Hae päiväkotipaikkaa

Pilke-päiväkodit Helsingissä: paikallista ja kodikasta arkea pääkaupungin sykkeessä

Artikkelit
eyeglasses
Lukuaika: 7 min
calendar_month
14.04.2021

Pilke-päiväkodit tekevät hyvän päivän yli 11 000 lapselle Suomessa. Olemme osa tavallisten suomalaisten perheiden arkea kaikkialla maassa. Päiväkodeissamme laadukas, aktiiviseen oppimiseen perustuva varhaiskasvatus kohtaa leikin riemun ja oivaltamisen ilon.

Kaikissa Pilke-päiväkodeissa on sama pilkeläinen tapa toimia: lapselle tarjotaan hyvä päivä aktiiviseen oppimiseen perustuvan, laadukkaan varhaiskasvatuksen parissa, syliä ja turvaa unohtamatta.

Luomme hyvän päivän puitteet tarjoamalla lapselle mahdollisuuden oppia, ihmetellä, kysellä, leikkiä ja kasvaa – turvallisen ja luotettavan aikuisen seurassa. Henkilökunnalla on aikaa kohdata lapsi ja perheet aidosti ja yksilöllisesti.

Millaista on lapsiperheen arki Helsingissä? Millaiset puitteet varhaiskasvatuksen on tarjottava tukeakseen perheen elämää pääkaupunkiseudulla? Helsinki on kulttuurien ja elämäntyylien sulatusuuni, jossa urbaani tunnelma yhdistyy luonnon ja meren läheisyyteen. Varhaiskasvatuspaikkaa etsivälle Helsingissä on paljon valinnanvaraa – oma Pilke-päiväkoti voi löytyä kotinurkilta, osaan tullaan kauempaakin koko pääkaupunkiseudulta.

Valinnanvaraa ja vaihtoehtoja – silti aina tuttu ja turvallinen Pilke

Pilke päiväkodit Oy:n pääkaupunkiseudun aluejohtaja Johanna Raski-Pitkänen luonnehtii, että vaikka Helsinkiin mahtuu monenlaisia alueita, yksi merkittävä ero muihin kaupunkeihin nähden näkyy lähinnä siinä, että ihmisvirta on aivan eri suuruusluokkaa ja kansainvälisempää kuin pienemmillä paikkakunnilla.

Johanna Raski-Pitkänen | Pilke päiväkodit Oy”Helsingissä on paljon valinnanvaraa päiväkotien suhteen: toivotaanko päiväkotia oman kodin läheltä, vai kiinnostaako vaikkapa kieli- tai musiikkipainotus? Toisaalta myös varhaiskasvatukseen tulijoita on paljon: kasvavilla alueilla päiväkotipaikoista voi olla pulaakin, eikä ole itsestään selvää saada paikkaa lähipäiväkodista.”

Helsingissä on tällä hetkellä 16 Pilke-päiväkotia, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla vielä 30 lisää. Pilke on siis tuttu ja turvallinen Pilke myös pääkaupunkiseudulla, mutta minkälaisia erityispiirteitä toiminnassa Helsingissä on?

”Meillä on monia eri painotteisuuksia muun muassa musiikki- ja tiedepainotteisuuksia, mutta myös täysin englanninkielisiä päiväkoteja sekä Luonnossa kotonaan -päiväkoteja, joissa vietetään ulkoilmaelämää säästä ja vuodenajasta riippumatta. Painotteisuudet ovat oleellinen osa Pilkkeen toimintaa kaikkialla Suomessa, mutta pääkaupunkiseudun koon vuoksi valinnanvaraa on täällä luonnollisesti enemmän. Perheillä on monia mahdollisuuksia pohtia, minkä tyyppiseen varhaiskasvatukseen omat lapset halutaan viedä.

Monelle perheelle sopivin sijainti päiväkodille on lähellä kotia tai työpaikkaa, arjen reittien varrella. Tähän tarpeeseen Pilke voi usein tarjota hyvän lähivaihtoehdon.

”Kun perheet kartoittavat lähialueensa varhaiskasvatuspaikkoja, moni yllättyy positiivisesti, kun Pilke löytyy helpon matkan päästä kotoa. Asiakasperheiltä olen myös kuullut sen yllättäneen, että meiltä voi löytyä sopiva paikka jonottamatta. Meille voi aina tulla tutustumaan ja juttelemaan ennen päätöksen tekoa, Johanna Raski-Pitkänen muistuttaa.”

Suuren kaupungin elämässä näkyvät väistämättä jonkin verran etätyö ja erilaisten elämäntapojen kirjo. Onko helsinkiläinen elämäntapa selkeästi erilainen kuin muualla Suomessa? Johanna Raski-Pitkäsen mukaan ajan ilmiöt näkyvät melko samanlaisina ympäri maan. Esimerkiksi lähi- ja luomuruoan suosio kasvaa tasaisesti kaikkialla.

”Pilkkeellä on eri puolilla maata Luonnossa kotonaan -luontopäiväkoteja, joissa aivan erityisesti tutustutaan myös siihen, mistä ja miten ruoka tulee lautaselle. Kierrätys ja ekologisesti kestävän elämäntavan opettelu on meillä myös ihan luonteva osa normaalia arkea.

”Toisaalta, Helsingissä meillä on ehkä hieman muuta Suomea enemmän asiakasperheitä, jotka tuovat lapsen päiväkotiin jaksottain. Saatetaan esimerkiksi viettää osa vuodesta jossain muualla. Siitäkin perheiltä on tullut myönteistä palautetta, että vastaamme joustavasti perheiden toiveisiin eri elämäntilanteissa”, Johanna Raski-Pitkänen kertoo.

”Meillä on työstään nauttiva henkilökunta – ammattitaitoiset ja aidosti perheistä välittävät varhaiskasvattajat ja päiväkotien johtajat, joita kiinnostaa oppia, mikä tekee juuri tälle lapselle hyvän päivän”

Hakuprosessissa kohdataan yksilöllisesti ja tullaan tutuiksi – Näin toimimme Pilkkeellä, kun haet lapsellesi paikkaa päiväkotiin

Kun lapselle etsitään päiväkotia, sopivista vaihtoehdoista kuulee usein niin puskaradion kautta: leikkipuistossa toiselta perheeltä tai vaikkapa sosiaalisen median kaupunginosaryhmistä. Johanna Raski-Pitkänen luonnehtii erilaisten puskaradioiden olevan merkittävä tiedonvälityskanava juuri Helsingin kaltaisella alueella, jossa valinnanvaraa on paljon.

”Meille tulee perheitä, jotka ovat kuulleet meistä toiselta perheeltä tai somesta. Perheet hakevat myös tottuneesti tietoa internetistä. Tyypillisimmin meille haetaan Pilkkeen nettisivujen kautta, mutta myös suoraan päiväkotiin voi olla yhteydessä ja tiedustella tilannetta.”

Kun kiinnostunut perhe ottaa yhteyttä Pilkkeeseen, alkaa prosessi, jossa paikallinen päiväkodin johtaja ja päiväkodin kasvattajat omistautuvat sille, että perhe saa kaiken tarvitsemansa tiedon ja tutustuu toden teolla päiväkotiin.

”Siinä tutustutaan puolin ja toisin, me kuuntelemme perheen tarpeita ja kiinnostuksia ja yhdessä keskustellaan tulevasta varhaiskasvatuksen aloituksesta. Haluamme varmistaa, että perheellä on selkeä käsitys toiminnastamme ja turvallinen olo jättää lapsensa meille päiväksi”, kuvailee Johanna Raski-Pitkänen.

Päiväkodin johtaja vastaa perheen yhteydenottoon, perhe kutsutaan tutustumaan päiväkodin tiloihin ja toimintaan, johtaja keskustelee perheen kanssa ja vastaa askarruttaviin kysymyksiin. Seuraavaksi perhe jää miettimään sopimuksen tekemistä. Mikäli perhe valitsee Pilkkeen päiväkodin, on edessä harjoittelujakso ennen varsinaista päiväkodin aloittamista.

”Lapsi pääsee tutustumaan päiväkotiin, varhaiskasvattajiin ja muihin lapsiin yhdessä tutun perheenjäsenensä kanssa. Kun hänellä on jo valmiiksi tuttuja kasvoja päiväkodissa, niin aloituspäivä ei ehkä olekaan niin jännittävä tai sydäntä särkevä – korkeintaan vanhemmille. Näin toimitaan tyypillisesti kaikissa Pilke-päiväkodeissa”, jatkaa Johanna Raski-Pitkänen.

”Helsingissä on paljon valinnanvaraa päiväkotien suhteen: toivotaanko päiväkotia oman kodin läheltä, vai kiinnostaako vaikkapa kieli- tai musiikkipainotus?”

Paikallisuus ja yhteisöllisyys tekevät jokaisesta Pilke-päiväkodista omanlaisen

Helsingin Pilke-päiväkoteihin tulee lapsia kauempaakin. Jokainen päiväkoti on kuitenkin omassa kaupunginosassaan hyvin leimallisesti paikallinen ja aktiivinen osa omaa kaupunginosayhteisöään. Tämä voi tarkoittaa niin retkiä lähialueille tai vaikkapa yhteisiä projekteja alueen muiden toimijoiden kanssa, mutta myös sitä, että tunnelma Pilkkeellä on aina lämmin ja kodikas ja aikaa perheen ja päiväkodin väen kohtaamisille varataan aikaa.

”Meillä on työstään nauttiva henkilökunta – ammattitaitoiset ja aidosti perheistä välittävät varhaiskasvattajat ja päiväkotien johtajat, joita kiinnostaa oppia, mikä tekee juuri tälle lapselle hyvän päivän. Suuressakin päiväkodissa toimimme aina kotoisissa pienryhmissä, ja myös hoivalle jää aikaa. Tervetuloa rohkeasti käymään ja tutustumaan!”, Johanna Raski-Pitkänen kehottaa.

Pilke-päiväkodeissa eletään paikallista ja kodikasta päiväkotiarkea. Kurkista näistä artikkeleistamme muutamaan päiväkotiimme:

Tervetuloa Pilke-päiväkotiin – lisätietoa päiväkodeistamme ja yksityisestä  varhaiskasvatuksesta

Mietitkö, millainen on lähin Pilke-päiväkotisi? Millaisia kokemuksia perheillä ja varhaiskasvattajilla on juuri tietyn päiväkodin arjesta?

Tilat, tunnelma ja arki – näihin tutustut aina parhaiten paikan päällä. Soita ja sovi tapaaminen tai puhelinkeskustelu suoraan päiväkodin johtajan kanssa!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saatat tykätä myös näistä

Lintuvaaraan aukeaa uusi perhekahvila kotona oleville vanhemmille
Pilke tiedottaa
Mukavia aamupäiviä kahvittelun sekä lasten leikkien ja erilaisten teemapäivien merkeissä Pilke tiedepäiväkoti Sirun tiloihin aukeaa perhekahvila keskiviikkona 3.4.2024. Perhekahvila on...
Lue lisää
Pilke avaa pienen englanninkielisen päiväkodin Kalasataman tornitaloon
Pilke tiedottaa
Englanninkielinen Pilke Playschool Kalasatama -päiväkoti avautuu huhtikuussa 2.4.2024 Helsingin Kalasatamassa. Pienessä ja kodikkaassa päiväkodissa tarjotaan varhaiskasvatusta 40 lapselle. Lapset saavat leikkiä ja...
Lue lisää
Pilke kouluttaa: Pilke-Akatemiassa syvennytään nepsy-lasten varhaiskasvatukseen
Artikkelit
VEO-klinikat ja Kysy VEO:lta -Teamsit tarjolla koko kevään  Varhaiskasvatuksen ammattilaisten osaamista erityispedagogiikasta syvennetään Pilkkeellä jatkuvasti. Pilke järjestää omia VEO-klinikoita, joissa...
Lue lisää