Tietoa perheille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa
Tervetuloa varhaiskasvatukseen Pilke-päiväkotiin!
Mitä ensimmäisinä päiväkotipäivinä tapahtuu?
Pilkkeellä on yli 20 vuoden kokemus päiväkotitulokkaista. Kohtaamme jokaisen lapsen omana itsenään ja tunnistamme hänen yksilölliset taitonsa ja kiinnostuksensa.
Myös yhteistyö kodin kanssa on tärkeässä roolissa. Näin osaamme valita toimivimmat keinot sujuvan päiväkotiarjen käynnistämiseksi.
Tälle sivulle olemme koonneet tietoa perheille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa. Lue lisää:
- Näin sujuu ensimmäinen päiväkotipäivä
- Hyvä tietää päiväkodista
- Viisi vinkkiä vanhemmille
- Pilke-aapinen – oppaamme perheille
- Usein kysyttyä päiväkodin aloituksesta
- Esimerkki päiväkotipäivän aikataulusta
Näin me ohjaamme lapsen lempeästi opintielle
Ensimmäinen päiväkotipäivä
Lapsen päiväkotitaival käynnistyy harjoittelulla, ”pehmeällä laskulla” hieman ennen varsinaisen varhaiskasvatuksen aloittamista, mistä sovimme jokaisen perheen kanssa aina erikseen. Kun ensimmäinen päiväkotipäivä lopulta koittaa, lapsi tulee jo valmiiksi tuttuun paikkaan ja tapaa ehkä jo tuttuja kavereitakin.
Lasta on vastassa päiväkodin aikuinen: hän toivottaa lapsen tervetulleeksi ja ohjaa tämän omalle naulakolle, jonne jätetään päivän aikana tarvittavat varusteet: vaihtovaatteet, sadeasu, unilelu ja vaipat.
Käsienpesun jälkeen on aika toivottaa äidille tai isälle mukavaa päivää! Tässä vaiheessa voi ensikertalaiselle tulla helposti itku – niin lapselle kuin aikuisellekin. Tilanne on tunteikas, mutta vakuutamme: lapsi pärjää kyllä. Vanhemman tehtävä on vaikeampi. Mutta mitä reippaammin tässä vaiheessa lapsen hyvästelee, sen helpommin päivä lähtee käyntiin.
Päiväkotipäivä noudattaa pääpiirteissään aina samaa kaavaa, ja lapsi oppii nopeasti, milloin koittaa uloslähdön aika, milloin askarrellaan tai rauhoitutaan kuuntelemaan satua. Tutustu esimerkkipäiväohjelmaan!
Päivä kuluu nopeasti. Kun vanhempi tulee hakemaan lasta, toivomme, että kännykät ja kuulokkeet on sujautettu valmiiksi laukkuun. Vaihdamme vanhemman kanssa kuulumiset ja kerromme päivän kohokohdat. Sitten onkin aika sanoa hei hei – huomenna taas nähdään!
Lempeys on syliä ja selän rapsutuksia
Lempeyden voima tarkoittaa minulle katsetta silmiin, hymyä ja lämmintä kosketusta.
Se on sitä, että kysyn, tuletko syliin niin lohdutan. Se on selän rapsutusta, joka auttaa lasta nukahtamaan päiväunille paremmin.
Lempeässä ilmapiirissä jokainen lapsi tulee huomatuksi ja nähdyksi ja saa tilaa kertoa, mitä hänelle tänään kuuluu.
Mitä muuta tärkeää ja huomioitavaa päiväkodin aloittamiseen liittyy?
Vaatteiden ja varusteiden tarkistuslista
Ulkoilu on pukeutumiskysymys! Ulkoilemme päiväkodissa joka päivä. Poikkeuksellisissa sääolosuhteissa kuten kovalla helteellä tai ukonilmalla päiväkodin aikuiset tarvittaessa muuttavat ulkoilun kestoa.
- Riittävästi varavaatteita päiväkotiin.
- Sisä- ja ulkovaatteet erikseen, myös kesällä.
- Ehjät, siistit ja oikeankokoiset sadevaatteet. Vie sadevaatteet säännöllisesti kotiin puhdistettavaksi.
Muista myös nämä asiat ja tarvikkeet
- Tuo päiväkotiin sisäjalkineet tai sisätossut mukaan.
- Tuo tarvittaessa riittävä määrä vaippoja päiväkotiin.
- Voit pakata lapselle mukaan tutin, tuttipullon tai oman unilelun.
- Nimikoi kaikki lapsen henkilökohtaiset vaatteet, varusteet ja lelut.
- Tarkista lapsen naulakko päivittäin – siellä voi olla likapyykkiä!
- Tuo ja hae lapsi päiväkodista aina samaan aikaan, jos se vain on mahdollista.
- Huomioi myös päiväkodin päivärytmi, ilmoita, jos lapsi tulee päiväkotiin myöhässä / myöhemmin.
- Kun tuot lapsen päiväkotiin, jätä hänet aina päiväkodin aikuisen huomaan ja hyvästele lapsi napakasti ja selkeästi. Huolehdi, että lapsi pesee kädet sisään tullessa.
- Jos olet jostain syystä myöhässä, etkä voi hakea lasta päiväkodin sulkemisaikaan mennessä, ilmoita siitä päiväkotiin heti.
- Puhuthan puhelut loppuun, ennen kuin tulet hakemaan lastasi päiväkodista!
- Kotiin lähtiessä vastuu lapsesta siirtyy huoltajalle tai hakijalle silloin, kun hän saapuu päiväkodin portista sisään.
- Ilmoita päiväkotiin lapsen sairastumisesta, poissaoloista tai tulevista lomista ja merkitse tieto myös DaisyFamilyyn.
- Huolehdi, että päiväkotiin annetut huoltajien ja varahakijoiden yhteystiedot ovat aina ajan tasalla. Varahakijan tulee olla täysi-ikäinen.
Lapsille sattuu ja tapahtuu, ja vuotavat nenät ovat arkipäivää. Muutama perusasia on hyvä pitää mielessä:
- Päiväkodissa olevan lapsen tulee olla siinä kunnossa, että hän pystyy osallistumaan toimintaan ja ulkoiluun.
- Ilmoita päiväkotiin, kun lapsi sairastuu, merkitse tieto myös Daisyyn.
- Jos lapsi sairastuu päiväkotipäivän aikana, ilmoitamme siitä heti huoltajille. Sairas lapsi tulee hakea viipymättä kotiin.
- Tapaturman sattuessa ilmoitamme välittömästi huoltajille.
- Lääkärin hoitoa vaativat vammat hoidetaan joko lähimmässä kunnallisessa terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla.
- Päiväkodissa tarjoillaan aamiainen, lounas ja välipala.
- Pilkkeen päiväkotien ruoka on lapsille suunniteltua, suomalaista, monipuolista ja terveellistä ruokaa, katso tästä Pilke-päiväkotien ruokalista
- Päiväkotihuoltaja vastaa ruokailujen valmistelusta ja esillepanosta.
- Ruokajuomana on maito ja vesi.
- Alle 12 kuukauden ikäiselle lapselle tarjoamme tarvittaessa äidinmaidonkorvikkeen.
- Huomioimme lapsen erityisruokavaliot ja allergiat. Kysy lisää ja keskustele tarkemmin suoraan päiväkodin johtajan kanssa!
- Lue tästä lisää päiväkotiruokailusta
- Usein kysytyt kysymykset ruokailuun liittyen
Huomioimme lasten syntymäpäivät ja juhlistamme niitä yhdessä. Keskustele synttärijuhlan vietosta ja tarjoilusta aina etukäteen päiväkodin aikuisten kanssa. Päiväkodissa on huolehdittava mm. tarjoilujen kylmäketjuista ja allergeeneista.
Kalenterivuoden juhlat ovat tärkeä osa varhaiskasvatusta ja yhteisöllisyyttä. Juhlat ja niihin valmistautuminen on aina innostava asia lapsille ja aikuisille!
Osaan juhlista kutsumme myös perheen ja läheisiä mukaan päiväkotiin (esimerkiksi isänpäivän aamukahvit, joulujuhla, isovanhemman päivä, äitienpäivän aamukahvit, kevätjuhla). Infoamme juhlista ja muista poikkeusohjelmista koteihin DaisyFamilyn kautta.
Yhteistyömme perustuu avoimeen ja tasavertaiseen vuorovaikutukseen huoltajien ja päiväkodin välillä. Huoltajilla on ensisijainen kasvatusvastuu lapsesta. Yhteistyöllä tuemme lapsen kokonaisvaltaista kehitystä monipuolisella ja johdonmukaisella toiminnalla.
- Ennen varhaiskasvatuksen aloitusta sovitaan yhteinen tapaaminen, palvelusopimuksen eli päiväkodin aloituspäivä sekä aloituskeskustelun ajankohta.
- Varhaiskasvatuskeskustelut eli vasukeskustelut järjestetään päiväkodissa vuosittain. Niissä luomme yhteisiä linjoja ja tavoitteita sekä sovimme yhdessä siitä, miten lapsen yksilöllistä kehitystä, oppimista ja hyvinvointia edistetään varhaiskasvatuksessa
- Lapsen päivän sujumisesta ja päiväkodin toiminnasta kerromme perheille päivittäisissä kohtaamisissamme.
- Tiedotamme perheille etukäteen tulevista teemoista, toiminnasta, retkistä, juhlista ja tapahtumista. Näiden toteutumisesta koostamme jälkikäteen tietoa ja dokumentoimme tapahtunutta.
- Päiväkodeissa järjestetään koko perheen tapahtumia, jotka ovat mukava tapa tavata toisten lasten vanhempia ja osallistua toimintaan.
- Kodin ja päiväkodin välisenä tiedotuskanavana toimii myös toiminnanohjausjärjestelmä DaisyFamily. DaisyFamilyn kautta tehdään muun muassa hoitoaikavaraukset ja siellä kerrotaan päiväkodin tapahtumista. Jaamme ohjeen DaisyFamilyn käytöstä, kun lapsi aloittaa päiväkodissa.
- Kuukausittain maksettava päiväkodin asiakasmaksu perustuu varhaiskasvatuksen palvelusopimukseen, joka tehdään jokaisesta lapsesta erikseen.
- Asiakasmaksun hinta määräytyy asiakkaalle myönnetyn palvelusetelin tai Kelan myöntämän yksityisen hoidon tuen arvon perusteella, perheen koon, tulojen ja varhaiskasvatustarpeen mukaan.
- Pääsääntöisesti päiväkodin asiakasmaksu maksetaan kuukauden 15. päivänä jälkikäteen. Palvelusopimuksesta löytyvät tarkemmat sopimusehdot.
- Lue lisää: Usein kysytyt kysymykset päiväkodin asiakasmaksuun liittyen
Päiväkodissa käydään säännöllisesti vasu- eli varhaiskasvatussuunnitelman keskusteluja.
Vasun eli varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteet asetetaan ennen kaikkea päiväkodin aikuisille ja meidän toiminnallemme.
Kirjaamme ylös ne tavoitteet ja menetelmät, joilla pystymme tukemaan lapsen tasapainoista kasvua ja oppimista. Me pohdimme, mitkä lapsen vahvuudet ovat ja mitä hän itse haluaisi seuraavaksi oppia. Asetamme toiminnalle tavoitteita, jotta parhaiten tukisimme lasta.
Pilkkeellä ohjaamme lapsia lempeydellä opintielle. Luomme lapsille mahdollisuuksia ja kykyjä oppia vaikuttamaan itseään koskeviin asioihin. Harjoittelemme esimerkiksi yhteistyötaitoja, tunnetaitoja ja vuorovaikutustaitoja. Nämä ovat taitoja, joita lapset tulevaisuudessa tarvitsevat.
- Lue lisää: Varhaiskasvatus Pilkkeellä
- Lue lisää: Usein kysytyt kysymykset varhaiskasvatuksesta
Kohtaamme toisemme lempeydellä
Päiväkodin aloitus on iso elämänmuutos koko perheelle. Vanhempia saattaa mietityttää, miten lapsi sopeutuu varhaiskasvatukseen, tai saahan lapsi varmasti kavereita päiväkodissa.
Pilkkeen päiväkodeissa aloittaa vuosittain satoja lapsia, ja jokainen uusi lapsi ja perhe kohdataan aina yksilöllisesti, lempeyden voimalla.
”Monia perheitä jännittävät ihan samantyyppiset asiat, ja kaikesta selvitään aina hyvin”, kertoo Pilke liikuntapäiväkoti Ilveslinnan johtaja Elina Kutila.
Lue tästä lisää Elinan ajatuksia ja vinkkejä päiväkodin aloittamiseen: Uusi elämänvaihe vaikuttaa koko perheeseen – näin siitä selvitään
Viisi vinkkiä vanhemmille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa
Pilkkeen varhaiskasvatuksen käsikirja
Miten sujuu päiväkodin ja kodin yhteistyö? Mitä teen, kun lapsi sairastuu? Onko lapseni vakuutettu?
Näihin – ja moneen muuhun kysymykseen – vastaa Pilkkeen varhaiskasvatuksen käsikirja, eli Pilke-aapinen.
Usein kysyttyjä kysymyksiä päiväkodin aloituksen liittyen
Jokaisen päiväkodin arki rakentuu aina yksilöllisesti päiväkodin koon ja sen omien tavoitteiden mukaisesti. Päiväkotimme ovat auki joustavasti perheiden tarpeiden mukaan klo 6–18 välillä.
Oman päiväkotisi aukioloajat löydät päiväkodin omilta sivuilta - lisätietoja saat päiväkodin johtajalta.
Moni vanhempi pohtii, miten lapsen päiväunet päiväkodissa sujuvat. Kaikille lapsille annetaan mahdollisuus lepoon/nukkumiseen nukkarissa, joka on rauhallinen ympäristö päivälevolle päiväkodissa.
Lasten aivot muovautuvat ja kehittyvät kiihkeimmin varhaislapsuudessa. Huima kehitys vaatii myös riittävän määrän lepoa ja unta. Tämän takia on tärkeää, että lapsi voi nukkua päiväunet päiväkodissa. Jos lapsi nukahtaa lepohetkellä, hänellä on tarve uneen ja sille suomme mahdollisuuden. On hyvä muistaa, että lapsen unentarve on aina yksilöllinen.
On myös tavallista, että lapsi ei nuku päiväkodissa. Tällöin hän rauhoittuu hetkeksi kuuntelemaan satua tai musiikkia ennen päivän muihin puuhiin palaamista. Jos lapsen päiväunet päiväkodissa mietityttävät, varhaiskasvatuksen ammattilaisemme juttelevat mielellään niistä kanssasi.
Kokemuksemme mukaan kyllä. Ymmärrämme, että jokainen lapsi on yksilö. Tuemme heitä varhaiskasvatuksen eri vaiheissa juuri sellaisella tavalla, kuin mitä lapsi tarvitsee.
Tiedämme myös, että tämä asia mietityttää monia perheitä. Kokemuksemme mukaan päiväkodin aloitusta voi kuitenkin helpottaa monin tavoin. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa ja vinkkejä perheille kun lapsi aloittaa päiväkodissa.
Alla muutama käytännön vinkki, joilla lapsesi varhaiskasvatuksen aloitusvaihe sujuu kaikkien kannalta mahdollisimman mukavasti:
- Säännölliset varhaiskasvatusajat.
- Selkeä päivärytmi.
- Selkeä, lyhyt hyvästely lasta päiväkotiin tuodessa.
- Perheen myönteinen asennoituminen päiväkotiin.
- Avoin ihmettely on sallittua, meiltä saa aina kysyä! Ota yhteyttä suoraan päiväkotiin tai lähetä meille viesti/kysymyksesi.
Päiväkodissa tarjotaan aamupala, lounas ja välipala. Pilkkeen päiväkodeissa tarjoamme lapsille kotimaista, terveellistä ja maukasta ruokaa. Ruoka on kotimaista, eikä siihen lisätä valmistusvaiheessa lisäaineita. Ruoka on monipuolista ja helppoa syödä, sillä se on maultaan ja rakenteeltaan lapsille suunniteltua.
Jokaisessa päiväkodissamme on päiväkotihuoltaja, joka vastaa ruoan lämmittämisestä ja ruokalistan mukaisesta muusta tarjottavasta. Lue lisää: Ruoka ja ruokailu Pilkkeen päiväkodeissa
Loma-aikoina päiväkodeissa on vähemmän lapsia, sillä monet perheet lomailevat ja lapset ovat kotona. Siksi osa päiväkodeistamme on kiinni ja osa auki. Auki olevat päivystävät päiväkodit tarjoavat hoitopaikan kaikille niille alueen Pilkkeen päiväkotien lapsille, jotka tarvitsevat varhaiskasvatusta. Päivystävissä päiväkodeissa työskentelee Pilkkeen omia varhaiskasvattajia saman alueen eri päiväkodeista.
Ilmoitamme hyvissä ajoin tiedot loma-aikojen aukioloajoista ja alueen päivystävistä Pilke-päiväkodeista.
Kysy tarkemmat aukioloajat kunkin päiväkodin johtajalta: Pilke-päiväkodit ja yhteystiedot löydät täältä.