.30
14.30–15.00
15–16
16–17
17.00
Tutustu Pilkkeen iltapäiväkerhoihin ympäri Suomea
Etsi lähin iltapäiväkerhoUsein kysyttyä iltapäiväkerhoista
Pilkkeen iltapäiväkerhojen hinta vaihtelee kaupungin / kunnan mukaisesti, katso iltapäiväkerhokohtaiset tiedot kerhon verkkosivuilta. Esimerkiksi Helsingissä iltapäivätoiminta maksaa klo 16 saakka 100 eur/kk, ja klo 17 saakka 120 e/kk. Kunta- ja kaupunkikohtaisesti on mahdollista hakea asiakasmaksun vähennystä ja/tai perimättä jättämistä, lisätietoja iltapäiväkerhon sivulta ja oman kotikuntasi verkkosivuilta.
Iltapäivätoiminnan hakuaika on paikkakuntakohtaisesti maalis-toukokuussa seuraavana lukuvuotena alkavaan iltapäivätoimintaan. Iltapäiväkerhoihin voi hakea myös hakuaikojen ulkopuolella.
Toiminnassamme korostuu ulkoilu ja liikunta, koska olemme todenneet sen tärkeäksi vastapainoksi koulupäivälle. Myös vanhemmat ovat toivoneet, että kerhoissamme ulkoiltaisiin mahdollisimman paljon. Puettehan lapsenne niin, että hän voi osallistua kaikkeen toimintaan. Säänmukaiset vaatteet lapsella aina päällä/mukana (sadetakki, ulkohousut, kumisaappaat, lapaset…)
Lapsellanne tulisi olla kerhossa sisävaatteita ja lapasia varalla, varsinkin märkinä vuodenaikoina, jolloin vaatteet saattavat kastua jo koulupäivän aikana eikä kaikissa iltapäiväkerhoissa ole kuivatusmahdollisuuksia märille vaatteille.
Lapsille tarjotaan iltapäiväkerhossa välipala, jossa huomioidaan mahdolliset ruoka-ainerajoitukset ja allergiat. Välipala ei korvaa päivän toista lämmintä ateriaa.