Luonnossa kotonaan -päiväkodit
Pilkkeellä on seitsemän Luonnossa kotonaan -päiväkotia Helsingissä, Vantaalla, Nivalassa ja Ylivieskassa. Luonnossa kotonaan -päiväkotiemme yhteisenä punaisena lankana on ajatus, että varhaislapsuuden ainutlaatuisen ajan ja lapsen henkilökohtainen kasvun tulee voida toteutua kiireettömyydessä, lämpöisessä ja turvallisessa ilmapiirissä, ilossa ja erityisesti luonnossa leikkien, liikkuen ja omaan tahtiin ihmetellen.
Luonnossa kotonaan on Suomen Ladun vuodesta 1999 koordinoima toimintamuoto, joka keskittyy varhaiskasvatuksessa ja koululaisten iltapäivätoiminnassa toteutettavaan luontoliikuntaan sekä luonto- ja ympäristökasvatukseen.
Luonnossa kotonaan -toiminnalle on määritelty toiminnan laadulliset kriteerit sekä toimipaikan kriteerit. Toiminnan laadulliset kriteerit kuvaavat tapaa, jolla ulkoilmaelämää vietetään sekä tuovat esiin leikin ja liikkumisen painotuksen. Toimipaikan kriteerit puolestaan kertovat millaisia vaatimuksia verkostoon kuuluminen toimipaikalle asettaa esim. Luonnossa kotonaan -nimen ja tunnuksen käytölle tai henkilökunnan koulutuksiin liittyen. Toimipaikan tulee täyttää tietyt kriteerit jo hakuvaiheessa ja sitoutua kriteerien noudattamiseen.
Pedagogiikka
Luonnossa kotonaan -toiminnan perustana on näkemys leikkivästä ja liikkuvasta, ainutlaatuisesta lapsesta. Lapsen osallisuus ja kestävä elämäntapa ovat toimintaa ohjaavia arvoja ja näkyvät arjessa.
Pedagogiikan suuntaviivat kumpuavat Luonnossa kotonaan –toimintaideasta.
Luonnossa kuin kotonaan
Luonnossa oleminen ja ulkoilmaelämä tarjoavat parhaat puitteet luonnolliselle lapsuudelle. Missään ei ole niin mahtavaa ja monipuolista jumppasalia kasvavan kehon liikkumisen tarpeille kuin luonnossa. Metsän äänimaailma rauhoittaa ja luo levolliset puitteet vauhdikkaillekin leikeille.
Luonnossa satumielet ja -silmät lumoutuvat keijujen ja menninkäisten syntysijoilla. Ihmeteltävää, maistettavaa, haistettavaa ja kuunneltavaa riittää ihan jokaiselle. Metsä kutsuu päiväkotilaisiamme retkelle useasti viikossa, halki vuodenkierron, säällä kuin säällä.
Lapsesta käsin
Pyrimme siihen, että kaikki toimintamme palvelee lapsen tasapainoista kasvua ja kehitystä. Tämä edellyttää henkilökunnalta sydämen viisautta ymmärtää lapsen kehitysvaiheita, pohtia ja kannatella toimivia menetelmiä ja erityistä läsnäoloa kohdata jokainen ainutlaatuinen lapsi.
Yhteistyö henkilökunnan kesken toimivien käytäntöjen luomiseksi on arjen perustyötä, johon myös vanhempien luottamus ja arvokas tieto omasta lapsesta tuo tärkeän lisän. Lapsena oleminen toteutuu erityisesti leikissä, sadun taianomaisessa maailmassa, kädentöissä ja pullan tuoksussa sekä siinä, että saa katsoa ja osallistua oikeaan elämään.
Luonnossa kotonaan päiväkodeissamme arvostamme
- Kiireetöntä ja turvallista ilmapiiriä, syliä ja lämpöä
- Lapsen ainutlaatuisuutta
- Vuorovaikutteista kasvuympäristöä
- Henkilökunnan sitoutumista ja lämmintä läsnäoloa
- Ekologista elämäntapaa ja luonnon hyvinvointia
- Avointa yhteistyötä vanhempien kanssa.
Lähiluonnon monet mahdollisuudet tulevat lapsillemme tutuiksi. Luonnosta löydämme maailman parhaan jumppasalin, jossa voi kiipeillä kuusenoksilla, tasapainoilla kaatuneella puunrungolla, ryömiä saniaisten välissä tai kavuta tähystyskivelle.
Luonnon leikkipaikat virittävät mielikuvitusrikkaisiin leikkeihin. Leikkiessään lapset tekevät tarkkoja havaintoja ympäristöstä, he luovat vahvan siteen todellisuuteen omien kokemustensa kautta. Lounas tai eväät maistuvat ruokapiirissä. Mottonamme on, ettei ole huonoja säitä, tarvitsemme vain päällemme hyvät ulkoiluvarusteet.
Lapsessa elävää sadun lumoa siivitetään kertomalla satuja ja tarinoita. Lorut ja runot puhuttelevat lapsen rytmisyyttä. Luova toiminta on keskeisimpiä menetelmiämme ohjatessamme lapsia ilmaisemaan itseään.
Arjen ja vuodenkierron rytmiä kantavat laulut ja musiikki ja kuvataiteellinen ilmaisu. Metsäteatterin näyttämöllä seikkailevat käpy- ja keppihahmot lasten avustuksella. Vasaroiden paukkeesta ja sahan suhinasta syntyy jos jonkinlaista tarpeellista. Leipomispäivänä talon täyttää pullantuoksu.
Päiväkodeissamme avoin ja luottamuksellinen yhteistyö vanhempien kanssa on osa pedagogiikkaa. Erityisesti lasten näkökulmasta heistä huolehtivien aikuisten keskinäinen luottamus on merkittävä tekijä kasvun, kehityksen ja hyvän olon tukijana, sekä perusturvallisuuden luojana. Nämä tekijät vahvistuvat konkreettisen kasvatuskumppanuuden myötä.
Päivittäisten kuulumisten vaihdon ja kasvatuskeskustelujen lisäksi luonteva tapa yhteistyölle on vanhempien ja henkilökunnan yhteiset työt ja tapahtumat. Vanhemmat ovatkin usein mukana järjestämässä retkiä, talkoita ja juhlia.
Päiväkodeissamme on sitouduttu kestävän kehityksen periaatteiden noudattamiseen. Lasten osallistuminen päiväkodin ekologiseen arkeen luo hänelle luontaisen väylän kasvaa kohti ympäristövastuullisuutta.
Ekologisessa elämäntavassa painotamme yhdessä tekemistä, emme niinkään tiedollista ohjeistusta. Päiväkodeissamme ympäristöystävällisen elämäntavan aakkoset alkavat hahmottua lapsille, kun hän oppii viihtymään luonnossa ja kokee olevansa osa luonnonjärjestelmää. Siellä missä viihdymme, sitä haluamme myös suojella.
Ympäristökasvatuksen yhtenä tärkeänä tavoitteena on vahvistaa lasten luontosuhdetta.
Pilkkeen luontopäiväkodeissa Sotkankoto ja Uikunkoto eletään Luonnossa kotonaan -toiminnan mukaisesti arkea, jossa ulkoilmaelämä pihaleikkeineen ja metsäretkineen on tärkeä osa jokaista päivää.
Luontopäiväkodissa opitaan kestävää elämäntapaa
Pilke-päiväkodeissa toimimme kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti joka päivä. Lapsen henkilökohtaisen luontosuhteen muodostuminen on kestävän kehityksen pohjana. Kun lapsi oppii nauttimaan luonnosta, arvostus ympärillä olevaa kohtaan syntyy itsestään.
”Meidän arki lasten kanssa on kiireetöntä ulkoilmaelämää ja luonnossa oppimista. Luontopäiväkoti antaa erinomaiset raamit toteuttaa lapsilähtöistä varhaiskasvatusta” kertoo ylivieskalaisen Pilke luontopäiväkoti Taikaniityn johtaja Elina Salmela