Opeplus-työtehtävä kiinnostaa opettajia sekä vahvistaa laatua ja asiakastyytyväisyyttä
Pilkkeen Opeplus-työnkuva tarjoaa varhaiskasvatuksen opettajille mahdollisuuden keskittyä pedagogiikan ja toiminnan kehittämiseen asiantuntijana. Pilkkeen opettajat Suman Thind ja Nina Epie jakavat tuoreita kokemuksia Ope+ -työroolistaan.
Pilkkeen lanseeraama varhaiskasvatuksen opettajien ”Opeplus”-työtehtävä on osoittautunut menestykseksi opettajien, päiväkodinjohtajien ja perheiden näkökulmasta. Kysyimme kahdelta opeplussalta, miltä työskentely uudessa roolissa on tuntunut.
Suman Thind työskentelee Tuusulassa Pilke Aarteiden talossa. Pilke on Thindille tuttu työnantaja jo seitsemän vuoden ajalta, ja hän on aiemmin toiminut toisen Pilkkeen päiväkodin apulaisjohtajana. Pilke Aarteiden taloon Thind tuli opeplussaksi tammikuussa.
”Olen tykännyt tästä tehtävästä kovasti! Koen, että tehtävä on paikka kasvaa ammatissa askeleen eteenpäin. Opeplussana pääsee vaikuttamaan asioihin ja kehittämään yksikköä. Samalla oppii itsekin paljon uutta”, Suman Thind kuvailee.
Thind kertoo, että opeplussan roolissa häneltä kysytään ideoita ja ehdotuksia muun muassa oppimisympäristöjen ja ryhmän toiminnan kehittämiseen. Päiväkodin henkilökunta arvostaa myös hänen antamaansa tukea varhaiskasvatussuunnitelmien laatimisessa. Thind painottaa tiimin ja työyhteisön merkitystä siinä, miten opeplussana työskentely sujuu: ”Avoimuus uusille ideoille ja halu kehittyä koko yksikössä on tärkeää.”

Ope+ kehittää laatua: ”Tuntuu hyvältä, kun luotetaan”
Vuosi sitten aloitetulla Ope+ -työtehtävällä on ollut merkittävä vaikutus päiväkotien varhaiskasvatustoiminnan laadun kehittymiseen. Lisäksi se on lisännyt päiväkotien asiakastyytyväisyyttä.
Nina Epie on työskennellyt opeplussana Pilke Kids’ Valleyssä Hyvinkäällä viime elokuusta lähtien. Myös hän on kokenut opeplus-työnkuvan mielekkäänä:
”Luovana ihmisenä kehittelen jatkuvasti uusia ideoita työhön, ja tässä roolissa saan niitä hyödyntää monipuolisesti. Olen myös tosi iloinen siitä, miten meillä Kids’ Valleyssa päiväkodinjohtaja tukee työtäni”, Nina Epie kertoo.
Epie kertoo, että opeplussana on mahdollisuuksia muokata ja kehittää asioita aivan uudella tavalla.
”Tuntuu hyvältä, että minuun ja näkemyksiini luotetaan. Tässä tehtävässä on varattu aikaresurssia suunnittelutyöhön. Varhaiskasvatuksen opettajana työskennellessäni koin joskus huonoa omatuntoa siitä, että käytin aikaa suunnitteluun”, Nina Epie sanoo.
Hyvinkään Kids’ Valleylla on perinteisesti ollut hyvä maine alueella, ja opeplussana toimiva Epie kertoo, että tätä on onnistuttu parantamaan entisestään hyvällä tiimityöllä. Koko työyhteisö puhaltaa yhteen hiileen, halutaan kehittyä ja kokeilla rohkeasti uutta.
Tehdyn työn vaikutus näkyi myös Pilkkeen tuoreessa asiakastyytyväisyyskyselyssä, jossa Kids’ Valleyn arvosanat nousivat merkittävästi.
Opeplussan vaikutus näkyy pedagogiikan kehittymisenä
Pilkeen laatujohtaja Mirka Laaksonen kiittää opeplussien työtä siitä, miten osaltaan he ovat vahvistaneet varhaiskasvatuksen laatua Pilkkeellä.
”Työnkuva on varmasti monelle kiinnostava, sillä siinä on mahdollisuus kehittyä ammatillisesti. Opeplus-tehtävässä ei ole esihenkilöstövastuuta, sen sijaan saa paneutua toiminnan ja pedagogiikan kehittämiseen asiantuntijaroolissa. Se on selvästi monelle hyvin mielekästä”, Laaksonen sanoo.
Opeplus-työnkuvaan on määritelty tietyt tehtävät, mutta Laaksonen on huomannut, että työ myös elää tekijöidensä mukana.
”Opeplussat ovat muokanneet perustavoitteita ja keksineet uutta kehitettävää silloin, jos osa asioista on ollut omassa päiväkodissa jo hyvällä tolalla. Tämä on ollut hienoa kuulla. Päiväkodin toiminnan laatu kehittyy uuden osaamisen myötä”, Mirka Laaksonen sanoo.
Pilke Aarteiden talon Suman Thind vahvistaa omalta osaltaan tämän havainnon.
”Olen nähnyt muutosta lyhyessäkin ajassa. Olen ollut havainnoimassa ryhmissä ja tuonut sinne pedagogista tukea toimintaan ja tuokioihin, ja saanut siitä hyvää palautetta. Palaute motivoi ja kertoo, että tekemälleni työlle on tarvetta” ,Thind sanoo.
Myös Kids’ Valleyn Nina Epie on tehnyt saman havainnon.
”Mielestäni meillä päiväkodin kielipainotteisuus näkyy nyt aiempaa vahvemmin. Oppimisympäristöjä on kohennettu, pedagogiikkaa on paljon ja toimintamme on monipuolista. Ja työn ilo! Se on tullut taloon, me tulemme mielellään töihin ja meillä on päivittäisiä onnistumisen kokemuksia”, Epie kehuu työyhteisöä.
Ope+ auttaa myös päiväkodin johtajien työtä
Pilkkeellä on saatu hyvää palautetta myös päiväkotien johtajilta opeplussien työstä. Kun opeplussa ottaa vastuuta pedagogiikan kehittämisestä, jää päiväkodin johtajille enemmän aikaa toiminnan ja henkilöstön johtamiseen.
Päiväkotien johtajat vastaavat opeplussien perehdyttämisestä ja toimivat heidän esihenkilöinään. Lisäksi Pilkkeen valtakunnallinen varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimi tukee opeplussia heidän työssään ja sen erityisissä tavoitteissa.
Opeplussat tekevät yhteistyötä sekä virtuaalisesti että yhteisissä tapaamisissa, joissa käsitellään esimerkiksi pedagogista suunnittelua ja oppimisympäristöjä.
Mikä on Ope+ ja mitä työhön kuuluu?
- Pilkeen vuonna 2024 kehittämä uusi työnkuva.
- Opeplussat ovat varhaiskasvatuksen opettajia, jotka työskentelevät ryhmässä, mutta lisäksi ottavat vastuulleen koko omaa yksikköään koskevia pedagogisia kehitystehtäviä.
- Ope+ -työtehtävää pilotoitiin aluksi neljässä Pilkkeen päiväkodissa, mutta nykyään opeplussia on jo lähes 20 ympäri Suomea.
- Mahdollisuus kehittää ja syventää ammatillista osaamista arjen työssä, jakaa omaa osaamista ja olla mukana pedagogiikan ja työyhteisön kehittämisessä.
- Artikkeli: Opeplus – varhaiskasvatuksen uusi työnkuva
Lue lisää!