location_searching Etsi päiväkoti mail Lähetä viesti cabin Sovi tutustuminen contract_edit Tee hakemus

Viisivuotiaiden esiopetus eli viskari – mitä ja miksi?

Blogit
eyeglasses
Lukuaika: 3 min
calendar_month
12.02.2025
person_edit

Viskari tarkoittaa päiväkodeissa oleville viisivuotiaille suunnattuja omia oppimistuokioita. Viskari muistuttaa esiopetusta, ja tarjoaa lapsille heidän ikäänsä sopivaa tekemistä, joka tukee heidän kehitystään. Viskaritoimintaa on järjestetty Suomessa 1980–90-luvuilta lähtien, ja sen toteutustavat vaihtelevat jonkin verran päiväkodeittain.

Kysy Pilkkeeltä – Asiantuntijamme vastaa!

Tällä palstalla Pilkkeen hyvän päivän tekijät vastaavat ajankohtaisiin varhaiskasvatukseen ja lastenhoitoon liittyviin kysymyksiin ja puheenaiheisiin. Mitä sinä haluat kysyä? Täytä lomake ja lähetä kysymyksesi meille!

Tässä artikkelissa varhaiskasvatuksen asiantuntijamme Elina Kutila kertoo viskarin sisällöstä, tavoitteista ja merkityksestä Pilkkeellä.

Miksi 5-vuotiaille on omaa, erillistä esiopetusta?

Monella viisivuotiaalla on jo kova tiedonjano ja kiinnostus oppimiseen. Päiväkotien arjessa viskarituokioissa hyödynnetään tätä ja tarjotaan kehitysherkkyyteen ja ikään sopivia tehtäviä. Siellä voidaan harjoitella hienomotorisia taitoja, kuten kynän käyttöä tai saksilla leikkaamista sekä opetellaan kirjoittamaan oma nimi.

Tunne- ja vuorovaikutustaitojen merkitys on myös korostunut viime aikoina, ja nekin ovat viskaritoiminnassa tärkeitä. Lapsi kehittyy niin vauhdilla, että viisi- ja kuusivuotiailla herkkyydet ja valmiudet voivat kohdistua erilaisiin taitoihin – siksikin viskaritoiminnan järjestäminen on muotoutunut jo vuosikymmenten ajan luontevaksi osaksi varhaiskasvatustoimintaa päiväkodissa.

Koska viskaritoiminta on muokkautunut käytännön kautta, ei sitä ole virallisesti säädelty tai ohjeistettu. Eri päiväkodit järjestävät viskaritoimintaa erilaisin tavoin. Viskarituokioissa toteutetaan kuitenkin aina valtakunnallisen ja kuntien omien varhaiskasvatussuunnitelmien linjoja.

Mikä ihmeen viskari?

  • Viisivuotiaille suunnattua esiopetuksen kaltaista toimintaa
  • Järjestäjänä toimii oma päiväkoti
  • Viskari ei ole pakollinen, vaan osa varhaiskasvatusta päiväkodissa oleville viisivuotiaille lapsille.
  • Ei lakisääteistä, mutta perustuu valtakunnalliseen ja kuntien omiin varhaiskasvatussuunnitelmiin
  • Kehittynyt Suomessa 1980–90-luvuilta lähtien
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö toteutti kokeilun kaksivuotisesta esiopetuksesta vuosina 2021–2024.

Mitä hyötyä lapselle on viskaritoiminnasta?

Tärkeä peruste viskaritoimintaan on lapsen kehityksen herkkyyskausien tunnistaminen ja niiden hyödyntäminen. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset osaavat tunnistaa oman ryhmänsä lasten herkkyyskausia, valita oikeita pedagogisia menetelmiä ja kohdentaa opetuksellisia tuokioita juuri sopiviin asioihin.

Viskari luo osaltaan pohjaa sille, että lapsi tulee herkemmin tietoiseksi omista taidoistaan ja kyvyistään. Toisaalta viskarin yhteydessä voidaan tunnistaa lapsen mahdollisia oppimisen haasteita ja päästä työstämään niitä jo hyvissä ajoin ennen perusopetuksen alkamista.

Viskari luo pohjaa elinikäiselle oppimiselle

Suomalaisessa varhaiskasvatuksessa leikki on edelleen tärkein pedagoginen työkalu ja oppimismenetelmä. Meillä tärkeisiin tavoitteisiin päästään ilon ja leikin kautta.

Vaikka viskarista tulisi virallisesti pysyvä osa esiopetusta, se ei kuitenkaan muuta sitä, että Suomessa varhaiskasvatuksessa hoiva, leikki ja opetus muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden.

Suomi on tunnettu hyvistä oppimistuloksista. Varhaisiin vuosiin panostamalla voimme olla entistä vahvempia yhä useammissa oppiaineissa. Esimerkiksi matemaattista ajattelua voitaisiin hyvin tukea leikkien, pelien ja tarinoiden kautta jo varhaisessa vaiheessa. Tässäkin varhaiskasvattajilla on paljon annettavaa ilon kautta oppimiseen.

Kun elinikäisen oppimisen polku alkaa pehmeästi ja on aikaa yksilölliselle kypsymiselle ja herkkyyskausille, luodaan sellaista pääomaa, joka kantaa pitkälle.

Lue lisää:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Uusimmat artikkelimme

Opeplus-työtehtävä kiinnostaa opettajia sekä vahvistaa laatua ja asiakastyytyväisyyttä
Artikkelit
Pilkkeen Opeplus-työnkuva tarjoaa varhaiskasvatuksen opettajille mahdollisuuden keskittyä pedagogiikan ja toiminnan kehittämiseen asiantuntijana. Lue artikkelistamme, mitä Ope+ on käytännössä, ja millaisia kokemuksia opeplussilla on uudesta työroolistaan.
Lue lisää
Etelä-Saimaa: Lapsiperheille hyviä uutisia: Lappeenrantaan tulee lisää maksuttomia perhekahviloita
Pilke mediassa
Perhekahvila on avoin kohtaamispaikka, jonne voi tulla oman aikataulun mukaan tapaamaan. Uudet kahvilat aloittavat Uus-Lavolassa ja Joutsenossa, uutisoi Etelä-Saimaa 30.3.2025....
Lue lisää
Uus-Lavolaan aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille 
Artikkelit
Mukavia aamupäiviä kahvittelun ja lasten leikkien merkeissä paikallisille perheille Pilke musiikkipäiväkoti Norpan tiloihin aukeaa perhekahvila perjantaina 28.3.2025. Perhekahvila on avoinna...
Lue lisää