Hirsipäiväkoti – aistiystävällistä päiväkotirakentamista

Päiväkotien hirsirakentaminen on Pilkkeen näkemys hyvän päivän ympäristöstä lapsille ja aikuisille

Pilke päiväkodit Oy uudistaa osaltaan päiväkotirakentamista Suomessa. Meillä on jo yli 20 yhteistyökumppaniemme kanssa toteutettua, hirsirakenteista päiväkotia ympäri maan, ja lisää on suunnitteilla.

Hirsipäiväkoti on vastaus voimakkaasti kasvavaan kysyntään saada lapsille sisäilmaltaan puhtaita päiväkotitiloja sekä rakennuksia, joiden hiilijalanjälki on mahdollisimman alhainen. Hirsipäiväkodissa lapset saavat nauttia raikkaasta sisäilmasta, hyvästä akustiikasta sekä massiivipuun tuomasta levollisesta ja rauhallisesta tunnelmasta.

Tervetuloa tutustumaan lähimpään hirsipäiväkotiin paikan päälle!

Miksi rakennamme uusia päiväkoteja hirrestä?

Tavoitteemme on luoda lapselle kaikin tavoin hyvä päivä Pilke-päiväkodissa. Tähän sisältyy myös huoli sisäilmasta ja rakentamisen laadusta. Haluamme tarjota lapsille ja työntekijöillemme tiloja, joissa on hyvä olla.

Näihin tarpeisiin vastaus on suomalaisen ikiaikaisen puun ja nykyaikaisen rakennusosaamisen ja arkkitehtuurin liitto: painumattomasta hirrestä rakennetut, ekologisesti kestävät päiväkotirakennukset, joiden hengittävät seinät tarjoavat turvalliset, miellyttävät ja allergisoimattomat puitteet leikkiin ja lepoon.

”Hirsipäiväkotien rakentamisella toteutamme konkreettisesti ajatustamme siitä, millaisen ympäristön haluamme tarjota lapsille nyt ja tulevaisuudessa.”

Pilkkeen hirsirakenteisissa päiväkodeissa viihtyvät lapset ja aikuiset.

Terveellisellä rakentamisella on kysyntää myös julkisella sektorilla, sillä rakennusten laatu vaikuttaa suoraan jokapäiväiseen elämään. Tällä videolla Honkarakenteen Teemu Rantakangas ja Pilkkeen silloinen tj Minna Martikainen kertovat hirsirakenteisista päiväkodeista:

Entä millaista on työskennellä hirsipäiväkodissa? Pilke luontopäiväkoti Kanervan päiväkodin johtaja Liisa Arfman kertoo videolla kokemuksistaan:

Mistä ajatus hirsipäiväkoteihin syntyi?

Ensimmäinen vierailu hirrestä rakennetussa päiväkodissa sai Pilkkeen silloisen toimitusjohtajan Minna Martikaisen vakuuttumaan massiivipuun luomasta tunnelmasta niin, että ajatus Pilkkeen omista uudisrakennuksista syntyi välittömästi:

“Reilut 20 vuotta alalla olleena tiedän varsin hyvin, miltä päiväkodin eteisessä tuoksuu sateisena aamupäivänä. Mutta kun menimme hirsirakennukseen sisään, vastassa ei ollutkaan tuttu tunkkaisten kuravaatteiden haju, vaan huomio kiinnittyi ihanaan hirren tuoksuun. Kävelimme päiväkodin käytävää eteenpäin ruokailutilaan. Äänimaailma siellä oli ihmeen miellyttävä verrattuna siihen, mihin yleensä olin tottunut. Kuvitelkaa päiväkodillinen nälkäisiä lapsia odottamassa lounasta, äänen taso nousee siinä välillä melkoiseksi! Nyt oli niin hiljaista, että arvelin osan lapsista olevan poissa. Tästä ei ollut kuitenkaan kysymys, vaan hirsi vaimentaa myös ääntä – sen huomasi tilassa heti.

Miellyttävän akustiikan ja sisäilman lisäksi kiinnitin huomiota myös siihen, että rakennuksessa vallitsi muutenkin levollinen, kotoisa tunnelma. Toki hirsi miellyttää silmää ulkonäöllisestikin, mutta nämä aistikokemukset sinetöivät sen, että halusin selvittää, olisiko Pilkkeen mahdollista alkaa rakennuttaa hirsipäiväkoteja.”

Ensimmäinen Pilke-hirsipäiväkoti oli luontopäiväkoti Kurki, joka valmistui Auran kuntaan elokuussa 2017. Sen jälkeen niitä on avattu jo yli kymmenen lisää, mm. elokuussa 2020 Pilke luontopäiväkoti Solmu Saarijärvelle, Pilke musiikkipäiväkoti Nuotti Siilinjärvelle ja Pilke luontopäiväkoti Kuura Kontiolahdelle.

Vuoden 2021 alussa Kirkkonummelle valmistui Pilke tiedepäiväkoti Kaste, joka on ensimmäisiä julkisia rakennuksia Suomessa, jonka tavoitteena on olla mahdollisimman hiilineutraali päiväkoti.

”Rakennuttamalla hirsipäiväkoteja pääsemme konkreettisesti toteuttamaan ajatustamme siitä, minkälaisen ympäristön haluamme tarjota lapsille nyt ja tulevaisuudessa, vaikka päiväkoti onkin paljon enemmän kuin pelkät seinät.”

Pilke ja hirsipäiväkotirakentamisen yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneinamme hirsirakentamisessa ovat muun muassa Mediset Hoivarakentajat Oy, joka on erikoistunut aistiystävällisten hirsirakennusten kokonaisvastuurakentamiseen erityisesti hoiva-alalla, sekä Honkarakenne Oyj, jolla on pitkä kokemus hirsirakentamisesta ja siihen liittyvästä tuotekehityksestä.

Painumaton hirsi on Honkarakenteen oma innovaatio, joka päivittää osaltaan hirsirakentamista tähän päivään. Painumattoman hirren voi yhdistää helposti muihin nykyaikaisiin rakennusmateriaaleihin ja sen avulla saavutetaan helpommin ja varmemmin ilma-, kosteus- ja äänitiiviys. Painumattomasta hirrestä rakentaminen on myös entistä nopeampaa ja kustannustehokkaampaa. Honkarakenteen hirsipäiväkodit ovat Honka Terve Talo -konseptin mukaisia.

 

Hirsi on tutkitusti terveellinen

Hirren tuottama aistikokemus on useimmille miellyttävä, mutta hirsirakenteiden terveellisyydestä on saatavilla myös runsaasti tutkimustietoa. Hirsi tasaa sisäilman kosteutta optimitasolle, jolloin syntyy kokemus hengittävyydestä. Hirsi on homeriskitön ja antibakteerinen rakennusmateriaali, joka ei yleensä allergisoi. Lue lisää Honkarakenteen sivuilta: Hirsi on luonnollinen rakennusmateriaali.

Myös puumateriaalin rauhoittavaa vaikutusta ihmiseen on tutkittu laajasti. Mielen rauhoittumisen ohella hirsipuurakennuksessa oleskelun on tutkittu vaikuttavan jopa sykettä alentavasti (VTT) – ei siis ihme, että päiväunetkin usein maistuvat hirsipäiväkodissa!

Yhteinen visio vastuullisesta päiväkotirakentamisesta

Hirsirakentaminen on vahvasti tätä päivää ja huomista. Modernit, terveelliset, muunneltavan monipuoliset hirsipäiväkodin tilat suunnitellaan rakennuksen sydäntä eli sen käyttäjiä varten.

Millainen on hirsipäiväkodin hiilijalanjälki? Miten tehdään terveellinen ja hyvinvointia tukeva päiväkoti? Miten edistämme yhteiskunnallista vastuutamme ja kotimaista työtä?

Honkarakenne, Mediset Hoivarakentajat ja Pilke päiväkodit vastaavat näihin ja moneen muuhun kysymykseen, lataa ja lue oppaamme tästä!

Pilkkeen hirsipäiväkodit ovat myös työntekijöiden ja perheiden mieleen

Minna Martikainen on kuullut Pilkkeen työntekijöiltä lähes yksinomaan hyvää palautetta hirsipäiväkodeista. Hän kokee, että uudet päiväkotirakennukset ovat kannustaneet koko oppimisympäristön rakentamiseen uudesta näkökulmasta. ”Samaan aikaan on tullut valtakunnallisia muutoksia opetussuunnitelmaan ja varhaiskasvatussuunnitelmaan, ja uusissa tiloissa olemme pystyneet näitä huomioimaan ja suunnittelemaan tilakokonaisuuksia jo rakennusvaiheessa”, Minna Martikainen kertoo.

Martikainen kertoo lukeneensa paljon yleistä palautetta päiväkotien tunnelmasta. ”Esimerkiksi Auran Pilke-päiväkodin ensimmäisen toimintavuoden asiakaspalautteissa vanhemmat kertoivat kokeneensa, että lapsilla on vähemmän nuhakuumetta kuin vaikkapa edellisessä päiväkodissa.”

”Kokemukseen ja fiilikseen perustuvien asiakaspalautteiden ohella meille on tärkeää hankkia myös tutkimustietoa. Meillä on esimerkiksi vireillä laaja innovaatioprojekti, yhteistyötutkimuksena Metropolia Ammattikorkeakoulun talonrakennuksen, rakennustekniikan ja terveysalan opiskelijoiden kanssa. Sieltä saamme myöhemmin tutkimustietoa käyttöömme siitä, miten hirsirakennus on koettu eri toimialojen näkökulmista”, jatkaa Minna Martikainen.

Kahden hirsirakenteisen Pilke-päiväkodin johtajana, Pilke luontopäiväkoti Versossa Jyväskylässä ja Pilke luontopäiväkoti Tähtiniityssä Laukaassa, toimiva Jaana Rainio on puolestaan huomannut, että jo työnhakuvaiheessa moni työntekijä on korostanut kiinnostustaan nimenomaan hirsipäiväkotiin.

“Varhaiskasvattajat arvostavat toimivia tilaratkaisuja ja laadukasta sisäilmaa. Hirsipäiväkodissa kokemukset ilmanlaadusta ovat olleet positiivisia”, kertoo Jaana Rainio.

Hyvän sisäilman ja toimivien tilojen ohella henkilökunnalta on tullut kiitosta hirsirakennuksen yleistunnelmasta ja akustiikasta. “Hirsi tuo hyvän fiiliksen. Puu henkii rauhaa ja kotoisuuden tunnetta. Ääni kulkee tiloissa eri tavalla – pehmeämmin, ilman kaikua”, kuvailee Pilke liikuntapäiväkoti Ilveslinnan johtaja Elina Kutila Janakkalasta.

”Hirsipäiväkoti on monen vanhemman mielestä houkutteleva vaihtoehto.”
– Jaana Rainio, päiväkodin johtaja Pilkkeellä

Myös vanhempia kiinnostaa nykyään yhä enemmän, millaisissa päiväkodeissa ja kouluissa heidän lapsensa viettävät päivänsä ja millaisista materiaaleista ne on rakennettu.

Työntekijöiden tapaan moni perhekin kokee hirsipäiväkodin tunnelman miellyttäväksi heti ovella. “Kun perheet ovat tulleet tutustumaan, he sanovat usein, että ilma tuntuu hyvältä hengittää. Ja he haistavat heti puun tuoksun”, kertoo Elina Kutila.