Usein kysyttyä Pilkkeen toiminnasta ja palveluista
Kysymyksiä ja vastauksia Pilkkeestä yrityksenä
Vaikka Pilke on osa kansainvälistä Dibber-konsernia, toimimme Suomessa täysin itsenäisesti suomalaisena yrityksenä.
Kaikki Pilke-päiväkodit noudattavat Suomen varhaiskasvatuslakia sekä sen määrittelemiä henkilöstömitoituksia ja työntekijöiden kelpoisuusvaatimuksia.
Kunnat ja aluehallintovirastot valvovat kaikkia alueellaan toimiva päiväkoteja, sekä kunnallisia että yksityisiä.
Pilke päiväkodit ei ole pörssiyritys.
Pilkkeen omistaa norjalainen perheyritys Dibber. Emoyhtiö Suomessa on viralliselta nimeltään Dibber Early Education Finland Oy.
Pilke on osa kansainvälistä Dibber-konsernia. Dibber on maailmanlaajuisesti toimiva perheyritys, jonka kotipaikka on Norjassa.
Norjassa Dibber toimii nimellä Läringsverkstedet, ja se osti Suomessa Pilke-päiväkodit kesällä 2020.
Emoyhtiö Suomessa on viralliselta nimeltään Dibber Early Education Finland Oy.
Dibberiä ja Pilkettä yhdistää sama pohjoismainen näkemys varhaiskasvatuksesta ja pedagogiikasta sekä yhteinen lapsen etua ja laadukasta varhaiskasvatusta vaaliva arvomaailma.
Pilke on ollut lapsiperheiden tukena jo neljällä vuosikymmenellä. Tänään olemme Suomen suurin lapsiperheitä palveleva yritys.
Pilkkeen juuret ovat kahdessa pienessä paikallisessa päiväkodissa. 1990-luvulta olemme kasvaneet lapsiperheiden palveluja valtakunnallisesti tuottavaksi yritykseksi.
Nimi Pilke päiväkodit on tuli käyttöön vuoden 2014 alussa. Tutustu tästä Pilkkeen tarinaan.
Yksityisiä päiväkotitoimijoita tarvitaan mukaan tuottamaan lasten ja lapsiperheiden palveluja, jotta ne ovat laadukkaita, monipuolisia ja perheiden muuttuvien tarpeiden mukaisia.
Yksityisillä päiväkodeillamme tarjoamme perheille valinnanvaraa, jotta he voivat valita esimerkiksi kotoaan lähellä olevan päiväkodin tai painotteisen varhaiskasvatuksen.
Yksityisten yritysten rooli osana yhteiskunnan palveluverkostoa kasvaa ja vahvistuu jatkossa, sillä Suomen ikärakenteen muuttuessa verorahojen käyttö on oltava entistä tehokkaampaa
Pilkkeen toimitusjohtaja on Mari Puoskari. Puoskari aloitti tehtävässään 1.6.2022.
Takanamme on nopea kasvu Suomen suurimmaksi varhaiskasvatuksen ja lapsiperheiden palveluita tuottavaksi yritykseksi.
Pilkkeen strategian 2024–28 tavoitteena on uusi kestävän kasvun ja menestyksen aika; kannattavuuden vahvistaminen, kilpailukyvyn parantaminen yhteisten toimintamallien avulla ja kannattava kasvu.
Pitkän aikavälin tavoitteemme on olla alan edelläkävijä pedagogiikassa, asiakas- ja työntekijäkokemuksessa.
Arvomme kertovat siitä, miten teemme työtämme ja keitä varten olemme olemassa.
Pilkkeen arvot ovat lempeä, utelias, leikkisä, määrätietoinen, kannustava ja sitoutunut. Tutustu tästä arvoihimme.
Pilkkeellä teemme työtämme lempeyden voimalla. Lempeys on läsnäoloa, kuuntelemista ja empatiaa. Me tiedämme, että sillä voi saada aikaan ihmeitä. Suhtaudumme kaikkeen ja kaikkiin lempeydellä, ja tätä taitoa jaamme eteenpäin myös arjessamme.
Lempeys on osa identiteettiämme ja näkyy vahvasti tavassamme toimia. Arvojemme mukaisesti lempeyteen kuuluu myös vastuunottaminen, jämäkkyys, aikuisuus ja haastavien johtamistilanteiden hoitaminen arvostavasti.
Kun maailma muuttuu ympärillä hurjaa vauhtia, me tarjoamme turvallisen ja kannustavan ympäristön tulevaisuuden taitojen oppimiselle. Siksi sloganimme on: Pilke - Lempeyden voimalla.
Vuoden 2024 alussa Pilke päiväkodit Oy siirtyi Sivistystyönantajat Sivistan jäseneksi yhdessä 24 muun varhaiskasvatusalan toimijan kanssa. Tällä työnantajaliiton vaihdoksella yksityiset päiväkodit haluavat korostaa varhaiskasvatuksen roolia osana koulutuspolkua.
Pilkkeen toimitusjohtaja Mari Puoskari on toiminut 1.1.2024 lähtien myös Sivistan hallituksen jäsenenä.
Työvoimapula on varhaiskasvatuksen keskeisin ja vaikein haaste. Pilkkeellä on yli 2 600 työntekijää, ja meidät nähdään kiinnostavana työnantajana. Saamme tuhansia työhakemuksia vuodessa, mistä olemme iloisia.
Samaan aikaan työvoimapulan ratkaisemiseksi tarvitaan järeitä toimia koko varhaiskasvatusalan vetovoiman lisäämiseksi. Me emme voi tätä haastetta ratkoa yksin, mutta teemme parhaamme omalta osaltamme.
Pilke pyrkii ratkomaan tilannetta muun muassa näillä keinoin:
- Nostamme houkuttelevuuttamme työnantajana lisäämällä omaan työhön vaikuttamisen mahdollisuuksia, tarjoamalla ammatillisen kehityksen polkuja yrityksen sisällä sekä järjestämällä koulutusta ja urakehitysmahdollisuuksia.
- Kehitämme tapoja huolehtia henkilöstömme hyvinvoinnista. Olemme esimerkiksi vuonna 2023 ottaneet käyttöön laajan työterveyshuollon ja aloittaneet oman työhyvinvointiohjelman.
- Investoimme hyvään ja tasalaatuiseen johtamiseen koko yrityksessä koulutuksen keinoin.
- Pilkkeen toiminnan valtakunnallisuus ja kansainvälisyys omistajamme Dibberin kautta antaa mahdollisuuksia siirtyä yrityksen sisällä uusiin tehtäviin toisessa kaupungissa tai maassa.
- Etsimme ja kokeilemme uusia ratkaisuja työvoimapulaan. Olemme muun muassa olleet mukana hankkeissa, joissa on kokeiltu kansainvälisten varhaiskasvatusalan ammattilaisten rekrytointeja päiväkoteihimme.
- Pyrimme vaikuttamaan siihen, että alalle saataisiin lisää koulutuspaikkoja sekä uutta henkilökuntaa muun muassa muuntokoulutusten avulla.
Pilkkeen päiväkodeissa noudatetaan Suomen varhaiskasvatuslakia kaikessa toiminnassa. Lain mukaan päiväkodissa saa olla yhtä aikuista kohden seitsemän yli kolmevuotiasta lasta tai neljä alle kolmevuotiasta lasta.
Henkilöstömitoituksen (hoitajamitoitus) suhdelukua tarkastellaan koko päiväkodin tasolla. Lisäksi henkilöstömitoituksen laskennalliseen suhdelukuun vaikuttaa mm. osapäivähoidossa olevien ja erityisen hoidon ja tarpeen tuen lasten määrä.
Pilke-päiväkodeissa lasten ja aikuisten välinen suhdeluku on oleellinen työmme laadun mittari.
Siksi jokaisessa Pilkkeen päiväkodissa viestitään perheille päivittäin ilmoitustaululla kuluvan päivän suhdeluku. Päiväkodin suhdeluku kertoo sen, kuinka monta lasta ja aikuista on ollut paikalla koko päiväkodissa kunkin päivän aikana.
Lue tästä lisää: Pilke julkaisee päiväkotien aikuisten ja lasten suhdeluvun päivittäin
Pilke on ollut mukana hankkeissa, joissa päiväkoteihimme on rekrytoitu kansainvälisesti työntekijöitä. Kokemuksemme ovat olleet hyviä, ja rohkaisevat meitä etsimään uusia ratkaisuja jatkossakin.
Haluamme ennakkoluulottomasti kokeilla erilaisia tapoja ratkoa alan työvoimahaasteita. Lisäksi haluamme Pilkkeellä elää todeksi niitä arvoja, joista puhumme.
Me arvostamme kansainvälisyyttä ja monimuotoisuutta. Uskomme, että kansainväliset rekrytoinnit ovat yksi tapa syventää entisestään Pilkkeen osaamista
Seuraamme ja selvitämme Pilkkeellä säännöllisesti sekä päiväkotiemme, iltapäiväkerhojemme että lastenhoidon palvelujemme asiakastyytyväisyyttä. Asiakaskokemuksen laatu on yksi tärkeimmistä toimintamme kriteereistä.
Jokaisen päiväkodin asiakastyytyväisyyskysely toteutetaan vuosittain, ja lisäksi selvitämme säännöllisesti uusien asiakasperheiden aloituskokemuksia.
Päiväkotiin hakeminen - kysymyksiä ja vastauksia
Meiltä kysytään usein, minkä ikäisenä päiväkodissa voi aloittaa, pärjääkö lapsi 1-vuotiaana päiväkodissa, sopeutuuko vauva päiväkotiin ja niin edelleen.
Tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus on lapselle hyödyksi. Nuorimmat lapset ovat 9 kuukauden ikäisiä päiväkodeissa. Varhaiskasvatus voi jatkua siihen saakka, kun lapsi noin 6-vuotiaana aloittaa esiopetuksen. Lue tästä lisää: lapsen subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen.
Jokainen lapsi on yksilö ja myös perheiden tilanteet ovat erilaisia. Siksi mitään yhtä oikeaa vastausta ei ole siihen, minkä ikäisenä lapsi voi aloittaa päiväkodissa. Monet vanhemmat kuitenkin pohtivat, milloin lapsi voisi aikaisintaan aloittaa päivähoidon.
Jos haluat keskustella oman lapsesi päiväkodin aloitukseen sopivasta iästä tai tähän liittyvistä kysymyksistä, voit olla yhteydessä alueesi Pilkkeen päiväkodin johtajaan. Juttelemme kanssasi mielellään – vanhempien kysymykset tai huolet päiväkodin aloitukseen liittyen ovat meille tuttuja!
Voit tehdä päiväkotihakemuksen Pilkkeen päiväkotiin milloin vain!
Tyypillisesti päiväkotipaikan hakeminen ja löytäminen on perheissä ajankohtaista noin 4–10 kuukautta ennen varhaiskasvatuksen aloittamista. Suosittelemme kuitenkin tekemään hakemuksen heti, kun tarve on tiedossa. Näin varmistat lapsellesi toivomasi päiväkotipaikan ja aloitusajankohdan.
- Paikkatiedustelut, lisätiedot ja tutusmiskäynnit - ota yhteyttä!
- Voit myös olla suoraan yhteydessä lähimmän ja/tai toivomasi Pilke-päiväkodin johtajaan. Löydät päiväkotiemme esittelyn ja yhteystiedot Pilkkeen päiväkotien karttahausta.
- Päiväkotihakemuksen tekeminen on helppoa ja nopeaa, eikä se sido mihinkään: Lähetä tästä hakemus varhaiskasvatukseen Pilke-päiväkotiin!
Lapsi voi aloittaa päiväkodeissamme toivottuna ajankohtana päiväkodin paikkatilanteen mukaan. Parhaimmassa tapauksessa, jos päiväkodissa on tilaa, vaikka heti seuraavana arkipäivänä.
Jos toivomassasi päiväkodissa ei ole juuri nyt paikkoja vapaana, voit jättää hakemuksenne jonoon. Tilanne päiväkodeissamme muuttuu joskus nopeastikin, ja silloin tarjoamme vapautuvaa paikkaa jonossa oleville perheille.
Perhe voi valita, mihin päiväkotiin ensisijaisesti hakee paikkaa lapselleen. Kun valitset yksityisen varhaiskasvatuksen, perheitä tuetaan kahdella eri tavalla yksityisen päiväkodin asiakasmaksuissa. Kotikunnastasi riippuen saat joko palvelusetelin tai Kelan yksityisen hoidon tukea päiväkodin asiakasmaksuun.
Pilke-päiväkotiin voi hakea milloin tahansa: Näin haet päiväkotipaikkaa
- Suosittelemme tekemään päiväkotihakemuksen heti, kun tarve on tiedossa.
- Hakemuksen lähettäminen ei vielä sido mihinkään.
- Jos päiväkodissa on tilaa, vahvistamme pikimmiten paikan toivotulle aloitusajakohdalle.
- Jos toivomassasi päiväkodissa ei ole juuri nyt paikkoja vapaana, voit jättää hakemuksenne jonoon. Tilanne päiväkodeissamme muuttuu joskus nopeastikin, ja silloin tarjoamme vapautuvaa paikkaa jonossa oleville perheille.
Kun päiväkotiin hakeminen on ajankohtaista, suosittelemme tutustumaan oman lähialueen päiväkoteihin ja niiden toimintaan. Lue lisää artikkelistamme tutustumiskäynnistä päiväkotiin ja mitä kannattaa huomioida päiväkodin valinnassa.
Täytä ja lähetä tästä hakemus varhaiskasvatukseen Pilke-päiväkotiin!
Hakemuksen tekeminen on helppoa ja nopeaa, se vie vain muutaman minuutin aikaa. Hakemukseen ei tarvita mitään liitetiedostoja, täytä hakemuslomakkeelle:
- lapsen tiedot
- yhteystiedot
- huoltajan/huoltajien tiedot
- hoidon tarve (kokoaikainen, osa-aikainen, esiopetus, jokin muu)
- toivottu aloituspäivä
- lisätiedot (allergiat ja muut lisätoiveet ja -huomiot)
Lähetettyäsi hakemuksen, saat siitä sähköpostiisi kuittauksen. Päiväkodin johtaja on sinuun yhteydessä kahden päivän kuluessa.
Lue lisää:
- Ennen hakupäätöksen tekemistä voit tutustua oman lähialueesi Pilke-päiväkoteihin hyödyntämällä sivuillamme olevaa päiväkotien hakua
- Ota yhteyttä, kysy lisää, sovi tutustumiskäynti päiväkotiin
- Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä perheille ensimmäistä päiväkotipaikkaa hakiessa.
Sekä kunnallisissa että yksityisissä päiväkodeissa peritään asiakasmaksu, jonka määrään vaikuttavat perheen koko, vanhempien tulot ja lapsen päivittäinen hoitoaika. Tietoa päiväkodin asiakasmaksun hinnoista löydät jokaisen päiväkodin omalta sivulta - etsi lähin Pilke-päiväkoti tästä.
Yksityisen päiväkodin hintaan voi saada joko varhaiskasvatuksen palvelusetelin tai Kelan yksityisen hoidon tukea. Kun haet paikkaa Pilkkeen päiväkodista, saat päiväkodin johtajalta lisää tietoa siitä, miten omassa kunnassasi tuetaan yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Saat myös tietoa siitä, miten tukia haetaan, ja missä vaiheessa hakemus kuuluu tehdä.
Kuntien käytännöt vaihtelevat, mutta Pilkkeen päiväkotien johtajat tuntevat ne hyvin. Vastaamme perheiden kysymyksiin mielellämme – ole meihin yhteydessä!
Löydät päiväkotiemme yhteystiedot Pilkkeen päiväkotien hakutyökalusta.
Sekä yksityistä että kunnallista varhaiskasvatusta säätelevät samat lait, laatuvaatimukset ja henkilöstömitoitukset, ja kunta myös valvoo niitä.
Yksityinen päiväkoti pystyy joustavammin tarjoamaan perheille erilaisia vaihtoehtoja. Tutustu Pilkkeen päiväkotien toimintaan ja painotettuun varhaiskasvatukseen tai erityisiin palveluihin päiväkotien omilla sivuilla.
Tervetuloa tutustumiskäynnille lähimpään Pilke-päiväkotiin!
Kyllä, Pilkkeen päiväkodit ovat yksityisiä päiväkoteja.
Päiväkoteja on kunnallisia ja yksityisiä, kuten Pilke-päiväkodit. Jokainen perhe voi itse valita, mihin päiväkotiin ensisijaisesti hakee. Lue tästä lisää päiväkotiin hakemisesta tai ota meihin yhteyttä.
Monissa päiväkodeissamme on mahdollisuus valita myös eri tavoin painotettua varhaiskasvatusta: kielet, luonto, liikunta, musiikki, tiede, taide ja ilmaisu, tutustu tästä päiväkoteihimme.
Yksityisiä päiväkotitoimijoita tarvitaan mukaan tuottamaan lasten ja lapsiperheiden palveluja, jotta ne ovat laadukkaita, monipuolisia ja perheiden muuttuvien tarpeiden mukaisia.
Yksityisillä päiväkodeillamme tarjoamme perheille valinnanvaraa, jotta he voivat valita esimerkiksi kotoaan lähellä olevan päiväkodin tai painotteisen varhaiskasvatuksen.
Yksityisten yritysten rooli osana yhteiskunnan palveluverkostoa kasvaa ja vahvistuu jatkossa, sillä Suomen ikärakenteen muuttuessa verorahojen käyttö on oltava entistä tehokkaampaa
Kyllä voi hakea. Päiväkotihakemuksen tekeminen ei vielä sido mihinkään vaan myöhemmin tehdään erikseen vielä palvelusopimus. Kannattaa vierailla muutamassa päiväkodissa ja tehdä vasta sitten lopullinen päätös.
Meille saa aina tulla tutustumaan! Sovi tutustumiskäynnistä suoraan päiväkodin johtajan kanssa.
Meille Pilkkeellä on tärkeää, että jokainen lapsi perheineen on tervetullut päiväkoteihimme.
Pilke-päiväkodeissa toteutetaan kehityksen ja oppimisen tuen kolmitasoista mallia, joka sisältää tukimateriaalia henkilöstölle tuen tarpeen kartoitukseen ja sen järjestämiseen käytännössä. Pilkkeellä tehdään yhteistyötä sekä kunnallisten että Pilkkeen omien ja ostopalveluna palvelua tuottavien varhaiskasvatuksen erityisopettajien kanssa.
Yksityinen varhaiskasvatus toimii kunnan omia palveluita täydentävänä ja tukevana palveluntuottajana. Yksityinen palveluntuottaja tuottaa varhaiskasvatuspalveluita kunnan esittämien reunaehtojen mukaisesti. Pilkkeen päiväkodeissa toimitaan kunnan antamien ohjeiden mukaisesti ja tehdään vahvaa yhteistyötä tukea tarvitsevien lasten varhaiskasvatuksen järjestymiseksi lapsen edun mukaisesti.
Mikäli lapsen edun mukaisuus vaatii pienryhmä- tai erityisryhmäpaikkaa, toteutuu se kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Jos perheessä on erityistä tukea tarvitseva lapsi, ja perhe toivoo paikkaa Pilkkeen päiväkodissa, suosittelemme lämpimästi keskustelemaan sekä Pilkkeen päiväkodin johtajan että oman kunnan varhaiskasvatuksen palveluohjauksen kanssa.
Parhaimmassa tapauksessa, jos päiväkodissa on tilaa, vaikka heti seuraavana arkipäivänä.
Ota yhteyttä, kysy päiväkotipaikoista tai sovi tutustumiskäynti!
- Löydät päiväkotiemme esittelyn ja yhteystiedot Pilkkeen päiväkotien hausta.
- Lähetä tästä hakemus varhaiskasvatukseen Pilke-päiväkotiin!
Jos toivomassasi päiväkodissa ei ole juuri nyt paikkoja vapaana, voit jättää hakemuksenne jonoon. Tilanne päiväkodeissamme muuttuu joskus nopeastikin, ja silloin tarjoamme vapautuvaa paikkaa jonossa oleville perheille.
Suosittelemme perheille aina tutustumista päiväkoteihin paikan päällä, jos vain mahdollista, ennen päiväkotiin hakemista.
Tutustumiskäynnillä pääset kurkistamaan juuri kyseisen Pilke-päiväkodin arkeen, tiloihin ja toimintaan päiväkodin johtajan kanssa; tutustumme puolin ja toisin, vastaamme kysymyksiisi ja kerromme tarkemmin päiväkotiin hakemisesta ja sen aloituksesta.
Kun ensimmäinen päiväkotipäivä lopulta koittaa, lapsi tulee jo valmiiksi tuttuun paikkaan ja tapaa ehkä jo tuttuja kavereitakin. Lue tästä artikkelistamme lisää, miksi suosittelemme tutustumiskäyntia!
Tervetuloa tutustumaan lähimpään Pilke-päiväkotiin!
Ei ole. Päiväkotihakemuksen tekeminen ei vielä sido mihinkään vaan myöhemmin tehdään erikseen vielä palvelusopimus.
Hakea voi aina ja suosittelemme tulemaan tutustumaan lähimpään Pilke-päiväkotiin: ota yhteyttä!
Vaikka monilla alueilla on paljon kysyntää, on päiväkotipaikka mahdollista saada hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.
Jokaisen päiväkotimme sivulla näet, onko päiväkodissa tilaa juuri nyt. Jos toivomassasi päiväkodissa ei ole juuri nyt paikkoja vapaana, voit jättää hakemuksenne jonoon.
Tilanne päiväkodeissamme muuttuu joskus nopeastikin, ja silloin tarjoamme vapautuvaa paikkaa jonossa oleville perheille.
Kysy meiltä lisää:
Päiväkodin hinta - kysymyksiä ja vastauksia asiakasmaksuista
Monia vanhempia kiinnostaa yksityisen päiväkodin hinta. Yksityinen päiväkoti ei välttämättä ole yhtään sen kalliimpi kuin kunnallinenkaan. Sekä kunnallisissa että yksityisissä päiväkodeissa peritään asiakasmaksu, jonka määrään vaikuttavat perheen koko, vanhempien tulot ja lapsen päivittäinen hoitoaika.
Kaupungeilla ja kunnilla on erilaisia käytäntöjä siinä, miten ne tukevat yksityisen varhaiskasvatuksen valinneita perheitä. Useimmat kunnat myöntävät yksityisen päivähoidon hinnan kattamiseen palvelusetelin tai perheellä on mahdollista hakea Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea, lue tästä lisää.
Saat tarkempaa tietoa kysymällä asiasta lähimmän Pilke-päiväkotisi johtajalta tai tutustumalla päiväkodin verkkosivuihin ja ko. Pilke-päiväkodin hintoihin / asiakasmaksuihin: etsi lähin Pilke- päiväkoti täältä.
Perheen maksaman varhaiskasvatuksen asiakasmaksun suuruuteen vaikuttavat perheen tulot, perheen koko ja lapsen varhaiskasvatuksen tarve eli hoitopäivän pituus.
Useimmat kunnat myöntävät yksityisen päivähoidon hinnan kattamiseen varhaiskasvatuksen palvelusetelin tai perheellä on mahdollista hakea Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea, lue tästä lisää päivähoitomaksun tukimuodoista.
Oman perheesi palvelusetelin tai yksityisen hoidon tuen tarkat määrät selviävät olemalla yhteydessä kotikuntaan tai Kelaan. Paikallisen Pilkkeen päiväkodin johtajat auttavat myös mielellään, sillä he tuntevat oman alueensa tilanteen tarkasti.
Käytännössä perhe maksaa päiväkodin asiakasmaksuna omavastuuosuuden; kunta maksaa palveluseteliosuuden ja vastaavasti Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan Pilkkeelle.
Yksityinen päiväkoti ei välttämättä ole yhtään sen kalliimpi kuin kunnallinenkaan. Sekä kunnallisissa että yksityisissä päiväkodeissa peritään asiakasmaksu, jonka määrään vaikuttavat perheen koko, vanhempien tulot ja lapsen päivittäinen hoitoaika.
Kaupungeilla ja kunnilla on erilaisia käytäntöjä siinä, miten ne tukevat yksityisen varhaiskasvatuksen valinneita perheitä. Useimmat kunnat myöntävät yksityisen päivähoidon hinnan kattamiseen palvelusetelin tai perheellä on mahdollista hakea Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea, lue tästä lisää.
Jokaisen Pilke-päiväkodin hinnat löydät päiväkodin omalta sivulta - etsi lähin Pilke-päiväkoti tästä.
Sekä kunnallisissa että yksityisissä päiväkodeissa peritään asiakasmaksu, jonka määrään vaikuttavat perheen koko, vanhempien tulot ja lapsen päivittäinen hoitoaika. Tietoa päiväkodin asiakasmaksun hinnoista löydät jokaisen päiväkodin omalta sivulta - etsi lähin Pilke-päiväkoti tästä.
Yksityisen päiväkodin hintaan voi saada joko varhaiskasvatuksen palvelusetelin tai Kelan yksityisen hoidon tukea. Kun haet paikkaa Pilkkeen päiväkodista, saat päiväkodin johtajalta lisää tietoa siitä, miten omassa kunnassasi tuetaan yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Saat myös tietoa siitä, miten tukia haetaan, ja missä vaiheessa hakemus kuuluu tehdä.
Kuntien käytännöt vaihtelevat, mutta Pilkkeen päiväkotien johtajat tuntevat ne hyvin. Vastaamme perheiden kysymyksiin mielellämme – ole meihin yhteydessä!
Löydät päiväkotiemme yhteystiedot Pilkkeen päiväkotien hakutyökalusta.
Kyllä, Pilkkeen päiväkotimaksuun voi saada varhaiskasvatuksen palvelusetelin.
Omasta asuinkunnasta riippuen perheelle voidaan myöntää joko kunnan palveluseteli tai Kelan yksityisen hoidon tuki, lue tästä lisää.
Palvelusetelin tai yksityisen hoidon tuen avulla Pilkkeen päiväkodin asiakasmaksu perheelle ei välttämättä ole yhtään sen suurempi kuin kunnallisen päiväkodin.
Jokaisen Pilke-päiväkodin omalla sivulla on tietoa kyseisen päiväkodin asiakasmaksun hinnoista. Ota yhteyttä päiväkodin johtajaan, hän neuvoo mielellään, miten omassa kunnassasi tuetaan yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Saat myös tietoa siitä, miten tukea haetaan, ja missä vaiheessa hakemus kuuluu tehdä.
Kyllä, Pilkkeen päiväkotimaksuun voi saada Kelan yksityisen hoidon tukea.
Omasta asuinkunnasta riippuen perheelle voidaan myöntää joko kunnan palveluseteli tai Kelan yksityisen hoidon tuki, lue tästä lisää.
Palvelusetelin tai yksityisen hoidon tuen avulla Pilkkeen päiväkodin asiakasmaksu perheelle ei välttämättä ole yhtään sen suurempi kuin kunnallisen päiväkodin.
Jokaisen Pilke-päiväkodin omalla sivulla on tietoa kyseisen päiväkodin asiakasmaksun hinnoista. Ota yhteyttä päiväkodin johtajaan, hän neuvoo mielellään, miten omassa kunnassasi tuetaan yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Saat myös tietoa siitä, miten tukea haetaan, ja missä vaiheessa hakemus kuuluu tehdä.
Kuukausittain maksettava päiväkodin asiakasmaksu perustuu varhaiskasvatuksen palvelusopimukseen, joka tehdään jokaisesta lapsesta erikseen. Pääsääntöisesti päiväkodin asiakasmaksu maksetaan jälkikäteen, seuraavan kuukauden 15. päivänä. Palvelusopimuksesta löytyvät tarkemmat sopimusehdot.
Pilke päiväkodit on vuosien saatossa ostanut useampia paikallisia yksityisiä päiväkoteja, ja siksi osaan päiväkodeistamme on edelleen erilliset laskutustiedot.
Arki päiväkodissa - kysymyksiä ja vastauksia
Kokemuksemme mukaan kyllä. Ymmärrämme, että jokainen lapsi on yksilö. Tuemme heitä varhaiskasvatuksen eri vaiheissa juuri sellaisella tavalla, kuin mitä lapsi tarvitsee.
Tiedämme myös, että tämä asia mietityttää monia perheitä. Kokemuksemme mukaan päiväkodin aloitusta voi kuitenkin helpottaa monin tavoin. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa ja vinkkejä perheille kun lapsi aloittaa päiväkodissa.
Alla muutama käytännön vinkki, joilla lapsesi varhaiskasvatuksen aloitusvaihe sujuu kaikkien kannalta mahdollisimman mukavasti:
- Säännölliset varhaiskasvatusajat.
- Selkeä päivärytmi.
- Selkeä, lyhyt hyvästely lasta päiväkotiin tuodessa.
- Perheen myönteinen asennoituminen päiväkotiin.
- Avoin ihmettely on sallittua, meiltä saa aina kysyä! Ota yhteyttä suoraan päiväkotiin tai lähetä meille viesti/kysymyksesi.
Jokaisen päiväkodin arki rakentuu aina yksilöllisesti päiväkodin koon ja sen omien tavoitteiden mukaisesti. Päiväkotimme ovat auki joustavasti perheiden tarpeiden mukaan klo 6–18 välillä.
Oman päiväkotisi aukioloajat löydät päiväkodin omilta sivuilta - lisätietoja saat päiväkodin johtajalta.
Ruokailujen aikataulu on aina päiväkoti- ja ryhmäkohtainen. Pääsääntöisesti päiväkodeissamme aamiainen on klo 8.00, lounas n. klo 11.15 ja välipala n. klo 14.
Aamiainen tarjoillaan vain niille lapsille, joiden hoitosopimuksen mukainen hoitoaika alkaa aamulla ennen klo 9. Tarkemmat tiedot ruokailujen aikataulusta saat aina oman / lähipäiväkotisi johtajalta.
Moni vanhempi pohtii, miten lapsen päiväunet päiväkodissa sujuvat. Kaikille lapsille annetaan mahdollisuus lepoon/nukkumiseen nukkarissa, joka on rauhallinen ympäristö päivälevolle päiväkodissa.
Lasten aivot muovautuvat ja kehittyvät kiihkeimmin varhaislapsuudessa. Huima kehitys vaatii myös riittävän määrän lepoa ja unta. Tämän takia on tärkeää, että lapsi voi nukkua päiväunet päiväkodissa. Jos lapsi nukahtaa lepohetkellä, hänellä on tarve uneen ja sille suomme mahdollisuuden. On hyvä muistaa, että lapsen unentarve on aina yksilöllinen.
On myös tavallista, että lapsi ei nuku päiväkodissa. Tällöin hän rauhoittuu hetkeksi kuuntelemaan satua tai musiikkia ennen päivän muihin puuhiin palaamista. Jos lapsen päiväunet päiväkodissa mietityttävät, varhaiskasvatuksen ammattilaisemme juttelevat mielellään niistä kanssasi.
Pilkkeen päiväkodeissa noudatetaan Suomen varhaiskasvatuslakia kaikessa toiminnassa. Yhdessä päiväkodin ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä korkeintaan kolmea kasvattajaa vastaavaa määrää lapsia, vaikka kasvattajia olisi enemmän. Tämä tarkoittaa käytännössä:
- alle 3-vuotiaiden ryhmässä voi olla korkeintaan 12 lasta (1 kasvattaja / 4 lasta)
- yli 3-vuotiaiden ryhmässä korkeintaan 21 lasta (1 kasvattaja / 7 lasta)
Pilke-päiväkodeissa lasten ja aikuisten välinen suhdeluku on oleellinen työmme laadun mittari.
Siksi jokaisessa Pilkkeen päiväkodissa viestitään perheille päivittäin ilmoitustaululla kuluvan päivän suhdeluku. Päiväkodin suhdeluku kertoo sen, kuinka monta lasta ja aikuista on ollut paikalla koko päiväkodissa kunkin päivän aikana.
Lue tästä lisää: Pilke julkaisee päiväkotien aikuisten ja lasten suhdeluvun päivittäin
Loma-aikoina päiväkodeissa on vähemmän lapsia, sillä monet perheet lomailevat ja lapset ovat kotona. Siksi osa päiväkodeistamme on kiinni ja osa auki. Auki olevat päivystävät päiväkodit tarjoavat hoitopaikan kaikille niille alueen Pilkkeen päiväkotien lapsille, jotka tarvitsevat varhaiskasvatusta. Päivystävissä päiväkodeissa työskentelee Pilkkeen omia varhaiskasvattajia saman alueen eri päiväkodeista.
Ilmoitamme hyvissä ajoin tiedot loma-aikojen aukioloajoista ja alueen päivystävistä Pilke-päiväkodeista.
Kysy tarkemmat aukioloajat kunkin päiväkodin johtajalta: Pilke-päiväkodit ja yhteystiedot löydät täältä.
Ruoka ja ruokailu päiväkodissa - kysymyksiä ja vastauksia
Pilkkeen päiväkodeissa on pääsääntöisesti sama ruokalista ympäri Suomen, päiväkoti- ja ajankohtaiset muutokset huomioiden. Ruokalista toistuu 4–5 viikon jaksoissa. Löydät ruokalistan tästä, DaisyFamilystä ja se on myös esillä päiväkodissa.
Päiväkodissa tarjotaan aamupala, lounas ja välipala. Pilkkeen päiväkodeissa tarjoamme lapsille kotimaista, terveellistä ja maukasta ruokaa, joka on monipuolista ja helppoa syödä, sillä se on maultaan ja rakenteeltaan lapsille suunniteltua.
Jokaisessa päiväkodissamme on päiväkotihuoltaja, joka vastaa ruoan lämmittämisestä ja ruokalistan mukaisesta muusta tarjottavasta. Lue lisää: Ruoka ja ruokailu Pilkkeen päiväkodeissa
Ruokailujen aikataulu on aina päiväkoti- ja ryhmäkohtainen. Pääsääntöisesti päiväkodeissamme aamiainen on klo 8.00, lounas n. klo 11.15 ja välipala n. klo 14.
Aamiainen tarjoillaan vain niille lapsille, joiden hoitosopimuksen mukainen hoitoaika alkaa aamulla ennen klo 9. Tarkemmat tiedot ruokailujen aikataulusta saat aina oman / lähipäiväkotisi johtajalta.
Päivän touhuissa tulee nälkä. Ruokailut ovat kiireettömiä hetkiä ja aina päiväkodin aikuisten vastuulla. Aikuiset istuvat yhdessä lasten kanssa pöydässä ja osallistuvat ruokailuun ja yhteiseen keskusteluun. Läsnä olevat aikuiset näkevät tilanteen ja pystyvät tukemaan sitä, että lapset syövät riittävästi ja monipuolisesti.
Aivan pienemmille lapsille aikuinen jakaa ruoan, isommat lapset ottavat ruoan itse. Annostellessa lapsilta kysytään, miten paljon ruokaa on sopivasti. Aikuiset ohjaavat aina tilannetta, ja huolehtivat että myös leipä ja juoma ovat osana lasten ruokaa.
Tarvittaessa päiväkodin aikuisilla on käytössä ”maistelukortit” houkutteluna niille lapsille, jotka eivät halua syödä tai maistaa ruokaa. Esimerkiksi sovimme lapsen kanssa yhdessä, että lapsi valitsee 3 maistelukorttia, ja aina kun lapsi on maistanut, hän saa kääntää kortin ja katsoa, mikä kuva kortin toisella puolella on.
Päiväkodin ruokailuajat on rytmitetty siten, että ne ovat riittäviä päiväkotipäivän ajaksi. Silti varsinkin pitkinä hoitopäivinä lapsilla saattaa iltapäivällä tulla nälkä. Suosittelemmekin vanhempia varaamaan kotimatkalle terveellisen välipalan, erityisesti jos tiedossa on pitkä aika seuraavaan ruokailuun tai nälkäkiukku iskee helposti.
Aikuinen on aina sensitiivisesti ja tilanneherkästi läsnä ruokailussa. Pienille lapsille ruoka annostellaan lautaselle. Ruokailu sujuu hienosti sormiruokaillen ja tarpeen mukaan syöttäen.
Luontaisesti lapsi haluaa kokeilla, ja pienet lapset seuraavat tarkasti vieressä istuvan ja erityisesti isompien lasten esimerkkiä! Lusikan ja haarukan käyttöä opettelemme lapsitahtisesti ja siihen annetaan heti mahdollisuus, kun lapsi on itse kiinnostunut. Tuttipullosta siirrytään samoin ensin nokkamukiin ja myöhemmin lasin käyttöön.
Päiväkodissa tarjoillaan ruokajuomana maitoa ja vettä. Pilke-päiväkodeissa lapselle tarjotaan perheen toiveen ja ilmoituksen mukaisesti joko rasvatonta maitoa, laktoositonta rasvatonta maitoa, kaura- tai soijamaitoa, ja ruokavalion niin edellyttäessä myös mantelimaitoa on saatavilla.
Alle 12-kuukauden ikäisille tarjotaan äidinmaidonkorviketta perheen toiveen mukaan. Tuothan tarpeen mukaan oman tuttipullon lapselle päiväkotiin.
Lähtökohtaisesti kaikki reseptivapaat maidot ovat järjestettävissä päiväkodin kautta. Jos kyseessä on reseptillinen tuote, perhe hankkii ja toimittaa itse maidon päiväkotiin.
Kysy lisää ja keskustele tarkemmin suoraan päiväkodin johtajan kanssa!
Juoma kuuluu aina ruokailutilanteisiin, ruokajuomana päiväkodissa on tarjolla maitoa ja vettä. Mehua on tarjolla vain erityistilanteissa.
Juominen on turvallisuusasia erityisesti lämpimän sään aikaan. Siksi pyydämme perheitä tuomaan lapselle oman, nimetyn juomapullon mukaan päiväkotiin ja retkille. Juomapullot ovat ylipäätään äärimmäisen tärkeä asia lapsille, niitä halutaan kuljetella mukana!
Päiväkodin aikuisilla on ulkoilutilanteissa ja retkillä aina tarpeen mukaan mukana vesikannut ja mukit. Ja esimerkiksi retkien jälkeen tarjotaan sisällä ensin vettä, ettei janoisten tarvitse odottaa ruokailuun saakka.
Retket ja ruokailu on ihana yhdistelmä! Missä muualla ruoka maistuu niin hyvältä kuin retkillä, ja lapset nauttivat eväsretkistä.
Retkistä ja kotoa tuotavista eväistä ilmoitetaan aina etukäteen ohjeineen koteihin. Hyviä eväitä ovat mm. napostelujuurekset ja -vihannekset, eväspatukat, voileivät sekä mehu tai muu juoma juomapulloon.
Maastoon ei jätetä pakkauksia tai muita roskia, vaan ne tuodaan takaisin päiväkodille ja lajitellaan asianmukaisesti jätteeseen tai kierrätykseen.
Päiväkodissa saattaa olla ohjelmassa silloin tällöin myös retkiä, joissa päiväkodin lounas tai välipala syödään vaikkapa metsässä tai muualla maastossa. Silloin otamme esimerkiksi lämpimän keiton ja muut ruokatarpeet mukaan. Joskus saatamme myös leipoa retkelle mukaan sämpylät yhdessä lasten kanssa.
Erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan päiväkotiemme ruoan valmistuksessa ja ruokailuissa. Pilke-päiväkodeissa on saatavilla laktoositonta ruokaa sekä kasvis- ja vegaaniruokaa eettisin perustein.
Varhaiskasvatussuosituksiin perustuen on lapsen edun mukaista, ettei ruokavaliosta suljeta pois mitään sellaista, mikä ei ole välttämätöntä poistaa. Siksi tarvitsemme allergioista aina lääkärintodistuksen, muutoin riittää perheen ilmoitus ruokavaliosta.
Uusia ruoka-aineita ei koskaan kokeilla lapsen ruokavalioon päiväkodissa vaan lapsen huoltajat kokeilevat uusien ruoka-aineiden soveltuvuutta kotona ja ilmoittavat päiväkotiin, jos lasten allergiat muuttuvat ja lapsi voikin syödä aiemmin allergisoivaa ruokaa.
Pilke-päiväkodeissa on käytössä sisäinen turvallisuusohjeistuksemme lasten allergioihin ja vakaviin allergisiin reaktioihin (mm. Epipen-injektionesteen käyttö) liittyen. On tärkeää, että ryhmien aikuisilla on aina ajantasainen tieto lasten allergioista – ja tämä tieto on aina myös sijaisille esillä – jotta he pystyvät varmistamaan oikean ruoan jokaiselle lapselle.
Kysy lisää ja keskustele tarkemmin suoraan päiväkodin johtajan kanssa!
Lähtökohtaisesti päiväkoti ei järjestä xylitol-tuotteita lapsille, ne ovat aina perheen omalla vastuulla. Käytännössä useissa päiväkodeistamme sovitaan vanhempainilloissa, josko esim. vanhempaintoimikunta tai ryhmä perheitä järjestää yhteishankinnan xylitol-tuotteille.
Huomioimme lasten syntymäpäivät ja juhlistamme niitä yhdessä päiväkodissa.
Ymmärrämme, että herkuttelu kuuluu syntymäpäiviin. Päiväkodissa on aina huolehdittava mm. tarjoilujen kylmäketjuista, lasten yhdenvertaisuudesta ja kaikista allergeeneista, ja halutaan välttää ylimääräistä sokeria. Ja siksi mm. itsetehdyt tuotteet, karkit tai jäätelö eivät ole sopivia tarjottavia päiväkodissa. Hyviä herkkuja ovat esimerkiksi keksit, maissinaksut, kuivatut marjat ja hedelmät sekä ylipäätänsä sellaiset kuivatuotteet, joissa on selkeät pakkausmerkinnät. Keskustele synttärijuhlan vietosta ja tarjoilusta aina etukäteen päiväkodin aikuisten kanssa.
Juhlimme tietenkin myös kalenterivuoden juhlia ja kansainvälisyysviikkoja. Ne ovat tärkeä osa varhaiskasvatusta, tutustumme juhlatapoihin, kulttuuriin ja perinteisiin, ja näkyvät usein myös ruokailussa. Tällaisia ovat esimerkiksi laskiaispullat, jouluruoka, etniset ruokakulttuurit tai vappusimat ja munkit.
Pilke-päiväkotien ruokayhteistyökumppani on Feelia Oy. Yhteistyömme alkoi Feelian pilotoimalla palvelua Varsinais-Suomen alueella, ja vuoden 2024 alussa mukana toimituksissa ovat kaikki Pilkkeen päiväkodit ympäri Suomen. Ruoka toimitetaan päiväkoteihin viikoittain kylmänä ja päiväkotihuoltajat lämmittävät sen tarjoiltavaksi päiväkodeissa. Lue lisää: Ruoka ja ruokailu Pilkkeen päiväkodeissa
Yhteistyökumppanimme Feelia toimittaa ruoan viikoittain kylmätoimituksena päiväkoteihin. Tämä pienentää hiilijalanjälkeämme huomattavasti sen sijaan, että päiväkoteihin toimitettaisiin päivittäin lämmin valmisruoka. Koska kylmänä päiväkoteihin tulevaa ruokaa voidaan lämmittää vain paikalla olevien lasten mukainen tarvittava määrä, vähentää se myös ruokahävikkiämme 20–30 %. Pyrimme jatkuvasti optimoimaan tarvittavan ruoan määrää. Lue lisää: Ruoka ja ruokailu Pilkkeen päiväkodeissa
Pilke-päiväkotien varhaiskasvatus - kysymyksiä ja vastauksia
Varhaiskasvatus on uudehko sana, jota on alettu käyttää vuoden 2016 varhaiskasvatuslain uudistamisen jälkeen. Sitä ennen puhuttiin päivähoidosta.
Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka.
Varhaiskasvatustoiminta kuuluu kunnissa opetustoimen alaisuuteen, kun aiemmin päivähoito oli sosiaalitoimen osa. Aivan pienillä lapsilla hoivan ja hoidon merkitys hyvän päivän luomisessa on kaikkein tärkeintä, mutta lapsen kasvaessa varhaiskasvatuksessa saavat painoa myös opetus ja kasvatus.
Kaikki yksityiset päiväkodit ovat sen kunnan hyväksymiä ja valvomia, missä päiväkoti sijaitsee. Yksityiset päiväkodit kuten Pilke noudattavat samaa varhaiskasvatuslakia ja valtakunnallista varhaiskasvatussuunnitelmaa kuin kunnallisetkin päiväkodit. Kunnat myös valvovat toimintaamme valvontakäyntien, ohjauksen ja auditointien avulla.
Suomalainen yksityinen varhaiskasvatus edustaa kokonaisuudessaan Pohjoismaiden kärkeä. Sekä asiakastyytyväisyyttä että kuntien näkemyksiä luotaavat selvitykset viime vuosilta osoittavat, että yksityinen toiminta koetaan laadultaan hyväksi ja yhteistyö kunnan kanssa toimivaksi.
Yksityisissä päiväkodeissa laatua rakennetaan esimerkiksi kehittämällä pedagogiikkaa, panostamalla henkilöstön hyvinvointiin ja osaamiseen sekä rakentamalla asiakasperheiden tarpeisiin vastaavia palveluita muun muassa digitalisaatiota hyödyntäen.
Millaista on yksityinen varhaiskasvatus Suomessa? Lue myytit ja tutustu alaan:
Lataa tästä julkaisu yksityisestä varhaiskasvatuksesta (pdf).
Kaikki yksityiset päiväkodit ovat sen kunnan hyväksymiä ja valvomia, missä päiväkoti sijaitsee. Yksityiset päiväkodit kuten Pilke noudattavat samaa varhaiskasvatuslakia ja valtakunnallista varhaiskasvatussuunnitelmaa kuin kunnallisetkin päiväkodit. Kunnat myös valvovat toimintaamme valvontakäyntien, ohjauksen ja auditointien avulla.
Suomalainen yksityinen varhaiskasvatus edustaa kokonaisuudessaan Pohjoismaiden kärkeä. Sekä asiakastyytyväisyyttä että kuntien näkemyksiä luotaavat selvitykset viime vuosilta osoittavat, että yksityinen toiminta koetaan laadultaan hyväksi ja yhteistyö kunnan kanssa toimivaksi.
Yksityisissä päiväkodeissa laatua rakennetaan esimerkiksi kehittämällä pedagogiikkaa, panostamalla henkilöstön hyvinvointiin ja osaamiseen sekä rakentamalla asiakasperheiden tarpeisiin vastaavia palveluita muun muassa digitalisaatiota hyödyntäen.
Tutustu Pilke-päiväkotien varhaiskasvatukseen
Lue lisää varhaiskasvatuksen vaatimuksista ja mitä päiväkodilta voi odottaa
Meille Pilkkeellä on tärkeää, että jokainen lapsi perheineen on tervetullut päiväkoteihimme.
Pilke-päiväkodeissa toteutetaan kehityksen ja oppimisen tuen kolmitasoista mallia, joka sisältää tukimateriaalia henkilöstölle tuen tarpeen kartoitukseen ja sen järjestämiseen käytännössä. Pilkkeellä tehdään yhteistyötä sekä kunnallisten että Pilkkeen omien ja ostopalveluna palvelua tuottavien varhaiskasvatuksen erityisopettajien kanssa.
Yksityinen varhaiskasvatus toimii kunnan omia palveluita täydentävänä ja tukevana palveluntuottajana. Yksityinen palveluntuottaja tuottaa varhaiskasvatuspalveluita kunnan esittämien reunaehtojen mukaisesti. Pilkkeen päiväkodeissa toimitaan kunnan antamien ohjeiden mukaisesti ja tehdään vahvaa yhteistyötä tukea tarvitsevien lasten varhaiskasvatuksen järjestymiseksi lapsen edun mukaisesti.
Mikäli lapsen edun mukaisuus vaatii pienryhmä- tai erityisryhmäpaikkaa, toteutuu se kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Jos perheessä on erityistä tukea tarvitseva lapsi, ja perhe toivoo paikkaa Pilkkeen päiväkodissa, suosittelemme lämpimästi keskustelemaan sekä Pilkkeen päiväkodin johtajan että oman kunnan varhaiskasvatuksen palveluohjauksen kanssa.
Oppimisympäristöillä tarkoitetaan muun muassa päiväkodin tiloja, välineitä ja tarvikkeita sekä piha-aluetta ja lähiympäristöä. Oppimisympäristö jaotellaan fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen ympäristöön.
Varhaiskasvatussuunnitelmaan eli vasuun kirjataan lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia tukevat tavoitteet ja toimenpiteet. Suunnitelma tehdään yhdessä perheen ja päiväkodin kanssa, kun lapsi on aloittanut päiväkodissa.
Varhaiskasvatussuunnitelmassa huomioidaan myös lapsen oma näkökulma. Suunnitelmaa arvioidaan ja päivitetään kerran vuodessa perheen ja päiväkodin yhteisessä keskustelussa.
Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksessa noudatetaan samoja lakeja, laatuvaatimuksia ja henkilöstömitoituksia kuin muissakin suomalaisissa päiväkodeissa – niin kunnallisissa kuin yksityisissäkin.
Seuraamme kunkin kunnan laatimaa omaa paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa. Meillä Pilkkeellä toimintatapamme on lämmin ja välittävä, ja kohtaamme toisemme ja lapset suurella sydämellä.
Kaikessa suomalaisessa varhaiskasvatuksessa, ja myös meillä Pilkkeellä, on aina mukana hoiva, leikki ja turva. Koulumaisia taitoja lapsi oppii hyvinkin nopeasti, kun aika on sille oikea – niiden kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Keskitymme siihen, että lapsella on turvallinen ja hyvä olla, aikuiset hänen ympärillään ovat ammattilaisia ja osaavat oikealla tavalla aktivoida ja kuunnella häntä.
Pilkkeen päiväkodeissa noudatetaan Suomen varhaiskasvatuslakia kaikessa toiminnassa. Yhdessä päiväkodin ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä korkeintaan kolmea kasvattajaa vastaavaa määrää lapsia, vaikka kasvattajia olisi enemmän. Tämä tarkoittaa käytännössä:
- alle 3-vuotiaiden ryhmässä voi olla korkeintaan 12 lasta (1 kasvattaja / 4 lasta)
- yli 3-vuotiaiden ryhmässä korkeintaan 21 lasta (1 kasvattaja / 7 lasta)
Pilke-päiväkodeissa lasten ja aikuisten välinen suhdeluku on oleellinen työmme laadun mittari.
Siksi jokaisessa Pilkkeen päiväkodissa viestitään perheille päivittäin ilmoitustaululla kuluvan päivän suhdeluku. Päiväkodin suhdeluku kertoo sen, kuinka monta lasta ja aikuista on ollut paikalla koko päiväkodissa kunkin päivän aikana.
Lue tästä lisää: Pilke julkaisee päiväkotien aikuisten ja lasten suhdeluvun päivittäin
Pilkkeen päiväkodit noudattavat samoja hoitajamitoituksia kuin kaikki muutkin varhaiskasvatuksen toimijat Suomessa. Sekä yksityistä että kunnallista varhaiskasvatusta säätelevät samat lait, laatuvaatimukset, henkilöstömitoitukset ja kelpoisuusehdot.
Pilke-päiväkodeissa päiväkodin johtaja seuraa päivittäin päiväkodin lasten ja henkilöstön suhdelukua, ja vastaa vanhempien tekemien hoitoaikavarausten pohjalta työvuorosuunnittelusta.
Pilke-päiväkodeissa lasten ja aikuisten välinen suhdeluku on myös oleellinen työmme laadun mittari, ja siksi jokaisessa Pilkkeen päiväkodissa viestitään perheille päivittäin ilmoitustaululla kuluvan päivän suhdeluku. Päiväkodin suhdeluku kertoo sen, kuinka monta lasta ja aikuista on ollut paikalla koko päiväkodissa kunkin päivän aikana.
Lue tästä lisää: Pilke julkaisee päiväkotien aikuisten ja lasten suhdeluvun päivittäin
Kyllä noudattaa. Kaikkia suomalaisia varhaiskasvatuksen toimijoita koskee varhaiskasvatuslaki sekä sen määrittelemät henkilöstömitoitukset ja työntekijöiden kelpoisuusvaatimukset.
Kunnat ja aluehallintovirastot valvovat kaikkia alueellaan toimiva päiväkoteja, sekä kunnallisia että yksityisiä.
Yksityisiä päiväkotitoimijoita tarvitaan mukaan tuottamaan lasten ja lapsiperheiden palveluja, jotta ne ovat laadukkaita, monipuolisia ja perheiden muuttuvien tarpeiden mukaisia.
Yksityisillä päiväkodeillamme tarjoamme perheille valinnanvaraa, jotta he voivat valita esimerkiksi kotoaan lähellä olevan päiväkodin tai painotteisen varhaiskasvatuksen.
Yksityisten yritysten rooli osana yhteiskunnan palveluverkostoa kasvaa ja vahvistuu jatkossa, sillä Suomen ikärakenteen muuttuessa verorahojen käyttö on oltava entistä tehokkaampaa
Kyllä, Pilke-päiväkodeissa sijaisia käytetään aina tarpeen mukaan.
Joskus äkilliset poissaolot aiheuttavat poikkeustilanteita päiväkotien arkeen. Pilkkeen päiväkodeissa sijaisia palkataan yllättäviin poissaoloihin kuten esimerkiksi sairastapauksiin. Ennalta tiedetyt poissaolot kuten lomat ja koulutukset pyritään huomioimaan työvuorojen suunnittelulla.
Kaikissa päiväkodeissamme ympäri Suomen on samat ja yhdenmukaiset toimintatavat, jotta voimme olla varmoja siitä, että sijaisia on, ja että heitä käytetään silloin kun heille on tarve.
Työvoimapula on varhaiskasvatuksen keskeisin ja vaikein haaste. Pilkkeellä on yli 2 600 työntekijää, ja meidät nähdään kiinnostavana työnantajana. Saamme tuhansia työhakemuksia vuodessa, mistä olemme iloisia.
Samaan aikaan työvoimapulan ratkaisemiseksi tarvitaan järeitä toimia koko varhaiskasvatusalan vetovoiman lisäämiseksi. Me emme voi tätä haastetta ratkoa yksin, mutta teemme parhaamme omalta osaltamme.
Pilke pyrkii ratkomaan tilannetta muun muassa näillä keinoin:
- Nostamme houkuttelevuuttamme työnantajana lisäämällä omaan työhön vaikuttamisen mahdollisuuksia, tarjoamalla ammatillisen kehityksen polkuja yrityksen sisällä sekä järjestämällä koulutusta ja urakehitysmahdollisuuksia.
- Kehitämme tapoja huolehtia henkilöstömme hyvinvoinnista. Olemme esimerkiksi vuonna 2023 ottaneet käyttöön laajan työterveyshuollon ja aloittaneet oman työhyvinvointiohjelman.
- Investoimme hyvään ja tasalaatuiseen johtamiseen koko yrityksessä koulutuksen keinoin.
- Pilkkeen toiminnan valtakunnallisuus ja kansainvälisyys omistajamme Dibberin kautta antaa mahdollisuuksia siirtyä yrityksen sisällä uusiin tehtäviin toisessa kaupungissa tai maassa.
- Etsimme ja kokeilemme uusia ratkaisuja työvoimapulaan. Olemme muun muassa olleet mukana hankkeissa, joissa on kokeiltu kansainvälisten varhaiskasvatusalan ammattilaisten rekrytointeja päiväkoteihimme.
- Pyrimme vaikuttamaan siihen, että alalle saataisiin lisää koulutuspaikkoja sekä uutta henkilökuntaa muun muassa muuntokoulutusten avulla.
Pilke on ollut mukana hankkeissa, joissa päiväkoteihimme on rekrytoitu kansainvälisesti työntekijöitä. Kokemuksemme ovat olleet hyviä, ja rohkaisevat meitä etsimään uusia ratkaisuja jatkossakin.
Haluamme ennakkoluulottomasti kokeilla erilaisia tapoja ratkoa alan työvoimahaasteita. Lisäksi haluamme Pilkkeellä elää todeksi niitä arvoja, joista puhumme.
Me arvostamme kansainvälisyyttä ja monimuotoisuutta. Uskomme, että kansainväliset rekrytoinnit ovat yksi tapa syventää entisestään Pilkkeen osaamista
Pilkkeen iltapäiväkerhot - kysymyksiä ja vastauksia
Pilkkeen iltapäiväkerhojen hinta vaihtelee kaupungin / kunnan mukaisesti, katso iltapäiväkerhokohtaiset tiedot kerhon verkkosivuilta. Esimerkiksi Helsingissä iltapäivätoiminta maksaa klo 16 saakka 100 eur/kk, ja klo 17 saakka 120 e/kk. Kunta- ja kaupunkikohtaisesti on mahdollista hakea asiakasmaksun vähennystä ja/tai perimättä jättämistä, lisätietoja iltapäiväkerhon sivulta ja oman kotikuntasi verkkosivuilta.
Iltapäivätoiminnan hakuaika on paikkakuntakohtaisesti maalis-toukokuussa seuraavana lukuvuotena alkavaan iltapäivätoimintaan. Iltapäiväkerhoihin voi hakea myös hakuaikojen ulkopuolella.
Toiminnassamme korostuu ulkoilu ja liikunta, koska olemme todenneet sen tärkeäksi vastapainoksi koulupäivälle. Myös vanhemmat ovat toivoneet, että kerhoissamme ulkoiltaisiin mahdollisimman paljon. Puettehan lapsenne niin, että hän voi osallistua kaikkeen toimintaan. Säänmukaiset vaatteet lapsella aina päällä/mukana (sadetakki, ulkohousut, kumisaappaat, lapaset…)
Lapsellanne tulisi olla kerhossa sisävaatteita ja lapasia varalla, varsinkin märkinä vuodenaikoina, jolloin vaatteet saattavat kastua jo koulupäivän aikana eikä kaikissa iltapäiväkerhoissa ole kuivatusmahdollisuuksia märille vaatteille.
Lapsille tarjotaan iltapäiväkerhossa välipala, jossa huomioidaan mahdolliset ruoka-ainerajoitukset ja allergiat. Välipala ei korvaa päivän toista lämmintä ateriaa.
Päivittäinen tiedonvaihto tapahtuu hakutilanteiden lisäksi lapsen reissuvihon / kerhopuhelimen välityksellä. Lisäksi lapsellenne annetaan kotiin tuotavaksi tarpeen mukaan erillisiä tiedotteita, joissa esitellään iltapäiväkerhon tulevaa toimintaa ja mahdollisia retkiä. Kerho-ohjaajalta tai koordinaattorilta voi myös tarvittaessa varata erillisen ajan keskustelua varten. Kerholaisten huoltajille järjestetään syyskauden aikana vanhempainilta, jossa on mahdollisuus keskustella ajankohtaisista asioista kerhotoimintaan liittyen sekä ohjaajien että koordinaattorin kanssa.
Vanhemmat / huoltajat ilmoittavat toimintakauden alussa kerho-ohjaajalle lapsen koulupäivien loppumisajat, jotta kerhossa osataan odottaa lasta oikeaan aikaan. Mikäli lapsi ei tule kerhoon, ohjaaja on yhteydessä vanhempiin.
Vastaavasti, jotta ohjaaja ei huolestu turhaan, tulee vanhempien ilmoittaa kaikista lapsen poissaoloista kerhoon.
Kotiinlähtöajoista sopiminen tapahtuu aina aikuisten kesken, joten lapsi ei voi tulla kerhoon ja ilmoittaa esim. kaverille kotiinlähdöstä. Lasten kännykät pidetään kerhoaikana suljettuina ja viestittäminen tapahtuu kerhopuhelimen kautta ohjaajille.
Vanhempien / huoltajien tulee ilmoittaa kaikista lapsen poissaoloista kerhoon, jotta kerho-ohjaaja ei huolestu turhaan.