Hae päiväkotipaikkaa

Yksityinen vai kunnallinen päiväkoti, mitä eroa niillä on?

Blogit
eyeglasses
Lukuaika: 4 min
calendar_month
23.06.2022

Mitä eroa on yksityisen ja kunnallisen päiväkodin välillä? Yksityiset toimijat ovat olleet osa suomalaista varhaiskasvatusta jo 1800-luvulta saakka. Nykyään perheet voivat valita päiväkodin omien tarpeidensa ja mieltymystensä mukaan. Pilkkeen asiakkuusjohtaja Riikka Mattsson vastaa kysymyksiin siitä, eroaako yksityinen varhaiskasvatus kunnallisista päiväkodeista ja mitä se voi perheille tarjota.

  • Suomessa 39 000 lasta on yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Ensimmäiset yksityiset päiväkodit perustettiin Helsinkiin 1800-luvulla.
  • Yksityistä ja kunnallista varhaiskasvatusta säätelevät samat lait, laatuvaatimukset ja henkilöstömitoitukset. Kunta myös valvoo kaikkien alueensa päiväkotien toimintaa.
  • Yksityiset päiväkodit tarjoavat erilaisia painotteisuuksia, kuten kielet, liikunta, tiede tai erityispedagogiikat
  • Pilkkeellä on 180 päiväkotia, joissa varhaiskasvatuksessa käy lähes 12 000 lasta.

 

Millaisia eroja on yksityisen ja kunnallisen päiväkodin laatuvaatimuksissa, valvonnassa, sääntelyssä tai henkilöstömitoituksissa?

 

Lyhyesti vastattuna: ei mitään. Varhaiskasvatuslaki määrittää varhaiskasvatuksen sisällön, tavoitteet ja toiminnan laadun mittarit ovat kaikille aivan samoja.

Henkilöstömitoitukset ja ylipäätään henkilöstön kelpoisuus työhön ovat kysymyksiä, jotka nousevat säännöllisiesti esiin vanhempien kanssa keskustellessa. Asiasta on keskusteltu viime aikoina paljon myös julkisuudessa, ehkä siksi ihmiset ovat kiinnostuneita ja osaavat kysyä. Vastaan aina, että me Pilkkeellä noudatamme aivan samoja mitoituksia ja kelpoisuusvaatimuksia kuin kunnallisetkin päiväkodit.

Samoin kerron, että yksityisten päiväkotien laatua ja toimintaa valvotaan aivan samalla tavalla kuin kunnallisenkin varhaiskasvatuksen. Avoin ja luottamuksellinen yhteistyö kunnan kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

 

”Yksityiset päiväkodit tarjoavat lisää valinnanvaraa ja joustavuutta. Perhe voi hakea juuri sellaiseen päiväkotiin, joka on heidän arkensa kannalta sopivassa paikassa.”

Miten yksityiset päiväkodit eroavat sisällöllisesti kunnallisista päiväkodeista? Onko varhaiskasvatus samanlaista molemmissa?

 

Noudatamme valtakunnallista ja päiväkodin sijaintikunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa, niin kuin kaikki päiväkodit Suomessa. Perhe voi siis luottaa siihen, että meiltä saa saman palvelun kuin kunnallisestakin päiväkodista.

Kuitenkin ajattelen, että meidän etumme on se, että me yksityiset päiväkodit voimme tarjota lisää valinnanvaraa ja joustavuutta. Perhe voi hakea juuri sellaiseen päiväkotiin, joka on heidän arkensa kannalta sopivassa paikassa.

Lisäksi pystymme muun muassa tarjoamaan laajemmin erilaista painotettua varhaiskasvatusta. Meillä Pilkkeellä painotuksia ovat kielet, tiede, luonto, liikunta, musiikki, taide ja ilmaisu. Tuntumani on, että tällä hetkellä kielet, varsinkin englanti, ovat hyvin kysyttyjä. Samoin luonto- ja musiikkipainotteiset päiväkodit kiinnostavat perheitä.

 

Paljonko yksityinen päiväkoti maksaa? Saako päiväkodin asiakasmaksun hintaan jotain tukea?

 

Hinta on asia, josta minulta kysytään usein. Ihmiset pelkäävät, että yksityinen päiväkoti olisi paljon kalliimpi kuin kunnallinen. Useimmiten näin ei ole!

Sekä kunnallisissa että yksityisissä päiväkodeissa peritään asiakasmaksu, jonka määrään vaikuttavat perheen koko, vanhempien tulot ja lapsen päivittäinen hoitoaika. Yksityisen asiakasmaksua tuetaan kunnan myöntämällä palvelusetelillä tai Kelan yksityisen hoidon tuella.

Pilkkeen sivuille on koottu runsaasti tietoa siitä, miten asiakasmaksu lasketaan ja millaisia tukia perhe voi hakea. Myös päiväkotiemme johtajilta kannattaa kysyä asiasta, sillä he tuntevat oman alueensa tilanteen tarkasti, ja osaavat neuvot perheitä eteenpäin.

 

Miten yksityiseen päiväkotiin haetaan? Voinko hakea samaan aikaan sekä kunnalliseen että yksityiseen?

 

Pilkkeen päiväkotiin haetaan nettisivuillamme olevalla sähköisellä hakukaavakkeella. Kannattaa myös olla yhteydessä kiinnostavaan päiväkotiin ja sopia vierailusta. Meille saa aina tulla paikan päälle tutustumiskäynnille!

Lupaamme ottaa meille tulleet hakemukset käsittelyyn kahden päivän kuluessa siitä, kun ne saamme. Tiedon päiväkotipaikasta saa siis hyvin nopeasti.

Kunnalliseen ja yksityiseen päiväkotiin voi hakea samaan aikaan. Päiväkotihakemuksen tekeminen Pilkkeelle ei vielä sido mihinkään. Palvelusopimus tehdään sitten, kun perhe on päättänyt valita meidät.

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää