Hae päiväkotipaikkaa

Uratarina: Mira Nurmi, päiväkodin johtaja osaajavaihdossa

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 6 min
calendar_month
09.03.2020

Miran vaihtoreissu Sotkamoon – pilkeläistä ajattelua jakamassa

Mira Nurmi on pitkän linjan varhaiskasvattaja, jonka ura Pilkkeellä alkoi 2013, kun silloinen työpaikka siirtyi Pilkkeen omistukseen. Nykyään Mira toimii päiväkodin johtajana sekä Mäntsälän Pilke liikuntapäiväkoti Voltissa että Järvenpäässä Pilke-päiväkoti Hilmassa. Opiskeluaikoina moni lähtee opiskelijavaihtoon, mutta työelämässä harvemmin pääsee hetkeksi kurkistamaan uusiin ympyröihin. Pilke päiväkodit Oy päätti hyödyntää konkarijohtajan vankkaa pedagogista osaamista ja lähettää Miran Kainuun Sotkamoon uuden päiväkodin vakiinnuttamista tukemaan. Samalla syntyi osaamisvaihtokonsepti, jota aiotaan toteuttaa jatkossakin.

Kolmen kuukauden vaihtoprojekti jakautui kahteen osaan siten, että marras-joulukuussa 2019 Mira vietti Sotkamon musiikki- ja luontopainotteisessa Pilke-päiväkoti Pajupillissä viisi viikkoa tutustuen päiväkotiin, sen tilanteeseen ja henkilökuntaan. Samalla hän ideoi keinoja ja muutosehdotuksia, joita käynnisteltiin yhdessä hiljalleen. Tammikuussa 2020 Mira palasi vielä kahdeksi viikoksi Sotkamoon katsomaan, miten hommat rullaavat. 

Haastavaa ja palkitsevaa

Mira kuvailee vaihtoreissuaan hieman erilaiseksi, kuitenkin palkitsevaksi työelämän haasteeksi, jossa sai laittaa oman ammattitaitonsa hyvällä tavalla peliin.

– Virkistyin itsekin vaihdosta ja sain uusia näkökulmia. Pajupillissä oli tosi hyvä porukka, joka tuntui imevän kaiken tiedon, mitä heille pystyin jakamaan. Pari ensimmäistä päivää havainnoin heidän toimintaansa, ja sitten aloin hiljalleen esittää ajatuksiani siitä, mihin suuntaan asioita voisi kehittää, Mira kertoo.

Millainen Miran työsarka Sotkamon Pajupillissä sitten oikein oli? Mira kuvailee vaihtopaikkaansa vuoden 2019 alussa avatuksi uudeksi päiväkodiksi, joka piti ikään kuin ajaa sisään Pilke-perheeseen.

– Koin toimineeni perehdyttäjänä siihen, mikä Pilkkeen toiminnassa on erityistä. Toki päiväkodin johtaja ja henkilökunta olivat vierailleet muissa Pilke-päiväkodeissa, mutta on ihan eri asia pohtia niitä asioita arjen keskellä yhdessä.

Etelä-Suomeen verrattuna Kainuussa omat haasteensa tuo jo sijainti: harvaan asutulla alueella on vähemmän lapsia, vähemmän koulutettua henkilökuntaa tarjolla ja välimatkat venähtävät pitkiksi niin perheillä kuin työntekijöilläkin. Pilkkeen periaatteena on toteuttaa kaikissa kohteissaan yhtä laadukasta varhaiskasvatusta, ja henkilökunnan osaamisen kehittämiseen panostetaan monin tavoin. Yksi ratkaisu olikin lähettää Miran kaltainen osaaja paikalle talon sisältä. Kiinnostuneita haettiin sähköposti-ilmoituksella, johon Mira sitten tarttui ja valikoitui lähtijäksi.

– Oli kiva päästä auttamaan ja konkreettisesti jakamaan tietotaitoa, jota on jo ehtinyt jonkin verran kertyä. Eikä sekään yhtään haitannut, että bonuksena pääsin kokemaan lumisen talven – hakuaikana ei ollut vielä tietoa, minkälainen tästä talvesta etelässä tulisi, hiihdosta ja laskettelusta nauttiva Mira muistelee.

Rohkaisija ja kannustaja henkilökunnan tukena

Tietotaidolla Mira tarkoittaa vaikkapa sitä, että kokemus auttaa kehittämään toimivat puitteet päivittäiselle varhaiskasvatustyölle. Pilkeläisyyden kulmakivet, joita Mira lähti Sotkamoon viemään ja juurruttamaan, olivat erityisesti pienryhmätyöskentelyn ja oppimisympäristön kehittäminen.

– Sellaista tila-ajattelua lähdettiin viemään, että mikä leikki toimisi parhaiten missäkin tilassa. Joitakin tiloja mietittiin uusiksi. Pajupilli on musiikkipainotteinen päiväkoti, joten keskeisimmästä tilasta tehtiin musiikkitila. Pilkkeen toimintamalleja, kuten pienryhmätyöskentelyä, käytiin läpi, mietittiin vaikkapa lasten osallisuutta, ihan ruoan itse ottamisesta lähtien. Ryhmävasuissa (varhaiskasvatussuunnitelma) opastin myös ihan kädestä pitäen alkuun, nyt heillä on eväitä hoitaa niitä. Paljon siellä oli mietitty näitä asioita jo ennen tuloani, mutta ehkä porukan ulkopuolelta tullut antoi rohkeutta toteuttaa asioita. Toimin sellaisena rohkaisijana ja kannustajana, Mira pohtii.

Mira tuki esimerkillään myös päiväkodin johtajaa.
– Pohdimme johtajan tehtäviä yhteistuumin, ja onnistuimme löytämään oikeita palikoita ja saimme hänen työnkuvaansa tarkennettua ja selkeytettyä.

Erityisen lämpimästi Mira muistelee Kainuussa saamaansa vastaanottoa.
– Onhan se jännä paikka mennä uudelle paikkakunnalle: ajattelevatko ne, että mitä tuo meitä tulee neuvomaan? Minkälaiset odotukset ovat vastassa, ja pystynkö niitä täyttämään? Huomasin kuitenkin pian, että tuloani oli oikein odotettu. Hyvin sinne sujahti joukkoon ja pääsin nopeasti työhön kiinni, Mira kiittelee.

Viiden viikon vaihtojakson jälkeen Mira koki jättäneensä päiväkodin hyvissä tunnelmissa. Asiat olivat menossa oikeaan suuntaan, ja henkilökunta jäi työstämään yhdessä ideoituja uudistuksia.
– Olikin muuten kiva mennä tammikuussa Sotkamoon uudestaan, kun näki heidän aikaansaannoksiaan. Kun oven avasi, niin heti näki sisustuksesta ja lattiateippauksista, että nyt ollaan musiikkipainotteisessa päiväkodissa. Samoin siellä näkyi henkilökunnan ja lasten välinen ilo ja yhdessä tekeminen.

Osaajavaihdon pioneeriprojekti alalla

Myös Pilke Päiväkodit Oy:n henkilöstöjohtaja Reija Ketoja pitää osaajavaihtoa onnistuneena. Hän ei ole kuullut muista vastaavista kokeiluista varhaiskasvatusalalla.

– Ainakaan tietojemme mukaan tällaista ei ole muualla tehty. Totesimme, että kun jonnekin pitää saada ”Pilkkeen meininkiä”, niin toimiva tapa olisi viedä sitä talon sisältä, henkilökohtaisen perehdytyksen kautta.

Ketojan mukaan pilkeläisyys kiteytyy vankkaan pedagogiseen osaamiseen ja laadukkaaseen varhaiskasvatustoiminnan jalkauttamiseen.

– Pilkeläisyys on myös sitä, että teemme hyvällä sykkeellä, asenteella tätä työtä. Se edellyttää, että rakenteet ja käytännöt ovat kunnossa. Kun ihmiset tietävät, kuka tekee, mitä tekee, ja millä pelisäännöillä toimitaan, niin on mahdollisuuksia kehittää työyhteisöä, ja pilkeläinen hyvä meininki pääsee esiin. Sotkamon projektissa saavutettiin työnantajankin näkökulmasta ne tavoitteet, joita lähdettiin hakemaan. Mira auttoi Pajupillin arkea sujuvampaan suuntaan, niin että siellä pystytään toteuttamaan Pilkkeen käytänteitä, kuten oppimisympäristöjä ja pienryhmätoimintaa.

Takaisin omaan arkeen

Mira on palannut omaan kiireiseen arkeensa Mäntsälään ja Järvenpäähän. Osaajavaihtoa hän pitää toimivana mallina Pilkkeelle jatkossakin ja suosittelee kiinnostuneita rohkeasti lähtemään mukaan tilaisuuden tullen. Parhaana kokemuksena hän pitää uusiin ihmisiin tutustumista, ja pitää todennäköisesti yhteyttä uusiin saamiinsa tuttaviin, jotka on toivotettu tervetulleeksi myös etelässä vierailemaan.

– On aina mielenkiintoista nähdä muita päiväkoteja ja päästä näkemään, miten muualla toimitaan. Itsekin saa oppeja, kun jakaa muille omaansa. Kyllähän tällainen kokemus avartaa, sitten muistaa ehkä arvostaa omaa tuttua ja turvallista työympäristöään eri tavalla. Mira nauraa.

Entä se tärkein – millainen on Miran näkökulmasta lapsen hyvä päivä päiväkodissa?
– Tietysti turvallinen, aina mukanani kulkevasta liikuntanäkökulmasta tietysti se, että siihen sisältyy liikuntaa, iloa, leikkiä ja syliä.

Pilke on hyvän päivän tekijöiden työyhteisö

Varhaiskasvatuksen, lastenhoidon ja iltapäiväkerhotoiminnan sydämen Pilkkeellä muodostavat yli 2000 varhaiskasvatuksen ja lastenhoidon ammattilaistamme, hyvän päivän tekijämme.

Sinustako uusi hyvän päivän tekijä? Me teemme lapselle hyvän päivän, joka päivä. Ja tänäänkin haemme uusia kollegoita ympäri Suomea. Lue tästä lisää Pilkkeestä työnantajana, työsuhde-eduistamme ja työstä Pilkkeen päiväkodeissa.

Tutustu myös avoimiin työpaikkoihimme!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Uusimmat artikkelimme

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 12/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Pilkkeen lempeä yrityskulttuuri = sydänkulttuuri sekä päiväkotien joulujuhlat!
Lue lisää
Länsiväylä: Päiväkotiketju avasi suositun perhekahvilan Laajalahteen – "Lapset ja aikuiset voivat kohdata ja tutustua"
Pilke mediassa
Laajalahden Pilke-liikuntapäiväkotiin avattiin tiistaina lapsiperheille tarkoitettu perhekahvila. Tavoitteena on luoda matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa kotona lapsen kanssa olevat vanhemmat voivat...
Lue lisää
Espoon Laajalahteen aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille 
Pilke tiedottaa
Mukavia aamupäiviä kahvittelun ja lasten leikkien merkeissä paikallisille perheille Pilke liikuntapäiväkoti Laajalahden tiloihin aukeaa perhekahvila tiistaina 3.12.2024. Perhekahvila on avoinna...
Lue lisää