Hae päiväkotipaikkaa

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 12/2023

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 3 min
calendar_month
15.12.2023

Oppimisen puu kuvaa Pilkkeen varhaiskasvatusta

Me Pilkkeellä kuvaamme varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita ja toteutumista päiväkotien arjessa oman oppimispuumme kautta. Se tarjoaa puitteet varhaiskasvatustyölle ja näyttää tärkeät yhteydet lasten onnellisuuden, kehityksen ja oppimisen välillä.

Jokaiselle uudelle pilkeläiselle esitellään aina käyttämämme oppimisen puu. Oppimisen puu on esillä kaikissa päiväkodeissa, puu esitellään myös verkkosivuillamme ja perheille jaettavassa tietopaketissa, eli Pilke-aapisessa.

Oppimisen puu & Oppimiskamut osana oppimisen alueita

Arvokas lapsuus sekä Leikki ja arjen pedagogiikka muodostavat puun ja meidän toimintamme rungon. Arvokas lapsuus tarkoittaa, että me haluamme, että lapsi tietää ja tuntee olevansa arvokas juuri sellaisena kuin hän on. Lapsen tulee kokea olevansa kykenevä oppimaan ja selviytymään haasteista tässä ja nyt. Tätä kutsutaan minäpystyvyyden vahvistamiseksi. Se luo perustan elämänhallintaan ja elinikäiseen oppimiseen. Leikin ja arjen pedagogiikan avulla lapset oppivat, ovat vuorovaikutuksessa ja saavat onnistumisen kokemuksia joka päivä.

Oppimisen puun lehdet ovat vasun perusteista tutut oppimisen alueet.  Nämä oppimisen alueet auttavat meitä ylläpitämään kokonaisvaltaista ja suomalaisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin pohjautuvaa lähestymistapaa. Pilkkeen omat oppimiskamut tuovat oppimisen alueita konkreettisesti osaksi päiväkotien toimintaa. Oppimiskamu-pehmolelut löytyvät jokaisesta Pilkkeen päiväkodista, ja ne osallistuvat monipuolisin tavoin arjen pedagogiikkaan lasten kanssa.

Puun juuret edustavat kasvatusfilosofiamme perustaa ja kuvaavat olennaisia oppimistapoja. Juurissa esitellyt kuusi erilaista kokonaisuutta muodostavat Pilkkeen varhaiskasvatuksen päälinjat, joiden toteutumista pohditaan ja konkretisoidaan yksikön pedagogista toimintasuunnitelmaa tehdessä, toteuttaessa sekä arvioidessa. Jokaisessa Pilkkeen päiväkodissa käydään säännöllistä yhteistä keskustelua siitä, miten nämä päälinjat toteutuvat juuri meidän yksikössämme.

Huomaa hyvä -koulutukset vahvistavat positiivista pedagogiikkaa

Kaikki pilkeläiset osallistuvat positiivista pedagogiikkaa ja vahvuusajattelua käsittelevään kolmiosaiseen Huomaa hyvä -koulutukseen.

Huomaa hyvä! -koulutus tukee varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteutumista päiväkodin arjessa. Vasu ohjaa myös sitä, miten meidän aikuisten tulee toimia, jotta lapsella on tuki, ohjaus ja mahdollisuus oppia omana itsenään.

Koulutus antaa meille vinkkejä ja oivalluksia siihen, miten positiivisesta pedagogiikasta ja myönteisestä vuorovaikutuksesta tulee arjen taito ja pystymme tunnistamaan vahvuuksia jokaisessa lapsessa, itsessämme sekä toisissamme.

Koulutusten ensimmäinen osa on ollut Pilke-Akatemiassa katsottavissa lokakuusta alkaen. Se osa keskittyy työyhteisön hyvinvointiin ja kasvattajien vahvuuksiin sekä myönteiseen vuorovaikutukseen.

Helmikuun koulutuksen jälkeen osaamme tunnistaa entistä enemmän lapsen vahvuuksia sekä kehittää vahvuustaitoja ryhmässä. Viimeinen koulutuksen osa on huhtikuussa, ja se keskittyy haastavana koettuun käytökseen ja sen käsittelyyn positiivisen pedagogiikan keinoin.

Pilkkeen Sydänpäivä 15.1.2024

Pilkkeellä elämme lempeää toimintatapaamme eli sydänkulttuuria todeksi joka päivä. Perinteisesti olemme myös viettäneet vuosittain erityistä Sydänpäivää. Silloin yksiköissä kiinnitetään entistä enemmän huomiota lämpimiin kohtaamisiin, huomataan hyvä ja toimitaan kuten aina: “Lempeyden voimalla”.

Sydänpäivänä teemme sydänkulttuuria näkyväksi myös päiväkodin ulkopuolelle: esimerkiksi voimme tarjota vanhemmille kahvit, käymme laulamassa lähikaupassa tai mitä vain kivaa keksitäänkään. Ihanaa sydänpäivää kaikille! 💗

Lempeää joulua kaikille!

Nautitaan joulun ajan pienistä ihmeistä, lumihiutaleista ja tontun jäljistä lumessa. Rentoudutaan läheistemme seurassa – ja tavataan taas ensi vuonna. Kiitos ja kaikkea hyvää vuoteen 2024.

Terveisin Pilkkeen varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimi

Pilkkeen varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimiin kuuluu kokeneita ammattilaisia, jotka kehittävät päiväkotiemme toimintaa ja pedagogiikkaa. Tehtävämme on tukea pilkeläisiä heidän tärkeässä työssään ja apuamme saavat pyytää kaikki Pilkkeen päiväkodit ympäri Suomea. Vaka-tiimi työskentelee Pilkkeen hallinnon yhteydessä Helsingissä – ole meihin yhteydessä!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää