Hae päiväkotipaikkaa

Pilke-päiväkodit Helsingissä: paikallista ja kodikasta arkea pääkaupungin sykkeessä

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 7 min
calendar_month
21.05.2024

Etsitkö päiväkotipaikkaa lapsellesi Helsingistä tai pääkaupunkiseudulta? Tiesithän, että olet aina tervetullut tutustumaan Pilke-päiväkodin toimintaan, ja vahvistamme päiväkotipaikan käytännössä saman tien tehtyäsi päiväkotihakemuksen. Jos taas päiväkodissa ei juuri nyt ole tilaa, suosittelemme jättämään hakemuksen jonoon, sillä tarjoamme päiväkodeistamme vapautuvia paikkoja jonossa oleville perheille.

Helsingissä on tällä hetkellä 19 Pilke-päiväkotia, ja Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla lähes 40 lisää. Useimmiten oma Pilke-päiväkoti löytyy läheltä kotia, osaan tullaan kauempaakin perhen arjen reittien ja työmatkojen varrelta.

Valinnanvaraa ja vaihtoehtoja – silti aina tuttu ja turvallinen Pilke

Pilke-päiväkodeissa on päivittäin yli 11 000 lasta. Olemme osa tavallisten suomalaisten perheiden arkea kaikkialla maassa.

Meillä laadukkaaseen varhaiskasvatukseen kuuluu leikin kautta oppiminen ja lempeä vuorovaikutus. Luomme hyvän päivän puitteet tarjoamalla lapselle mahdollisuuden oppia, ihmetellä, kysellä, leikkiä ja kasvaa – turvallisen ja luotettavan aikuisen seurassa. Pilkkeellä meille on tärkeää, että henkilökunnallamme on aikaa kohdata lapsi ja perheet aidosti ja yksilöllisesti – lempeyden voimalla.

Pilke päiväkodit Oy:n Helsingin aluejohtaja Johanna Raski-Pitkänen luonnehtii, että vaikka pääkaupunkiseudulle mahtuu monenlaisia alueita, yksi merkittävä ero muihin kaupunkeihin nähden näkyy lähinnä siinä, että ihmisvirta on eri suuruusluokkaa ja kansainvälisempää kuin pienemmillä paikkakunnilla.

Johanna Raski-Pitkänen | Pilke päiväkodit Oy”Helsingissä ja ylipäätänsä pääkaupunkiseudulla on paljon valinnanvaraa päiväkotien suhteen: toivotaanko päiväkotia oman kodin läheltä, sopivasti perheen arjen reittien varrelta vai kiinnostaako jokin tietty painotteinen varhaiskasvatus.

Samanaikaisesti päiväkotiin tulijoita on paljon: kasvavilla alueilla päiväkotipaikoista voi olla pulaakin, eikä ole itsestään selvää saada paikkaa lähipäiväkodista.”

Painotteisuudet ovat oleellinen osa Pilkkeen toimintaa kaikkialla Suomessa, mutta pääkaupunkiseudun koon vuoksi valinnanvaraa on täällä luonnollisesti enemmän. Perheillä on monia mahdollisuuksia pohtia, minkä tyyppiseen varhaiskasvatukseen omat lapset halutaan viedä.

”Meillä on monia eri painotteisuuksia muun muassa musiikki- ja tiedepainotteisuuksia, mutta myös täysin englanninkielisiä päiväkoteja sekä Luonnossa kotonaan -päiväkoteja, joissa vietetään ulkoilmaelämää säästä ja vuodenajasta riippumatta.”

Monelle perheelle sopivin sijainti päiväkodille on lähellä kotia tai työpaikkaa, arjen reittien varrella. Tähän tarpeeseen Pilke voi usein tarjota hyvän lähivaihtoehdon.

”Kun perheet kartoittavat lähialueensa varhaiskasvatuspaikkoja, moni yllättyy positiivisesti, kun Pilke löytyy helpon matkan päästä kotoa. Asiakasperheiltä olen myös kuullut sen yllättäneen, että meiltä voi löytyä sopiva paikka nopeasti. Meille voi aina tulla tutustumaan ja juttelemaan ennen päätöksen tekoa”, Johanna Raski-Pitkänen muistuttaa, ja siksi myös suosittelemme aina tutustumiskäyntiä päiväkotiin.

Suuren kaupungin elämässä näkyvät väistämättä jonkin verran etätyö ja erilaisten elämäntapojen kirjo. Johanna Raski-Pitkäsen mukaan ajan ilmiöt näkyvät melko samanlaisina ympäri maan. Esimerkiksi kestävän elämäntavan suosio kasvaa tasaisesti kaikkialla.

”Pilkkeellä on eri puolilla maata Luonnossa kotonaan -luontopäiväkoteja, joissa aivan erityisesti tutustutaan myös siihen, mistä ja miten ruoka tulee lautaselle. Kierrätys ja ekologisesti kestävän elämäntavan opettelu on meillä myös ihan luonteva osa normaalia arkea.”

”Toisaalta, Helsingissä meillä on ehkä hieman muuta Suomea enemmän asiakasperheitä, jotka tuovat lapsen päiväkotiin jaksottain. Saatetaan esimerkiksi viettää osa vuodesta jossain muualla. Siitäkin perheiltä on tullut myönteistä palautetta, että vastaamme joustavasti perheiden toiveisiin eri elämäntilanteissa”, Johanna Raski-Pitkänen kertoo.

”Meillä on työstään nauttiva henkilökunta – ammattitaitoiset ja aidosti perheistä välittävät varhaiskasvattajat ja päiväkotien johtajat, joita kiinnostaa oppia, mikä tekee juuri tälle lapselle hyvän päivän”

Näin toimimme Pilkkeellä, kun haet lapsellesi paikkaa päiväkotiin

Kun päiväkotiin hakeminen on ajankohtaista ja lapselle etsitään päiväkotia, sopivista vaihtoehdoista kuulee usein puskaradion kautta: leikkipuistossa toiselta perheeltä tai vaikkapa sosiaalisen median kaupunginosaryhmistä.

”Meille tulee perheitä, jotka ovat kuulleet meistä toiselta perheeltä tai somesta. Perheet hakevat tottuneesti tietoa verkossa. Tyypillisimmin meille haetaan Pilkkeen nettisivujen kautta, mutta myös suoraan päiväkotiin voi olla yhteydessä ja tiedustella tilannetta.”

Kun kiinnostunut perhe lähettää päiväkotihakemuksen tai ottaa yhteyttä Pilkkeen päiväkotiin, kohtaamme perheet alusta alkaen aidosti ja yksilöllisesti. Päiväkodin johtaja vastaa yhteydenottoon ja perhe kutsutaan tutustumaan päiväkodin tiloihin ja toimintaan. Perheen kanssa keskustellaan, vastataan heitä askarruttaviin kysymyksiin ja heille kerrotaan esimerkiksi yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksun tuesta, jotta he saavat kaiken tarvitsemansa tiedon.

”Siinä tutustutaan puolin ja toisin, me kuuntelemme perheen tarpeita ja kiinnostuksia ja yhdessä keskustellaan tulevasta varhaiskasvatuksen aloituksesta. Haluamme varmistaa, että perheellä on selkeä käsitys toiminnastamme ja turvallinen olo jättää lapsensa meille päiväkotiin”, kuvailee Johanna Raski-Pitkänen.

Seuraavaksi perhe jää miettimään sopimuksen tekemistä. Mikäli perhe valitsee Pilkkeen päiväkodin, on edessä harjoittelujakso ennen varsinaista päiväkodin aloittamista.

”Lapsi pääsee tutustumaan päiväkotiin, varhaiskasvattajiin ja muihin lapsiin yhdessä tutun perheenjäsenensä kanssa. Kun hänellä on jo valmiiksi tuttuja kasvoja päiväkodissa, niin aloituspäivä ei ehkä olekaan niin jännittävä tai sydäntä särkevä – korkeintaan vanhemmille. Näin toimitaan tyypillisesti kaikissa Pilke-päiväkodeissa”, Johanna Raski-Pitkänen kertoo.

Paikallisuus ja yhteisöllisyys tekevät jokaisesta Pilke-päiväkodista omanlaisen

Vaikka erityisesti Helsingin Pilke-päiväkoteihin tulee lapsia kauempaakin, on jokainen päiväkoti kuitenkin omassa kaupunginosassaan hyvin leimallisesti paikallinen ja aktiivinen osa omaa kaupunginosayhteisöään. Tämä voi tarkoittaa niin retkiä lähialueille kuin vaikkapa yhteisiä projekteja alueen muiden toimijoiden kanssa. Tunnelma Pilkkeellä on aina lämmin ja kodikas. Perheen ja päiväkodin väen kohtaamisille varataan aikaa.

”Meillä on työstään nauttiva henkilökunta – ammattitaitoiset ja aidosti perheistä välittävät varhaiskasvattajat ja päiväkotien johtajat, joita kiinnostaa oppia, mikä tekee juuri tälle lapselle hyvän päivän. Suuressakin päiväkodissa toimimme aina kotoisissa pienryhmissä, ja myös hoivalle jää aikaa. Tervetuloa rohkeasti käymään ja tutustumaan!”, Johanna Raski-Pitkänen kehottaa.

Pilke-päiväkodeissa eletään paikallista ja kodikasta päiväkotiarkea. Kurkista näistä artikkeleistamme muutamaan päiväkotiimme:

Tervetuloa Pilke-päiväkotiin – lisätietoa päiväkodeistamme ja yksityisestä  varhaiskasvatuksesta

Mietitkö, millainen on lähin Pilke-päiväkotisi? Millaisia kokemuksia perheillä ja varhaiskasvattajilla on juuri tietyn päiväkodin arjesta? Näihin tutustut aina parhaiten paikan päällä.

Soita ja sovi tapaaminen suoraan päiväkodin johtajan kanssa, ja tule tutustumaan lähimpään Pilke-päiväkotiin!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Pilke-päiväkotien varhaiskasvatuksen uutiskirje 6/2024
Artikkelit
Ajankohtaista Pilkkeen varhaiskasvatuksessa: Varhaiskasvatus kesällä sekä varautuminen helteisiin.
Lue lisää
Pilke korjannut Lappeenrannan päiväkoti Tirikan toimintaa
Pilke tiedottaa
Yle kertoo sivuillaan olevassa jutussa, että Lappeenrannassa toimiva päiväkoti Pilke Tirikka on saanut huomautuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Annetun huomautuksen mukaan päiväkodissa ei ollut riittävästi kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilökuntaa 13 päivänä kello 15.30 jälkeen viiden viikon tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on sijoittunut aikavälille 11.9.-21.11.2023. Lain mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta seurataan koko päiväkodin tasolla päivittäin. Mitoituksesta voi poiketa hetkellisesti. Pilke Tirikassa on ollut viime syksynä hetkellisiä ylityksiä iltapäivisin klo 15.30 jälkeen.
Lue lisää
Playschool Lehtisaari: Lämminhenkinen ja yhteisöllinen päiväkoti lähellä kaikkea
Artikkelit
Englannin kieltä, monikulttuurista varhaiskasvatusta - ja ihan tavallista, turvallista, aktiivista päiväkotielämää lähialueen palveluja ja ympäröivää luontoa luonnollisesti hyödyntäen. Lue artikkelistamme, mitä Pilke Playschool Lehtisaaren johtaja Maria Kajanus kertoo päiväkoden arjesta.
Lue lisää