Hae päiväkotipaikkaa

Lämminhenkistä kansainvälisyyttä ja pilkearkea luonnonläheisessä Lehtisaaressa

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 6 min
calendar_month
15.04.2021

Läntisessä Helsingissä sijaitsevassa Lehtisaaressa meri ja puistot ovat aina lähes ovella. Pilke Playschool Lehtisaaren (aiemmin Pilke Taikasaari) johtaja Anneleen Burmansson kertoo pilkeläisestä arjesta Lehtisaaressa ja siitä, mikä hänen mielestään tekee kaupunginosasta ihanan paikan lapsiperheille.

Kun Lehtisaareen saapuu, vaikuttaa siltä, että kaikkialla on merta, puistoja ja ulkoilevia, aktiivisia ihmisiä. Minkälaista lapsiperheen arki Lehtisaaressa on?

”Lehtisaaressa on tällä hetkellä paljon pikkulapsiperheitä – tai ainakin vaikuttaa siltä, koska perheet ovat aktiivisia ja lapsia näkyy paljon katukuvassa ulkoilemassa. Lehtisaaressa on vihreää, rauhallista ja luonnonläheistä. Täällä voi elää kokonaisvaltaista perhe-elämää, jossa lapset ovat hoidossa lähellä. Toisaalta olemme yhtä lailla lähellä Helsingin keskustaa ja Keilaniemen ja Otaniemen työelämän ja tutkimuksen keskittymiä. Perheitä tulee meille Helsingin keskustastakin.”

”Lehtisaari on, kenties sijaintinsakin ansiosta, melko kansainvälistä aluetta. Täällä asuu niin suomalaisia kuin Suomeen asettuneita, ulkomaan työkomennuksella olevia perheitä ja alueella on lähetystöjä, mutta toisaalta täällä on opiskelijaperheitäkin. Aalto-yliopisto on lähellä.”

Playschool Lehtisaari on merellisessä ympäristössä keskellä Lehtisaarta

Pilke Playschool Lehtisaari on englanninkielinen päiväkoti, joka sijaitsee Lehtisaaren ytimessä, avarissa, valoisissa tiloissa, joilla on oma tarinansa. Lisäksi päiväkodilla on käytössään läheiset puistot ja rannat. Anneleen, kerro millaiset tilat päiväkodissa on?

”Nämä meidän päiväkodin tilat olivat ennen seurakuntayhtymän käytössä, täällä oli aikanaan kappeli ja lastenkerhoja. Playschool Lehtisaaren päiväkotitoiminta alkoi vuonna 2019 ja vuosi 2020 oli meille kasvun aikaa koronasta huolimatta – englanninkieliselle päiväkodille oli selvästi täällä päin tilausta!”

”Meillä on yhteensä 54 päiväkotipaikkaa. Tällä hetkellä meillä on pienten (0–3-vuotiaat) ja isojen (3–4-vuotiaat) ryhmät, joiden sisällä on muutaman lapsen pienryhmiä. Sitä mukaa, kun lapset kasvavat, tulee mukaan myös esiopetus, eli viskari ja eskari -ryhmät.

”Meillä on oma pieni puutarha etupihalla ja oma sisäpiha käytössämme. Tiloissamme on paljon ikkunoita ja valoa, vuodenajat näkyvät meillä aina selvästi. Pienille ja isoille lapsille on omat sisäänkäyntinsä päiväkotiin.

Sisällä on omaa tilaa kullekin lapsiryhmälle, sekä paljon yhteisiä tiloja: esimerkiksi musiikkihuone pianolla, iso jumppasali, jossa kiipeillään ja leikitään, maalaustilaa ja tarinatilaa käytävillä. Lapset pääsevät mukaan päättämään tilojen käytöstä, eli tekemään omaa päivittäistä ympäristöään. Meillä on myös tutkimuslaboratorio, jossa lapset voivat tehdä tiedekokeita pienryhmissä. Siellä katsellaan vaikkapa erilaisia arkisia asioita valopöydän avulla. Vähän voi välillä tulla sotkuakin, mutta sehän kuuluu tieteen tekemiseen! Rauhoittumista varten niin pienillä kuin isoillakin on ikiomat, kodikkaat lepotilansa, eli “nukkarit”, joita voi vähän pimentää.”

 

Pilkemäistä päiväkotiarkea englanninkielisessä päiväkodissa – lähiympäristö aktiivisessa käytössä, luonto ja ilmiöt tutkimuskohteina

Playschool Lehtisaaren päiväkotiarki ei rajoitu vain sisätiloihin ja omalle pihalle. Tavalliseen päiväkotipäivään saattaa kuulua retkiä Lehtisaaren luontoon ja lähialueille joko tiedeprojektien, kulttuurin tai ihan vain leikin merkeissä. Anneleen kertoo tarkemmin:

”Käytämme lähialueen jalkapallokenttää ja leikkipuistoja lähes päivittäin. Käytämme oikeastaan koko Lehtisaarta ulkoiluun, retkiin ja tiedeprojektekteihin. Täällä on hyvä käyttää lähiluontoa tieteestä oppimiseen. Suurennuslasi mukaan, ämpärit, lapiot ja metsään tutkimaan, kyselemään ja etsimään vastauksia. Veden lähellä on myös pieni hiekkaranta, jonka äärellä voi turvallisesti retkeillä. Täällä on myös historiallista luontoa, kuten jännittäviä hiidenkiukaita. Luonnon ympäröimänä oleminen on mielestäni todella mahtava vahvuus päiväkodillemme.”

Playschool Lehtisaaren tiedepainotteisuus pohjaa ilmiöperustaiseen oppimiseen ja lasten luontaiseen uteliaisuuteen. Jokapäiväinen arki on kysymyksiä, vastausten etsimistä ja oivalluksia.

”Kuuntelemme herkällä korvalla, mitkä aiheet tai ilmiöt lapsia askarruttavat, rohkaisemme kysymään ja saatamme näin lapsilähtöisesti löytää aiheita yhdessä toteutettaville projekteille. Olemme esimerkiksi selvittäneet, mistä vesi tulee hanaan ja minne se putkistoista päätyy. Kerran lapset olivat haltioituneita rannalla nähdyistä leppäkertuista, ja saimme niistä yhteisen teema-aiheen. Yleensä keskitymme yhteen teemaan tai projektiin noin kuukauden ajan, ja lopuksi lapset esittelevät löydöksiään ja tuotoksiaan toisilleen – samalla oppii kielellisiä asioita ja esiintymistäkin.

Miten englannin kieli ja kansainvälisyys ovat Playschool Lehtisaaressa luontevasti mukana arjessa?

”Kussakin ryhmässä yksi kasvattaja puhuu lapsille vain suomea, yksi vain englantia. Englantia puhutaan luonnollisesti arjessa suomen rinnalla. Aikuiset puhuvat toisilleen englantia, jotta lapset kuulevat myös miten aikuiset puhuvat englantia keskenään.”

”Meillä on tällä hetkellä yhteensä noin 14 eri kansallisuutta edustettuna, ja juhlimme ja esittelemme jokaisen lapsen omaa kulttuuria säännöllisesti. Meille on tärkeää, että lapsi tuntee, että hän on tärkeä ja arvostettu. Samalla myös opitaan avoimuutta muita kulttuureja ja kieliä kohtaan.”

”Englanninkieliselle päiväkodille on selvästi täällä lapsiperheiden Lehtisaaressa tilausta! Playschool Lehtisaaren päiväkotiryhmissä aina yksi meistä kasvattajista puhuu lapsille vain suomea, yksi vain englantia” 

 

Positiivisen fiiliksen tuntee! – Perheet kiittävät päiväkodin lämmintä ja kannustavaa ilmapiiriä

Pilke Playschool Lehtisaaren suurimpina vahvuuksina Anneleen Burmansson pitää juuri kulttuurista monimuotoisuutta sekä lämmintä ja sallivaa, kannustavaa ilmapiiriä.

”Tiedepainotus ja englannin kieli ovat monelle perheelle tärkeä syy tulla juuri meille. Ennen kaikkea Playschool Lehtisaari on kuitenkin todella lämmin paikka, jossa työtään sydämellä tekevät varhaiskasvattajien työntekijätiimi ja perheet muodostavat oman yhteisönsä. Henkilökunta on aktiivisesti perheiden kanssa yhteyksissä ja perheet keskenään tekemisissä. Yleisin palaute vanhemmilta on, että “positiivisen fiiliksen tuntee.”

Pilke tarjoaa hyvän päivän puitteet oppia, ihmetellä, kysellä, leikkiä ja kasvaa – turvallisen ja luotettavan aikuisen seurassa

 

Pilke-päiväkodit tekevät hyvän päivän yli 11 000 lapselle Suomessa. Olemme osa tavallisten suomalaisten perheiden arkea kaikkialla maassa. Päiväkodeissamme laadukas, aktiiviseen oppimiseen perustuva varhaiskasvatus kohtaa leikin riemun ja oivaltamisen ilo.

Kaikissa Pilke-päiväkodeissa on sama pilkeläinen tapa toimia: lapselle tarjotaan hyvä päivä aktiiviseen oppimiseen perustuvan, laadukkaan varhaiskasvatuksen parissa, syliä ja turvaa unohtamatta. Luomme hyvän päivän puitteet tarjoamalla lapselle mahdollisuuden oppia, ihmetellä, kysellä, leikkiä ja kasvaa – turvallisen ja luotettavan aikuisen seurassa. Henkilökunnalla on aikaa kohdata lapsi ja perheet aidosti ja yksilöllisesti.

Millaista on lapsiperheen arki Helsingissä? Millaiset puitteet varhaiskasvatuksen on tarjottava tukeakseen perheen elämää pääkaupunkiseudulla? Varhaiskasvatuspaikkaa etsivälle Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla on paljon valinnanvaraa – oma Pilke-päiväkoti voi löytyä kotinurkilta, osaan tullaan kauempaakin. Lue tästä lisää: paikallista ja kodikasta arkea pääkaupungin sykkeessä.

 

Lisätietoja ja tutustu tarkemmin:

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Lintuvaaraan aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille
Pilke tiedottaa
Mukavia aamupäiviä kahvittelun sekä lasten leikkien ja erilaisten teemapäivien merkeissä Pilke tiedepäiväkoti Sirun tiloihin aukeaa perhekahvila keskiviikkona 3.4.2024. Perhekahvila on...
Lue lisää
Pilke avaa pienen englanninkielisen päiväkodin Kalasataman tornitaloon
Pilke tiedottaa
Englanninkielinen Pilke Playschool Kalasatama -päiväkoti avautuu huhtikuussa 2.4.2024 Helsingin Kalasatamassa. Pienessä ja kodikkaassa päiväkodissa tarjotaan varhaiskasvatusta 40 lapselle. Lapset saavat leikkiä ja...
Lue lisää
Pilke kouluttaa: Pilke-Akatemiassa syvennytään nepsy-lasten varhaiskasvatukseen
Artikkelit
VEO-klinikat ja Kysy VEO:lta -Teamsit tarjolla koko kevään  Varhaiskasvatuksen ammattilaisten osaamista erityispedagogiikasta syvennetään Pilkkeellä jatkuvasti. Pilke järjestää omia VEO-klinikoita, joissa...
Lue lisää